Ами гледаме история от 11 век.

Така са се сражавали, не само селджуците- с мечове, ножове, лъкове и стрели. Кръв- много. Има 2-3 такива сцени каквито описва dariVale - в едър план, другото са битки, някои от които даже атрактивни. Серозно го казвам- тъй като един от двата големи противника на селджуците са асасините, които са майстори на битката, някои сцени са наистина атрактивни.
По отношение на жестоките сцени. Тъй като съм любител на историческите филми, съм изгледала много- в доста от тях има повече кървави сцени, отколкото в Селджуците. В някои от любимите ми филми- например в "Небесно царство" има повече кръв и боища. Което не пречи да е един от най-смислените филми, които съм гледала, заради посланията си.
Аз даже очаквах повече страшни сцени в Селджуците и бях с готовност да ги прескачам, но не е чак така. Почти не ми се налага да ползвам мишката, поне засега.

И ми се струва, че жестоки сцени когато се представя средновековна битка могат да бъдат обяснени, за разлика от многото жестокост, която се показва във филми за 21 век спрямо деца и жени. Все пак в единия тип сцени става въпрос за битка между войници, а в другия- за самоцелно показано насилие според мен. Примери- достатъчно.
В Селджуците акцентът не е толкова на бойните сцени. Има ги, но има и друго. Сериалът е някакъв много интересен жанр- нещо като исторически шпионски трилър с драматично-любовни моменти. Малко като по Кен Фолет.
Някак ми напомня за "The Pillars of the Earth".
Любовната история на засега тайния син на султана във великолепното изпълнение на Екин Коч и лечителката е изключително красива, със смислени диалози и много ефектно заснета.
https://twitter.com/prosewithwoes/status/1319177329239875584?s=20

Към този сериал пристъпих без да съм пристрастна към каста. Много ми хареса. Би харесал най-вече на любителите на исторически проекти, но не само.
Очаквах повече пропаганда, засега- учудващо и за мен, е в рамките на нормалното. Ама то е обяснимо- все пак за 11 век става въпрос, за Селджукската империя.
И нещо друго, което прави впечатление- акцентира се силно на знанието, което е и една от характеристиките на управлението на селджуците. Неслучайно любимата на бъдещия султан е лечителка и образована девойка.
Може би единственото засега, което хич не ми харесва- тунингованите устни и физиономия на сегашната жена на султана в изпънение на Хатидже Шендил. Изобщо не се вързва с епохата, но е ясно как е намерила място в сериала.
Да не пиша повече, не агитирам, само давам мнение на човек, който подробно гледа сериала.
Обсъждаме го в ето тази тема, защото султан Меликшах се изпълнява от Буура Гюлсой. Вече е добавено и "Селджуците".
https://www.bg-mamma.com/?topic=1065717
И двамата обаче страшно много ги харесвам, затова продължавам да гледам тук-там клипчета от сериала, но, след първите две серии, не съм гледала цял епизод. Може по-нататък да се навия, де...