Деца от всички страни, добре сте дошли- 10!

• 31 597
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • на брега на морето
Честито на имениците! Hug
Сноуче, всеки се отоплява както намери. Grinning Чувала съм, че никъде в Норвегия няма централно парно.
Вкъщи мм направи сам парно преди години, защото къщата е голяма. Сложи радиатори, тръби с топла вода, камината е с водна риза. Отделно имаме климатици, ел панели в някои стаи, подово в много стаи...топло е. Тъй като сме на село забелязвам, че топленето с камини и печки с дърва е популярно, но то е като " екстра". Отделно хората се топлят с климатици, подово и т.н.- най- вече " електрическо отопление". Ами това е общо взето. Hug

# 181
Кала, честит празник на Анджи и със закъснение на Андрей.

Не съм влизала тези дни да ви чета, аз бях много зле тези дни, ужасна кашлица, треска, но без температура. Много неприятно беше. Личната ми изписа антибиотик и не ме прати на тест, но аз ходих да си пусна, защото се притесних, вече две седмици бях болна. Излезе ми резултата вчера и е отрицателен, а и аз вече съм почти добре, само сутрин кашлям като стана. Ние тези седмици ще се ваксинираме всички срещу грип, утре и други ден са децата.

Ние нямаме големи проблеми със студа, тук зимата е общо взето мека, но е влажно, което прави студеното много неприятно, освен това има много мъгли. Има различни методи на отопление, ние сме на газово котле. В предишния апартамент беше с централно котле за целия вход и беше подово. Не можехме да го контролираме ние и беше ужасно горещо, което изсушаваше въздуха. Аз не обичам да е чак толкова топло в къщи, не обичам и студа де.

Ние сме в локдаун и не излизаме почти. Днес излезнах за пръв път от две седмици, защото бях болна и не бях сигурна, че не е ковид. Децата също не са излизали, само мм ходи да пазарува и да извежда кучето. Много е тегаво положението тук.

# 182
Здравейте всички!
Отдавна не съм писала, но ви чета.
Моите проблеми с българската бюрокрация май има начин да бъдат решени, но всичко ще стане ясно чак когато се приберем в България, а кога ще е това... божа работа. Нашите ограничения са си почти непроменени от няколко месеца. За щастие времето поне ни помага, че все повече се разхлажда и  парковете са вече достъпни. Детските площадки обаче, все още са затворени.

По отношение на зимната мода, която сте обсъдили- тук имаме няколко дни само когато децата слагат шапки и то само рано сутрин или вечер. По магазините могат да се намерят всякакви дебели дрехи, понеже много от хората пътуват до по-студени държави. Но тази година почти никой не се осмели да напусне страната, защото влизането обратно е само след предварително разрешение и има хора, които от март месец не могат да се приберат.

Поздрави на рождениците!

Добре дошла на Сноуче! Мечта ми е да посетя Москва. А колко време сте живели в Япония? Харесва ми как сервират храната и колко държат всичко да е красиво, но си мисля, че това е допълнително натоварване в ежедневието. Как ти се отрази живота там? За мен те са много по-различни от всички други нации, с които съм общувала.

# 183
Перла, а вие къде живеете? Ние не можем да се приберем също, защото после няма да ни пуснат обратно. Много е депресиращо, защото руснаците си пътуват, ходят по почивки, а ние не можем да се видим със семействата си Rage

6 години живяхме в Япония. Много е различно, да. Аз си признавам, че така и не успях да свикна и не бих могла, нито пък искам да отгледам децата си в подобно общество. А за подредеността - да всичко е чисто и подредено, но не бих го нарекла красиво, по-скоро - стерилно. Всичко е изкуствено там, дори парковете, градинките, няма живот, няма животинки, няма насекоми (освен комари и едни огромни бръмбари), няма птички. Една ужасна бетонна джунгла. Депресиращо, отвратително място за живеене, хороподобни роботи. Храната е вкусна, но много скъпа.

Иначе за туризъм е уникално и препоръчвам на всеки, защото всичко е различно и интересно. Когато отидеш за седмица-две-три няма дори да забележиш нещата, за които говоря. Те се виждат и усещат с времето.

Москва, от друга страна, е най-хубавият град, в който съм живяла. Толкова е жалко, че заради короната не можем да му се насладим напълно.

# 184
  • Немция
Сноуче, поне ще се нагледате на свят и различни порядки.
Каква е логиката руснаците да пътуват покрай короната, а вие, чужденците, не?

Перле, появи се пак, радвам се, че сте добре!
Ние имаме право да пътуваме из различни страни, но пък не щем, че ситуацията не е за пътуване. Grin Нещо по-наблизо става, но вече и съседните ни държави са здраво пламнали и ни се уби мерака дори до една Холандия(която ни е наблизо) да отскочим. Самоограничаваме се, така да се каже.

Якамоз, надявам се вече твоят вирус окончателно да е отшумял. Другите вируси продължават да си щъкат покрай короната.
И аз тази седмица за сефте ще си бия грипната ваксина. Тя вече е кът, народът масово май се е ваксинирал.
Децата май няма да ги ваксинирам, само нас големите, за да се избегне риска да се тръшнем от грип и ковид едновременно.
Гледайте да излизате, разходките много тонизират.

В събота ходихме на 30ина км от нас, където се сливат 2 големи тукашни реки. Макар и районът да е доста индустриализиран, имаше големи зелени площи, паркове. Времето беше кротко, меко и слънчево, седяхме доста на брега на реката и релаксирахме. Хубава емоция е водата.

По темата за отоплението - тук всяка сграда е с локално парно.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 10:38 от Бибит

# 185
Бибит, няма логика, разбира се. Просто дискриминация. Ние можем да напуснем страната, но няма да ни позволят да се върнем... В това е проблемът. В Япония е същото - нашите приятели, всички с разрешително за работа и временно местожителство, ако излязат, няма да им позволят да се върнат. Опитват да ограничават движението уж, но де факто това е дискриминационна политика. Ех, забравяме европейците, доста често, че живеем в свободни страни. Мислим си, че навсякъде е така, а не е.

Честно казано съм уморена от това постоянно местене и искам да се установим. Но и това не е лесно за сега.

# 186
  • USA
Благодаря за поздравите! А тита честита да си и ти със закъснение!
Тук отоплението е или на газ или на ток,но е централно за цялата къща.
В предишната къща бяхме на газ с котел в мазето. Нямаме радиатори, просто духа като климатик,а и същите тръби са и за климатика през лятото. Термоста е общ за двете и има вграден овлажнител за въздуха. Обаче на втория етаж винаги е по-топло. Живели сме и в апартаменти ,но и в двата беше различно. Имахме си термостат,но въпреки това В единия беше прекалено топло. Беше голяма сграда и вътрешен апартамент. Ако искаме по-студено отваряхме. В другия беше в малка сграда и по-лесно си регулиране температурата. Не трябваше да чакаме асоциацията да включи централно охлаждането.
Липсва ми камина тук. Създава ми много уют. Тези дни беше разкошно времето и вечер ипалихме огнището на двора.
Якимов,оздравявай! Аз съм с хрема. Мисля ,че стана от мотора,че се повозихме с половинката ми,а бях без каска. На мен толкова ми трябва с моя синузит.
Перла ,дано се оправят нещата с бюрокрацията ви! А отбелязва ли се Коледа при вас?
Тази събота изпращаме подаръци в кутия и ни храма в последната минута децата от бг училището да направят картички към тях. Малко неподготвени,но те пък ги направиха с такова желание,че и доста идейни. Винаги обичам да гледам резултатите. Докато обясня идеята ,те вече се бяха захванали с работата. Моята госпожица пак ме впечатли много с изработката,но така и не успях в бързината да я снимам точно картичката и. Идеята беше да залепят коледни орнаменти от рода на топките и да ги декорират.  Тя реши от топките( кръгчетата) да направи момиченце. Като видях как ги е залепила, мислих да и кажа,че е сгрешила,но я оставих да довърши.
Днес сме с дистанционно обучение от къщи,което се провежда всяка година по програма си,не заради Ковид. Учителите си имат работен ден,че са на тренинг.
Моите деца много се вълнуваха от изборите и са много доволни,че не е спечелил отново flat head като наричаха оранжевия.  Това не е епитет който сме му дали от къщи. Явно в училище са го обсъждали 😁
Хубава седмица на всички!

# 187
  • Немция
Калалили, на коледна тема сте вече. Simple Smile
Моите избраха Адвентскалендарите, искат купени, не домашно производство от майка им Grinning. Единият дойде, утре и другият.

Имам приятелка и една роднина в Щатите и тези дни ме сюрпризираха, че били за Тръмпи и са тотално разочаровани, че е сменен. Тъй като Тръмп е с лош имидж в Европа, не очаквах тяхната позиция. Хора с образование, добри професии... Взех, че им пуснах едно видео, осмиващо Тръмп, без да им знам мнението. Grinning
Та си помислих да не би Калалили да я засегнем с нашите честитки за нов президент. Grinning

И тук има такъв свободен ден за учениците, свързано с обучение на учителите. Малкият в края на ноември има неучебен ден по тази причина и е много доволен. Wink

Сноуче, разбирам ти добре желанието да се установите някъде за постоянно, дано ви се получи.
Като се почне с училището, е по-трудно с честите смени. Но не и невъзможно.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 15:52 от Бибит

# 188
То всеки си има право на мнение, но как да кажеш на бялото, че е черно...Аз се радвам, че Байдън е новият президент.
При нас този почивен за учениците ден се нарича PA Day. Винаги е в петък и почти всеки месец го имаме, даже понякога и два пъти в месеца.
Перла, и на мен ми е много интересно да те чета! Подхванала ли си да плетеш нещо или шиеш за Коледа? Аз сега съм се хванала да бродирам коледен чорап.
Сноуче, и аз съм си изградила такава представа за японците и начина им за живот. Не съм била никога там, но от това, което съм чела, гледала филми. Различна от нашата култура нация, винаги е интересна.
Бибит, отново хубава снимка ни показваш!

И ние сме с централно парно, доста се изсушава въздуха и преди два дена си купих  дифузер. Много съм доволна, хем ми поддържа влажността около 50%, хем пък ми мирише на етеричните масла, които добавям във водата. Как не съм се сещала по- рано за това...

# 189
  • USA
Аз не обсъждам по принцип политика и религия. Това са теми които могат да развалят хубаво приятелство иначе. Политиката и религията няма да се променят ако ние се скараме.
Денят ни всъщност изобщо не беше свободен.  Беше си учебен ,но онлайн. Децата си се логнаха на училищния сайт и си правиха нещата на тях. Бях забравила от пролетта,колко усилия от моя страна се изискват за да се фокусират и работят в домашна среда. И двамата със слушалки на компютрите докато изляза от стаята,после се почва гимнастика и скачане от горното легло на земята. Малката също беше у дома и си искаше вниманието...Пък и да ядат искат. Аз също имах тренинг ,който трябваше да изслушам онлайн и да мина теста след него,че и да ида на работа после,че само моя клас и още 2 класа си бяха на редовно училище...Но пък времето и днес беше чудесно и днес за последно и успяха да се наиграят и на вън доволно.

# 190
И аз съм за Байдън. За мен даже е непонятно как някой изобщо може да е републиканец, но Тръмп ми е извън всякакви норми. Просто нарцисист. Сега според мен ще си направи своя партия и ще се кандидатира отделно 2024. Това, като най-накрая пусне кокала, защото здраво е захапал. Такъв резил. Все едно гледам нов сесон на House of Cards.

Ние в неделя правихме противогрипна ваксина и във вторник Джули ми вдигна Т от нищото. Може ли да е от ваксината? 2.5 дена по-късно? Няма никакви други симптоми - играе, пее, бяга. През нощта нямаше Т и тази сутрин - също. Само вчера вечерта.

# 191
  • Немция
Сноуче, напълни се напоследък с управляващи, които не искат да пускат кокала.
За грипната ваксина конкретно не съм запозната, но доколкото съм чела, е възможно до няколко дни да има  реакция. Видях, че при комбинирани ваксини е възможно и до 2 седмици да се появи Т.

Калалили, права си за темите за политика, религия и приятелство.

Днес сутринта малкият пак ми говори за Тръмп и Байдън, защото вчера са им пускали детските новини по време на малкото междучасие, докато закусват. Там сравнявали първата реч на двамата президенти след победата на изборите им. Единият е имал реч, която е разделила обществото, другият е с тенденция да ги обедини.
Така че дребното продължава да следи темата и да я обсъжда. Stuck Out Tongue

Калалили, какво е било това онлайн обучение, след като учителите са били ангажирани? Вероятно с готови видео материали.
В Германия недолюбват онлайн обучението, опитват се да го изтеглят колкото се може повече в бъдещето. Тоест само в краен случай.
Половината клас от класа на малкия Бибитко приключва днес карантината от 2 седмици и се връща на училище. Всички май са с негативни тестове.

Атита, покажи коледния чорап, като го свършиш. Wink

Моите момчета направиха списък за подаръци за Коледа, мушнаха го в плик, който се озова в джоба на моето яке. Stuck Out Tongue Winking Eye Уж, че дядо Коледа го е напъхал там.
Поръчали са пак няколко комплекта с Гравитракс, не знам къде да ги складирам вече. Ужас. Satisfied Но това да ни е дерта.

# 192
  • USA
Сноуче,навремето в бг си слагаме противогрипни ваксини цялото семейство, но брат ми и мама винаги ги хващаше грип с т реска и болки в мускулите. Аз и баща ми си бяхме наред. Мисълта ми е всичко е възможно. Аз не бих се филмирала особено щом детето си е жизнено.
Тръмп и да си направи партия няма да има последователи. Много хора гласуваха за него ,не защото го харесват ,а защото не искат демократ. Иначе Този онлайн ден си е предварително планиран в програмата и учителите си бяха подготвили видеоматвриал и работа за децата просто моите са загубили тренинг от пролетта когато бяхме 3 месеца онлайн.

# 193
Сноуче, ние сме в Катар. И при нас местните могат да пътуват спокойно. За чужденците само е проблем връщането.
Ходила съм няколко пъти в Япония за кратко, но съм имала доста контакти с японци. Това, което споделяш е и моето впечатление. На световното по футбол техните запалянковци бяха тема на много хвалебствия, че почистиха стадиона след играта. Но този резултат се постига не само с възпитание, а и с много правила, които ги превръщат в "хороподобни роботи", както си писала ти. Не случайно само там съм чувала да има т.нар. хотели-капсули, за тези, които са закъснели в офиса и нямат време да се приберат. Като всяко друго нещо, прекаленото не е хубаво. Имах колежка, която ми обясняваше как не говорела директно с баща си ( така било прието при тях). А, ако той вдигнел телефона, се поздравявали и давал телефона на майка й. Доста сдържани са, но ми беше интересно, че обичат да си пийват Simple Smile Това много ме изненада.
Да се оправя по-бързо госпожицата!
Успех с намирането на вашето си местенце!

Бибит, ако връщането не беше със специално разрешение и задължителна карантина в хотел, може би щяхме да прескочим за малко към България, за да избегнем жегите, а и заради едни документи. Иначе не бих рискувала.
Хубава разходка сте си направили, но изтървах снимките този път.
Много е интересно това за детските новини, че и с анализ. Браво! Хубаво е децата да градят критично мислене.

Калалили да  оздравяваш бързо! При нас много следят за каски, колани в колите. Само дето не мога да разбера как местните си возят малки деца на предна седалка, а и не ги ли санкционират...
Коледа официално не се празнува, но продават елхи, украси за тях. В хотелите има тържествена вечеря, празничен обяд. По улиците и по палмите има целогодишно украси с лампички, които могат да минат и за коледна украса Simple Smile

Останалото, както си го направи човек.
А-тита, плета си шал в очакване на студа Simple Smile

# 194
  • USA
Перла ,много е красиво!
Ние по принцип също сме с каски,но сега се разходихме само по нашата махала така да се каже(аз иначе съм твърдо за безопасността) Колани,каски,детски седалки и децата да си знаят мястото. В нашата махала се кара с 30 така ,но аз на толкова чакам де. Хубавото е,че е само хрема и този път не съм с редовното съпътстващо главоболие.
Андрей бяха със заместничка 10 дни.Днес се върнала учителката им и той я е питал дали е била с ковид и тя е потвърдила.АЗ имах същите съмнения,защото ни писаха,че в неговата класна стая и така се появи заместничка за дълго време. Радвам се,че никой не се е разболял (явно маските пазят и допълнителните мерки) Първо реших,че е някоя допълнителна учителка която влиза за малко,защото не затвориха класа. Както и да еминало.Днес учителката му се върна и била с негативен тест.

Общи условия

Активация на акаунт