Рак на белия дроб - тема 6

• 58 139
  • 774
  •   1
Отговори
# 270
Лили, много е младо майчето! Hug
Лазаров лъчетерапевт ли? Мисля, че съм чела добри отзиви за него.
Трябва да минете ПЕТ скенер, за да се види след химиото какво е положението. Няма ли да имате и таргетна терапия?

# 271
Да, лъчетерапевт е. Днес майка ми мина КТ и установиха, че има съвсем малка промяна в тумора (намалял е). След лъчетерапията са й предписали таргетна.

Друг въпрос ме измъчва- майка ми и нейна много близка приятелка ги диагностицираха по едно и също време- една и съща диагноза. Но въпросната жена реши да се лекува в Сердика, а там прилагат коренно различно лечение- химиотерапия съчетана с имунотерапия и след като приключи с химията, остава само на имуно, а при майка ми- химио, лъче и след това имуно. Няма ли някакъв единен протокол за лечение на подобни заболявания или зависи от лекаря?

# 272
Мисля,че има протоколи да,но всичко е строго индивидуално.Все пак неможе да се прилага таргетната терапия,ако не се докажи с изследвания.След това все пак как ще продължи лечението зависи от контролните скенери и ямр.На мама й каза след 4 вливка ХТ и ИТ (има и положителна мутация HER2),че лечението работи и остава само на ИТ и ХТ(без платина),която може да кара живот и здраве и години ,като ще се коментира и лъчетерапия след време евентуално.Тя има много разсейки в белия дроб и 5 лезии в мозъка.На позната пък майка й има разсейки навсякъде по другите органи освен в мозъка и я оставиха само на ИТ ,след 4 скенер,показващ добър резултат ,но значително малко смаляване на основния тумор.Така че всичко е индивидуално.Предполагам Норе4с  и другите по-запознати ще кажат по-точно нещата .Много са доволни и от последните резултати на мама,които показвали подобряване на състоянието ,кашлицата й вече не е толкова спастична и давеща ,гласът също стана по стабилен ,надявам се сега само напред.Думите на лекарката е ,че пи-този лек начин,все едно танцуват,се надяват и всичко да стопят 🙏Така или иначе,не зависи от нас,Пожелавам на всички само добри новини и весели празници !

Ps:ние май се отказахме засега да се ваксинираме ...

# 273
Lilliya, кураж, надежда има! Още повече, че на тази възраст се предполага, че организмът трябва да е относително силен.

Дали може да се приложи имунотерапия или таргетна терапия зависи от това дали имунохистохимичните изследвания на материала от тумора, взет с биопсия, установят наличие на конкретни генетични мутации или експресия на определени вещества, както и от стадия на заболяеането. Предполагам, че са направили такива изследвания. Знаете ли подробности?

Има ли някакви разсейки, няма ли възможност за операция? Говорете с лекуващия онколог да ви обясни всички следващи стъпки.

Може да потърсите и второ мнение от други онколози, ако искате, тук може да насочим към няколко лекари.

# 274
Лилия, добре дошла в темата. Съжалявам, че попадаш сред нас, но ще се опитаме да помогнем с каквото можем.

По въпросите конкретно:

1) Д-р Лазаров е много добър лъчетерапевт. Освен това разполага с може би най-добрата техника в България (Халсион). Условията и отношението към пациента в Токуда са относително по-добри от тези в повечето държавни болници (не е чак такъв конвеир), което също е плюс.

2) За лечението няма един единствен точен протокол. Първо, дори НДБК се дели на няколко подтипа (аденокарцином, плоскоклетъчен, гигантоклетъчен, clear cell, NOS и т.н.). Когато се назначава ХТ, е изключително важно платиненият дублет да е прецизиран според подтипа. Например, за аденокарцином понякога се ползва пеметрексед, но за плоскоклетъчен никога не се. Тоест трябва задължително туморът да е верифициран имунохистохимично. Аз смятам, че трябва да е верифициран поне два пъти, независимо.

Второ, ходът на лечението зависи от стадия и общото състояние на пациента. При 4ти стадий е нормално да се започне със системно лечение (ХТ, ИТ, ТТ). При 3ти неоперабилен - също. При втори и първи по-често се започва с операция. Важно е и пациентът да е в добро общо състояние, защото системното лечение (особено ХТ) е доста силно. Понякога (ако пациентът не е добре) това е лимитиращ фактор.

Трето, за биологичното лечение е изключително важно какви гени и протеини експресира тумора. Ако е с PDL1 над 50%, пациентът може да се размине с химиотерапия и да се лекува само с ИТ. Ако е с PDL1 под 50% може да се лекува с комбинация от ИТ+ХТ. Ако има генетични мутации (ALK, ROS1, EGFR, etc), обикновено се лекува първо с хапчета (ТТ). Ако те спрат да работят, тогава се минава към втора линия от ИТ и/или ХТ. За да се подредят всички тези части от пъзела на лечението, обаче, отново е нужно да има ИХХ и генетични изследвания.

Като цяло, в тази битка е добре всички консултации да са поне по две. Тоест при изследване на материал - отивате при поне двама патолога; при взимане на сериозно решение за лечението (да се започне/спре/какво да е) - консултирате се поне с двама онколога и т.н.

Ако имате нужда от препоръки за конкретни лекари - пишете. Късмет и здраве Ви желая!

# 275
HugИзключително много ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори! Hug

Относно разсейките- само един от лимфните възли е засегнат, като за сега другите органи са "чисти". Стадият е 3Б.
А за изследванията- гинетичните са налични, но ИХХ мисля, че не е правена. Ще проверя, надявам се да греша, ако ли не- ще ги направим. Hug

# 276
Лилия, извинявайте, ако въпросът е твърде личен, но майка Ви да не участва в експерименталното лечение с дурвалумаб (Имфинци)?

При стадий 3B клиничното проучване с дурвалумаб включва първо химио и лъчетерапия. После се минава на Имфинци. Преди известно време насочихме някой тук в темата към него (но не помня кой точно беше потребителят). Това, което описвате като план за лечение до момента, съвпада значително с протичането на това проучване.

# 277
Лилия, извинявайте, ако въпросът е твърде личен, но майка Ви да не участва в експерименталното лечение с дурвалумаб (Имфинци)?

При стадий 3B клиничното проучване с дурвалумаб включва първо химио и лъчетерапия. После се минава на Имфинци. Преди известно време насочихме някой тук в темата към него (но не помня кой точно беше потребителят). Това, което описвате като план за лечение до момента, съвпада значително с протичането на това проучване.

Не, не участва или поне не е споделено от онколога. На нас той ни обясни, че съчетаването на тези 3 метода за лечение било по метода Pacific. Но сега набързо прегледах в мрежата научни публикации и може би са пряко свързани.

# 278
Лилия, PACIFIC е името на проучването, което изследва ефективността на съчетаното лечение химио-лъчетерапия, последвано от Имфинци (дурвалумаб). Точно това, което предположих.

Звучи ми като лекарят Ви да е в час. Според мен (не съм лекар) сте на най-правилния път, ако е сигурно, че няма и мутации. Не пречи да отидете при още един онколог, за да “сверите часовника”, но за стадий 3В това е обещаващото лечение.

# 279
За съжаление се записвам в темата. На ММ му откриха тумор на белия дроб. В понеделник сме при доц. Минчев в Токуда.
Някакви мнения за него.

# 280
Хирург на световно ниво,но съм останала с впечатление,че не му се занимава да е мил и внимателен с пациентите,успех

# 281
Хирург на световно ниво,но съм останала с впечатление,че не му се занимава да е мил и внимателен с пациентите,успех
Благодаря.

# 282
За съжаление се записвам в темата. На ММ му откриха тумор на белия дроб. В понеделник сме при доц. Минчев в Токуда.
Някакви мнения за него.

Последно сме го препоръчвали на миналата страница в темата. Добър специалист е.

# 283
Някакви мнения за него.

Последно сме го препоръчвали на миналата страница в темата. Добър специалист е.
Много благодаря. В момента съм в пълен ужас и не съм чела.

# 284
Нормално е. Най-страшното е неведението в началото и безкрайното чакане. После като се подредят нещата и започне да се лекува правилно, всичко ще си дойде на място. Каквото и да правите - не бързайте.

Ако имате въпроси - на линия сме.

Общи условия

Активация на акаунт