Рак на белия дроб - тема 6

• 58 001
  • 774
  •   1
Отговори
# 150
Zigi, може би имаш предвид Таргин. Ако е така - това е на жълта рецепта, защото е доста силен опиат. Не съм сигурен дали ОПЛ имат право да изписват жълти рецепти, но онколозите и кабинетите за контролиране на болка могат.

Другото е Паратрамол/Дорета, което в момента е на обикновена рецепта. Преди беше на зелена.

От нестероидните противовъзпалителни, Дексофен е често изписван, без рецепта е и, по мои наблюдения, помага.

# 151
Благодаря ви за информацията, за нас в момента е много ценна!
Имате ли обяснение защо той постоянно спи, отказва да се храни, пожълтя целият страшно много...

# 152
Пожълтяването често е индикация за сериозен проблем с черния дроб, който вероятно е следствие от вторичния процес там. Ако му се гади и отказва да яде, това също би навело на подобна мисъл.

Пускани ли са му изследвания за черен дроб скоро - АСАТ, АЛАТ и общ билирубин (най-вече)? Ако да, какво показват? Скенер/ехограф?

# 153
  • София
Не знам дали ще съм от полза, но когато баща ми се разболя и спеше почти постоянно. Нещо невероятно просто. Не искаше да си храни и беше отслабнал около 30 кг за 2-3 месеца. Последно отслабваше по около 4-5 кг на седмица. Лекарят в надежда каза, че ако му приложи химиотерапия ще го убие. В крайна сметка му дадохме лекарството дексометазон срещу предписание от лекар и за нула време настъпи пълна промяна. Буквално му го дадохме единият ден и на другия се събуди гладен.  Започна да яде, спря да спи толкова. Стабилизира се. Започна лъчетерапия и химиотерапия. Вече не го пие, но Пу Пу още си хапва доволно и вече е 10 кг плюс. Ходи сам до болницата за процедурите и се връща, а преди не можеше да стане дори от лиглото. Не знам дали давам добър съвет, но Евка, ако постоянно спи и отказва да се храни, попитай онколог за това лекарство.

# 154
Никъде не откривам ограничение по специалности на лекари, които имат право да предписват лекарства с жълта рецепта. Според Наредбата за лекарствата, съдържащи наркотични вещества, това е всеки лекар, който е вписан в специален регистър за целта. Такъв обаче не откривам онлайн нито в национален мащаб, нито в Плевен. Но в РЗИ Плевен със сигурност разполагат с такъв.

# 155

Тук пише за черния  дроб, а общ билирубин е 134.4 , билирубин директен-96.8
Когато го изписаха от пулмологията казаха, че за съжаление черният му дроб почти не функционира.

# 156
easy2, успели ли са с биопсията да вземат материал?
Имунохистологичното изследване показа, че източникът на рака е дебелото черво, а не белият дроб. Сега отново чакаме резултати от биопсия, след колоноскопия. Процесите са толкова напреднали, че не знам дали ще стигнем до лечение Sad

# 157
Здравейте,приемате ли нещо за "изправяне " след Химиотерапия?На мама 4 Тата и се отрази доста зле,минаха седем дни и още трепери цялата и няма сили . Попринцип на петтия е на работа ,днес аз я закарай за няколко часа и утре май няма да ходи.Тя е и на имунотерапия и незнам какво може да приема.Показателите да добре .И също нещо за сухата кожа, благодаря предварително

# 158
За сухата кожа на нас ни бяха препоръчали крем Глизолид.

# 159
Здравейте,приемате ли нещо за "изправяне " след Химиотерапия?На мама 4 Тата и се отрази доста зле,минаха седем дни и още трепери цялата и няма сили . Попринцип на петтия е на работа ,днес аз я закарай за няколко часа и утре май няма да ходи.Тя е и на имунотерапия и незнам какво може да приема.Показателите да добре .И също нещо за сухата кожа, благодаря предварително
За съжаление химиите са с натрупване. Да пие повече течностти и да си почива повече. Повръща ли първите дни? Има ли невропатия? (Изтръпване, мравучкане на крайниците). За сухотата - на нас ни казаха всеки качествен, овлажняващ крем. Най-добре медицинска козметика за чувствителна кожа.

# 160
Да,този път и повръща ,ходихме на втория ден за хапчетата,защото досега нищо й нямало и просто не си ги купила.... вследствие два дена ужасни киселини,от които неможеше направо да диша и позиви за повръщане,оттам усилване на задуха и кашлицата .На последните две вливки повреме на дамите вливки получаваше и пристъпи на задух за няколко минути.Спряхадексаметазона,не разбрах защо, сега ще видим на 19 какво ще покаже ,ако не са добре нещата,започва хапчетата.Но тя видимо имаше подобрение и то Много,надявам се влошаването да е само от ХТ

# 161
И при баща ми първата ХТ+ИТ мина без някакви видими странични ефекти, освен опадането на косата. Сега след втората на третия ден започна да се чувства много отпаднал и без сили, имаше и болки в мускули и стави и вече 4-ти ден е така. Спи му се много. И ние не смеем да даваме нищо друго (като добавки) заради имунотерапията.

# 162
Тя е на Пеметрексед и оксиплатин и не й падна косата ,само оредя,но си ходи с перука.Четох за Маолото ,но то е за стабилизиране на показателите,на нея засега са й в норма

# 163
Пробвали ли сте коензим Q10 🙄 бяха ни казали, че е хубаво за изчистване на организма и енергия. Като цяло е хубаво да се пие

# 164
Пише,че действа и на имунната система,страх ме е заради имунотерапия та..

Общи условия

Активация на акаунт