Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 564
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
  • Paris, France
Има връзка с недоспиване, да. Ако си с бебе е трудно, но не е невъзможно.

Изчети добавките от първия пост. Магнезий, сам по себе си намалява ИР с 40%, но клетъчните нива се увеличават много бавно. Този В кръвта е константа и не е показателен за недостиг.

Киселинността е важна също. Когато организмът е кисел не слабее и трудно слага мускул, черният дроб и щитовидната не функционират добре.

Не се хвърляй на нискокалоричната докато си с висока КЗ! Оправи си храненето, витамините, цитрат и чак после.

Ендокринолозите бързат да медикализират и не гледат витамини и диета, а те са важните 

А омега 3 пиеш ли? Защото ако обвивките на клетките не са направени от омега 3 те стават инсулинорезистентни. Единствената мазнина, която ям е студено пресован зехтин. С масло внимавам, а омега 6 само от ядки, но не и олио.

Ако се сложиш на ниско калорична не може да спортуваш агресивно, а няма и смисъл.

Да, виж добавките, защото без достатъчно витамини и минерали само се тровиш и нищо не се постига.

# 676
Омега не взимам, магнезий да, б12 и д3 вече две години. Инозитол пия редовно. Гинеколкожката ми и тя е с ир и твърди, че метформина е новия аспирин и да го взимам.
Спирам плодовете , няма как.

# 677
  • Paris, France
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5496233/

Резултати : прием на омега 3 повишава инсулиновата чувствителност.

Когато ядем ВМ и липсва омега 3, ние се влошаване, защото за обработка на наситени мазнини трябва омега 3. Без него те предизвикват ИР. Също и омега 6 не са полезни.

Омега 3 разреждат кръвта и затова трябва и К1. По няколко супени лъжици магданоз дневно за 2 седмици и можеш да почваш рибно масло, по 3-4 грама на ден. Без него нищо не става.

Б12 се пие с всички други Б витамини, и то коензимирани, не от обикновените, които тровят.

Гинеколкожката ми и тя е с ир и твърди, че метформина е новия аспирин и да го взимам.

Да, само дето спира да действа след време. Магнезий, оцет преди ядене на ВХ, фолат и инозитол правят същото.

А за плодовете - Не си казвай, че ще ги спираш, а че известно, точно определено време няма да ги ядеш. Така е по-приемливо за мозъка и не се чувства лишен. Ако ги ядеш редовно не може да ги спираш от раз. Намаляваш до спиране, но не спираш от 3 плода на нула за един ден. Малини и къпини може да ядеш докато намаляващ  ВХ и след вкарване на КЗ в релси.

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 02:34 от Nevena Virolan

# 678
К2 не е ли по-нужен и съдържателен от К1? Всъщност май нашият организъм превръща К1 в К2, за да го усвои.

# 679
Като цапна хиляда метформин и рязко ми се дояжда плод, и става омагцосан кръг Simple Smile

# 680
Тук всички  говорите за магнезиев цитрат, а Невена за калиев. Що тъй? Аз също мислех, че трябва да е калиев, а сега започвам да се чудя.. избрали сте такава форма на магнезий ли? А калиев приемате ли?

# 681
Вие сте машина, госпожа.
Чудя се дали няма връзка и с неспането тая захар, но както и да е.
Почвам и аз със салати и органи за 15тина дена, ще ви държа в течение. Смятам след хранене да въртя на велоергометъра. А и да закусвам, че и това пропусках.
Отново огромно благодаря.
Някой да знае отговорен ендокринолог, защото последната ми каза диабет като стигнеш 7 на гладно, сега си ок. Тогава не приемах глюкофаж и имах 6, 6 на гладно. Ужааас!

Спането има връзка. Може да се отрази на много неща.

Аз от калиевия цитрат ми се разхлопа сърцето, та го спрях.
Сега се сетих, че и друг път е ставало.

# 682
  • Paris, France
Тук всички  говорите за магнезиев цитрат, а Невена за калиев. Що тъй? Аз също мислех, че трябва да е калиев, а сега започвам да се чудя.. избрали сте такава форма на магнезий ли? А калиев приемате ли?

Аз пиех калиев цитрат. Причините са, че калиев бикарбонат се намира по-лесно, калиевият цитрат алкализира по-силно от магнезиевия, калият е антагонист на натрия и така балансирах повечето изядена сол с яйца, риба, салата.  От калиевия цитрат  спирах да се попикавам през половин час, а магнезиевия нямаше такова действие. Калиевият е по-приятен на вкус. При кетогенна и много ниско калорична диета се губи калий.

Аз имах СПКЯ. При някои жени със СПКЯ има недостиг на натрий, а при други на калий. Сега, когато нямам вече ИР, но прекаля с калий или натрий почвам да си чувам пулса в ушите понякога. Интересното е, че в някои периоди калият успокоява шума, а в други го засилва. Същото с натрий.

Понеже е антагонист на магнезия и пречи на усвояването му е добре да се увеличи и магнезия когато се приема калий. За хора с високо кръвно са полезни и двата минерала,но натрият не е.

Ако се пият диуретици, които задържат калий в организма не бива да се приема допълнително.

Магнезиевия цитрат е с един куршум два заека - хем набавя магнезий, хем алкализира.

За солта Нигари - да, горчива е, но магнезият от нея се усвоява лесно, разхлабва яко (полезно в моя случай). Самият горчив вкус помага за чистене на черен дроб. Огромното предимство на тази сол е, че може да се направи на разтвор с вода и да се маже по кожа. Магнезият прониква и през кожата, не разхлабва, не пием горчиво през устата, трепе гъби и бактерии по кожата, особено нокти на краката, гони комари и спомага да не ни хапят.

Вече нямам калиев бикарбонат, с който правех цитрат, смесвайки с лимонтозу или калиев аскорбат, смесвайки с аскорбинова киселина (витамин Ц) на прах. Използуваме обикновена сода (натриев бикарбонат), а калий си набавя от сол с ниско съдържание на натрий.

В резюме - всеки ИР има някаква нужда от магнезий, някои и от калий. При здрави бъбреци  може да се пие калий, при болни се внимава. Нуждата на всеки човек е различна, като жените имаме по-висока потребност от магнезий, а мъжете от калий. В различни периоди от живота и в зависимост от начин на хранене и двигателна активност един и същ човек има различна нужда от магнезий и калий. Всеки трябва да си намери неговото в завосимост от това как се чувства.

Вече рядко пия магнезий и калий, но като се сетя пийвам по малко. Две години го пиех  чинно всеки ден почти и ако не си изпих дозата почвай да си чувам пулса в ушите. Сега, ако ми се случи пия 5-6 дена и спирам.

К2 не е ли по-нужен и съдържателен от К1? Всъщност май нашият организъм превръща К1 в К2, за да го усвои.

Не и при диабет 2. При диабет 2 вит К2 може и да пречи. Не помня защо, но мога да потърся.

К1 е нужен за първа фаза на инсулиновия отговор и недостиг се отразява силно негативно. При недостиг на К1 и прекалена консумация на омега 3 има опасност от кръвоизливи, дори мозъчни. К1 е изключително нужен за нас 

https://www.nature.com/articles/ejcn201517#:~:text=Conclusions%3 … lin%20sensitivity.

4 седмици прием на К1 е свалил инсулина на втори час от 112 на 80. Това е доста впечатляващо. Също свалил КЗ от 8 на 7.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5422317/

К1 и К2 не променят HOMA index., тоест не влияят на инсулин на гладно.

https://care.diabetesjournals.org/content/31/11/2092

К1 за 36 месеца намалява прогресирането на ИР при възрастни мъже, но не и жени.

Лесно се набавя от листа, а те са богати и на фибри и други витамини, което също бори ИР.

# 683
Проблемът (както го разбирам аз от прочетеното) е, че К1 се абсорбира под 10 % от наличното в зелените листа, докато К2 се абсорбира напълно, защото е от животински произход. Освен това К е витамин, който е мастноразтворим, тоест ядейки спанак без мазнина всъщност не се осигурява дори и тези 3-4 % усвояемост.
К2 остава в организма с дни, а К1 се изпикава за няколко часа.
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 11:56 от Arwen Amarantha

# 684
  • София
Здравейте,

С диагноза предиабет съм от ноември. Имала съм го и от преди, но след стрес около една операция го изострих съвсем и сега съм меко казано доста зле. Нома индекса ми е под 2, което пак излиза от релсите за ИР и Д2. Когато ми става лошо от храна получавам задух, причернява ми и аха да тупна. Друго човече с такава реакция, защото доега не съм срещала себеподобно с толкова измъчени реакции?
Накратко - става ми лошо от много храни, дори и такива с нисък ГИ, и такива, които уж се препоръчват за ир и подобните състояния. При мен няма правило нисък ГИ и полезни храни, на проба-грешка съм.
Затова и се лутам из диети и отслабване. От ноемри до сега няколко пъти отслабвах и няколко качвах. От август пия и глюкофаж, само по 500, но с него започнах да качвам ударно. Получавам и хипогликемии, а уж не трябва. С една дума, аз съм с всичко на обратно на общо казаното.
Плащах дори за специално изготвяне на режим , за да се вкарам в релси, но там пък нямаше млечни грам и след 2 месеца ми втръсна. Така сега съм с едни колограми дето бях след второто си раждане.
Въпросът ми е - възможно ли е да качвам заради глюкофажа и как да променя това? Ако имате опит ще се радвам да споделите.

# 685
Здравейте,

С диагноза предиабет съм от ноември. Имала съм го и от преди, но след стрес около една операция го изострих съвсем и сега съм меко казано доста зле. Нома индекса ми е под 2, което пак излиза от релсите за ИР и Д2. Когато ми става лошо от храна получавам задух, причернява ми и аха да тупна. Друго човече с такава реакция, защото доега не съм срещала себеподобно с толкова измъчени реакции?
Накратко - става ми лошо от много храни, дори и такива с нисък ГИ, и такива, които уж се препоръчват за ир и подобните състояния. При мен няма правило нисък ГИ и полезни храни, на проба-грешка съм.
Затова и се лутам из диети и отслабване. От ноемри до сега няколко пъти отслабвах и няколко качвах. От август пия и глюкофаж, само по 500, но с него започнах да качвам ударно. Получавам и хипогликемии, а уж не трябва. С една дума, аз съм с всичко на обратно на общо казаното.
Плащах дори за специално изготвяне на режим , за да се вкарам в релси, но там пък нямаше млечни грам и след 2 месеца ми втръсна. Така сега съм с едни колограми дето бях след второто си раждане.
Въпросът ми е - възможно ли е да качвам заради глюкофажа и как да променя това? Ако имате опит ще се радвам да споделите.

Качва се от храна. От глюкофажа не.
Прочети първия пост.
Какви точно храни са ти препоръчали за ИР?
Какво точно ядеш?

# 686
  • Paris, France
Скрит текст:
Проблемът (както го разбирам аз от прочетеното) е, че К1 се абсорбира под 10 % от наличното в зелените листа, докато К2 се абсорбира напълно, защото е от животински произход. Освен това К е витамин, който е мастноразтворим, тоест ядейки спанак без мазнина всъщност не се осигурява дори и тези 3-4 % усвояемост.
К2 остава в организма с дни, а К1 се изпикава за няколко часа.
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2

Написаното е вярно.

К2 не може да замени К1 и не прави това, което К1 прави. Точно понеже с К2 можем да се заредим е важно да консумираме К1 всеки ден и по много. Ако има нужните бактерии в червата К2 се произвежда от К1.

ванеса, с риск ръцете ми да се протрият - изследва ли Д3, Б12, фолат, мутации, селен, цинк и ако да, какви бяха резултатите? Имаш ли омазняеане на черен дроб, на панкреас? Ако да, Метформин не помага. Всъщност помага в началото да не се бълва глюкоза, но пък пречи за бързото опразване на глюкоза. Ако с мазен дроб не приемаш омега 3 и ядеш млечни, примерно и олио, ти се влошаваш и само си мислиш, че правиш нещо.

Чувстваш се зле, защото не успяваш да произведеш достатъчно кетони като ти падне захарта. Това се преодолява с добавки на липсващото, прием на готови кетони в началото, бавно смъкване на ВХ, а не отрязване от раз.

В първия пост има графика за производство на кетони при нормални, ИР, преддиабетици и диабетици 2. Разгледах я и ще разбереш защо ти прилошава от всичко.

Започни да ядеш често, първо салата, протеин на всяко ядене и да ядеш преди да огладнееш. Протеинът има нужда от 1 час повече от ВХ за да се усети засищане.

Поради непрекъснато високия инсулин тялото ти е забравило как да влиза в кетоза. С падането нещата се оправят бавно.

На прав път си. Щом си установила кое ти качва КЗ можеш да започваш да целиш КЗ около 5 винаги, после 4.5.

Бях и аз като тебе, макар и не чак преддиабет, което си е диабет и моето също беше диабет. И моята Хома беше прилична.  На първи чад имах КЗ 10-11 и инсулин 190. На предишната страница са ми резултатите и прогреса до излекуване. Погледни ги, интересно е.

Магнезий, оцет преди ядене на ВХ докато ги ядеш, инозитол и фолат са важни.

Виж добавките!

# 687
Ванеса, дай примерни менюта и количества, изследвания каквито имаш. Проблеми с щитовидна имаш ли, ниско желязо и феритин?
"Еха" за този ендокринолог който е казал, че КЗ 7 на гладно е диабет и дотогава си "ок"! Rolling Eyes Trollface Unamused
Аз минавам да се похваля с ново най-ниско тегло Blush Бавничко става, с голямо задържане около определено тегло, с +/- 1 кг, но вече са -14 кг. Остават ми още 4-5 таблетки Глюкофаж, но това е понеже ги пия през 3 дни, понякога даже и през 4. Grinning Не знам дали си въобразявам, но колкото повече намалявам  хапчетата, толкова по-добре се чувствам. Grinning

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 13:54 от dolce miele

# 688
Честито! Това за колко време? Макар че.. всеки организъм е различен, при едни е по-бързо, при други по-бавно.. Моите са -4 за месец и половина, а тооолкова много ми се иска догодина да не се чувствам като кит на плажа и да се харесвам в дрехите, които обличам.

# 689
Alivi, миналата година по това време реално бях с 2 кг повече отколкото сега...после обаче качих около 10- въпреки внимателното хранене- докато разбера, че имам проблем с ЩЗ и с феритина. 2 кг свалени си имах от по-отдавна. Така че, на практика, от края на юли досега са свалени 12 кг. Най-много кг свалих първите 30-40 дни.  Значи, за около 3 месеца общо са 14 кг. Една част е била задържана вода- покрай хипофункцията задържах доста вода. Но правя и фастове, също понякога скъсявам прозореца на хранене.
Скрит текст:
Преди 5-10 г със същите усилия и за същото време щях да съм свалила повече...   

Общи условия

Активация на акаунт