ОСМИ клас 2020/2021 - В осми клас е интересно, всички ще се справят лесно!

• 30 224
  • 780
  •   1
Отговори
# 120
Аз чак се учудих на моя заплес, че вчера опатка теста за около 20 минути без грешка. Мислех, че е забравил доста неща, но явно добре сме си свършили работата. Трябва да минат поне 3-4 часа математика в училище, за да разбера на какво ниво ще ги мъчи учителката. Редовни часове имат само в понеделник, един час, и вторник, два часа. Вторникът го пропуснаха миналата седмица, пропускат го и тази. Така че по математика засега просто са се запознали. Една година така се случи с географията. Почивни дни, дни след избори, мина един месец от началото на учебната година докато успеят да карат нормален час.
Моят хич няма да се зарадва, че чрез бг мама ще получава разни допълнителни тестове 🤣
Между другото, изненадах се, че в сборника на Просвета има само А и Б група. Не сме ползвали предните години, но мисля, че имаха и В група. Преди работехме с Архимед основно и Коала. Тази година реших да заложа на Просвета и Веди, пък да видим.

# 121
  • Някъде в Европа...
Записче...
Аз, както казах, не съм доволна от информираността в нашето училище...За стипендии не знаела класната...
Математиката - както писах, ни се случи учителката, която на частно го подготвяше за НВО...Така че, иска-не иска, по този предмет няма отпускане и ще учи, но съм доволна, де, защото му е важен предмет..
И аз си мисля, че ще учат дистанционно, не знам дали от октомври, но кое училище би избягало от 2-3, че и повече седмици дървена ваканция през януари-февруари, замаскирана под вируса...

# 122
  • Между гори и планини
Моя синковец се върна преди малко. Правили контролно по английски. Учителката диктувала думи на английски, трябвало да ги пишат с транскрипция. До сега 7 години не е учил, правописни грешки не прави, може да му диктувам на български, директно пише и превежда на английски. И сега това 🙄
Цели 4 задачи домашно по математика. Философията му се сторила забавна, цял час си задавали философски въпроси като " Кое е първо, кокошката или яйцето?" Сега тръгна да размишлява и стигна до клетки и заключи, че щял да води разговор с госпожата по биология, много се харесват взаимно. Той задал въпроса "Има ли край космоса", явно добре съм го запалила по астрономията 😁
Сега се отдава на четене на книгата си и игра на двора с кучето. Времето вън е чудно! Целият град пак е пълен с туристи.

# 123
Нашите ще учат по "Анубис". До момента отзивите са за доста стабилна учителка, ще видим как ще е. Няма да му давам входни нива за упражнение, тя им прави преговор.

# 124
Да, имаха Просвета В група (този дето си брои задачите на корицата Simple Smile).
1260 (нещо такова) са осмокласните задачи. Е, предполагам Б група сега събира по-предизвикателните задачи, вкл. тези които биха били В група. Надали е просто изрязана В група.

# 125
  • софия
А едно време каква транскрипция учехме... Голямо разчертаване на тетрадките падаше. Странно ми е сега как в школите учат без нея. За мен транскрипцията е била неразделна част от основата на езика. Интересно ми е дали сега ще опнат и мрън, да видим КЕТ колко тежи.
Интересно ми е като ви чета колко много са взели децата за седмица. При нея ученето започва в сряда. Не се притеснавям дали ще наваксат. Днес се прибра в 1 часа. Още не е разбрала, че е на училище. Сега спи до мен на дивана.
Днес чака да види в кой клас ще бъде, а утре ще ходи на отложената среща със стария клас и любимия учител по география.
Ние (родителите) нямаме информация.

Съгласна съм с написаното, че за по-малко от седмица е трудно да се каже дали избраното училище е правилното. Дори и да са срещнали деца, с които да са намерили общ език. Мисля, че поне до края на първия срок няма да е категорично ясно. Но разбирам всички, които се притесняват, че децата все още не са се престрашили да споделят познанство в новото училище.
Предстоят годините на купоните. От сега съм го замислила това. До сега беше лесно - познавах всички родители. Сега не ги познавам и вероятно няма да зная голяма част от тях до края.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 14:53 от zvаnchе

# 126
Транскрипцията в английския е важна, за да научаваш думите и да ползваш речник въобще. Символите трябва да се познават.
Фокусирането върху нейното изписване обаче може даже да вреди на правописа в някои случаи и не виждам никакъв смисъл в това.
Има разлика между транскрипциите на някои думи между различните речници между другото.

Давам пример - думата prefer може да се срещне така:

/prɪˈfɜː(r)/ - Macmillan

/prɪˈfəː/  - Oxford

Да ги видим учителките, вкопчени в транскрипциите на кой ще кажат, че греши.

# 127
  • Между гори и планини
Транскрипцията в английския е важна, за да научаваш думите и да ползваш речник въобще. Символите трябва да се познават.
Фокусирането върху нейното изписване обаче може даже да вреди на правописа в някои случаи и не виждам никакъв смисъл в това.
Има разлика между транскрипциите на някои думи между различните речници между другото.

Съгласна съм принципно, но сина ми е бингвилист с английски първи език. Свободно чете, пише и говори езика. Сега тая транскрипция ще му е като нов език. Речник не използва - баща му речник на два крака.

# 128
  • София
Ако знаеш произношението на думите и знаците за транскрипция, не виждам драма в това, че държат на нея. Специално при английския е най-лесно (сравнено с немски и френски). Няма някакви кой знае какви особености. За другите езици нямам наблюдения.

# 129
Ми не е ОК вместо да ползват времето за писане на думи и изречения, да го губят за писане на транскрипции, пък нека си ги знаят. Точно като знаеш как се произнася, писането й губи смисъл. Трябва да познаваш символите, за да можеш по всяко време да си провериш непозната дума и да разбереш освен какво значи, как се и произнася.
Зазу, точно това е по-трудното на английския сравнено с немски и френски. По всичко останало е по-лесен. На немски и френски винаги знаеш как се произнася думата като я видиш, за английски може да я усетиш, но никога не си 100% сигурен.

# 130
Нашите учиха транскрипция в трети клас. Ползват си я. Не са се вторачвали обаче учителите прекомерно в нея, да изпитват за всеки символ и прочие. Искаха да могат да я ползват. Някои от новите думи ги пишеха с транскрипция, други без, зависи колко сложно е изписването. Наистина има малки разлики в различните речници, но като знаеш принципите, не е проблем.

# 131
100% съм убедена, че Ния не може и една транскпипция да напише и никога не е писала/учила. Не виждам това да й пречи да го говори, разбира и пише свободно (за нивото на познанията й). В смг учителката им беше казала, че ще ги изпитва на транскрипции, добре че само със заканата си остана. Мисля, че би станало каша в главата й ако тръгне да учи как се пише транскрипция на позната дума.

# 132
  • софия
Сигурно има разлика в усвояване на транскрипцията, ако започваш да учиш езика и я ползваш и ако вече си го усвоил на определено ниво и те върнат, образно казано, в първи клас. За мен тя беше неразделна част от английския от самото начало и не ми е тежало да я уча.
Имам блед спомен, че транскрипцията на френски ми беше много трудна, но аз там не положих грам усилия.

# 133
Транскрипция и на мен би ми било трудно да напиша, дори и идеално да знам как се произнася някоя дума. Просто тази дейност не ми се е налагало да я извършвам. Обратното обаче, да чета в речник транскрипцията на непозната дума, сигурно съм го правила хиляди пъти и все още го правя. За мен това е необходимо и полезно умение. И всъщност не е никак трудно за запомняне. Има няколко символа, не е нещо кой знае какво.

# 134
Да, да се познава транскрипцията е не просто полезно, а задължително.
След като знаеш как се произнася думата и символите на транскрипцията ще произведеш запис, но вместо да ги изпитват на изписването на думите, да ги изпитват на транскрипции за мен не е много умно.
Не дай си боже пък да трябва да отделяш време за учене на транскрипцията точно, както я иска госпожа Х, вместо за това време да научиш още някоя дума.

Общи условия

Активация на акаунт