Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 8

• 50 017
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
  • Някъде там...
И аз не мисля, че е притеснително. На мен ми дойде на 14 и половина.
Като гледам моите девойки, едната ще е след 13-14 г., но другата я чакам скоро.... около 12-ия рожден ден най-вероятно. Имахме вече еднократно зацапване.

И ние имаме проблеми с потенето и миризмата. Нещо страшно е! Пробвахме рол-он без алуминий, солен кристал, но нищо не помага. И косата й се омазнява бързо, появява се пърхут. Напоследък й купувам този шампоан https://remedium.bg/nachtkerzen-shampoan-za-kosa-za-suh-i-lyusht … p-x200-ml-12774/p и съм доволна. Поспалива е, мързелива, трудно се концентрира. Падна й успеха. Спори за всичко, инати се.

Гушливи са още, макар че определено вече имат нужда от уединение и собствени тайни.

# 511
Как се справяте психически с мързела? Сега като са във ваканция още повече ми боде очите.

# 512
  • Пловдив
Трудно. Всеки ден се караме за елементарни битови неща. Постоянно е на телефона и на компютъра, гледа сериали. За домакинството почти не помага, а за ученето едва отделя по един час през ден.
7-ми клас е и има доста домашни, обаче не й пука Simple Smile

# 513
  • софия
Колкото и да намилам, учи, когато е решила. Но когато беше малка й помогнахме да създаде сериозни навици и да знае колко време й отнема ученето, както и това, че ненаучаването/ненаписването на домашно вреди на нея, не на някой друг. Доказала ни е, че е отговорна, справи се отлично в 7. клас. От началото на ваканцията само вчера седна да решава малко задачи, има още домашни, нейни са си, няма кой да ги напиша и ще го направи, когато е преценила. Ако реши да не го прави, негативите също са за нея, оценките са нейни, не мои.

# 514
Здравейте мами.Искам да попитам трябва ли да давам някъкви добавки с калций на дъщеря ми която е на 10г.От есентта израстна с 6см , а е слабичка и дребничка.Давам рибено масло и вит.С, но с това бързо израстване на костите не знам да добавям ли и калций.Вие какви добавки давате на децата?/заради корона вируса не смея да я водя до джипито/.

# 515
  • софия
Никакви химични добавки. Всяка година, когато започне училище в зимния сезон, давам сутрин лъжица сок от черен бъз. Сега седи в хладилника. Ако/когато се върнат, ще започна отново. Някои години правя мед, джинджифил, канела и лимон и давам това.
Какво препоръчва ЛЛ? За добавки не е необходимо посещение.

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 17:22 от zvаnchе

# 516
  • Пловдив
Моите деца са с бърз растеж.
Девойката е на 10г и половина и е 160см.
Когато беше на 7г я боляха краката, много бурно растеше тялото и стъпалата.
Ортопеда й предписа Коксамин киндер, за 3м по 1прахче. Спряха да я болят краката и бях доволна. Беше хубаво след това да го продължа, но някакси забравих. Ще питам ЛЛ дали мога пак да й давам, защото продължава да расте и има вече леко гръбначно изкривяване.
Имам бебе на 4м, и то расте като гъбка, за него предписа да увелича вит.Д.
Иначе най- добрия съвет е да се обсъди с ЛЛ.

# 517
  • ...на безопасно
Момичета, поведенчески промени имат ли дъщерите ви?
Моята ми отговаря, даже и нагло и заповеднически взе да се държи.

# 518
Да и аз се отчайвам, че детето ми се променя и ни отговаря много. Също така в училището на възпитателката отговаря, тъй като тя много им крещи и тогава дъщеря ми се изнервя допълнително. На 9 години и половина е.

# 519
  • София
Момичета, поведенчески промени имат ли дъщерите ви?
Моята ми отговаря, даже и нагло и заповеднически взе да се държи.
И трите имат моменти когато не са в настроение или са по изнервени. Опитаха се съответно на няколко пъти да ни отговорят или да се тръшнат, обяснихме им че това не се толерира и като цяло в момента нямам оплаквания. Разбира се, всеки човек включително и ние, не само тинейджърите имаме моменти, когато не сме в настроение, но това за мен не означава, че трябва да търпя подобно поведение от тяхна страна. Вече се съобразяват и даже нещата вървят към подобрение. Когато малката беше на 9-10 г много дразнеше каките и те се дразнеха, в момента каките са на 14,5 г, малката на почти 12 години и е почти идилия вкъщи, дори когато сме си сега с дистанционното обучение и четирите вкъщи постоянно.

# 520
Когато започнаха поведенчески прояви, парирах всякакви опити да държи тон, да отговаря нагло или да върти очи. Има граници и не позволявам да се преминават. Като родител съм "ларж" и разрешавам доста неща, но проява на неуважително отношение вкъщи не търпя по никакъв начин. Не че не показва досада на моменти, или не се изпуска с някое "Офф, добре", но като цяло се сдържа.

# 521
  • Пловдив
И моята почти 14-годишна госпожица си позволява да държи тон и да отговаря. Напоследък е много раздразнителна и все ни крещи с баща й. Иначе е разумна, възпитана и кротка (в смисъл не е хулиганка), но това викане ми идва в повече.
Не възприема нищо, за което я насочваме и помагаме - иска тя да си "троши" главата. Това е по-скоро не защото си отстоява нейното, а защото го прави на инат. За всичко е "не", такава опция да го направи сега или по този начин, който е правилен, не съществува.

# 522
  • ...на безопасно
Лили, все едно пишеш за моята.

# 523
Как им обяснихте, защото при нас обясненията влизат от едното ухо и излизат от другото. Blush

# 524
  • Mars Hotel
Когато започнаха поведенчески прояви, парирах всякакви опити да държи тон, да отговаря нагло или да върти очи. Има граници и не позволявам да се преминават. Като родител съм "ларж" и разрешавам доста неща, но проява на неуважително отношение вкъщи не търпя по никакъв начин. Не че не показва досада на моменти, или не се изпуска с някое "Офф, добре", но като цяло се сдържа.

При нас е така също, поне засега. Аз също съм ларж и може би затова когато скръцна със зъби, веднага ѝ става ясно, че е прекрачила границата. Опитва се да се оправдава, може да се понацупи, но нищо повече - засега няма крясъци и затръшнати врати. Със сигурност е станала сприхава, усещам я как отговаря на баща ѝ и на баба ѝ, но ѝ го посочвам, ако съм я чула, и я карам да се замисли защо го прави. Не е навършила 13 още, така че знам че най-лошото предстои.

Общи условия

Активация на акаунт