Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

• 40 543
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
Привет, имам едно по-общо питане. Като погледна общо свободни места за набор 2019 (втора яслена) са малко по-малко от тези за 2018 (първа градинска). Това би следвало да означава, че се влиза по-лесно директно в първа група.
Обаче като отворя градините около нас, масово имат по 20 свободни места за набор 2019 и само 4-5 за 2018. И чакащите са по-малко, но все пак излиза по-голям шансът за прием за втора ясла.

Не разбирам как става това и къде са всички тези свободни места за първа група?
Редактирам- в района има 1-2 ОДЗ с над 20 свободни места, но  на опашката са доста хора с 14 точки- от ясла вероятно.

Вярно ли е, че дори някой да има възможност да задържи детето до първа група вкъщи, така почти губи шанс за място?
По принцип най-добре за самото дете е да тръгне на 3, но дори да има варианти и схеми това да се случи, май не е вариант заради "Системата" Sad

Да, има градини, които изобщо не са разкрили нова градинска първа група, а остават само децата от яслените групи, които преминават в първа група. Това е причината за първа група ДГ да има само по няколко места или изобщо да няма такива. В нашия район има градина, която никога не открива нови градински групи, а приема само по 2-3 втори яслени групи, които преминават в първа група. Разбира се, това е масова недомислица, защото ако не желаеш да си пускаш детето на ясла, после шансовете са по-малки или нулеви.

# 496
В какъв смисъл и как се проверява дали "влизат със сигурност"?
Не се заяждам, просто не разбрах какво имате предвид 😊
На теория, а и се случва на практика,  децата с повече точки по първо желание, могат да не влязат - нареждат се в градини с нулев прием или има повече желаещи с техния брой точки от местата. Затова аз поне правех разследване - издирвах ги по списъците на градините в района (някои и в съседни райони), за да видя дали влизат със сигурност.

# 497
Ако има деца на опашката с равен брой точки или по-висок брой точки от вашите, но не са по първо желания в конкретната градина, за да изчислиш по-точно какъв ви е шансът за прием, търсиш тези деца къде са посочили първо желание и дали ще влязат там със сигурност (има достатъчно места за деца с техния брой точки), за да знаеш дали  ще заемат място на вашата опашка или не. Отваряш списъците на други градини и ги търсиш по инициалите и номерата. Ако ще влязат в градината по първо желание, значи няма да заемат място във вашата. Ако обаче няма да влязат (в конкретната градина има много малко места и кандидати с повече точки, нулев прием) или ще бъдат на лотария, значи може и да не влязат в градината по първо желание и ще се състезават с твоето дете. Тогава ги взимаш предвид.

Също - децата по СК се повтарят надолу в опашката по общи критерии без социалните точки. Ако ще влязат по СК, ги приспадаш като бройка от общата опашка.

# 498
Здравейте, и аз съм с общо питане, което не се отнася до настоящата кампания, затова и пиша в тази група. Никъде в новата система не виждам, че детето ми посещава детска градина, докато в старата беше изписано. Проблемът е, че я бяха приели в друга, пишеше, че предстои преместване, впоследствие се отказахме от новата и остана в старата, не е имало проблем, разговаряхме с директорката също така, но се притеснявам сега. Къде се очаква да се изписва, че детето посещава? Можете ли да видите във вашите профили, моля Simple Smile Благодаря.

# 499
В профила на детето, най-долу “История на класиранията в ИСОДЗ и ПГУ”, на реда, който показва класирането в конретната градина, е събрана цялата информация - кога детето е класирано, записано и от кога посещава.

# 500
Здравейте, хора! Мн се извинявам, че най-вероятно ще задам глупав въпрос, но чух нещо, което съвсем ме обърка (не, че досега нещата ми бяха кристално ясни).. та, на въпроса: Хипотетично, ако има 6 места по социален критерий и 20 места по общ критерий (в която опашка чакаме и ние), се съобразявам с тези 20 места, нали? Защото чух, че от въпросните 20 места по общ критерий, 30% били за тези по социален критерий.. Нали вече има обявени 6 места по този критерий? Или това е в случай, че има повече чакащи, отколкото сводобни места  и затова са в опашката и по общ критерий, но без точките по социален.. Не съм сигурна дали  формолирах добре въпросите си, но се надявам да сте разбрали това, което искам да попитам.

# 501
  • СОФИЯ
Чл. 14. Класиране

(1) Класиранията се извършват според графика на дейностите, публикуван на сайта на ИСОДЗ и ПГУ.

(2) Класиранията се извършват от ИСОДЗ и ПГУ съгласно въведената от родителя/настойника информация за наличие на критерии, посочени в Раздел III "Критерии", чл. 18 от настоящата Наредба.

(3) Класиранията се извършват по реда на желанията на родителя/настойника за съответните самостоятелни детски ясли/детски градини/училища.

(4) Класиранията се извършват поотделно за всяка възрастова група, за всяка сграда на самостоятелните детски ясли/детски градини/училища, за целодневна и почасова организация в детските градини и полудневна и целодневна организация в училищата чрез ИСОДЗ и ПГУ.

(5) В самостоятелните детски ясли/детските градини/училища, за групите с прием от началото на новата учебна година, на първо класиране с предимство се класират децата по социални критерии, които не могат да бъдат повече от 30 % от общия брой на обявените свободни места.

(9) В самостоятелните детски ясли, детските градини и в подготвителните групи в училищата могат да се приемат деца с хронични заболявания, за които родителят/настойникът представи в детската градина/училището всички необходими документи, посочени в раздел III, чл. 18, т. 16 от Наредбата. Броят на децата с хронични заболявания е до 3 в група.

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 13:17 от мама САННЯ

# 502
Да, аз го виждам там в историята, но преди в старата система имаше няколко думи при вход, че посещава еди коя си градина и еди кой си набор. Мислех, че само при мен го няма.

# 503
  • Пловдив/София
Привет, имам едно по-общо питане. Като погледна общо свободни места за набор 2019 (втора яслена) са малко по-малко от тези за 2018 (първа градинска). Това би следвало да означава, че се влиза по-лесно директно в първа група.
Обаче като отворя градините около нас, масово имат по 20 свободни места за набор 2019 и само 4-5 за 2018. И чакащите са по-малко, но все пак излиза по-голям шансът за прием за втора ясла.

Не разбирам как става това и къде са всички тези свободни места за първа група?
Редактирам- в района има 1-2 ОДЗ с над 20 свободни места, но  на опашката са доста хора с 14 точки- от ясла вероятно.

Вярно ли е, че дори някой да има възможност да задържи детето до първа група вкъщи, така почти губи шанс за място?
По принцип най-добре за самото дете е да тръгне на 3, но дори да има варианти и схеми това да се случи, май не е вариант заради "Системата" Sad

Да, има градини, които изобщо не са разкрили нова градинска първа група, а остават само децата от яслените групи, които преминават в първа група. Това е причината за първа група ДГ да има само по няколко места или изобщо да няма такива. В нашия район има градина, която никога не открива нови градински групи, а приема само по 2-3 втори яслени групи, които преминават в първа група. Разбира се, това е масова недомислица, защото ако не желаеш да си пускаш детето на ясла, после шансовете са по-малки или нулеви.

Именно. Това кара хората да "пазят място" без да посещават в яслена група, ако са приети, за да имат шанс за градина след това. Поне в нашия район местата за първа градинска са наполовина на втора яслена Sad Тъпа практика е, защото има наистина нуждаещи се деца за това място, които биха посещавали. Но при нисък шанс за прием и почти сигурна частна градина, при това по-далеч, не мога да ги виня.

# 504
Чл. 14. Класиране

(1) Класиранията се извършват според графика на дейностите, публикуван на сайта на ИСОДЗ и ПГУ.

(2) Класиранията се извършват от ИСОДЗ и ПГУ съгласно въведената от родителя/настойника информация за наличие на критерии, посочени в Раздел III "Критерии", чл. 18 от настоящата Наредба.

(3) Класиранията се извършват по реда на желанията на родителя/настойника за съответните самостоятелни детски ясли/детски градини/училища.

(4) Класиранията се извършват поотделно за всяка възрастова група, за всяка сграда на самостоятелните детски ясли/детски градини/училища, за целодневна и почасова организация в детските градини и полудневна и целодневна организация в училищата чрез ИСОДЗ и ПГУ.

(5) В самостоятелните детски ясли/детските градини/училища, за групите с прием от началото на новата учебна година, на първо класиране с предимство се класират децата по социални критерии, които не могат да бъдат повече от 30 % от общия брой на обявените свободни места.

(9) В самостоятелните детски ясли, детските градини и в подготвителните групи в училищата могат да се приемат деца с хронични заболявания, за които родителят/настойникът представи в детската градина/училището всички необходими документи, посочени в раздел III, чл. 18, т. 16 от Наредбата. Броят на децата с хронични заболявания е до 3 в група.
Благодаря Ви за отговора! Blush
Чела съм наредбата няколко пъти, но се усъмних дали я тълкувам правилно.

# 505
  • София
Пак да питам- какво става с точките от СДЯ?
На някои появиха ли им се?

# 506
Появиха се.

# 507
  • София
Благодаря!
При мен все още я няма.

# 508
  • София
Пак да питам- какво става с точките от СДЯ?
На някои появиха ли им се?
А детето ви за първа градинска група ли ще кандидатства? Ако да, пишете през обратната връзка на ИСОДЗ, би трябвало вече да виждате точката. Ако детето ви обаче в момента е първа яслена група и ще кандидатства за втора яслена група, то няма сега да получи точка от СДЯ, тъй като тази точка се дава само при кандидатстване за първа градинска група.

# 509
Ако има деца на опашката с равен брой точки или по-висок брой точки от вашите, но не са по първо желания в конкретната градина, за да изчислиш по-точно какъв ви е шансът за прием, търсиш тези деца къде са посочили първо желание и дали ще влязат там със сигурност (има достатъчно места за деца с техния брой точки), за да знаеш дали  ще заемат място на вашата опашка или не. Отваряш списъците на други градини и ги търсиш по инициалите и номерата. Ако ще влязат в градината по първо желание, значи няма да заемат място във вашата. Ако обаче няма да влязат (в конкретната градина има много малко места и кандидати с повече точки, нулев прием) или ще бъдат на лотария, значи може и да не влязат в градината по първо желание и ще се състезават с твоето дете. Тогава ги взимаш предвид.

Също - децата по СК се повтарят надолу в опашката по общи критерии без социалните точки. Ако ще влязат по СК, ги приспадаш като бройка от общата опашка.
Благодаря, че сте си направили труда да опишете подробно нещата. А как се разбира дали ще има жребий или не?
На мен ми се струва все по-невероятно да ни приемат, реално само 2 градини приемат 1ва група , в нашия район Grinning А колко деца има с 14т. не е истина....

Общи условия

Активация на акаунт