Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 8

• 50 012
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
Добре де, как така не могат да си мият косите? Дъщеря ми от 7 годишна се къпе сама, както и синът ми. Досега никога не са излиза с пяна по лицето или тялото от банята, нито с остатъци от балсам или шампоан по косата. Косата се мие под душа, докато стане чиста.  Отдавна вече не ги е страх от къпане на главата и смело си стоят под душа до пълно изплакване на косата. Все пак говорим за 9-10+ г. деца нали?

# 256
Като косата е гъста и дълга, отмиването не винаги се получава лесно Simple Smile За около година се връщахме редовно за доизплакване на тила или зад ушите. Вика ме да й сложа кърпата на косата, а това не е особено лесно мероприятие с коса до кръста...

# 257
Очаквах подобна забележка. Не е чак толкова лесно миенето на дълга коса, щом и в салоните се предлага като услуга... Или тогава е класа? Но и приемам, че детето ми е глезено. Сега му се е паднало!:)

# 258
  • тук и там
Пенева,разкошна коса има твоята хубавица! HeartЛичи си че е здрава и добре поддържана. Като Рапунцел е .

Моята сама се къпе-то това е проблема! Не си плакне добре косата.При къса или средна дължина е лесно,но при дългите коси си е проблем изплакването.Не дава аз да и мия косата,но пък тя самата не се справя добре със изплакването-от там и проблемите със косата..Да,стои се дълго под душа,но дългата коса е на слоеве,и когато е под душа -горните се изплакват добре,на места по скалпа обаче явно остава. И моята не излиза с пяна под душа,но явно остават някакви не съвсем  добре изплакнати участаци.Отделно,че като се къпе,косата обира и малко от душ гела,защото се опира до тялото, не си изцежда и добре косата от водата-както при късите коси.
Имам и момче аз,та занам за какво говоря..При него е супер лесно и миене и сушене. Само с хавлията за минута -и е суха косата му..Ама каката...Confused

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 12:15 от Kaisia

# 259
Добре, явно  ние имаме специфични техники на миене на дългите коси. Smile Успех ви желая в обучението!

# 260
Да, Deni-meni, явно дъщеря ти се е справяла по-чевръсто от моята, когато е била на нейната възраст. Вярвам, че сега когато има повече рутина и нашата девойка ще има повече постижения и в тази посока.

# 261
marini,

Единствено не разбирам подходът, предложен по-горе: Детето не се справя с миенето, дай да му отрежем косата, че късата се мие по-лесно. Ама то не иска къса. Нищо, ние ще го уговаряме да я отреже, вместо да го научим да си мие дългата коса. Затова е възмущението ми.

# 262
  • тук и там
Нещо не сме се разбрали пак? Аз щото,никъде не прочетох че някой е тръгнал да реже косата на детето си,вместо да го научи..Ама зависи пак-те някои деца се раждат научени,пък на други им отнема ...доста време Rolling Eyes.
Направо не мога да повярвам от къде тръгна разговора и до къде стигна..

# 263
Дъщеря ми е с гъста коса и я мие трудно. Може, ама трудно. Като е мокра почва да й тежи. По нейно желание се скъсява до раменете. По-къса и да иска, не може, заради прическите на танците, които й се налага да има. Ами помагам, ще помагам, докато е нужно.

# 264
Единствено не разбирам подходът, предложен по-горе: Детето не се справя с миенето, дай да му отрежем косата, че късата се мие по-лесно. Ама то не иска къса. Нищо, ние ще го уговаряме да я отреже, вместо да го научим да си мие дългата коса. Затова е възмущението ми.
Основното пропускаш - отрязаната коса ще расте постепенно и детето ще се учи постепено, без драми и постоянни забележки. Детето и косата ще са в равен:) старт. Детето само ще си отгледа косата и ще е доволно от себе си. Освен това и ще научи, че това е просто коса - режеш и тя пак расте.

# 265
marini,

Понеже постът е към мен да кажа, че нашето дете напълно доброволно си подстригва косата, като причините и мотивацията са различни всеки път - дали ще е топлина, дали ще е по-лесно миене, дали, защото половината ѝ приятелки са се подстригали, дали ще са въшки...Wink Принуда няма - ние предлагаме решения от гледна точка на повече житейски опит, тя или се съгласява или - не. Но самата тя установи, че ѝ стана по-лесно да се къпе, като косата ѝ е по-къса...Сега вече не е никак къса и се справя отново, но в началото беше до раменете...

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 14:18 от marini

# 266
  • Бургас
Ibsena_ благодаря за споделения твърд шампоан. Вече го сложих в кошницата. Дано се подобрят нещата с него. Аз ползвам твърд против косопад засега без успех, но се надявам скоро на резултати.
Моята дъщеря е по-голяма, но и аз доскоро помагах с изплакването на косата.

# 267
  • Троян
И моята щерка трудно си измива косата от балсам.С шампоана се справя горе-долу, но сложи ли балсам е мисия невъзможна за момента. Засега помагам, не ми тежи, а тя се чувства по-спокойна. За съжаление е наследила моята коса-тънка, лесно се накъсва, трудно се оформя на каквато и да е прическа. През годините често се е случвало да я подстригваме късо на каре (на нея много и отива), именно заради накъсването на косъма. Вече и сама знае,че коса расте и не е края на света. Драма няма. Но за красива и най-вече дълга коса се изискват грижи и усилия и ако не е склонна да ги полага, по-добре да изчака.

# 268
Сменям рязко темата за косите с питанка за смарт часовници. Имат ли вашите момичета, какви, доволни ли са? Решила съм това да е един от подаръците за Коледа, но хич не съм наясно.

# 269
Добре де, как така не могат да си мият косите? Дъщеря ми от 7 годишна се къпе сама, както и синът ми. Досега никога не са излиза с пяна по лицето или тялото от банята, нито с остатъци от балсам или шампоан по косата. Косата се мие под душа, докато стане чиста.  Отдавна вече не ги е страх от къпане на главата и смело си стоят под душа до пълно изплакване на косата. Все пак говорим за 9-10+ г. деца нали?
Моето момиче се къпе сама от 5 годишна и от 9 годишна си мие и косата сама. Ползва балсам за косата си от 3 годишна, защото все е дълга, много фина, но гъста и се заплита лесно .
Няма четка, която да не сме пробвали. Доволна е от тези Wet четките и тези имитиращите котешки.

Сега е с много дълга коса, заплита се, реша я аз когато все се заплита, но не желае да я подстриже поне наполовина.  Правим си маски на косата през седмица, спрейове за разресване ползва от малка,  но понеже от години се омазнява вече повече я уча да не слага нищо в корените, а само по дължините.

Поне вече иска да я мие повече от 2 пъти седмично и започна през 2 дни да я мие и разресва с гребен.
Сплитам я като ляга и така не се заплита.

Повече обръща внимание на кожата и косата си вече,  което ме радва, защото аз само купувам продуктите и тя си ги ползва и сравнява. Мирна ми е главата така Wink

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 17:48 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт