Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 33 975
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
Е, как да няма лечение. Гълташ хапчета и се “излекуваш”.
Някакси предпочитам с кИфтета да се “мъча” аз Joy

Моята свекърва е с диабет. Така й казала докторката, защото имала КЗ 7.
Изписала й хапчета, за да може да яде каквото иска Sweat Smile
Първият ден беше със силно разстройство и супер потресена, какво й има. Отиваме да я видим. Седнала с най- тъжната физиономия и пие зелев сок за запичане.
Направо нямам думи.
Като й погледнах изследванията, никакъв диабет няма, а тежка ИР.
Опитах да й обясня, че има разлика и че с хапчетата не може да яде любимия си шоколад.
Отказва да разбере.
Та това с хапчетата е култово, но ги разбирам лекарите. Възрастна жена на 70 г, първо може и да не разбере, второ какви диети, какви режими. Не им се занимава.

# 256
Точно, не им се занимава на повечето. Карат си по утъпканата схема, която и те знаят, че не работи и хайде на следващия пациент. Естествено цялата вина, за това че хапчетата не работят е на пациента, не на неадекватните им съвети.

# 257
  • Paris, France
Да, малко са тези, които могат да пазят режим до живот.
Защото лечение по принцип няма, само режим.

Режим до живот не е нужен за всеки с ИР. Зависи от причината.

Не винаги пиша в темата редовно, прописах когато вече нямах ИР и оттогава съм имала едно изпадане след стероид за травма, като отчасти вината е моя, че ядох ВВ и то боклуци, а знаех, че астероидите вдигат инсулин и КЗ. Тогава, обаче, се взех в ръце веднага  и до месец бях в норма.

Много противозачатъчни, стероиди, които тук дават за всяко кихване предизвикват ИР и ако се задържим на неправилен режим се влиза в порочен кръг. 

Тежките режими като кетогенна, супер ниски калории, веганска без мазнини са временни за повечето хора.

6 години след нормалния резултат ми се е наложило да правя кетогенна веднъж за месец. Правила съм и друг път, но защото ми е приятно и лесно.

Безалкохолни, алкохол не пиех и преди режима повече от 3-4 пъти годишно и те не са добри за почти никого. Транс мазнини в количества, в които ги има из готовите храни, никой не може да си позволи дълго. Плодове мога да ям в плодови дни, но не непрекъснато в големи количества, както ги яде Елора, примерно. С наситените внимавам, макар че съм решила да експериментирам и да установя дали наистина ми действат зле. Внимавам, защото зная че омазняват дроб, но дали моя?

Всяка от нас ще трябва да направи някои промени, които ще са до живот, но не всяка ще е на строг, хранителен режим до живот.

Някои хора генетично не могат да ядат месо, други не понасят ВХ, защото не произвеждат достатъчно ензими в слюнката, а разграждането започва там.

Не е черен дявола.

Откакто разбрах какво ми има и направих леки промени не изпитвам глад, не се чувствам лишена от нищо и даже имам ден, в който мога да пия алкохол с плодове, да ям в Макдоналдс и KFC, ако искам и след това да ям сладолед, млечен шоколад (бляк), торта с голямо, сладко кафе, но не го правя. Не ми е вкусно.

Ако ида на гости и има месо с картофи и ориз си ям месото с картофите и ориза. Ако ида у вегани и има боб с ориз и мазни ядки, това ям. Като пътувам ям каквото има.

Не мисля за храна от сутрин до вечер, отдавна не закусвам, (още преди ИР, но в началото закусвах) , мога и да закуся, готвя веднъж дневно, някои ястия без месо, месо за сина и ММ. 

Като съм навън цял ден мога да си направя плодов ден и така да нося само зелени банани и чушки или ддоматчета, а мога и което на ядки, ядки и яйца.

Не си меря отдавна  КЗ, освен ако не ида на някакво събиране с health  freaks или бивши ИР и тогава даже за майтап.

А на свекърва ти трябва да говориш, да обясняваш. Не е добре да я оставяш на самотек, защото ако я тръшне удър ще я гледате вие, а и за сина и не е добре да се притеснява за нейните болести.

# 258
  • София
Оффф писах, писах и всичко изчезна.

Бях на ендокринолог. Каза, че трябва да отслабна, да спра брашното и захарта на 100%, попитах я за ориз и картофи, каза, че според нея нямало проблем да ги консумирам. Назначи ми натоварване с глюкоза, което аз обмислям дали изобщо има смисъл да правя при условие, че НОМА индекса ми е 6,61. Не виждам какво ново ще покаже това натоварване освен, че ме събаря доста и ми е много неприятно.

Смени ми хапчета с някакви метфокон от 1000 мг (3х500мг), каза да чупя таблетката, а в лустовката изрично пише, да не се чупи на две. Та... Ей така като почнат на кого да вярваш!

# 259
Днес си правих изследвания и като си видях резултатите, си спомних, че тук имаше момичета, които разбират от желязо, феритин, ЖСК... Ето ги.

Освен това си мислех, че нямам проблем с Вит. Д, тъй като умишлено стоях на слънце повече това лято, а то какво се оказа...

Може ли коментар за резултатите?

# 260
  • Paris, France

Бях на ендокринолог. Каза, че трябва да отслабна, да спра брашното и захарта на 100%, попитах я за ориз и картофи, каза, че според нея нямало проблем да ги консумирам. Назначи ми натоварване с глюкоза, което аз обмислям дали изобщо има смисъл да правя при условие, че НОМА индекса ми е 6,61. Не виждам какво ново ще покаже това натоварване освен, че ме събаря доста и ми е много неприятно.

Смени ми хапчета с някакви метфокон от 1000 мг (3х500мг), каза да чупя таблетката, а в лустовката изрично пише, да не се чупи на две. Та... Ей така като почнат на кого да вярваш!

Мисля, че отговорите ги знаеш за себе си.

Инсулинът ти на гладно явно е много висок за да имаш HOMA над 6. Не знам дали ще се получи без лекарства.

Разкажи, ако имаш време, откъде започна, какво си направила досега и каква е динамиката на инсулин и КЗ, както и теглото. Ти пишеше тук зимата, но не помня как бяха нещата при тебе, а и какво си направила оттогава.

Магнезий? Д3, Б12? Фолат? Селен?

# 261
Днес си правих изследвания и като си видях резултатите, си спомних, че тук имаше момичета, които разбират от желязо, феритин, ЖСК... Ето ги.

Освен това си мислех, че нямам проблем с Вит. Д, тъй като умишлено стоях на слънце повече това лято, а то какво се оказа...

Феритинът ти е доста нисък, по-нисък от моя. А желязото и хемоглобинът как са?

# 262
обичам как да не обичам. Преди три години се оперира геникологично. Стоях два месеца в къщи и зопочнах работа защото качих килограми за няколко месеца 10кг. Не че преди това не напълнявах но постепенно. Бях в Гърция на работа и там за 6 месеца свалих 28 кг да не излъжа и то на макарони и ориз. А сега близо две години я карам на нв вм.Не го правя вече стриктно с една дума ако съм на гости и има ориз не се обяснявам това не ям, след това си правя разтоварващ ден. И понеже си смених и работата вече съм седнала и нямам никакво движение правя си фсстове през ден. Но стана така, че като се нахраня след половин час започва да е боли главата и за това отидох на ендокринология. Така че отдавна се храня безбоб, картофи, ориз, тестяно  и хляб който не ми липсва
Аз пък забелязвам, че точно постоянните тук нямаме никакви оплаквания, а минаващите и заминаващите си, се връщат все с усложнения. Странно Joy

Да, малко са тези, които могат да пазят режим до живот.
Защото лечение по принцип няма, само режим.

Тотка Димитрова 678978, обичаш ли месо?

# 263
Скрит текст:

[/spoiler]

Феритинът ти е доста нисък, по-нисък от моя. А желязото и хемоглобинът как са?

Ами според реф. стойности феритинът е почти по средата - 66 от 150. Това ниско ли е?
Желязото е почти 15, а хемоглобинът 143.

# 264
  • София
Невена, писах, отказвах се, пак писах и следвах режим, после пак се събарях сама и така.
Сега вече виждам колко са зле нещата.

Сега от последните изследвания нищо не съм правила. Изчаквах да мине всичко, да чуя още една гледна точка на един лекар и да се захващам. За пореден път си мисля, че е по добре да си действам сама без лекари.

Теглото няма промяна. 87кг на 160см.

# 265
       това са ми изследванията

# 266
Здравейте дами,
днес ми пуснаха обременяване с глюкоза и резултатите ми изглеждат плашещи. Бихте ли дали съвет?
Предполагам имам инсулинова резистентност, но не са ли прекалено високи нивата на инсулина? Благодаря ви.

# 267
stelichka1, не само инсулина, но и глюкозата ти е много висока. Спешно трябва да вземеш мерки, ако не искаш съвсем скоро да се обзаведеш с диагноза диабет тип 2.

# 268
Скрит текст:

Е честно ли ще ти предпише таблетки от 1000мг като има и такива от 500... Нямам думи просто, то не знам да се смея ли или какво. То много яко да делиш и чупиш таблетки, особено ако не са предвидени за това и нямат делителна черта. В такива случаи дори производителите не гарантират че в двете половинки ще има по равно от лекарството, то и не се изисква щом няма да се разчупват таблетките.

Иначе това ми е любимото, като кажат Бе ти отслабни и ще се оправиш. А как отслабваш без да почнеш да се оправяш не казват, нали? Само с ориз и картофи ще е, няма какво друго.
Скрит текст:
Относно това на кого да вярваш - точно на тази фирма, сравнително рядко ги предписват техните неща и не говоря точно за метформина а като цяло. Обаче напоследък явно са се активизирали да зарибават лекарите яко, понеже доста от по-популярните препарати изведнъж им ги заменят с продукти на Фармаконс, сравнително често. Това в последните месец-два го наблюдавам най-вече. Гледаш в рецептурната книжка от горе до долу човекът вземал нещо от често предписваните неща и изведнъж идва с рецепта за същото нещо само дето завършва на "-кон", с тия коне вече се шегуваме на работа. Прави си впечатление, понеже се налага да им ги поръчваме специално, иначе толкова рядко трябват че изобщо не поддържаме наличност.

# 269
А мерките в какво се състоят при такова състояние? На преглед съм след два дена, но исках да имам повече информация преди това, защото се притесних от тези резултати.

Общи условия

Активация на акаунт