Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 456
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • В.Търново
Благодаря за отговора!

# 106
Здравейте и от мен.От седмица и аз съм с тази диагноза,все още чета и се запознавам с това какво да ям.Веднага спрях тестени,сладки и плодове(само един ден за седмица си позволих една ябълка).Хапвам предимно броколи с кашкавал и сирена,яйца,всяка вечер салата и месо през вечер.За една седмица не съм свалила нищо.Иначе аз съм 156 см висока и 56 кг.Бях 52 кг и тренирах доста преди изолацията,но от тогава качих тези 4 кг. и спрях с тренировките.Ще кача и изследванията,а също така ми изписаха и хапче Глюкофаж XR-500 мл.-по едно вечер за 6 месеца и после пак изследвания за да се види резултат.

# 107
Момичета , имам питане. Напоследък меря по- често Кз сутрин.
днешната 4.7 на гладно, цял ден по задачи,дълъг фаст ми се получи на едно кафе с малко сметана.Не изпитвам глад все още, но  усещам онова специфично треперене вътрешно, реших че правя хипогликимия , резултат 5.7.
 Неприятно ме изненада.  Да почивам ли, да направя лека аеробна се чудя.

# 108
Деси и на мен ми се струва малко вероятно,но не е като да не ни са се случвали и такива неща.Тя няма мутации в MTHFR.Както казах единствената и паталогична мутация от този метаболитен пакет е гена отговарящ за синдрома MSUD,но мутацията е хетерозиготна.Пакета е правен в генетична лаборатория в Америка.Беше назначен от лекар.Лежали сме и тук в болница,за да може по ЗК да изследваме и метаболитни (пращат се в национална генетична в Майчин дом)и митохондриално ДНК(това се праща в имунологичната на Александровска)
Храненето и в къщи е изключително балансирано,за жалост ходи на ДГ,където не мога да контролирам нещата.
От 2 г.се опитвам да и поставя точна диагноза,защото за мен ключа към правилното лечение е правилната диагноза.
Woman in the mirror ,така ми беше обяснено или аз поне така разбрах.Двете с малката се следим при един и същ доктор и винаги е под голямо напрежение за мен,защото наблюдавам реакцията на организма и на 2те ни и обяснявам какво се е случило за периода.Винаги изпускам нещо.
Още веднъж благодаря за отговорите.

# 109
  • Paris, France
Момичета , имам питане. Напоследък меря по- често Кз сутрин.
днешната 4.7 на гладно, цял ден по задачи,дълъг фаст ми се получи на едно кафе с малко сметана.Не изпитвам глад все още, но  усещам онова специфично треперене вътрешно, реших че правя хипогликимия , резултат 5.7.
 Неприятно ме изненада.  Да почивам ли, да направя лека аеробна се чудя.

Абсолютно нормално е при ИР. Причината е, че когато инсулинът почне да пада се качват други хормони като норадреналин и хормон на растежа, които имат покачващо КЗ действие.

Това (почти) не се случва ако депата на глюкоза са празни (В кетоза сме). Ако в черния дроб и мускулите няма глюкоза, тя просто няма откъде да дойде в такива количества 😎🤐.

Препоръките на Д-р Джейсън Фънг за подобни случаи са да се храним още по НВ и да постим. С времето такива епизоди намаляват.

Горенаписаното е преразказ на отговор на лекар на първия въпрос в:

https://www.dietdoctor.com/why-does-blood-sugar-increase-during-a-fast

Това за да не помисли някой, че съм крайна и последна инстанция 😎

Да, ходенето ще свали захарта, но що се качва с цяла единица при пост гледай да не допускаш напълване на депата с глюкоза. Не е добре да се изморяваш по време на фаст. Ако ти се разхожда, походи! Ако се чувстваш отпаднала - КЗ не е чак толкова висока и може да вземеш гореща вана, примерно и даже да не правиш нищо.

Сметана аз не бих пила при фаст, но с времето ще стане възможно.

Поздравления за поста.

бебешок, не знам дали тук някой разбира от MSUD  мутация. Не съм чувала за такава. В темата Деси е спеца по MTHFR.  Не знам няма ли група във фейсбук или някой англо сайт, където да научиш повече. След като детето ти има особености трябва да информираш персонала в ДГ и са длъжни да се съобразят. Тук сега съдят учителка след смърт на алергично към яйца дете. Дала му 2-3 палачинки, като го питала яде ли такива и то казало, че в къщи яде, само дето в къщи ги правели без яйца. Ще иде и в затвора май.

Изследвай се ти, а за нея после ще му мислиш. Няма ли тема за това чудо някъде в този сайт?

# 110
В случай, че детето ми има такава алергия, не е ли редно да уведомя чинно целия персонал за това? Учителката все пак е попитала, явно никой не й е казал тая “малка” подробност за яйцата.

# 111
За щастие поне за тази мутация за сега не съм научила. Имам си доста други. Във форума има тема за mthfr, но не съм търсила за споменатата от теб мутация.  След като сте се изследвали за толкова много други неща МО се струва най-ключово да имате адекватен лекар диагностик, който да не предписва лекарства като бонбони или да вдига просто рамене и да казва “случват се такива неща”, а да търси причините. Вероятно вече си преобърнала света в търсене на такъв лекар -чудо... Аз съм с 3 поредни аборта и до сега най-търсещия причини за проблема лекар за моя проблем, който открих е д-р Сигридов (фетален морфолог). Той знам, че има целенасочен интерес към предотвратяване на ДЦП и аутизъм и доста авангардни теории за причините за тях. За жалост не практикува в момента, а дори и като работи записването на час е почти чудо, а и Не е педиатър. В неговата група във ФБ се споменава някакъв педиатър - д-р Кадъм, нямам лични впечатления.
Дано откриете вашия правилен човек.

# 112
  • Paris, France
В случай, че детето ми има такава алергия, не е ли редно да уведомя чинно целия персонал за това? Учителката все пак е попитала, явно никой не й е казал тая “малка” подробност за яйцата.

Персоналът е уведомен. Учителката питала самото дете и като казало, че в къщи яде палачинки му дала една. Не е знаела, че има и палачинки без яйца. То поискало втора и си взело още една, че май и трета. Учителката може и да не е знаела, че палачинките се правят с яйца. Има и хляб с яйца.

И на учителите не им е лесно.

Деси, Д-р Кадъм, ако е Хадил, отдавна не е писала тук. Може би пише другаде. Тя пишеше тук докато беше специализантка. Много интелигентен човек е.

# 113
За щастие поне за тази мутация за сега не съм научила. Имам си доста други. Във форума има тема за mthfr, но не съм търсила за споменатата от теб мутация.  След като сте се изследвали за толкова много други неща МО се струва най-ключово да имате адекватен лекар диагностик, който да не предписва лекарства като бонбони или да вдига просто рамене и да казва “случват се такива неща”, а да търси причините. Вероятно вече си преобърнала света в търсене на такъв лекар -чудо... Аз съм с 3 поредни аборта и до сега най-търсещия причини за проблема лекар за моя проблем, който открих е д-р Сигридов (фетален морфолог). Той знам, че има целенасочен интерес към предотвратяване на ДЦП и аутизъм и доста авангардни теории за причините за тях. За жалост не практикува в момента, а дори и като работи записването на час е почти чудо, а и Не е педиатър. В неговата група във ФБ се споменава някакъв педиатър - д-р Кадъм, нямам лични впечатления.
Дано откриете вашия правилен човек.
Открили сме.Точно д-р Кадъм е.Уникален специалист.Без нея едва ли бих се справила.Една от малкото,който знае какво прави,но все пак има своя праг на сили.Тя еквивалент на Сигридов,макар да съм със смесени чувства за него.Въпреки ,че тя е педиатър се занимава и с възрастни.Решила ми е много проблеми извън специалността си.Проблем е,че медицината все още няма решения за всичко и относно детето нещата не са никак прости, а от страната на родителя ти се иска някой ,като д-р Хаус и всичко да се случи сега и веднага.Реалността ,обабаче е съвсем друга и не защото сме в тази страна.

# 114
Здравейте. При обременяване с глюкоза, инсулина ми на гладно е доста висок, а на втория час се връща колкото е на гладно (Доктора ми каза че това е добре). Как мислите, дали след като инсулина на гладно влезе в норма след време , при повторно обременяване ще покаже пак такъв резултат на втория час колкото е на гладно, или ще остане висок?

# 115
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте. При обременяване с глюкоза, инсулина ми на гладно е доста висок, а на втория час се връща колкото е на гладно (Доктора ми каза че това е добре). Как мислите, дали след като инсулина на гладно влезе в норма след време , при повторно обременяване ще покаже пак такъв резултат на втория час колкото е на гладно, или ще остане висок?

Да, добре е, че се връща в изходна позиция, но пък щом и на гладно е висок, трудна работа.

Инсулинът на втори час зависи от инсулинът на първи и от това в кой стадий на ИР си. При напреднала ИР на втори час може и да е по-висок, отколкото на първи.

Инсулинът на гладно показва колко складирана енергия имаш и какво и колко си яла предните дни . Той пада с падането на килата, хранителния режим и възстановяването на липсите на витамини и минерали.

Инсулинът на първи час пада с повишаване на нивата на вит К1 (много магданоз и други листа всеки ден), оцет преди ядене, намаляване на приетите ВХ, средно кардио веднага след ядене, опразване от глюкоза.

Не пишеш какви са ти стойностите, защото не е все едно дали инсулинът на гладно е 15 или 115, а също има значение и кал се движи КЗ. Има значение и какъв процент от излишното тегло са коремни мазнини, къде са.

Дай си време, изчети първия пост няколко пъти и започвай!

При мене инсулинът влезе в норма след 3 години усилия. Почнах от 11 или 14 на гладно и 190 на първи час.

# 116
Здравейте и от мен.От седмица и аз съм с тази диагноза,все още чета и се запознавам с това какво да ям.Веднага спрях тестени,сладки и плодове(само един ден за седмица си позволих една ябълка).Хапвам предимно броколи с кашкавал и сирена,яйца,всяка вечер салата и месо през вечер.За една седмица не съм свалила нищо.Иначе аз съм 156 см висока и 56 кг.Бях 52 кг и тренирах доста преди изолацията,но от тогава качих тези 4 кг. и спрях с тренировките.Ще кача и изследванията,а също така ми изписаха и хапче Глюкофаж XR-500 мл.-по едно вечер за 6 месеца и после пак изследвания за да се види резултат.
Добро утро,понеже никой не ми отговори и аз пак да попитам за моите изследвания?

# 117
Теодора, много трудно се четат резултатите ти, особено на телефон. Ако напишеш кръвната захар и инсулина в табличка по минути ще получиш повече коментари, надявам се. Над 6 ли е кръвната захар на 0 минута, или не виждам правилно...

# 118
Теодора, много трудно се четат резултатите ти, особено на телефон. Ако напишеш кръвната захар и инсулина в табличка по минути ще получиш повече коментари, надявам се. Над 6 ли е кръвната захар на 0 минута, или не виждам правилно...
Незнаех,че се виждат лошо☺ и сега ще ги напиша
0 Мин.-6,19/л.4,68
120 Мин -7,05/л.71,4
А на другият ден ми правиха профил с боцкане на пръста:
8.00 часа-5,31
12.00 часа-4,66
18.00 часа-4,77
Освен това ми гледаха щитовидната жлеза за първи път на ехограф и видяха възел в дясния лоб а ТСХ-0,269. ФТ4-12,66  анти ТПО/МАТ/-0,5.   
Ще напиша и другите изследвания
Хемоглобин-135
Ер-4,39
Хкт -0,371
MCV-84,5
Левкоцити-4,6
Тромбоцити-173
Урея-4.2
Креатинин-68
Общ холестерол-4,0
Триглицериди-0,75
ХДЛ-хол-1,37
Натрий-143
Калий-4,6
Хлориди-102
Асат-16
Алат-14
Иначе съм висока 156 см и тежа 56 кг.
На 38 години
Казаха ми ИР и ми изписаха Глюкофаж XR 500 по едно вечер
За ТСХ каза,че е ниско,но сега няма да му обръщаме внимание.Искат ме 6 месеца на диета и с хапчето и после пак изследвания за да се видят резултати

# 119
Жалко, че няма стойности на 60 минута, тогава трябва да е пикът. Много ти е висока кръвната захар, не е спаднала на 120 минута. Дано някой по-запознат се изкаже. Определено диета и движение ще трябва, ще се оправят нещата с времето.

Общи условия

Активация на акаунт