Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 47
Здравейте мами,

Пред дилема съм дали да кандидатсвам за нова работа, но имам притеснения, че сегашните ми шефове ще разберат. Та, казуса ми е следния работя в малка счетоводна къща с 4/5 служители  и от доста време усещам, че там не е моето място, ако искам да се развивам. Условията са ок, колегите също, но работя едно и също от доста време и вече имам нужда от промяна и най-вече искам да науча нови неща. Та, видях обява в друга фирма в същата сфера, една от най-престижните в тази сфера. Да, ама и двамата ми шефове преди са работили там и поддържат още отношения с някои от настоящите служители и има вероятност, ако се явя на интервю да разберат, което естествено няма да е добре. Та, какво бихте ме посъвтевали?

# 1
 • Мнения: 2 748
Аз бих се явила на конкурса. Все пак трябва да се развиваш. Не е незаконно да се явяваш на конкурси и не е основание да те освободят от работа. Е, може да си променят отношението към теб, но нали и без това не смяташ дълго още да работиш там.

# 2
 • Мнения: 1 117
Ако не разчиташ основно на заплатата си се явявай.След като не е твоето място така или иначе ще напуснеш и ще търсиш друго.Не пропускай възможността.

# 3
 • София
 • Мнения: 147
Кандидатствай. Ако сте в много добри отношения с шефовете на сегашното място, може да поговорите с тях - възможности за развитие може и да има, но понякога се появяват, когато човек каже, че смята да търси работа другаде. По принцип би следвало да има конфиденциалност от страна на другата фирма, все пак е в техен интерес да си намерят добър служител, а не да създават проблеми.

# 4
 • Мнения: 7 622
Кандидатствай, хората непрекъснато си сменят работата. Самата ти казваш, че искаш да се развиваш, какво като разберат? Няма да си първата напуснала тази форма.

# 5
 • София
 • Мнения: 661
Давай смело, реално винаги човек трябва да е ориентиран къде се намира спрямо пазара на труда. И това, че искаш да се развиваш е основателна причина и ако са разбрани, не мисля, че ще имаш проблем.

# 6
 • Мнения: 15 201
Кандидатствай. Първо, не се знае дали ще разберат. Второ, и да разберат не се знае дали е за лошо - може пък да се изплашат, че ще те изпуснат и да ти предложат повишение. И трето, нищо нередно няма да искаш да се развиваш. И да разберат, и да те попитат, съвсем спокойно им казваш това, което пишеш тук - много ми харесва, нямам оплаквания, много сте мили, но искам да се развивам. Не си първата и едва ли ще има последствия.

# 7
 • Мнения: 1 217
Ако кандидатстваш, със сигурност ще разберат. Да, привидно може да направят крачка да те задържат, но реално ще останат с горчив вкус от новината.

След като сте малка фирма, се предполага да имате по-близки, открити взаимоотношения. Аз предлагам по-различен подход.  Да попиташ настоящите шефове дали считат, че едно твое преместване във фирма Х ще е добре за кариерата ти и дали биха те препоръчали на бившите си колеги.

По този начин ще се почувстват почеткани, а не предадени. Откритият диалог е предпочитан от действия зад гърба. Обикновено 🙂

Последна редакция: пт, 18 сеп 2020, 14:30 от Doro

# 8
 • София
 • Мнения: 6 103
Аз бих кандидатствала. Желанието да се развиваш е естествено и е разбираемо да търсиш нещо по-добро.
Обикновено се пази конфиденциалност, особено ако искат да "откраднат" чужд кадър. Ако се търсят референции при настоящи и предишни работодатели, се уведомява кандидата. Ако наистина са голяма и реномирана фирма, едва ли ще вдигнат телефона, за да съобщят на работодателя, че еди кой си негов служител кандидатства при тях.

# 9
 • Мнения: 47
Благодаря за съветите. Да, знам че се пази конфиденциалност, но проблемът е, че в този тип фирма няма точно HR-и с които ще се срещна ако евентуално ме поканят на интервю, т.е. най-вероятно ще е със самите шефове , а и отделно не знам точно кой обработва кандидатурите и дали чисто от клюкарски мотиви няма да ме издаде. Та, проблемът е, че на сегашното място доста разчитат на мен и ако евентуално разберат, че търся другаде със сигурност няма да са много щастливи. Просто в по-малките колективи такива неща се приемат малко по-лично и дори да не ми направят грандиозен проблем, със сигурност ще си променят отношението.

# 10
 • Мнения: 2 521
Ами като те е страх толкова, стой си там. Аз не бих се замислила, рискувала съм и съм печелила. Моето мнение е, че в малките фирми изкуствено се създават взаимоотношения на псевдосемейственост, да си винаги лоялен, без обаче да получаваш достатъчно за това. Между другото, кариера се прави само в големи фирми.

# 11
 • Мнения: 15 201
Ами като те е страх толкова, стой си там. Аз не бих се замислила, рискувала съм и съм печелила. Моето мнение е, че в малките фирми изкуствено се създават взаимоотношения на псевдосемейственост, да си винаги лоялен, без обаче да получаваш достатъчно за това. Между другото, кариера се прави само в големи фирми.

+1
Абсолютно вярно. В малките фирми се създава една такава общностно-семейна атмосфера, която е приятна, но не води до никъде, ако не си член на фамилията собственици. Добро начало е, но после трябва да се напусне, защото в малката фирма нито кариера, нито добри пари, нито CV ще направиш. И аз съм почнала в такава среда и се махнах. Но хората не са ми правили никакви проблеми - разделихме се със съжаление, но с ясното разбиране, че е трябвало да стане така.

# 12
 • Мнения: 3 155
Твое право е да си кандидатстваш където искаш. В България хората малко се страхуват да си го практикуват.
Шефовете ще разберат, така или иначе, смятай, че знаят. 
Най-добре първо се запитай: "тази работа в момента удовлетворява ли ме, ще напусна ли така или иначе, търся ли нещо друго?  Ако отговорът е положителен, отиваш на интервю, който и да ти излезе насреща да те препитва, дори и сегашния ти шеф да е, на интервю като на интервю - подготвена по всички въпроси -общи и по специалността. Още повече, че може да има там и др. кандидати за преборване. Не подценявай подготовката, хубавото СиВи, дори дрехите ти.
И каквото и да стане на интервюто трябва да си наясно със себе си дали можеш да издържиш  и на най-кофти последствията от страна на сегашните ти колеги - в държанието им. Ако пак отговориш на себе си, че можеш, отивай!

# 13
 • Манчестър
 • Мнения: 1 799
Аз бих предприела друг подход.
Ще разговарям със сегашните шефове, че вече правя едно и също толкова време, има амбиции за развитие и тн, какви биха били опциите на сегашното място и тн.
Като ти кажат това е тавана, отиваш и подаваш в другата компания. Но тогава имаш чиста съвест,че нямаш опция в сегашната.
А там, отиваш на интервю и може да получиш, може и да не получиш работата.
Кариера се прави И в малка фирма, зависи докъде ти стигат амбициите....точно в малка фирма е лесно да те забележат и да се възползваш от шанса.

# 14
 • Мнения: 15 201

Кариера се прави И в малка фирма, зависи докъде ти стигат амбициите....точно в малка фирма е лесно да те забележат и да се възползваш от шанса.

Как пък не, започнала съм в малка фирма. Собственикът шеф, брат му заместник, синът му старши на служителите, неколцина служители и това е. Има и счетоводителка, но тя е със специални умения.  къде да се развиеш?
Малката фирма за мен е екстра за хора на зряла възраст, които искат добро отношение, а не кариера. За тях е екстра - разбират те, ако трябва да излезеш за нещо в работни време, няма ненужни формалности и отчети, оперативните неща се решават на кафе... Е, заплатата не е рекордна и няма кариера, ама всичко си има цена.

Общи условия

Активация на акаунт