Турски филми и сериали - обща тема за общи приказки (2)

• 54 723
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
За Селджуците.
Ами гледаме история от 11 век.BlushHorse Racing
Така са се сражавали, не само селджуците- с мечове, ножове, лъкове и стрели. Кръв- много.  Има 2-3 такива сцени каквито описва  dariVale - в едър план, другото са битки, някои от които даже атрактивни. Серозно го казвам- тъй като един от двата големи противника на селджуците са асасините, които са майстори на битката, някои сцени са наистина атрактивни.
По отношение на жестоките сцени. Тъй като съм любител на историческите филми, съм изгледала много- в доста от тях има повече кървави сцени, отколкото в Селджуците. В някои от любимите ми филми- например в "Небесно царство" има повече кръв и боища. Което не пречи да е един от най-смислените филми, които съм гледала, заради посланията си.
Аз даже очаквах повече страшни сцени в Селджуците и бях с готовност да ги прескачам, но не е чак така. Почти не ми се налага да ползвам мишката, поне засега. Satisfied
И  ми се струва, че жестоки сцени когато се представя средновековна битка могат да бъдат обяснени, за разлика от многото жестокост, която се показва във филми за 21 век спрямо деца и жени. Все пак в единия тип сцени става въпрос за битка между войници, а в другия- за самоцелно показано насилие според мен. Примери- достатъчно.
В Селджуците акцентът не е толкова на бойните сцени. Има ги, но има и друго.  Сериалът е някакъв много интересен жанр-  нещо като исторически шпионски трилър с драматично-любовни моменти.  Малко като по Кен Фолет. Blush Някак ми напомня за "The Pillars of the Earth". Blush

Любовната история на засега тайния син на султана във великолепното изпълнение на Екин Коч и лечителката е изключително красива, със смислени диалози и много ефектно заснета.

https://twitter.com/prosewithwoes/status/1319177329239875584?s=20

Към този сериал пристъпих без да съм пристрастна към каста. Много ми хареса. Би харесал  най-вече на любителите на исторически проекти, но не само.
Очаквах повече пропаганда, засега- учудващо и за мен, е в рамките на нормалното. Ама то е обяснимо- все пак за 11 век става въпрос, за Селджукската империя. Blush  

И нещо друго, което прави впечатление- акцентира се силно на знанието, което е и една от характеристиките на управлението на селджуците. Неслучайно любимата на бъдещия султан е лечителка и образована девойка.
Може би единственото засега, което хич не ми харесва-  тунингованите устни и физиономия на сегашната жена на султана в изпънение на Хатидже Шендил. Изобщо не се вързва с епохата, но е ясно как е намерила място в сериала.
Да не пиша повече, не агитирам, само давам мнение на човек, който подробно гледа сериала.
Обсъждаме го в ето тази тема, защото султан Меликшах се изпълнява от Буура Гюлсой. Вече е добавено и "Селджуците".
 https://www.bg-mamma.com/?topic=1065717

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 18:29 от oncee

# 481
Това момиче от снимките ми заприлича много на Айлин Абад от латиносериалите. Smile

# 482
  • София
Това момиче от снимките ми заприлича много на Айлин Абад от латиносериалите. Smile

Това за мен красиво момиче и чудесна актриса е Севда Ергинджи, която играеше в "Забранената ябълка" , а сега се представя превъзходно в " Пробуждането на селджуците".
Напълно споделям мнението на Ончето и с голямо желание гледам този исторически сериал. Още  е рано да го класирам спрямо тези, които съм гледала, но за сега е само след "Великолепния век - Сюлейман" с Халит Ерченч. Тук не мога да не спомена за неочакваното ми възхищение от Буура Гюлсой в ролята на Меликшах, който сякаш е роден за тази роля или се е преродил. Прекрасно въплъщение.

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 21:13 от Nina NN

# 483
Съжалявам, но ми се набиват на очи само перуките и грима и не мога да ги гледам. Satisfied Имаше нещо подобно с Еркан бей - Deliler. Някой гледа ли ги? Smile

# 484
  • София
~Carolina, не смятах да ти отговарям, защото трябваше много дълго да ти обяснявам и за перуките и за грима и за Станиславски и за история на театъра и режисурата, което може да прочетеш даже чрез Гугъл. Само ще ти кажа, че е голямо майсторство да се пресъздават исторически събития, съществували личности и военни действия. Това най-добре го могат англичаните, а както виждам и турците се справят много добре. И още нещо, което са усвоили от англичаните - изразяват чувствата си на любов, радост, скръб, страх, омраза, обич и ......чрез очите. Никакъв грим и перуки, които са  необходими за пресъздаване на епохата, не могат да замъглят  изразителните им очи. Всички играят превъзходно!

# 485
Няма какво да ми обясняваш - за теб са велики, на мен са ми смешни. Wink Joy

# 486
  • София
Няма какво да ми обясняваш - за теб са велики, на мен са ми смешни. Wink Joy

Да, смехът е част от човешкото поведение и се регулира от мозъка. За това сме различни и се смеем на различни неща. Колкото повече индивида е образован, толкова повече преценява  ситуациите, обектите, обстановката и смеха му е позитивен.

# 487
Индивида, който е толкова образован не би гледал турски сериали, а да не говорим да ги възхвалява толкова, казвам ти като туркиня. Wink
Някои някак гледате като на голямата работа на тях, аз пък виждам все пропуските и не мога да им се нарадвам. Все повече ме дразнят.
Иска ми се да гледам хубав сериал без кусури, но вече няма.

# 488
И мен много ме дразнят измислените им костюми и прически, до степен, че изобщо не мога да им повярвам на историческите сериали. Актьорите изглеждат като от някакво фентъзи - като Игра на тронове или Властелинът на пръстените, там даже са по-реалистични образите. Повечето сме ходили по турските музеи и сме виждали изложените автентични костюми на аристокрацията. Турците имат запазени дрехи и портрети на владетели отпреди стотици години. Нищо общо с образите във филмите. При цялото това историческо наследство - във филмите създават някаква тотално измислена и никога несъществувала визия. Във Великолепния век откъде им дойдоха на акъла тези корсети и деколтета, срамуват се от шалварите ли, какво ли?!

Те и костюмите на съвременните им филми са такива измислени, дето ги няма нийде из Турция. Едни къси панталони, едни разголени рокли, леле мале... Аз в Турция няколко пъти съм виждала жени с бурка - първо си мислех, че са арабки, но се оказаха туркини - но жена по къси панталони да мята баджаци по улицата никога не съм виждала. Сигурно, за да изглеждат по-европейски, но нещо не им е много реалистична представата за Европа. В нашите офиси, ако някоя дойде на работа с такива къси панталони, гол корем или ултра-мини пола, каквато според турските филми е офис-модата,  директно ще й покажат вратата.

# 489
  • София
Онче, Нинка, напълно ви разбирам за историческите сериали и се радвам, че сте открили своя. На мен все още ми е трудно да гледам "Селджуците" - прекалено много ми идват боевете, кървищата, смелостта на селджуските войници. Също така все още ми е странна цялата сюжетна линия около Меликшах и сина му, да не говорим пък колко странно ми е, че Екин Коч играе ролята на сина на героя на Буура Гюлсой. Grinning И двамата обаче страшно много ги харесвам, затова продължавам да гледам тук-там клипчета от сериала, но, след първите две серии, не съм гледала цял епизод. Може по-нататък да се навия, де... Grinning

Те и костюмите на съвременните им филми са такива измислени, дето ги няма нийде из Турция. Едни къси панталони, едни разголени рокли, леле мале... Аз в Турция няколко пъти съм виждала жени с бурка - първо си мислех, че са арабки, но се оказаха туркини - но жена по къси панталони да мята баджаци по улицата никога не съм виждала. Сигурно, за да изглеждат по-европейски, но нещо не им е много реалистична представата за Европа. В нашите офиси, ако някоя дойде на работа с такива къси панталони, гол корем или ултра-мини пола, каквато според турските филми е офис-модата,  директно ще й покажат вратата.
Напълно подкрепям! Примерно, като чуя "Забранената ябълка", и го свързвам само с тея ярки и нелогични дрехи на героините. Преди няколко седмици гледах "Деметкиния сериал", и толкова смешно изглеждаше Зейнеб с тия къси гащета и ярки костюмчета, на фона на бедната махала и на Мехди и всичките му амбиции. Ясно е, че трябва да се покаже, че тя е силна и независима жена, че няма да променя навиците си, заради мъжа си... обаче контрастът е прекалено смехотворен.

# 490
Има си ги и тези модерни жени в Турция, не са само тия с шалварите и бурките. Съгласна съм, че в сериалите ги обличат нереалистично, но нали трябва да се гледат.

# 491
Историческите сериали не са документални, а художествени, затова си позволяват волности, съобразени със съвременната публика не само в Турция, а и по света. Колко от милионите зрители познават турската история, колко са посещавали турски музеи и имат някаква реална представа за епохата, която е показана в даден сериал. Конкретно за селджуците - 10-11 в. източниците не са много, затова не очаквам декори и костюми пресъздадени 1:1.

За костюмите в съвременните им сериали съм съгласна - в повечето от тях жените изглеждат нелепо, особено работещите в болници и офиси - "Доктор Чудо", "Мистър Грешен", "Почукай на вратата ми", в миналогодишните - също. И не само в съвременните - това в Адана 1976-7 г. Няма значение, че героинята е от Истанбул. Омъжена, с две деца и с такъв тоалет тръгва да бяга през границата. Вярно, че там и сега е 36 градуса, но останалите са облечени като за есен - със сака, панталони, дълги ръкави... /Споменавам само сериали, които съм гледала/.

Подозирам, че има и политика, колкото и странно да звучи. Един от начините за противопоставяне на забрадките е съвсем различната култура на светските турци да "крещи" като протест от екрана. Звучи ми добре и оправдаващо преувеличенията. Wink

# 492
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
И аз се чудех на прекалено разголената "офис-мода" в сериалите, далеч по-разкрепостена от нашата, при уж по-консервативните турци, но понеже не съм ходила в Турция, си мислех, че е прието такова облекло и се чудех на двойните стандарти - от една страна покриват главата на жената, от друга разголват смело всичко надолу от шията. Не си помислих, че това е само в сериалите, щото нали уж трябва да е отражение на действителността това, което гледаме на екрана.
А случайно попаднах на серийки от Айнен айнен и установих какви двойни стандарти има по отношение на поведението на героите - в другите сериали едни благопристойни и невинни герои, които даже на 30 не могат да си позволят друго, освен целувка по челото, ако не са женени, а там имаше сцени и реплики, дето доста ме шокираха и даже погнусиха някои. Чак не можах да повярвам, че става дума за едно и също поколение.

# 493
Има много филми без цензура и си псуват и говорят простотии, но на мен не ми харесва да гледам това. По-добре да си има някаква граница на всичко.

# 494
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Има много филми без цензура и си псуват и говорят простотии, но на мен не ми харесва да гледам това. По-добре да си има някаква граница на всичко.

Да, филмите имат съвсем различен "език" от сериалите.

Общи условия

Активация на акаунт