Висше образование в САЩ

• 46 880
  • 502
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Вилиан, много полезна информация за родители на спортисти. За атлетите нещата стоят различно сравнено с обикновените студенти,  защото са част от отбор, което улеснява общуването и намирането на среда, също така треньорите се грижат за тях,  имат специално хранене, медицинско обслужване, тренировки, пътувания за състезания - всичко е специфично. Като цяло сякаш атлетите са една сравнително капсулирана общност по това, което съм чувала и чела (един от колежите, в които беше приет синът ми и сериозно обмисляше (заради tutorial системата им по подобие на Oxbridge), беше Williams, но е много изолиран колеж, а също с около 30% атлети и тогава проучва този въпрос и реши, че няма да се впише и да се чувства добре там и се отказа.)

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 19:00 от Prizma

# 481
  • у дома с любимите си хора
Prizma, пиша за това как беше при него. Ако на някой му е полезно, ще се радвам. Както отбелязах и при предишни публикации има приятели спортисти от Мериленд до Флорида, а също и в Централна Америка и Калифорния. Навсякъде е различно - има доволни, има и недоволни. Много зависи от университета, в който се отива - дали е академичен или със спортна насоченост, дали е държавен или частен, къде се намира и доколко ще пасне на очакванията и капацитета ти. Моето дете идва от НПМГ и помагаше по математика дори на американците, да не казвам, че едната професорка ( заввършила Пекинския университет)беше започнала да обяснява задачите от домашните по начина, по който той ги беше решил.Понякога избор на отбор от дивизия 2 е по-добрият избор от Д1. Повечето спортисти сключват едногодишен договор с университета. Моето е с 4-годишен, което му дава спокойствие, че дори да бъде закрита спортната програма (в момента има огромни промени в почти всички спортове заради заведени дела от бивши спортисти-атлети) той ще може да завърши университета без притеснение за финансовата издръжка. При него няма изолация-среща се както със съотборници, така и с редовни студенти, вкл. ходят на купони в братствата и сестинствата. Но е факт, че неговият отбор са задружни. В края на миналия месец младежът  беше на Европейското в Словакия и се видя с университетските си съотборници, подкрепяха се по време на състезанието. Едното момиче, което е словачка беше водила целият бг отбор с колата си до супермаркети да си купят каквото им е необходимо. Дори триатлонистка от университета (също словачка) дойде да ги подкрепя от трибуната. Тази година също заминават негови познати от спорта за САЩ- в Калифорния, в Южна Дакота, в университета в Notre dame , в Northwestern. Познавайки някой от тях, смятам, че са си надскочили капацитета и ще ми е интересно да видя как ще се справят с ученето, други просто са сграбчили шанса без да са избрали най-доброто за тях. Но пък след първата година имат възможност да пробват да се пуснат в трансфера и да се "продадат" по-добре в случай, че имат резултати в спорта и в унито.

# 482
Здравейте! Моля да ми дадете съвети и опит, ако някой от вас е бил в подобна ситуация. За огромно съжаление дъщеря ми не беше приета в САЩ почти никъде или по-точно на едно място, но почти без финансова помощ, а таксата е непосилна. Интересите й са насочени към специалности с английски, писане, комуникации. Профилът й е безупречен, според мен - пълен отличен в академичната справка, 1520 резултат от SAT, редица извънкласни дейности и награди.... И въпреки това не успя. Какво е вашето мнение? Защо така се получи? И какво можем да направим оттук насетне? В смисъл има ли възможности някъде в САЩ за допълнителен, извънреден прием?  Насоки за Европа? Благодаря предварително!

Съжалявам, че толкова много труд не е дал желания резултат, но както писаха по-горе - няма резултати или квалификации, които да гарантират прием в САЩ. Преди няколко години директорът по прием на Харвард бше казал, че за всеки приет студент е имало поне двама кандидати, заслужаващи точно толкова да бъдат приети - просто въпрос на късмет. Стискам палци на момичето да намери място, където да е щастлива - успокойте я, очевидно е дала всичко от себе си.
Благодаря! Новината от тази нощ - резерва в Yale. Пак ще чакаме.

Имаше ли детето късмет да влезе резерва в Yale или взехте друго решение.Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 15:53 от Борката

# 483
  • Sofia
Дали сте проучвали/ползвали помощ при подготовка за SAT?
Явно, подлъгана от рекламата на  The Princeton review, реших, че това е курсът и бях готова да платя безумната сума, която искат. Не знам какво ме накара да погледна в  Реддит, но 99.9% от коментарите са негативни и сега не знам накъде да се ориентирам. 

# 484
  • София
Да, проучвала съм, но не сме ползвали. Изчела съм доста по въпроса. Курсовете или пък частните учители/тутори помагат на децата с триковете при решаването на тестовете. Аз купих 2 книги от Амазон, едната беше на Принстън. Да я изчете внимателно кандидата и да реши някакви тестове за тренировка. Да изтренира времето и евентуално да обърне внимание на някои отделни компоненти. Честно казано, не мога да кажа - да, категорично помощ е нужна или не, ще се справите сами. Но все пак клоня повече към: не, не е нужна помощ, ще се справите сами, парите могат да се спестят.

# 485
Дали сте проучвали/ползвали помощ при подготовка за SAT?
Явно, подлъгана от рекламата на  The Princeton review, реших, че това е курсът и бях готова да платя безумната сума, която искат. Не знам какво ме накара да погледна в  Реддит, но 99.9% от коментарите са негативни и сега не знам накъде да се ориентирам. 

Никаква странична подготовка не са ползвали, като единият е с рекордните 1560 от първо явяване (но има пресатове от Американския колеж), а другият е с 1500 от първо явяване от друго училище. И двамата са с много добро съотношение на език и математика, защото са по принцип добри матенатици от малки...Преценете според детето. Мисля, че и онлайн целенасочена подготовка ще свърши работа, ако мотивацията е силна Simple Smile

# 486
  • София
Най-добрата подготовка е да се решават стари реални изпити и да се попълват пропуски (а за всеки те са индивидуални). В реддит бях намерила преди години архив с изпити. Khan Academy също има добра подготовка и е безплатна. Но ако има трудности с математиката, тогава е по-добре с учител да се работи.

# 487
Моят син проблем с математиката нямаше, но на пробните, които си вървят в  college board английския му не беше, колкото искахме Wink Платих му за 10-ина евро някъде един курс в udemy, синът ми изгледа от него само частта за английския и каза, че му е била много полезна. Забравила съм, че го държа преди 9 месеца, но казваше, че много му е помогнало обясненията за пунктуация и други специфични неща имаше, които той като неучещ в АК или АЕГ, не знаеше. На истинския изпит имаше 720 на английски, а преди това едвам докарваше 650. The Complete Digital SAT Course (Reading and Writing, Math) - така се казва, копирах го от udemy. Нямам идея дали математиката в тоя курс е полезна, но в нашия случай дори и само заради английския, определено си струваше парите Simple Smile

# 488
Взе друго решение - взема GAP и пробва пак! 🙂
Здравейте! Моля да ми дадете съвети и опит, ако някой от вас е бил в подобна ситуация. За огромно съжаление дъщеря ми не беше приета в САЩ почти никъде или по-точно на едно място, но почти без финансова помощ, а таксата е непосилна. Интересите й са насочени към специалности с английски, писане, комуникации. Профилът й е безупречен, според мен - пълен отличен в академичната справка, 1520 резултат от SAT, редица извънкласни дейности и награди.... И въпреки това не успя. Какво е вашето мнение? Защо така се получи? И какво можем да направим оттук насетне? В смисъл има ли възможности някъде в САЩ за допълнителен, извънреден прием?  Насоки за Европа? Благодаря предварително!

Съжалявам, че толкова много труд не е дал желания резултат, но както писаха по-горе - няма резултати или квалификации, които да гарантират прием в САЩ. Преди няколко години директорът по прием на Харвард бше казал, че за всеки приет студент е имало поне двама кандидати, заслужаващи точно толкова да бъдат приети - просто въпрос на късмет. Стискам палци на момичето да намери място, където да е щастлива - успокойте я, очевидно е дала всичко от себе си.
Благодаря! Новината от тази нощ - резерва в Yale. Пак ще чакаме.

Имаше ли детето късмет да влезе резерва в Yale или взехте друго решение.Simple Smile

# 489
  • Sofia
Много благодаря за отговорите!

# 490
  • София
Flower 1082, наскоро из американските групи мярнах информация, че набор 2006 е най-многочисления в цялата история на САЩ. Не съм търсила, дали това наистина е така. Но ще пробвате и догодина, няма страшно.

# 491
Да, така е. Но доколкото знам набор 2006 в България кандидатства с набор 2007 в САЩ - имало някаква разлика при започване на училище, така ми обяснява детето. Тази есен ще кандидатства с набор 2008, който не бил толкова многочислен. Дано да се получи! Благодаря за виртуалната подкрепа! 🥰
Flower 1082, наскоро из американските групи мярнах информация, че набор 2006 е най-многочисления в цялата история на САЩ. Не съм търсила, дали това наистина е така. Но ще пробвате и догодина, няма страшно.

# 492
Правилно сте разбрали, има разминаване в набора. В САЩ най късно на 6 г са 1st Grade, докато в БГ тръгват на училище на 7г.

# 493
  • София
Не е точно така, наборите се разделят на деца, родени в първите и във вторите 6 месеца на календарната година. Ако детето е родено през януари, то ще тръгне по-рано на училище. Но сега си завърши основно набор 2006. Това, разбира се, не е най-ключовия момент, просто е някакъв фактор в цялата картина.

# 494
Не е точно така, наборите се разделят на деца, родени в първите и във вторите 6 месеца на календарната година. Ако детето е родено през януари, то ще тръгне по-рано на училище. Но сега си завърши основно набор 2006. Това, разбира се, не е най-ключовия момент, просто е някакъв фактор в цялата картина.
Не е точно така, моето дете също е януари, тръгна на училище в САЩ на 5г. Набора и в БГ, сега ще са първи клас.

Разликата е, че в щатите тръгват децата които преди септември са навършили 5г (тук е Kinderten). Tака е делението, навършили 5 преди старта на учебанта година. А в България е, всички които в съответната година навършват 7 тръгват в първи клас. Има и амбициозни родители, които пропускат предучилищаната, ако детето е в началото на годината, и ги пускат на 6 и половина, но правилото е едно.

Общи условия

Активация на акаунт