Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво ще се случи с остаряващите жилищни сгради в България

 • 3 554
 • 65
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 15 809

И за бетона е така - 100 години засилва якостта си, но ако е подложен на неблагоприятни въздействия като вода с последващо замръзване вече може и да се руши.

Правете разлика между бетон и СТОМАНОбетон. Стоманобетона като конструкция се ползва по- масово в сгради от малко повече от 100 год. Не можем да кажем точно колко "века" ще издържи една СТОМАНОбетонова страда.

Много добре правя разлика. Стоманобетонът се състои от два компонента - бетон и желязо. Комбинацията е супер по няколко причини - практически еднакъв коефициент на топлинно разширение, бетонът пази стоманата от корозия, и съчетаване на голямата якост на натиск на бетона с голямата якост на опън на стоманата.
Но това не променя факта, че именно за бетона се казва, че стяга 100 години. За стоманата е ясно - веднага на излизане от завода си е на максимална якост и ако няма корозия тази якост се запазва с векове. Значи, с оглед на времето, е нормално да се разглежда поведението на бетона (единия компонент), защото другият е запечатан вътре и практически е "застинал" във времето. Това за обикновените конструкции, за предварително напрегнатия стоманобетон казват, че отслабва с времето.
А това, че особено в старите сгради (къде са феновете на супер качественото старо строителство), много често се вижда арматурата, е грешка в изпълнението и не го броим. Специално панел с виждаща се арматура няма - заводска направа са и всичко си е малко или много по технология. Критично място са само заварките, защото са защитени от някаква замазка, колко качествена никой не знае. И самите заварки колко а качествени не се знае.


В този смисъл по отношение на обявата гора - доколкото по принцип експертизите на панелките все доказват, че няма нужда от укрепване, то тогава фактът, че за тази е решено да се укрепва, по-скоро е повод за размишления толкова ли е зле всъщност...

# 31
 • Мнения: 39
Виждам, че сте запозната. Не го казах като заяждане, а обобщих "правете разлика" за всички. На теория стоманата е защитена в "непромокаемия бетон". Но не винаги. Бетона "пие" и ако не е защитен повърхностно в контакт с вода, в бетон в който няма хидрофобни съставки, дори неоголена арматура корозира. Отделно си има пукнатинки от бързо съсъхване на бетона, или при неправилно наливане. Факти колкото щеш, поне аз на живо съм ги виждал след разбиране на оголени стоманобет. елементи. Корозирайки, стоманата допълнително повишава обема си (надува се като лед) ) и това допълнително създава вътрешни напрежения. Иначе за оголена арматура в панелки - точно за напълно оголено долно поле на арматурата под баня (не само една) в панелна сграда.

# 32
 • Мнения: 18
Аз съм чувал/виждал за панелки, на които покривите текат от десетилетия.. и дори от последния етаж се вижда светлина нагоре.. Такъв тип панелки- някой ден ще паднат.

# 33
 • Мнения: 8 775
За течащите покриви-да,има такива .И не само в панелките.
Защото собствениците не могат да съберат пари за ремонт.
Обикновено живеещите на последния етаж очакват  да се съберат общи пари за ремонт на покрива,а живеещите на другите етажи не желаят да плащат.

По темата-след като панелните жилища са частна собственост,тогава собствениците са длъжни да се погрижат за имота си.Включително за общите части.Покрив,мази,асансьор....
Ако стане нещо не дай Боже,вероятно тези,които имат някаква застраховка ще получат нещо.
Държавата освен да осигури общински жилища на символичен наем,не виждам какво друго може да направи.
Но и не е длъжна.

Както каза някой назад в темата-аз като живея в къща си я поддържам,не чакам държавата да ми я санира .

Едното ни жилище е в затворен тип комплекс-има такса поддръжка,за всичко си плащаме и пари събираме отделно за ремонтни дейности.

# 34
 • Мнения: 1 724
Скоро ще ви кажа. Сградата, е която живея след няколко години ще чукне стотарката.

# 35
 • Мнения: 39
Скоро ще ви кажа. Сградата, е която живея след няколко години ще чукне стотарката.

Абе и аз притежавам сграда, (не жилищна) търговски обект е,  но като едноличен собственик се старая, а и съм длъжен да я поддържам. Пък и имам интерес. Мисля, че окончателно е построена 1915 год. Със стоманобетонови плочи е, вътрешни стълбища и т.н. Та е над 100 год., но няма нищо общо с "орташкото" магаре многофамилна жил сграда, дето всеки e майстор 7 разряд. И с години са пълни мазите, течовете около и по тръбите са по - скоро прикрити в куфари. Само като се сетя какво беше по една цяла вертикала на щранговете на парното в баните точно в прехода с пода, един майстор като ги извади тръбите ги пречупи на коляно Simple Smile. А там "пил" бетона от водата, и станала  една огромна дупка, главата да си вкараш. Ама под плочките отгоре и над окачения таван на долния етаж не се вижда нищо Simple Smile.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 16:23 от Seiko7075

# 36
 • Мнения: 3 264
Не мисля. че държавата трябва да обезщети собствениците по пазарни цени.
Ако някой блок стане опасен и трябва да се разруши, евентуално държавата  може да им предостави парични помощи, за тези, които ще останат на улицата, но те ще са много ниски. Или ще им предостави (ако има някакъв държавен жилищен фонд за социално слаби) някакво място за живеене, дори временно. Но то няма да е дори с комфорта на панелното им жилище.

# 37
 • Мнения: 8
Ще цитирам от обявата:
"...Цената на жилещето е тази, защото блока подлежи на пълно реновиране и укрепване. След извършено конструктивно облседване от представители на община 'Красна Поляна' е взето решение да се даде възможност, изпълнител да извърши  укрепване на целият блок, от основите до покрива, включително.  В момента блокът не е населен, предстои стартиране на цялата процедура, която ще струва на всяко семейство приблизително 30 000 лв. Срокът за извършване, който се планиран, е до края на 2021 г...."

В Москва разрушават старите панелни Хрушчовки. Ето цитат от Уикипедия:
Цитат
Днес хрушчовките се разрушават, за да се направи път за ново строителство с по-висока плътност. Москва планира да завърши този процес до 2015 г. Повече от 1300 от около 1700 сгради са вече разрушени от 2012 г. насам.

Блок 208 в Надежда се е разцепил още 1998, а сега вече е необитаем.
Ето и няколко цитата от следния линк:
https://1kam1.com/pravi-li-se-neshto-realno-za-panelkite/

Цитат
Напукване на носещата конструкция е установено още в блок 207 и 218. Нарушена цялост на панелите е открита в блокове 221 и 221Б и В. Има вода в сутерена в няколко блока-209, 219, 219А и 220.

Цитат
В Русе, 12-етажният блок „Русия“ е с отклонение между първия и последния етаж от над 80 см. Живеещите в бл. Русия в Русе, предимно възрастни хора, се обръщат и към Комисията по политиката при бедствия и аварии към парламента. Отговорят им, че трябва да си купят нови апартаменти!?

Цитат
Блок 193 в столичния кв. Банишора е общежитие на „Столичен Електротранспорт“. Наречен е „Блока на смелите“, защото още от построяването си е наклонен и опасен. Едната част не се обитава, другата част… не би трябвало да е обитаема, според строителната експертиза.

# 38
 • Мнения: 3 572
казвали са ми, че този период показва кога да се санират, а не кога да се буат

# 39
 • Мнения: 15 809
казвали са ми, че този период показва кога да се санират, а не кога да се буtат

Никой никога не е мислел за бутане. Ако е имало идея да се бутат след 50 години е щяло да има някаква форма на принудително внасяне на вноски за финансиране на повторен строеж след 50 години. Точно както като си купиш машина правиш отчисления за да си купиш нова, когато тази сдаде багажа.

# 40
 • Мнения: 55
В обявата, която цитирах на предната страница си пише: по около 30 хиляди се пада на семейство, за да се укрепи сградата и да стане отново обитаема. Това ако всички платят, а продаващите явно правят сметка да не плащат.
Та като дойде моментът за вадене на едни пари... ще е весело 😊

# 41
 • Мнения: 929
Ремонтите,които всеки собственик прави както му скимне имат значение.

,,1. Премахването на подпрозоречната част на фасаден панел сваля земетръсната устойчивост на хоризонтални трусове на сградата 2 степени.
2. Премахването на страничните "колони" на фасаден панел сваля земетръсната устойчивост на хоризонтални трусове на сградата 4 степени.
3. Премахването на страничните "колони" на фасаден панел сваля статичната устойчивост на същия панел 2 пъти.

Специалистите съветват, че при сдобиването ни с панелен апартамент, трябва да отделим необходимото време за разкриване и саниране (презаваряване, грундиране, боядисване) на заварките и замонолитване на междупанелните фуги. Във всички случаи обаче трябва предварително да потърсим авторитетното мнение на експерти в съответната област.,,

Слаби места са междупанелните фуги.

Асансьорите,инсталациите....
По коя скала се сваля устойчивостта?

# 42
 • Мнения: 8
казвали са ми, че този период показва кога да се санират, а не кога да се буат
По-скоро това е периода в който има гаранция, че при добра поддръжка ще бъдат годни за живеене. Едно време не са имали понятие от саниране с лепене на стиропор. След тези 50-70 години експлоатация, панелите трябва да бъдат обследвани и евентуално укрепени. Всъщност истинското саниране трябва да започне от основите и презаваряване на арматурите, които скрепяват отделните панели. Едва след това трябва да се пристъпи към облицоването на фасадата с изолационни материали.
Обаче едно такова истинско саниране ще доведе до доста сериозни разходи за живущите в блока, а и до неудобството да се изнесат от него за няколко месеца докато трае укрепването и дренирането на основите и разкриването и презаваряването на арматурните връзки.

# 43
 • Мнения: 3 572
и аз за такова саниране разбрах. но не ставаше въпрос за панелка, не и за блок, и не в България. Т.е. на всякъде и с всичко е така.

# 44
 • Мнения: 929
Скрит текст:
Ще цитирам от обявата:
"...Цената на жилещето е тази, защото блока подлежи на пълно реновиране и укрепване. След извършено конструктивно облседване от представители на община 'Красна Поляна' е взето решение да се даде възможност, изпълнител да извърши  укрепване на целият блок, от основите до покрива, включително.  В момента блокът не е населен, предстои стартиране на цялата процедура, която ще струва на всяко семейство приблизително 30 000 лв. Срокът за извършване, който се планиран, е до края на 2021 г...."

В Москва разрушават старите панелни Хрушчовки. Ето цитат от Уикипедия:
Цитат
Днес хрушчовките се разрушават, за да се направи път за ново строителство с по-висока плътност. Москва планира да завърши този процес до 2015 г. Повече от 1300 от около 1700 сгради са вече разрушени от 2012 г. насам.
Блок 208 в Надежда се е разцепил още 1998, а сега вече е необитаем.
Ето и няколко цитата от следния линк:
https://1kam1.com/pravi-li-se-neshto-realno-za-panelkite/

Скрит текст:
Цитат
Напукване на носещата конструкция е установено още в блок 207 и 218. Нарушена цялост на панелите е открита в блокове 221 и 221Б и В. Има вода в сутерена в няколко блока-209, 219, 219А и 220.

Цитат
В Русе, 12-етажният блок „Русия“ е с отклонение между първия и последния етаж от над 80 см. Живеещите в бл. Русия в Русе, предимно възрастни хора, се обръщат и към Комисията по политиката при бедствия и аварии към парламента. Отговорят им, че трябва да си купят нови апартаменти!?

Цитат
Блок 193 в столичния кв. Банишора е общежитие на „Столичен Електротранспорт“. Наречен е „Блока на смелите“, защото още от построяването си е наклонен и опасен. Едната част не се обитава, другата част… не би трябвало да е обитаема, според строителната експертиза.
Това е недобре обработено блато, затова този блок се цепи. МИне се не мине и се почва троленето. Понелите имат своите особености (предимсва и недостатъци), ама как щели да паднат, 50 години срок на живот и всякакви подобни простотии са в повече!

Общи условия

Активация на акаунт