Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

• 40 523
  • 761
  •   1
Отговори
# 165
Още не е доколкото знам.

# 166
Вторник-24.11 има заседание на комисията по образованието и наредбата е част от дневния ред. Надявам се да има яснота след това, защото към момента само казаха, че ще се съобразят с желанието за гратисен период за децата, които вече посещават СДЯ.

# 167
Нали ново предложение щеше да има?!

Съвсем изпуснах нещата Rolling Eyes

# 168
Да и аз разбрах, че ще изготвят нов проект, но такъв нямаше до момента. Ще видим какво са измислили във вторник.

# 169
Благодаря за информацията. Чакаме вторник.

# 170
  • СОФИЯ
https://www.sofia.bg/documents/20182/9675442/2020-11-13-%D0%9E%D … 9799-bc8d6142738d
тук е обобщената справка за предложенията и становищата.
За К5 е това
"Във връзка с отпадането на общ критерий № 5 "Дете,
което посещава самостоятелна детска ясла или частна
детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на
Столична община най-малко 6 месеца преди записване"
ще бъде предложено на Столичен общински съвет
въвеждането на гратисен период за децата, родени през
2018 и 2019 година."

Чакаме нов проект, процедура и обществено обсъждане.

Допълвам
https://council.sofia.bg/documents/20182/880994/%D0%A1%D0%9E%D0% … accc-96ecfe391f3b
Новият доклад. Сега с този локдаун май ще се наложи да променят отново К 5 в частта "6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класирането" Дано се сетят на днешното заседание на комисията по образование.
Вижте и § 9 накрая.

Последна редакция: вт, 24 ное 2020, 09:12 от мама САННЯ

# 171
Отменят класиранията до края на годината.  https://kg.sofia.bg/isodz/news/1896;jsessionid=3E265DFF8F4FA7EB41AD64BC32D87706

# 172
Идвам при вас да се информирам, че кандидатстването за ясла ми е пълна мъгла. Наясно съм, че има голям шанс да не ни приемат, но ще се пробваме.

Малката ще навърши 2 години през септември 2021 и ми се иска тогава да започне. Отсега ли кандидатстваме или през март 2021 като се обявят свободните места?

Успех на всички!

# 173
  • София
Малката ще навърши 2 години през септември 2021 и ми се иска тогава да започне. Отсега ли кандидатстваме или през март 2021 като се обявят свободните места?
След март 2021 кандидатствате - през март ще обявят свободните места за започване на ясла през септември 2021 /новата учебна година/. Имате време до май месец за подредба на желанията, обикновено първо класиране за новата учебна година е около средата на май.

# 174
Без коментар  Rage

Вчера, 17.12.2020 г. Столичен общински съвет прие Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Съгласно приетото решение „Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване“ ще получават 1 точка, считано до 2023 г.
Todor Chobanov

# 175
  • София
Без коментар  Rage

Вчера, 17.12.2020 г. Столичен общински съвет прие Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Съгласно приетото решение „Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване“ ще получават 1 точка, считано до 2023 г.
Todor Chobanov

И мен не ме кефи, че така децата от СДЯ са ощетени, но поне се радвам, че нашите, които са в заварено положение няма да пострадат от промяната.

# 176
Четох го няколко пъти и не разбирам кое е възмутително. Може ли да обясните като на човек, който е съвсем нов в тази област? До 2023 г. деца, които са посещавали СДЯ или частна детска ясла, ще получават 1 точка, а след това не, така ли?

# 177
  • Sofia
Да, след това тази точка би трябвало да отпадне.

# 178
Не ми стана ясно защо децата от СДЯ ще са ощетени. Сигурно е очевидно, но тепърва се сблъсквам със системата и догодина ще кандидатстваме за ясла. Във всеки случай, недостигът на места е потресаващ и ужасно стрестиращ за родителите. Близо до нашия блок има две читави ясли и съответно биха ни били доста удобни, но шансът да ни приемат е нищожен.Close

# 179
  • София
Възмутителното е, поне за мен, че деца приети в СДЯ след 2023 трябва наново да кандидатстват за  първа градинска група в ДГ след това без предимството на допълнителната точка, както е сега. А деца, приети в яслена група в ДГ си продължават в първа градинска автоматично. Един вид и двете деца са имали "еднакъв" късмет да ги изтеглят и приемат в яслена група, ама не съвсем. За мен ефектът ще е по-скоро, че в ясли ще започне да се влиза още по-лесно защото ще има отлив, а в детските градини ще стане още по-невъзможно защото повече хора ще кандидатстват направо там. Но местата са си все така недостатъчно и патардия ще се вдига отново всяка година, но за различен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт