Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 675
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
А гликираният хемоглобин може ли да се свали само с диетата?
Може. Аз моя свалих от 5,5 на 4,9. Хапчета не съм пила. При това сега съм с по-висок хемоглобин - с други думи повече клетки, за които да се закача захарта.

# 436
  • Paris, France
А гликираният хемоглобин може ли да се свали само с диетата?

В твоя случай, когато не е много висок да.

А зъбите ти как са? Повишените левкоцити показват инфекция.

# 437
Мммдаа. Покрай тези процедури много много бавно свалям, нещо което преди ми беше много лесно, изтърва ли се. Та се зачудих дали не ми се е откючила ИР. Но явно скоро няма как да си вляза в моите норми с тези вмешателства.
Благодаря за коментара!
Да не не отчайвам, ама си казват влияние тези вмешателства. На мен ми скапаха вените, а сега и с проблемите със захарта се боря..
Успех ти пожелавам!

Брутално е вмешателството, да... За съжаление тепърва ще му берем гайлето...
Благодаря ти много пожеланията, дано наистина поне да има смисъл!!!

# 438
Nevena Virolan, едва ли е от зъбите. Наследствено са ми много проблемни и жив зъб в устата нямам. Може би лека проява на синузит имам в момента, ако евентуално може да е от това.

# 439
При мен проблемът с кз го засякох и се обостри покрай 2 неуспешни бременности. По време на втората непрекъснато ми се ядяха кроасани, пиеха ми се фрешове портокал, дадоха ми ненужен дуфастон, сърцето на бебето спря, а реално аз качих няколко килограма след аборта и то все върху корема. След това се изследвах и обременяването показа наченки на ИР. Може да съм била на път към тази ситуация още преди това, но е факт, че бременностите ми ги обостриха. Мисля,че хормоните имаха голяма роля в това. При последната ми неуспешна бременност обаче следвах много по-различен режим от този при предишните две, не качих излишни килограми, показателите на кз не просто не се влошиха, а се подобриха. Съжалявам, че не се бях включила в тази тема още преди това, защото иначе имаше шанс още тогава да следвам режимът и движението, които следвам сега. От тях виждам още по-значително подобрение.

# 440
  • Paris, France
За инсулинът и хормона на растежа - зная, че тялото вдига хормона на растежа когато инсулинът падне  Това е един от мотивите за гладни пости и кетогенна  Когато, обаче се даде външен хормон на растежа, тялото почва да произвежда повече инсулин и прави хиперинсулинемия. За да се спаси от хипоглилемия затваря кранчето и клетките стават инсулинорезистентни. Това е причината много холивудски звезди да приличат на уроди без грим.

http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/hypopit/ … 0hyperinsulinemia.

Да, бременностите увеличават рисковете да останем ИР и да се разболеем от диабет 2. Зная, че при млади жени почти няма риск през първата бременност, но с всяка следваща се увеличава. Рискът се увеличава още повече ако вече е имало хипертония през бременността.

Деси, дуфастонът не е ли противопоказан по време на бременност? И на мене почнаха да ми се ядат кроасани и сладко покрай дуфастома без да съм била бременна тогава, 10 години след последната бременност и междувременно идеални ОГТТ-та с инсулин. След това се разрових и установих, че дуфастонът предизвиквал ИР. На мене ми даваха утрогестан, ама ми се спеше от него. Затова го смениха с дуфастон.

А за съжалението - аз пък за нищо не съжалявам. Да, ако знаех това, което зная сега нямаше да се докарам до там, докъдето се докарах, но пък човек учи цял живот . Мисля, че даже стана добре, защото ако не се бях разболяла нямаше да разбера важността от хранене и спорт и може би един ден щеше да ме тръшне нещо по-страшно. Пак си се усетила навреме. Почнах да пиша чак като се излекувах. След дъжд качулка. Даже не съм мислила, че тук може да има подобна тема. Като се ровех за инфо, намерих тема за отслабване със Сиофор  Тъкмо да почвам да я чета и вече бях свалила 5 кила и докато тичах ми казаха да спирам Метформина и това беше. Ми, спестих си четене, хахахаха.

# 441
Дуфастон се дава заедно с утрогестан при асистираните бременности с цел подпомагане задържането на плода, през първите 3 месеца. При  мен + кортикостероид. Практика в Бг, но не и в западна Европа, доколкото съм чела.

# 442
За моята бременност беше напълно противопоказен, защото беше естествена и ми го дадоха без никакви изследвания и никакви показания. Просто видяха, че имам предишен аборт, че съм на 39 г (тогава) и бам дуфастон, “полезно било”. Той за жена с тромбофилия и mthfr е толкова “полезен”, колкото са сладкишите за болен от диабет тип 2. Да, сигурно има и позитивни неща от тези мои загуби. Научих много повече за здравето и за тялото си, промених много неща, които иначе биха ме отвели в доста ранна възраст до ситуацията на майка ми с цяла колекция от инфаркти и запушени артерии. За жалост открих, че голяма част от лекарите не са изобщо адекватни, начетени и с грижа към здравето на пациента, при АГ има напълно неграмотни “светила”. Там е много лесно - огромната част от жените биха могли да износят и родят без никакво следене и участие на лекар (все пак от както съществуваме го правим) - тогава са велики, повечето им пациентки изобщо не разбират колко е неадекватен лекаря им. В случаите, когато реално имаш нужда от лекар, те не знаят, не могат или дори не искат да направят нещо, а ако правят нещо, то обикновено вредят... та като се объркат нещата, не е заради тях, а “Божа работа”, “случва се” или “старичка си ...”.

# 443
Аз винаги съм спортувала много, и внимавах с храненето. Без тестени, а бобови, ориз и картофи изключително рядко. Следобед и вечер салати, месо, риба, яйца, сирене. Сутрин обаче много прясно мляко и банани. Но заради спорта, често и двуразови тренировки бях в оптималната форма за себе си. И класиката - намерих си мъж, почнах да му готвя, да похапвам с него, айде тази тренировка ще пропусна, айде днес няма да тичам, и ето ме с 15 кг плюс... Тамън се усетих какво съм сътворила и се взех в ръце да свалям, и почнахме с инвитрото, мъжки фактор. Ей мъка голяма. Тъкмо нещо сваля, и бам я естрофем, я противозачатъчни, я нещо друго от което буквално бухвам. Ми 6 кг само надолу.
От хормона на разтежа леко подпухване сутрин имам, и много болки в ставите. Четох че като се спре отшумява, дано е така.
 Сегашното ми хранене е сутрин отново мляко, но плодове само малини и боровинки с 2 лъжици смляно ленено семе, и още 1 хранене салата с белтъчини. С този режим преди щях да се свърша. А сега не само че почти не свалям, със седмици така само задържам килограми. Ако се храня повече от това веднага качвам. Пак спортувам, правя фастове. Имам чувството че тотално съм се бъгнала. То няма накъде да редуцирам храната, единствено грехът ми е прясното мляко, домашно, с пълномаслено какао сутрин. Кафе не пия.
Не смятам че и ако този кеф си махна ще имам повече успех. То когато причините са външни, и час по час се бодеш с хормони, мисля че не млякото ме сбърква... То и тсх примерно, обичайното за мен е 1.7, 1.8 някъде. Обаче след всички хормони, стимулации скача, после пак си пада. Ама като се застъпват процедурите то няма време да падне, и така си стои по-високо от нормалното ми. И те така...

Сега бях в Истанбул. Ядосах се, влязох в една сладкарница, изядох сума ти баклавички. После ходих 8 км бързо, общо 15 за деня. Като се върнах се измерих, 3 дена ме е нямало, минус 400 грама... Тука често правя 10 км, като част от тях са тичане, и не и не. Ми нищо вече няма логика. Не че това означава че трябва да ям баклавички де:)

# 444
Фани, не мисля, че трябва да се взираш в килограмите сега. Тялото ти има нужда от качествена храна, без да го лишаваш. Трябват ти годни яйцеклетки все пак. Нямам предрид да ядеш сладко, брашно и т.н. разбира се, а само да не ти е фикс идея отслабването точно сега. Аз се влачих по процедури от 2011, влачих си и излишнити кг, особено около талията. Нямаше кой да обърне внимание на това, а и стандартните изследвания не показваха нужда. Но въпреки желанието за отслабване, водещо винаги ми е било да нямам разни липси и да дам най-доброто от себе си за тези деца. Трябва да намериш своя баланс за най-добра форма. Килограмите ще ги свалим 😊.
А по мъжкия фактор работите ли? Там явно нещо е бъгнато, но сигурно има начин да се оправи, стига да се разбере какъв точно е проблема.

# 445
За мъжкия фактор си има обяснение, предишно заболяване и операция, взима добавки, но подобрение няма.
Ами нали казват че за качеството на яйцеклетките е нужно по-ниска захар, да се консумират повече белтъчини. Аз иначе нещата, които консумирам са предимно домашни-яйца, мляко, пилешко, сирене от високо-планинска мандра, домашни    домати, боровинките са черни, диви. Много усилия полагаме за набавянето на всичко, и за мм е добре това. И т.н., внимавам с качеството, добавки също вземам. Струваше ми се, че с 15 кг отгоре не съм в добрата си форма като за инвитро. А и много често самите доктори препоръчват малко да се свали при инвитро, при нужда. Аз на 1.67 бях станала 76 кг, сега съм 70 кг. По принцип съм с тежки кости, а и мускули имам, та и в добрите си времена не съм кльощава.
Осъмних се дали нямам ИР заради гликирания хемоглобин 5.64.
Казаха ми за режим, даден от ендокринолог-диетолог на пациентка. Много, много рестриктивен ми изглежда, дори спямо моя. И пак, да се движи над 10 км, 15 най-добре. Това с цел подобряване на качеството на яйцеклетките, и отслабване.

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 10:05 от Анонимен

# 446
Да, така е за яйцеклетките. И за отслабването е така, но зависи и човек колко има да сваля. Мисълта ми беше да не се вкараш в някакви липси, като на витамин д и б12, например. Питай лекарите за овабууст и другите подобни препрати, които влияят на яйцеклетките, а явно и на ИР, защото съдържат инозитол и фолат. Съэалявам за мъжкия фактор. Не се отказвайте, ще стане! 😊

# 447
Дано, благодаря ти  много 😀
Не, липси нямам на б12 , аз нали в основното хранене имам белтъчини от животински произход, и сутрин мляко. Витамин Д взимам. Следя ги, даже накарах мм да си пуска и така установихме брутален дефицит на б12 при него, установихме причината, генетична мутация  Fut2. Но да не е спам, спирам с обясненията😀

# 448
  • Paris, France
Фанни, обясни за мутацията, защото във всичките ми подобни групи огромен брой хора имат такива мутации. Предвид това, че ИР, но и мутациите се свързват с инфаркти и инсулти е добре да се информираме за тях. Колко ли планиращи бременност млади жени пият "полезни" Б витамини с "нужна" филева киселина. Докато не установих, че съм дефицитна на Б12 не знаех, че има няколко форми и че някои хора с мутации не могат да отметилират метилкобаламин, пият го чинно, в кръвта им нивата са в небесата, обаче само им заема излишно място. 

За килата - доста са, но по принцип нямат значение. Важно е да нямаш мазнини във вътрешните органи, а това е трудно с редовните хормонални душове. Виж добавките на първа страница. Магнезий, омега 3, К1 от листа биха ти помогнали за всичко без да ти вредят.

За баклавите и свалянето на кила, Бледолилава  беше писала за whoosh effect или нещо подобно. Мисля, че понеже се храниш НВ инсулинът е паднал, като си яла баклава е бил нисък, КЗ се е вдигнала и бъбреците ти са тръгнали да вадят глюкозата, а с нея и доста вода. Така отслабват в началото хората с диабет 1. Не виждам смисъл, но като ти е паднало, добре си похапнала.

Докато си на външен хормон на растежа фастовете няма да имат ефект, нито кетогенната. Най-много да загубиш мускули. И при мене инсулинът се качва от външен хормон и ако не го спра не пада. Добрата новина е, че ако се сложа на кето веднага след спиране пада рязко и бързо и след месец все едно нищо ми е нямало.

15 допълнителни килограма са си много. Толкова качих и толкова свалих  При редовно спортуващите по много е по-трудно. Техните тела са свикнали на редовно натоварване и трябва да се товарят още повече за да видят ефект, а от спорт се губят електролита. Тук Деси123 е в подобно положение. Като почнеш да се товариш прекалено се вдига кортизол.

А този хормон на растежа за какво го взимаш? Не може ли без него? Има добавки, които вдигат естествения. Витамин Б6, чувство на глад, смях, HIIT итн

https://www.peaktestosterone.com/growth_hormone/

А, и друго - спри да се вторачва в килограмите и да се негативизираш излишно! Спри! Не да намалиш мисленето за килограми, а да забравиш за тях. Представи си, че в твоя свят измерението килограми не съществува. Има удоволствие, сън, хобита, вкусна храна, приятели, нещо такова. Повечето почваме да сваляме неочаквано и чак не можем да повярваме. Като му дойде времето ще ги свалиш. Насила хубост не става. Яж си, тичай си, пий си добавките, вж и баклава като ти се прияде и си свиркай!

# 449
Здравейте, момичета, някой ползва ли апаратче за измерване на кръвната захар в кръвта в домашни условия?
Чудя се дали има смисъл да си взема. Още не съм си пускала глюкозо-толерантния тест, но че имам някакви проблеми инсулин-глюкоза - имам. Тестът само ще покаже до каква степен съм навътре в блатото Simple Smile
И има ли смисъл от такова измерване вкъщи, при положение, че мери само глюкозата, а не инсулина?
Т.е. за диабетици има, това ясно, но за хора с ИР...?

Общи условия

Активация на акаунт