Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детето ми не иска да върви навън

 • 1 970
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11
Здравейте! Детето ми е на 3 години и не обича да върви навън. Колкото и да не е правилно, понякога му даваме близалка или солетка, докато вървим, за да не иска да го носим. Тротинетка и баланс колело не кара за повече от няколко минути, след това ние ги носим. Знам, че повечето майки си мислят, че сме го разглезили или не сме пробвали достатъчно тактики и затова така се е получило, но ви уверявам, че случаят не е такъв. Всичко, ама всичко сме опитали. Когато не иска да върви, спира на място, започва мрънкане да го взема, което не минава и се започва рев. Колкото и време да стоим на едно място няма ефект. Когато го хвана за ръка и го дърпам с мен, той се отпуска с цялата с тежест и сяда на земята. Опитвала съм метода с "Отиваме до онова дърво и те свалям да вървиш", не става - стигаме до дървото и се почва с рева и истериите да го носим. Опитвали сме със "Само бебета ги носят, щом искаш да те носим, значи си бебе ". Отговорът е "Да, бебе съм." Опитвали сме с други хора, да го видят и да му кажат, че е голям да го носим. Не се впечатлява изобщо. И само да уточня, че синът ми е едно изключително добро и послушно дете, не ни създава никакви други проблеми, госпожите в градината го обожават, но стане ли дума за разходка или вървене до накъде, иска да го носят и нищо не помага. Обяснявали сме до отмала, правили сме се, че ни боли, не сме излизали няколко дни с обяснението, че докато не започне да върви, вместо да го носим ще стоим у дома. Единственото, което не сме правили е да го бием като се заинати, тъй като не вярваме в боя като възпитателен метод. Вече сме меко казано отчаяни. Пиша този пост по-скоро с надеждата, че не се случва само при нас и че някой ще ме успокои, че скоро ще отмине. И на съвети ще се радвам, макар че не мисля, че има нещо, което да не е опитвано многократно. Благодаря предварително!

# 1
 • Мнения: 8 392
Не споменаваш- често ли го возите/ сте го возили с кола?

# 2
 • Мнения: 11
Не бих казала, че често сме го возили. Аз не съм шофьор, единствено семейно като пътуваме някъде, но в никакъв случай не е било постоянно.

# 3
 • Мнения: 1 349
Излизайте в компания с негови приятелчета. Иначе и моето дете-на 7г.не обича да върви. Навсякъде е с тротинетка, колело, но не и пеша. Върви пеша на близки разстояния и като има компания други деца.

# 4
 • Мнения: 11
Благодаря за съвета, това също се изпробва многократно, тъй като често излизаме с други дечица. И приятелките ми му говорят, опитват чрез децата си да го мотивират, но вече всички са вдигнали ръце. Повървява малко и пак се почва драма да го носим...

# 5
 • София
 • Мнения: 6 086
А заиграва ли се с други деца, как са контактите с връстниците му? Рита ли топка, да я гони, да кара тротинетка или друго движение, осигуряващо физическа активност?

# 6
 • Мнения: 9 179
Какви игри обича и изобщо как е с този вид активност?
И споделяли ли сте с педиатъра, какво е неговото мнение, съвет.

# 7
 • Мнения: 6 202
Моят син на тази възраст излизаше навън единствено, ако е с някакво приспособление за каране или бутане- колело, тротинетка, детска кола за бутане с крачета. Ще порасне още малко и ще му мине и на твоя.
Такава или подобна кола имате ли?
Скрит текст:

# 8
 • Мнения: 11
Двигателно бих казала, че се развива съвсем нормално, рита топка, хвърля и хваща топка, скача, бяга, умее да кара тротинетка и колело, дори триколка с педали(но бързо губи интерес към превозни средства). Не е мързелив по природа, даже е доста енергичен. Такава количка за бутане с крачета имаше, но му умаля , на нея също бързо му омръзваше. Единственото нещо, с което му е ок навън е тротинетката на Глобър с родителски контрол, ние да бутаме, той да се вози. Но скоро ще му умалее и ми се иска да свиква да върви повече. И с педиатърката съм споделяла, според нея търси близост и не е нещо притеснително за възрастта, тя нейната дъщеря до 4 годишна също я била носила често...

# 9
 • Мнения: 11
С деца чудесно взаимодейства, играе си, търси ги, инициира да играят на гоненица, криеница. Като цяло си е едно съвсем нормално дете. Като изключим желанието да го носим...

# 10
 • София
 • Мнения: 6 086
Да не би да каталясва по време на игрите и накрая просто да му пада батерията и физически да не издържа?
Синът ми на тази възраст беше безкрайно активен, раздаваше се по време на игра и умората го връхлиташе изведнъж. Случвало се е, ако излезем с тротинетка, да беснее и после на прибиране да го возим, защото няма сили.

# 11
 • Мнения: 9 179
И аз мисля, че ако се преуморява по време на игра, след това може да няма сили да ходи.

# 12
 • Мнения: 11
Ако е само на връщане от игра ще го приема за нормално, защото в действителност е доста енергичен. Но той още с тръгването започва да се тръшка, че иска да го носим. За да не му минават номерата не веднъж сме се прибирали още с излизането, само и само да разбере, че така няма да продължаваме. Но като тръгнем за градина няма как да се мотаем и в един момент става на неговата...

# 13
 • София
 • Мнения: 6 086
А обича ли да ходи на градина? Да не се бори срещу ходенето по този начин и да асоциира излизането с водене там? Гадая, но може да е някаква психологическа причината, не съм специалист.

# 14
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 681
Нормален период, някъде измежду прибирането на количката и самостоятелното ходене на по- дълги за детето разстояния. Горе- долу около тази възраст и ние минахме през това, но лесно го отучих. Когато настояваше да го нося го питах дали е уморен, той казваше да, а аз го подканвах да седне да си почине или на бордюра, или на някоя пейка. 2 минути и беше готов. Тази процедура се повтаряше до прибирането вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт