Деца от всички страни, добре сте дошли- 10!

• 31 573
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • Немция
За децата разходката на гробището е било доза адреналин за тях. Бибитко не искаше тогава да спи в училището и мъжът ми отиде да го вземе в 00 часа. Чакал в тъмното до едни дървета и когато видял, че класът се задавал от излета до гробния парк, се раздвижил към децата и те, горките, така се стреснали, че някои запищели. Stuck Out Tongue Winking Eye

Ася, при нас в момента пак забраниха спорт в зала в основното училище, защото нямат отварящи се прозорци и мащабно проветряване е невъзможно. Играят навън, има голямо футболно игрище.
При големия спортът се провежда, но спортната им зала има отварящи се прозорци.

Мелина, в Северна Германия едно време видях за първи път рокля върху дънки и ми напомняше на ромска мода Grinning, но впоследствие свикнах и спря да ми прави впечатление.

Аз съм виждала британски туристи на 10-12 градуса по потници, децата по къси ръкави. Grinning

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 11:55 от Бибит

# 166
От 0 до +15 С носят гащеризон за съответната температура и отдолу съвсем тънки памучни дрехи. На краката също ботуши за 0-15 градуса температура. Шалчета. които се обличат като полу, но е само на врата и на рамената носим под гащеризона. Отгоре средно-топла шапка. Може и да е памучна, но по дебела просто. Обикновени ръкавици. Това и от 0 до плюс 15 градуса.

Като паднат под нула обличаме съответните гащеризони и ботуши за температури от 0 до -20 градуса - те са много по-дебели. На главата и врата - вълена космонавтска шапка, която остава само личицето открито. Отдолу пак са само по тънки памучни дрехи. Забравих - ръкавиците са непромокаеми на тези темпераури.

# 167
  • на брега на морето
Леле, Сноуче, изненадах се за памучните дрехи отдолу. Аз с големия като почна на ДГ имах спор с една учителка. Тя ми каза, че специалното вълнено бельо е задължително в ДГ, а тези памучни и/или ватирани блузи- не топлели и били излишни. Накрая постигнахме консенсус- вълнено бельо и отгоре памучна блуза с картинка когато е вътре в ДГ(иначе много деца бяха като с униформа в ДГ - направо по бельо, често еднаква марка). Да, тези гащеризони са топли, но тук ги обличат ако не вали дъжд. При дъжд, 5 градуса и вятър децата ги изкарват навън в ДГ със следните дрехи: вълнено бельо, полар и дрехи за дъжд( мушама, тънки) и така играят няколко часа в локвите, после ги измиват с маркуча и се прибират...
Бибит, а, значи и при вас я има тази мода с рокля върху дънки. Blush

# 168
  • Немция
Мелина, не може да няма разлика с памучното и вълнено зимно бельо. Едното е Норвегия, другото е Русия. 2 различни свята, според мен. Обединява ги географската ширина. Grinning

В Германия няма изисквания какво да е бельото, дори не се сещам да има детско вълнено бельо. Обикновено е памук. Но климатът е по-мек.

Гумираните дрехи, гумените ботуши за навън в детската градина са задължителни, но не съм видяла някой да ги минава с маркуча. Joy
Аз бях взела за децата и зимни гумени панталони с полар отвътре.

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 16:35 от Бибит

# 169
  • на брега на морето
Да, разбира се, че са  два различни свята. Просто се изненадах. Blush Аз лично харесвам повече памучни дрехи за 1- ви кат. Ако не е под 10 градуса и децата са с памучни дрехи за 1- ви кат сега на училище. Да доуточня, щото има различни варианти- за задължително вълнено бельо в ДГ се подразбираше блузка и клин( като в линка в мой по- горен пост), не потник и гащички, примерно. Ей, страшна тема ни отвори Тити тука. Grinning

# 170
  • Немция
Уж разбрах, че става дума за блузки и клинчета, ама съм написала "бельо". Grin

# 171
Мелина, много ми е интересно да чета за порядките при вас. Най ми хареса частта с маркуча. Представям си колко се забавляват малчуганите Relaxed Моите деца излизат веднъж на ден за по час или час и половина, в зависимост от времето. Дори и да вали или да е влажно, почти няма кал. Затова и гащеризоните са достатъчни. Може би при вас играят в по-натурална обстановка? При нас е площадка с люлки, пързалки, има и малкък бокс с пясък. Има и дървета, храсти наоколо, но по-голята част е с настилка за площадки и я чистят по няколко пъти на ден.

Аз даже не съм и чувала за такива вълнени блузки и клинчета. Аз купувам едни японски, които са от специална материя, която задържа топлината на тялото, но не са вълнени. А вътре в градината, както и вкъщите ни, зимата е толкова топло, че ходим по къс ръкав. Както обяснявам на приятели - лятото ходим облечени вкъщи, а зимата - по бански. Даже отваряме и прозорците понякога да разхлади. Съответно, където и да ходим, децата трябва да са леко облечени под зимната екипировка.

# 172
  • на брега на морето
И на мен ми е интересно да чета тази тема - къде и как се обличат, празнуват, учат, спортни занимания и т.н. Hug Сигурно си имате парно и затова ви е толкова топло вътре зимата. В Норвегия няма парно, но също е топло почти навсякъде вътре, вкл. и в ДГ и училищата.
Да, площадките поне в нашия район ( селски) са доста натурални и кал да искаш...Blush Децата се забавляват, да, но често имам кални обувки за миене и кални дрехи за пране. В училище не ги мият с маркуч, за съжаление. Blush Е, свиква се. Особено Бобо обожава да се каля. Grinning

# 173
  • Немция
Мелина, ти ме разби - как така нямате парно?
Сноуче, няма ли регулатори на радиаторите? С които да се контролира топлото.
Ние сме с такива - когато искаме тръгва топлината, когато не е нужно, спираме.

Калалили, честит ви нов президент!
Малкият Бибитко си пада по политически избори Joy, бях ви разказвала и тези дни с трепет следеше резултатите. Stuck Out Tongue Winking Eye Сутрин преди училище искаше да знае как вървят изборите, кой колко гласове е събрал. Вечер преди лягане пак трябваше да бъде информиран.

Тръмп му е известен, дискутирали сме го. Отделно в училище са го коментирали, освен това всеки ден им пускат детски новини в училище за 10 минути, та беше в час с новините.
Голям смях с това дете и неговите вълнения.

# 174
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Бибит, предполагам, че Мелина има предвид централно парно, а не че нямат отопление.

Миенето с маркуч и мен ме впечатли.
Също си спомням, че навсякъде, където бяхме да преспиваме в Нор бяха малки жилища, всичко тясно. Освен едното място, но пък не бяхме сами в къщата, деляхме я.

Не стига, че нямам много време за ТВ, ами и който канал да пусна, все за тези пусти избори. Все едно можем нещо да променим!
Кала, при вас има ли ексцесии или е спокойно?
Чудя се, Байдън на тази преклонна възраст как издържа на този стрес?!

Ние днес бяхме на разходка в гората, но в близката планина. Освен, че беше пълно, заради мини локдауна и хубавото време, не прецених, че ще има и маунтин байкъри 🙄
А. искаше да върви и беше доста изнервящо за мен, защото пътеките са тесни и току профучи някой с колело. Тя, разбира се, не заспа, за да не пропусне нещо и беше уморена, но ще върви сама. А под шумата не се виждат камъните, пада, става, рев, напред 😆
Гората-добре, но утре някъде на равно, да няма байкъри.

# 175
  • USA
Благодаря за поздравите за Андрей!
 При нас се отвори страшно време. Нетипични темперетури за ноември. Стига до 15 градуса на обяд. Децата ходят по къси ръкави и суетчер.Сутрин е още студено.Аз не ходя с къси ръкави обаче.
Аз отдавна стигнах до заключние ,че по мое време в БГ не сме имали подходящи дрехи,то и нямаше от къде да си купиш.Сега има всичко на всякъде. Ние сме хора които обичаме да сме на вън и за това и аз винаги гледам да имаме всички подходяща екипировка. За да не си разваляме походите с мокри дрехи,носим непромокаеми панталони и обувки,зимата ботуши и гащеризони с бельо(клин и тънка блузка) които са абсолютно достаъчни като се тича и играе,даже им е топло. Ако няма сняг вълнени ръкавици и чапки,шал(пак зависи от вятъра колко да са дебели). И да катовете са важни Simple Smile
Тук където сме е една идея по-топло от Чикаго,но все пак сме в северните щати и няма планини които да спират арктичните вълни дето идват от Канада.
Ася ,много са сладки двамата.
Имам да пиша още,но за днес времето ми свърши Simple Smile

# 176
  • на брега на морето
Да, имах предвид, че няма централно парно. Blush
Ася, много оживени вашите гори. Grinning

# 177
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мелина, в мини локдаун сме. Само магазините работят, а като грее слънце, хората гледат да излезнат.

Днес ще видя дали ще успеем да идем до една ферма със спасени животни. А спи наобед по два часа, докато се разсъни и нахрани и слънцето е вече ниско и студено.
Без сън пък е кисела, като я сложа по-късно и е ад... 😒
Да не говорим, че като е уморена и само пакости прави.

# 178
Черпя ви виртуално за имения си ден! Shaved IceTropical DrinkDangoBeers
Също така поздравявам на Кала  дъщеричката, че и тя празнува днес! Да е жива, здрава и умерено палава!

Ние също имаме ненормално топло време  +20 градуса и гледаме да сме навън, сред природата, цяла седмица е вече така и сме супер радостни.

# 179
Честито на имениците. Да си носите с гордост имената Kissing Face

Онзи ден питам Софи кой иска да спечели изборите - Тръмп или Байдън,  а то милото попремига, попремига и отговори - a drum (барабан демек Laughing).

Вкъщи имаме два вида парно - едното е подово отопление на всички места с плочки - баните, кухнята, коридорите - него можем да си го регулираме, и централно - с радиатори - него, за да го намалим трябва да звънна на мениджмънта на сградата и те да го намалят. Затова обикновено, ако нещо стане много топло, просто отваряме да разхладим. Така или иначе всеки ден проветряваме Simple Smile

А как се отоплявате в Норвегия? А на другите места? Споделете Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт