Рак на белия дроб - тема 6

• 57 844
  • 774
  •   1
Отговори
# 705
Вероятно наистина е така и ваксините биха се понесли безпроблемно при пациенти с таргетна терапия. Не съм абсолютно сигурна дали лекарят ни “забрани” ваксината заради самото лечение или нещо в състоянието, т.к все още има наличен плеврален излив, но поне при нас е това положението.
Ако са наред нещата се надяваме септември месец да е ваксинирана. Blush

# 706
Таргетната терапия НЕ е противопоказание за ваксинация. Стига да няма друг проблем породен от общото състояние или системното лечение (напр. КС), хората с онкологични заболявания трябва да се ваксинират.

# 707
Мама също има малък плеврален излива още от началото(бяха извлекли 240 мл и остана малко) .Също освен на ИТ е и на ХТ .На нас никой не ни е забранявал или позволявал ,Кръстева по-скоро я усещам,че е против ваксините ,каза само щом иска да се ваксинира,10 дена след вливката

# 708
При баба беше масивен (повече от 4 литра), точно затова мисля, че може би искат да овладеят положението, а не е толкова проблем лечението и таргетната терапия сама по себе си.
Затова препоръчах разговор с лекуващият лекар, който би трябвало да каже най-добре за конкретния случай.

# 709
Newhere ,възможно ли е толкова голям излив? Как се побира изобщо,надявам се да не прозвуча лошо...имам предвид ,чене си го представям.На мама в първата епикриза още й объркаха й написаха 2400мл вместо 240 и всички реагираха много изумено ...аз си спомням ,че беше 240.В какво състояние е баба ви и на колко години е ?

Мама петък е на вливка ,няма да ходя отново,тъй като свекър ми и вероятно е с ковид,притеснена съм,че първият контролен скенер показа подобрение,а сега само задържане на положението,възможно ли е отново да очакваме свиване или каквото било в началото това...

# 710
За съжаление няма грешка - няколко дни й точиха по около литър и половина, преди да й направят процедурата с талк. (По спомен изливът беше до първо ребро)

Тя се чувства страхотно и няма в момента абсолютно никакви оплаквания, но това се случи около 2 седмици след започване на лечението. На 73 години е. Blush

Подходящ пациент беше както за таргетна терапия, така и за имунотерапия.
Съответно й беше предписано Tagrisso като първа линия на лечение.

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 00:39 от New.here

# 711
Здравейте! За съжаление се включвам в темата само с въпроси свързни с непрестанните проблеми, които изникват и в случая не съм от полза на никого, но се надявам поне опита, който натрупваме с времето да послужи на някого за добро Sad
Както бях писала преди няколко седмици за болката в крака на мама- оказа се страничен ефект от ХТ (въпреки, че последната беше декември) и на този етап просто изчакваме да отмине, а ако някой попадне в подобна ситуация (силно се надявам на никой да не се случва) да не предрича злощастни сценарии, а просто да бъде търпелив и да направи необходимите консултации.
Но за жалост, само седмица след като приключи лъчетерапията, в коремната област (няколко пръста над пъпа) се образува бучка, като при консултацията с онколога той каза : "Има нещо, но ще го видим на скенера.". Тези думи не ми дават мира, тъй като подобни бучки се появиха под мишницата и над гърдата. Прочетох доста информация и има различни твърдения- от метастазиране (варианта, от който най-много се страхувам), до лимфен застой и подкожни мастни образувания.
Успокоявам се с мисълта, че при проблемите с крака, лекарите споделиха, че ПЕТ скенера е бил твърде скоро и метастазиране е малко вероятно, а и все пак лъчетерапията по някакъв начин е въздействала на тумора, не е оставен съвсем безнадзорно.
Надявам се ако някой се е сблъсквал с подобни образувния да сподели опит.
Благодаря!

# 712
Здравейте! Някои има ли представа дали 5 скенер може да "изгори" кожа. Леля ми е с злокачествено вторично новообразование в плеврата, метастази в черен дроб и лимфи. Започна химиотерапия преди два дни,но "изгорялото" се е появило преди това.Зачервеното е точно върху операцията и за премахване на гърдата от преди 5 г.

# 713
Здравейте и от мен ,мама в момента е на вливка ,аз  чакам в колата .Докторът каза ,че болестта е контролирана в момента, единствено за тази метастаза ,че ще я облъчат с три дози доколкото разбирам .Каза не е нещо притеснително....Ще се слага и xgeva,до колкото разбирам това е вид таргетна терапия за костите.Само не разбрах колко време.Ще идваме веднъж повече,тъй като ХТ и ИТ са на 21 дни ,а това на 28,нищо ,дано само даде ефект.Надявам се е възможно да изчезне напълно.Не съм чела за радиохирургия на костите,дали има болка?

# 714
Пет скенерът не може да изгори нищо.

# 715
  • Пловдив
Фани ,според мен трябва да се изключи артритно възпаление в ставата. Ако е такова ,а не метастаза,лъчетерапията може да влоши положението. Иначе е по-скоро SBRT ,а не РХ това облъчване,болка не би трябвало да има. Може да има болка в костите от XGEVA(във всички),за няколко дни след инжекцията,трябва да взима калции и вит.Д3+К2 и да се следи нивото му,както и на фосфора и алкалната фосфатаза(тя как е в момента- при разпад на костен материал - примерно от метастази в костите трябва да е повишена- не е задължително,и да има хиперкалциемия). XGEVA-a се слага продължително -година,две,може и повече , таргетното е ,че намалява разграждането на костта , блокираики протеин, които е отговорен за активността на остеобластите(най-опростено),не влияе на раковите клетки. Трябва да е стопирано основното заболяване за да спре растежа на метастазата.
Мен обаче силно ме съмнява това да е метастаза. Дали не може да направите костна сцинтиграфия или ЯМР на ставата,за да се потвърди/отхвърли  метастатичен процес там?
Може и имунотерапията да е активизирала някакъв артритен процес в ставата .По-рано бях писал,че съм попаднал на клинично проучване за влиянието на PD-L1/L2 върху възпалението при ревматоиден артрит,остеоартрит,системен лупус(проучването е за ревматоидни/артритни  заболявания, не е свързано с онкология). Хоуп фор Кюър също беше споменал за познат на имунотерапия ,на който са му я спряли заради ужасни болки в ставите на пръстите.  

AleksandraES : Пет скенера не може да я изгори,както е писала зиги,но може да е алергична реакция към радио-фармацевтика зачервяването ,евентуално.

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 22:45 от whitefang

# 716
Whitefang,правеха и скенер на таза,това не доказва /изключва ли ?Нашата докторка я нямаше,неин колега беше опълномощен да коментира резултати те от петскенера и незнам това назначено лечение от кого е.На 19 е на ямр и ще попитаме ...Алкалната фосфаза от миналата вливка е 100при горна граница 150.След последния скенер е варирала между 87 и 105.Последните изследвания жената ,която издава болничните я попитах може ли да ги снимам,разсмя се и каза не можело ,миналия път на регистратура дадоха ,но не ми се спореше.За калция и вит.д обясниха ,този фосфор немога да го намеря в епикризите ...

Whitefang,как да задам въпроса,дали е сигурно ,че е метастаза и възможно ли е да е някакво възпаление ли? Благодаря предварително 😌

# 717
  • Пловдив
Отделен скенер (CAT) от ПЕТ-а ли?
Не винаги алкалната фосфатаза е повишена,фосфор не пускат освен ако искат да го видят в регулярните изследвания.
Просто попитайте дали е сигурно,доколкото си спомням и в разчитането на ПЕТ-а пишеше "суспектна за метастаза", CAT не знам дали може да потвърди.
SPECT/CT(костна сцинтиграфия) може да направи с напрвление от ортопед/травматолог ,евентуално ревматолог(не съм сигурен). Това изследване може да даде по-категоричен отговор. ЯМР ще правите на мозъка , не на ставата,но можете да питате дали могат да разграничат възпаление от метастатичен  процес там. 
А изследванията трябва да и ги дадат на майка ти, по закон.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 17:32 от whitefang

# 718
Отделен скенер правиха петък само на таза ,да . Благодаря много ,ще попитаме задължително ♥️

# 719
Здравейте.След почти шест месечно ходене по мъките, преди няколко дни баща ми (на 72 години) беше диагностициран с плоскоклетъчен карцином на белите дробове.Четвърти стадий с метастази.От Варна сме и беше диагностициран в хематологията в терапията.С всичките документи отидохме при доцент Калев, който ни каза да го заведем пред комисията за да започне лечение с химио и имуно терапия.На въпроса има ли смисъл и дали ще може да понесе химиотерапията, той каза, че сега били щадящи и че тези терапии ще подобрят състоянието му.Но...вчера, когато го заведохме, той докато го види прецени, че баща ми няма да издържи на химията...Баща ми се чувства слаб и изморен, трудно върви,но се храни добре и не е на легло.Сърцето ми се разби и не мога да се примиря, че го отписаха...че просто ще го гледаме как гасне мъчително.Вчера прегледах последната ви тема и се обнадеждих.Прочетох и за други възрастни хора с метастази, които не са спрели лечение и се чувстват добре.Можете ли да ме посъветвате къде да го заведем, при кого, какво да направим...Всичко ни дойде толкова неочаквано и сме в абсолютен ступор.Той не знае диагнозата си и е спокоен, но аз, майка ми и брат ми...просто сме разбити...

Общи условия

Активация на акаунт