Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 679
  • 752
  •   2
Отговори
# 450
Протеините също вдигат инсулина - приемът им е необходим, но не е ок да са доминиращи. Ограничаването на калориите до някакви твърде ниски за теб нива също не са ок за забременяване. Ако тялото е в кризисен режим, не му е до репродукция. Така че трябва баланс, да не си мисли тялото, че гладуваш. Аз съм в относително сходна ситуация, но без инвитро процедури. До сега забременявам естествено, но губя бебетата - 3 аборта за година у половина с гарнитура от прием на противопоказни за мен противоьачатъчни заради една киста и после за една хистероскопия. Кажи речи нон-стоп от повече година и половина съм в хормонална въртележка. Сега работя върху здравето си, върху кз - нямам чак ИР, но наченки и не особено добра кз. Промених си храненето на ниско въглехидратно, високо мазнинно, не кето и много движение, но умерено от към натоварване. За ИР стресови тренировки също не са ок. Допитвам се до момичетата тук, чета, гледам в нета за информация.
Много обичам млечни и вкл мляко - прясно и кисело. Прясно мляко слагах в сутрешното кафе. Но си взех глюкомер и видях, че макар и леко ми влияе лошо на кз. Какао с мляко ми я вдига още повече. Преместих кафето непосредствено след хранене и го пия с пълномаслена животинска сметана, за да не ми го приема за отделно хранене тялото. Киселото мляко също една идея има повече въглехидрат - ям понякога кисело мляко с чия, ленено семе и малини, обаче не е най-оптималното от към нива на кз и вероятно инсулин, защото млечните вдигат инсулина. Та като си позволя такава закуска/хранене - резултатите и на глюкомера, на кантара са по-лоши за няколко дена. На мен целта ми не е да свалям, вторичен резултат е, защото имам няколко кила. Обаче това ми показва, че това хранене не е ок за мен - салати, яйца, авокадо, месо (мазничко, не само пилешко), зехтин и малко млечни (заквасена сметана, сирена и малко сметана за кафето) + ходене и колело и резултатите са мн по-добри.
Каква е тази мутация fut2. Аз имам mthfr, но тази не съм я чувала. Сега гледам, че б12 доста добре съм го вдигнала и временно не взимам, сигурно ще приемам по 1таблетка метилколбаламин седмично само

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 13:10 от Desii_123

# 451
Докато не установих, че съм дефицитна на Б12 не знаех, че има няколко форми и че някои хора с мутации не могат да отметилират метилкобаламин, пият го чинно, в кръвта им нивата са в небесата,
Невена, сигурно си имала предвид, че не могат да отметилират цианокобаламина? Метилкобаламинът Не беше ли добрата, усвояемата форма?
 Подкрепям с 2 ръце, спокойствието е много важно и за забременяването, и за бременността! Simple Smile

# 452
  • Paris, France
Скрит текст:
Докато не установих, че съм дефицитна на Б12 не знаех, че има няколко форми и че някои хора с мутации не могат да отметилират метилкобаламин, пият го чинно, в кръвта им нивата са в небесата,
Невена, сигурно си имала предвид, че не могат да отметилират цианокобаламина? Метилкобаламинът Не беше ли добрата, усвояемата форма?
 Подкрепям с 2 ръце, спокойствието е много важно и за забременяването, и за бременността! Simple Smile
Имах предвид точно метилкобаламин. Цианокобаламина няма как да се отметилира. Той не съдържа метилна група. Хората, които не отметилират метилкобаламин могат да отметилират друго и така да си набавят мерилин групи, но няма смисъл да пият метилкобаламин в големи количества. За сваляне на хомоцистеин са по-добре с триметилглицин, а за Б12 има аденозилкобаламин, който евентуално да усвоят или хидроксикобаламин на инжекции (моя случай като имах дефицит).

# 453
Ами аз понеже в целия ми съзнателен живот съм спазвала хранителен и двигателен режим, след отпускането и съответно напълняването просто реших да се върна към него. Но не с тези интензивни кардио тренировки чак, защото на 15 +кг тялото не е същото, тежи ми. Отказвам да призная че и годините са фактор. Та едно тичане 6 км примерно за мен хич не е кой знае какво, това си ми е било ежедневието цял живот, и повече км също. Отделно аеробика и тае бо. Силовите не ги обичам изобщо, правят ме набита, докато другите ми издължават сякаш мускулите и изглеждам по-слаба и стройна отколкото всъщност предполагат килограмите ми.
Та уж минах в режим с който през годините свалях ако нещо сгафя. Обаче сега това не работи, по-точно много много бавно работи, и много време отнема. Ако се е провокирала ИР от от външните вмешателства, за съжаление за сега нищо не мога са направя, а и както казвате, то сега и изследвания за доказване няма смисъл да пускам. Но спорта ме кара да се чувствам жива, и вече не мисля да го спирам, освен по много репродуктивни причини 😉, дай боже.

Така, за важния въпрос. Значи, мм имаше 70 и нещо в12, при минимум 140. Чувстваше се отпаднал, все му се спи, не му се мърда сутрин, мислеше че е преуморен. Пусна тези мутации, които доказаха че трябва да взима метилкобаламин. Генетик го посъветва да пусне този Fut2, свързан е с бактериите в червата които способстват за образуването на в12 и фолиева, така лаишки аз го разбрах. Оказа се хомозиготен носител, тоест от двамата родители. Препоръча да взима пробиотици висок клас с бифидус бактерии, и взимане на подезични метилкобаламин в началото за попълване на дефицит. Пробиотиците за поддръжка. Той взима омнибиотик панда, каза че много добре се чувства. Но все пак периодично си взима и таблетки, много по-бавно пада вече нивото, но все пак пада. Но не до тези драстично ниски нива от които тръгна. След понаваксване в някакъв момент мери хомоцистеин, 12 му беше при норма до 12, на ръба. Сега скоро не го е мерил, а по-интересното е от колко е тръгнал при най-ниските нива на в12, но тогава не го е пускал. Иначе се храни пълноценно, достатъчно уж месо, яйца..., но усвояването...

Майка му е имала дефицит на в12, тогава на инжекции са го биели само. Тя си е въобразила че от него е напълняла много и отказва повече да го взима. Сега е с исхемична болест на сърцето... Но иди и обясни...

Хормона на разтежа е част от инвитро лечението, в една турска болница. Приложението му е цел един вид подмладяване, и съответно по-добро качество на яйцеклетките, по-добра работа на яйчниците. Знам че в Щатите доста се прилага, тук е все още непопулярно. Изобщо не знам дали ще има смисъл, но сме последен влак та включихме тежката артилерия. Иначе аз откъм хормони съм ок, даже екстра за годините, отдавам го на годините целенасочена грижа за себе си. Но това изобщо не е достатъчно, когато така или иначе яйцеклетките са си поостарели. Естествен процес... А и при нас мъжкия фактор си е ехеее, фактор сериозен.

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 15:00 от Анонимен

# 454
Мога ли да използвам изкуствени подсладители в кафето и чая при ИР? 

# 455
Не се препоръчва, самият сладък вкус вдига инсулина, но пък се свиква бързо.

# 456
  • Paris, France

Не. Бавно намаляващ до пълно изключване количествата захар или мед  Изкуствените подсладители, но и много от естествените, като стевия, например, вдигат инсулина повече от захар  и го държат висок с часове, а ако си яла захар той поне пада  Стевията вади от кетоза и за дълго време.

Цаката на подслаждането е да си дадеш време и да слагаш все по малко захар. Почнах от 2 лъжички и стигнах до 0 за около 2 седмици. Реших, че 2 години няма да подслаждам. Сега ако случайно пийна от кафето на мъжа ми ми се гади и се чудя как съм го пила сладко  Горчивият вкус вече ми харесва. Спрях захарта след 30-40г пиене на какао и кафе със захар.

Горчивият вкус лекува ИР и мазен дроб.

Фанни, благодаря за отговора. Интересно беше. Утре ще се подмладявам с пълен глад  🥳😎

# 457
Woosh effect, да. Тия дни пак го изпитвам - задържам, задържам и след това се почва едно лудо нощно пишкане, по 2-3 пъти се будя за тоалетна. Забелязала съм, че така става при мен отслабването на по-късен етап, колкото по-бавни стават темповете. След период на задържане винаги идва това изчистване на вода, ако съм постоянна с режима. Ето статията за този уъш ефект: https://fitbg.net/blog/fat-loss/whoosh-efekt

# 458
Птиче, виж си желязото и феритина- при мен имат отношение към отслабването! Wink
Днес, по неволя, минах на кафе без никакви добавки- и се чудя дали да не забравя умишлено да си купя сметана Grinning Поне днес Laughing

Задължително, за желязото съм сигурна че ми е ниско,  от години съм с анемия, а не съм пила като добавка  от месеци.  Феритина ми беше що - годе добре юни.
Тези дни бях в движение и не съм се следила подробно. Ще  гледам да се събера и да вляза  в конкретни числа, да видим какво ще каже бодито по въпроса.. Smile
Дано ти се получи с чистото кафето. За мен би било голямо постижение.

Птиче, започни с цитрата, но увеличи и магнезия, защото калият е антагонист на магнезий. Магнезий ти трябва докато си ИР.

Скрит текст:
Желязо - там съм пас, моето си е ОК, но от douce miele разбрах, че всички показатели за желязо били важни, което значи и фолат, Б12 итн. А, долче е писала гледам.

Кетони на хапчета - нямам опит с тях, но доколкото разбрах те подпомагат влизането в кетоза при хора, на които им прилошава  Твоят случай не е такъв, а си отдавна на кетогенно хранене. Купих си течни кетони. Не можах да ги понеса, миришат ми на керосин. Според мене ти влизаш в лека кетоза. Да изследваш инсулин на гладно и КЗ? Това ще ти даде по-ясна представа къде си. Ако КЗ е 3, а инсулинът 15 има смисъл, може би от външни кетони.

Листчета за кетони - трудно ще покажат нещо в урината, защото при ниски калории и спорт ацетоацетатът се изгаря. Зависи и колко вода пиеш. Ако урината не е концентрирана тези листчета нищо не показват. В един и същи момент кръвните показваха дълбока кетоза, а тези за урина бяха леко, много бледолилави. Признавам само кръвните.
Птиче, започни с цитрата, но увеличи и магнезия, защото калият е антагонист на магнезий. Магнезий ти трябва докато си ИР.

Кортизолът ти е в норма, но сравнително висок. Не пишеш как се хранеше като беше 12. Ако е било както сега,, НВ, е добре. Ако е бил 12 на ВВ хранене, нищо чудно да е в небесата вече, защото кетогенната го качва
.

Извинявам се, че така връщам разговора  назад.
Отговарам отзад напред.
Кортизола  го мерих юни, година и половина преди това съм на нв хранене. Това, което разбирам  от написаното от теб е да очаквам по - висок кортизол??? Шах с пешка. Всичко ми се струва толкова сложно и объркващо.
Изясних си поне за външните кетони и за връзката калий/ магнезий. Там ще се коригирам.Благодарско Hug

Скрит текст:
Организмът не регистрира ден глад, но ако повече от 24 часа го държиш на ниски калории намалява обмяната на веществата. Ако си постоянно в кетоза или пълен глад когато намалил калориите такова намаляване просто не се случва. Ако, обаче редовно вдигаш инсулин и КЗ и слизаш в горене на глюкоза се случва точно това  Като ти се е вдигнала КЗ до 6 се е вдигнал и инсулина. По тази причина съветваме да не се намаляват калории до влизане в стабилна кетоза и да не се допуска излизане до сваляне на килата. След това да се внимава с ВХ, но и с мазнини.

Гореописаното намаляване ми се случи на диета от 1200 калории и спорт. Добрата новина е, че се справих и вече консумирам 1500-1600 калории дневно, при това на по-ниско тегло. На кетогенна толерирам и 2000 без проблем. В дни, в които спортувам ям по 2000 калории ВВ, но ако по цял ден лежа и така всеки ден ям по около 1000 калории. Толкова ядох през карантината.

Знам, че за много слабеещи идеята да увеличават калории, ВХ, мазнини, протеини звучи плашещо, но друг изход нямаш. Ако почнеш да ядеш по 2000 калории дневно през ден, а на следващият да гладуваш и да не ядеш нищо, ще приемаш същите витамини и калории като сега, но ще гориш повече калории и може да започнеш да слабееш. Един ден 2000, един ден нищо. В началото може да ядеш един ден 1500, а на другия само 500. С времето се свиква.
Другото е закуската. Да почнеш да я ядеш през ден. Върти ми се нещо, че сваля кортизола  2-3 яйца с някаква трева. Не е нужно да е обилна. Не съм сигурна за кортизола  но е идея.

Обем храна- пишеш, че ядеш малко, дори салата. Това не е добре за някои хора. Слабея повече като се тъпча с баласт, както Миоки казва на салатата.  Големият обем разтваря стомаха и дезактивира хормона на глада грелин. Това било по-важно за мъжете, но явно и при някои жени е важно.

И да се радваш и на хубавата коса. Може и да не сваляш тегло, но има позитиви от начина на хранене.

Аз  май реално точно така се прецаквам. Ниски вх, ниски калории, никакво  или минимално слабеене, забавен метаболизъм . Само минуси. Нямам какво да губя , ще се напъна да вкарам повече калории. Хората се чудят как да ги орязват, аз наопаки. Даже със закуската ще ми е по- лесно да ги навъртя. Само да купя нова везна, че  моята  се скапа   и почвам с мерките и теглиликите с начале.
 Големите салати добре, обаче като нямам силен глад имам ли нужда от толкова баласт?
 Косата я закрепих с добавки, / биотин, браз. орех,  и бая други  пих цяла зима/ храненето не ми отчете положително действие  за проблемине с нея, от 3 години го имах проблема., но  там подозирам щитовидната. 
Още веднъж ти благодаря за отделеното време))) ще правя периодични доклади, може би седмични, ако имам нужда от кореция да ме вкарвате в пътя.

пп Повече от 24 часов фаст не съм правила, това за протокола.

# 459
  • Paris, France
Птиче, кортизолът е добре щом е на ВМ-НВХ.  В норма си е.

Да, увеличи калориите през ден  За баласт - При някои хора помага, при други пречи. На мене ми помага. Философията на баласта е, че за да го преработиш отиват повече калории отколкото ще приемеш от него, разпъва ти стомаха и дава илюзия за огромно хранене, но е нужно първо баласт, а после концентрираните калории . От баласт се получават ензими ако зеленчуците са сурови, витамини.

Хубаво постиш по 24 часа, но помисли и за претъпкване някои дни, даже през ден. Чета, че дава ефект. Лично не съм слабяла така.  Пулсиран стрес им трябва на сланините 🤩😎.

# 460
Това с играта на калории при мен е много ефективно. Бях го зарязала за известно време, защото ме мързеше да смятам и имах застой. Вие ме подсетихте и си приложих отново схемата. Един ден 3 хранения, повече калории, 2 дена ниски калории 2 хранения. Резултат в деня с повече калории-задържане, за двата дни с ниски калории  - 1 кг.

# 461
Птиче, при мен ниското желязо има връзка и с хипофункцията, освен с отслабването (нямам Хашимото, а само хипофункция- повече въглехидрати и по-ниско желязо веднага ми покачват ТСХ и се започва с трудното слабеене). Да подчертая, че Т3 и Т4 от години не са ми били оптимални- но с оптималното ТСХ+ ВМ-НВХ+ прилично ниво на желязо се чувствах много добре...
Лимонче, и при мен е много ефективно редуването на малко/много калории.
Бледолилава, и аз бях пускала преди някакъв линк за whoosh effect. Даже май беше същият Grinning И при мен се случва понякога, но разликата е, че не се будя нощем заради ВЦ, ами при мен това се случва през деня. Simple Smile
Миоки, умрях си от смях с един твой пост, 373 или някой около него Grinning Ама си е вярно, че точно в часовете за хранене упорито по тв дават реклами за всякакви хапчета против газове, подуване, запек, диария и ги вместват умело измежду рекламите за джънк... Joy

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 18:08 от dolce miele

# 462
  • Paris, France
Това с играта на калории при мен е много ефективно. Бях го зарязала за известно време, защото ме мързеше да смятам и имах застой. Вие ме подсетихте и си приложих отново схемата. Един ден 3 хранения, повече калории, 2 дена ниски калории 2 хранения. Резултат в деня с повече калории-задържане, за двата дни с ниски калории  - 1 кг.

Супер, обаче Птиче е по-добре да не пости в два последователни дни, защото обмяната на веществата пада след 24 часа. Исках да кажа, че трябва да редува два с високи и ден с ниски калории или глад ако не иска застой.

При тебе е различно, защото си с нормално тегло, а не с наднормено. Също за година да си свалила 1кг, а да ядеш като птичка  Не е нормално, а при Птиче точно това се е получило.

Отивам да търся на Миоки поста, че съм изтървана.

# 463
Ама верно е така, сега си давам сметка. Цяла седмица съм послушна, отида при майка ми и направя един мръсен ден, в който не мисля какво, що, и колко, и после отлепвам надолу. А през времето което внимавам никакъв резултат! Два - три пъти в месеца примерно се случва, но си е факт.
Да, и за подслаждането, аз никога не съм обичала подсладени напитки. И млякото, домашно, наистина сладни! Като му сложа пълномаслено какао направо ми идва като течен шоколад, абсолютно ми задоволява вкуса за сладко, и без да си забранявам изрично , изобщо не ми се дояжда сладко. До работата има сладкарница ' 100 грама сладки',  и грам, грам не ме изкушава любимият ми иначе вишнев чийз. Когато бях спряла в един период с ограниченията и качих, просто не можех да му устоя. А сега и през ум не ми минава. Даже някой ако иска да ме почерпи се боря да не го прави. И ми се обяснява, ама то човек има нужда от сладко, трябва понякога!
Само баклавичките в Истанбул дето ме събориха, но то си беше на психическа основа, а и в чужбина нали не се брои...

# 464
Още преди да мина на режима, чийзкейк от КФС или Макдоналдс (не помня, някакъв в Мола си беше купила приятелка) ми беше възсладък...дори тогава се чудех защо са наблъскали толкова захар в него- то бисквитена основа, то суперсладък "чийз" слой, отделно и отгоре със сладко... Flushed Но аз и преди режима винаги съм правила домашните сладкиши с намалено количество захар, никога не съм обичала да подслаждам мляко, чай...в редки случаи навън съм пила подсладен чай или мляко с мед и канела/какао, но вкъщи без захар.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 17:58 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт