Висше образование в САЩ

• 46 880
  • 502
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте! Моля да ми дадете съвети и опит, ако някой от вас е бил в подобна ситуация. За огромно съжаление дъщеря ми не беше приета в САЩ почти никъде или по-точно на едно място, но почти без финансова помощ, а таксата е непосилна. Интересите й са насочени към специалности с английски, писане, комуникации. Профилът й е безупречен, според мен - пълен отличен в академичната справка, 1520 резултат от SAT, редица извънкласни дейности и награди.... И въпреки това не успя. Какво е вашето мнение? Защо така се получи? И какво можем да направим оттук насетне? В смисъл има ли възможности някъде в САЩ за допълнителен, извънреден прием?  Насоки за Европа? Благодаря предварително!

Съжалявам, че толкова много труд не е дал желания резултат, но както писаха по-горе - няма резултати или квалификации, които да гарантират прием в САЩ. Преди няколко години директорът по прием на Харвард бше казал, че за всеки приет студент е имало поне двама кандидати, заслужаващи точно толкова да бъдат приети - просто въпрос на късмет. Стискам палци на момичето да намери място, където да е щастлива - успокойте я, очевидно е дала всичко от себе си.
Благодаря! Новината от тази нощ - резерва в Yale. Пак ще чакаме.

# 391
  • Отвъд алеята зад шкафа
Честито за Йейл, но Ви съветвам да имате и вариант Б, защото е минимален шансът за излизане от уейтинг лист.

# 392
  • София
Честито за Йейл, но Ви съветвам да имате и вариант Б, защото е минимален шансът за излизане от уейтинг лист.

И аз така мисля.Свриозен повод за гордост,  но за мнооого умерена радост.

# 393
Аз пак да кажа, че Йейл и Харвард не са единствените добри университети. Има чудесни щатски алтернативи, в които прием е много по-възможен.

# 394
Аз пак да кажа, че Йейл и Харвард не са единствените добри университети. Има чудесни щатски алтернативи, в които прием е много по-възможен.
Така е! Но в тези алтернативи въобще не беше приета.....

# 395
  • София

Въпросът е и в това, че те дават високи финансови помощи и приемът в тях не зависи от финансовите нужди на кандидата.

# 396
Тази дни се срещахме със student counselor- а на сина и съвсем неслучайното мнение, че в САЩ доста от университетите имат "холистичен подход" към кандидатите, не залагат толкова на конкретни силни страни. Поне това показвал неговият опит.
Както и да е, нали бях споделила, че синът се е заинатил за MIT. За неговия випуск университетът е определил 2% прием на чуждестранни студенти. Rolling Eyes Като че ли леко му попариха ентусиазма, пък да видим.

# 397
  • София
Точно така - холистичен подход прилагат на доста места.
Щатските алтернативи не са така щедри наистина към интернационалните студенти. Ето един пример за добра щатска опция - Rutgers University, New Brunswick, New Jersey.
На колко общо места сте подали апликации?

# 398
Предварително се извинявам за дългото съобщение и благодаря на всеки, който се включи!

Здравейте!

Казвам се Станислав, на 17 години съм и живея в град Ямбол. Занимавам се с музика от три години  – свиря на пиано и пея. Освен уроците при вокалната ми педагожка от известно време работя с vocal coach и уча солфеж.
Като цяло в училище поддържам отличен успех – първия срок на 11-ти клас завърших с 5,94. Уча в езикова гимназия с профил немски и английски език. Президент съм на класа и протоколчик в ученическия съвет.
От малък мечтая да уча и живея в САЩ, а през последните няколко години сериозно се подготвям, за да сбъдна мечтата си. Родителите ми ме подкрепят, но нямат финансовата възможност да покрият обучението ми там. В момента се подготвям за тестовете SAT и iBT TOEFL. Закупих си учебници и съставих учебен план. Математиката ми куца, но се старая да насмогна с материала.
Нямам много постижения, но все пак мога да изброя някои от тях:
Финалист в програмата за обмен на ученици YES 2023 (въпреки че стипендията ми бе отменена).
Награда от училищно състезание по география.
Участие в множество концерти, фестивали и лятна академия по изкуствата.
Работил съм с композитор и съм преминал майсторски клас по дублаж в студио „Про Филмс“.
Стипендия Opportunity Funds Fulbright.
Около четири първи и втори места в престижни национални и международни конкурси по музика, като в момента се подготвям за още такива.
Стипендия на Община Тунджа за даровити деца.
Финалист в националното състезание по речеви и комуникативни умения.
Второ място в гимназията с най-висок резултат на KGL (ниво B2).
Освен това се занимавам и с благотворителност – готвя и продавам на училищни благотворителни базари и планирам да се присъединя към БМЧК.
Считам музиката за свое призвание и съответно искам да кандидатствам в САЩ с музика, а по-конкретно Bachelor of Music in Contemporary Voice или Bachelor of Fine Arts in Musical Theatre. Подготвям се и за ABRSM тест, който не е задължителен за университетите, които съм си харесал, но все пак смятам, че е добре да го имам като сертификат.
Срещам трудности с намирането на университети, които имат добър acceptance rate, са need-blind и предоставят пълни стипендии. Семейството ми има ипотека и други кредити, така че разчитам изцяло на финансова помощ.
Планирам да кандидатствам в 12-13 университета, като тези които са ми направили добро впечатление досега са посочени по-долу.
 NYU, Juilliard, Princeton, Eastman, Berklee College of Music, Rollins College, Stanislaus State University.
Свързах се с тях по имейл, но за съжаление не получих особено много информация.
Ще съм изключително благодарен на всеки, който може да ми препоръча университети, или да ми даде съвет относно процеса на кандидатстване!

Здравейте, писах Ви на лични!

# 399
Здравейте,

Синът ми е приет в University of Alabama със стипендия покриваща до голяма степен таксата за обучение $28К. Остават обаче всички други разходи, които излизат около още $28К на година според унивесистета, което ще е много трудно за мен. Той самия в началото беше склонен да изчака резултати в Европа, но спрямо наше мнение в Америка ще има съвсем различно извживяване и може би му повлияхме да се ориентира натам. Той не смята, че унивеситета е достатъчно добър и затова дори не го обмисляше.
Та въпросите ми са:
 - Според вас заслужава ли си този университет? В момента кандидаства за Honored college каквото и да е това Simple Smile
 - Има ли изобщо някакви допълнителни стипендии за Бакалавър, от които бихме могли да се възползваме? Нищо не открих аз.
 - Колко би могъл да изкарва ако работи в унивеситета, ще може ли поне половината от тези пари да докарва?

# 400
Алабама е сравнително евтин щат, за самия университет нищо не мога да кажа. Как изчислихте тези 28 000$. Доста се вдигнаха цените тук, имайте го в предвид. Какво покрива стипендията и какви условия има кампуса.

Ако има право да работи, то ще са малко часове и всичко зависи от самия студент.

Прави сте, че тук ще има много различно изживявяне, и в сегашната обстановка, със сигурност ще се научи на упоритост и кураж.

Според мен, вижте и други университети, ако е кандидатствал. Алабама не е най добрия щат според мен.

# 401
Ориентирам се от тук https://afford.ua.edu/cost/
Получил е presidential scholarship https://afford.ua.edu/scholarships/international/.
Не е приет другаде в Щатите, чакаме Европа.

# 402
  • София
annie005, току-що разговарях със сина ми, който също е кандидат-студент в момента, ето и неговите отговори на въпросите ви:
Заслужава ли си този уни? - Категорично не от академична гледна точка, от спортна гледна точка - да, има изключително добра футболна и баскетболна програма.
Има ли други достъпни стипендии? - може и да има, но в трябва да се види достъпни ли са за интернационални студенти първо и второ - тези стипендии са с малки суми - 1к-2к$.
Колко може да изкарва с работа? - много малко. Интернационалните студенти нямат право да работят легално. Ще изкара някакви джобни и това е, но категорично не може да изкара 28к$, това са страшно много пари.
Щом няма други приеми от САЩ, изчакайте европейските университети.

# 403
Алабама е един от най-бедните щати в САЩ. От една страна, това означава ниски цени, от друга - трудно намиране на работа, ограничени възможности извън университета за контакти с бизнеси, кариерна ориентация и така нататък.

Цената, която виждате на сайта на университета е без никакви излишни разходи - най-малкото ще трябва да добавите към нея пари за самолетен билет веднъж годишно, пари за ежедневни разходи като дрехи, обувки, лекарства, компютър...

За стипендията - в съобщението, че сте я получили, има контакт на офиса, който отговаря за студентско финансиране. Изпратете имейл и попитайте дали информацията, която сте получили, е окончателна, или да очаквате допълнителна финансова помощ. Кажете им, че сумата от 28 хиляди годишно не е възможна за вас. Хората обикновено са любезни и искат да помогнат, така че ако има допълнителни стипендии ще ви посъветват.

Точно в момента не мисля, че е много добър момент да се учи в САЩ, ако идеята е след това да се търси работа тук - нещата с работните визи вероятно ще се променят за следващите три години и е невъзможно да се предвиди точно как и кога. Аз бих имала едно наум.

# 404
Аз съм на малко по-различно мнение. Не в Алабама, но бях докторант и асистент няколко години в друг щатски университет. В honors college нивото не отстъпва на много частни университети. Големите щатски университети, дори в Алабама, привличат много добри професори, които са там да водят изследвания. Не бих се притеснявала за нивото - познавам дори няколко човека, реализирани в моята сфера с дипломи оттам.
Въпросът е финансов, главно. Ще има право едва на 20 часа работа, и то на кампуса само, ще изкарва не повече от 300 долара на седмица. Подкрепям идеята да пише на офиса за финансова помощ да се дискутират варианти.

Общи условия

Активация на акаунт