Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 8

• 50 000
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, записвам се да следя темата. Дъщеря ми е на 9 и мисля,че би било полезно. Приемам препоръки коя книга за съзряването да й купя да чете или все още й е рано.

На тази възраст дъщеря ми прочете тази книжка и сега, като започна да ѝ обяснявам разни момичешки въпроси тя ми казва, че вече го знае от книгата:
Скрит текст:

# 241
Кайсия, съжалявам, че чак сега успях да прочета новите отговори и не видях снимките с ушичките. Голямата ми госпожица има същия проблем, ушите на мъжът ми. Доста са щръкнали. Моите са супер прибрани и не знам какво е, но помня как братовчедка ми не даваше да й пипат косата, за да не й се видят ушите.... Отдавна съм си мислила за операция и даже й казах, че ако я притесняват, има начин да се оправят. Не искам да си насажда комплекси и без това занапред все ще се вглежда в себе си. Искам, което мога да й спестя.... Е, в рамките на разумното, разбира се.

Ако можеш да ми пратиш снимките на ЛС. Колко ви излезе операцията? Знам, че не е в БГ, но все пак...

# 242
Здравейте, записвам се да следя темата. Дъщеря ми е на 9 и мисля,че би било полезно. Приемам препоръки коя книга за съзряването да й купя да чете или все още й е рано.

На 9 години започнах да чета от книгите на брат ми. Бяха на Стивън Кинг...

# 243
Ако не сте обсъждали тази тема, смятам, че е по-лесно първо да има разговор и след това книгата. Не бива да й дадете книгата и да се самообразова. Дъщеря ми прочете тази розовата книжка още на 7, но нея доста въпроси започнаха да я вълнуват на 4-5 годишна възраст. В момента е на 9 и почти всичко й е ясно за пубертета.

# 244
Представям си, как майка ми на времето ме кара да си връзвам гъстата, дълга коса на конска опашка. Да, бе да. То така стяга и ми е неприятно. И до ден- днешен висока конска опашка си връзвам само, когато плувам, за да не я мокря. Дъщеря ми също е с дълга коса, оставила съм я да я носи, както иска. Наскоро я пострига до раменете. Фризьорката я питала 2 пъти, дали е сигурна, преди да я отреже.

И моята беше с дълга коса. Хареса си прическа над раменете и лятото я отряза. И ние с фризьорката я питахме няколко пъти дали е сигурна😀. Наскоро я питах, понеже косата й е пораснала, дали не иска пак да я подреже?. Каза, че пак щяла да я пуска дълга. Аз лично я харесвам повече с къса  коса, но баба й като я види с къса и почва да се кара и на двете ни, защо сме й отрязали косата 🤣

# 245
  • тук и там
Моята пък не мога да я накарам да отиде на фризьор.Повече и отива къса коса-на черта,обаче не мога и не мога да я убедя да я скъси. Вече и доста косми намирам като се реше,онзи ден се беше  спластил един кичур,едва го разресах..Не и е гъста косата,но държи да е дълга..Тя и цъфти вече(последно август и взеха един пръст от дължината),трудно се мие,трудно се суши-обаче  с месеци водим преговори за 2 см скъсяване..Confused
Скрит текст:
Тук не е сресана,ама си личи че е доста дълга вече и е за постригване.....Rolling Eyes
Има инересен цвят коса обаче -през лятото има доста кичури,които изсветляват,иначе си е със  светло кестенява коса        
Балсами и маски ползват ли вашите деца? Моята не ползва нищо-само шампоан,но може би е време вече?

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 10:00 от Kaisia

# 246
Kaisia,

Дъщеря ми ползва специална четка за заплетени краища и от време на време спрей за по-лесно разресване. Преди да я отреже и стигаше до кръста, цъфтеше и т.н. Постригваше се 1-2 пъти годишно. Преди ползваше и детски балсам, но от 2 г. косата и започна да се омазнява и да има пърхот, та сега ползва само шампоани против пърхот.
Аз съм с дълга коса и никого не карам да ходи на фризьор, като поиска ще отиде. Никога не сме имали проблем със сушенето, нито аз, нито детето, просто ги оставяме да изсъхнат без сешоар. Е не си мием косите 5 минути преди лягане, оставяме си време.

# 247
Дребното дете доскоро ползваше шампоан на Johnson&Johnson за лесно разресване:
Скрит текст:
.
Напоследък косата ѝ обаче се омазнява, като на типична тийнейджърка и затова взех за този тип коса. За след къпане съм ѝ дала един хидратиращ крем на Moroccanoil, който купувах за себе си, но за мен не се оказа подходящ, а за нея е добре:
Скрит текст:

Много хубав цвят на косата има детето наистина, Kaisia.
Нашето дете също е в момент на пускане на дълга коса, но досега не е показала някаква голяма привързаност към нея - подстригваме я по нейно желание до раменете или около тях вече няколко пъти. И на нея повече ѝ отива така, защото има дълго лице, но в момента е решила, че ще се зализва като Кърт Кобейн и не мога да я убедя, че прилича на бездомно коте.
Понеже и на нашата мома косата се суши трудно (къпе се винаги преди лягане и няма време за въздушно сушене), затова след баня най-често я сплитам на две рибени кости и спи така и всъщност не суши косата напълно. Пък и си осигурява вълни и къдри за следващите дни, като си развали плитките.

# 248
  • тук и там
И аз не я насилвам,но поне краищата да скъсим-за да не цъфтят. Имам  доста продукти за коса в къщи (мои), не знам просто дали не и е рано още за тях- нали  пак  някаква  химия има в тях. .
Пъпчиците по лицето и добре се повлияват  за сега от това .
Скрит текст:
]  
Явно е било някакво кожно раздразнение или обрив,не начална форма на акне(както аз си мислех).

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 10:47 от Kaisia

# 249
Без балсам изобщо не мога да среша косата на дъщеря ми, а тя сама да се среше - съвсем. И така - от години. От няколко месеца ползвам балсам на Гарние с мед и прополис, оранжева опаковка. Ухае разкошно, поне за нашите сетива, и косата става гладка и лесна за разресване. Освен връхчета, периодично отнемам и стърчащи косъмчета - усуквам кичур коса и каквото стърчи на страни в долната част на кичура, клъцвам го.
На мен ми е голям дерт косата й, защото все още не се справя добре с миенето и особено с изплакването на балсама. Искам да я скъси много и да почне от къса коса постепенно да се учи сама да я мие хубаво. Обаче има много жив косъм и за да стои прибрана в опашка или плитка, трябва да има повече дължина, иначе просто се изплъзва. Отделно, средни дължини не ѝ ходят както много къса и дълга коса.

# 250
  • тук и там
И  аз се притеснявам за изплакването и въобще за  хигиената на косата . Моята и тя не я изплаква добре,и си мисля че от там е и пърхота. Аз даже не съм сигурна че е пърхот,може и остатък от  неизплакнат шампоан да е-и такива съмнения имам, защото няма по цялата коса, ами само на определени места...Сушенето е трудна работа,ляга с леко влажна коса. (хем я суша и със сешоар). Нямам против дългата коса,но трудно се поддържа от дете. .Освен нещо без отмиване да ползва,иначе кой знае и балсама дали ще успее да  изплакне добре..

# 251
И  аз се притеснявам за изплакването и въобще за  хигиената на косата . Моята и тя не я изплаква добре,и си мисля че от там е и пърхота. Аз даже не съм сигурна че е пърхот,може и остатък от  неизплакнат шампоан да е-и такива съмнения имам, защото няма по цялата коса, ами само на определени места...Сушенето е трудна работа,ляга с леко влажна коса. (хем я суша и със сешоар). Нямам против дългата коса,но трудно се поддържа от дете. .Освен нещо без отмиване да ползва,иначе кой знае и балсама дали ще успее да  изплакне добре..
От около 2 години (тогава 8.5-9 годишна) ползва балсам при всяко къпане. Отне ми време да я науча, че балсама се слага на изцедена коса не по-близо от 10см от корените... стои с него докато си измие тялото с гъба и изплаква. Ако не е сложила (случва се и да забравя), слагам масла без отмиване. Много й е гладка косата, никога не сме имали проблем с разресването, режем 2 пъти в годината по 2-3см... Винаги слагам кърпа за коса за поне 40мин и след това сушим със сешоар. Преди това беше мъка и никога не изсъхваше, сега за 10 мин сме готови Simple Smile
Ние сме с агитация за подстригването само заради изсветляването лятото, щяла съм да й махна русото Sunglasses
 Simple Smile
Скрит текст:
От това лято Simple Smile махам
предишната есен, веднага след подстригването

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 14:21 от peneva_a

# 252
За пърхот ви препоръчвам твърди натурални шампоани.
Те са много меки, щадят и подхранват косата и подходящи за тинейджъри. По-скъпи са от нормални шампоани, но свършват по-бавно. Има много хубави български на пазара, например в Зоя.

# 253
Все още аз мия косата на дъщеря ми (малко под 11 годишна е). Преди месеци я оставих сама да я мие и от недобре изплакнат балсам (някакъв органик с макадамия) имаше обрив по лицето и гърба. Честно казано, омръзнало ми е да ѝ мия косата, искам сама да се научи и затова току мисля да настоявам да я отреже на къса черта над раменете. Единствено дългото чакане докато израсте в прилична дължина, позволяваща да я държи прибрана, ме смущава.

# 254
Тазгодишното ѝ подстригване през лятото беше точно с идеята, че вече е време сама да започне да си къпе косата и ще ѝ е по-лесно да се научи, ако е по-къса...Сега вече, след няколко месеца се справя добре, но в началото и тя не отмиваше добре шампоана и излизаше с пяна по челото, та няколко пъти я връщах, въпреки протестите и твърденията, че си внушавам...Wink

Общи условия

Активация на акаунт