Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 48

 • 10 658
 • 327
 •   2
Отговори
# 15
 • Мнения: 462
Като ги гледам с тия 1600 на зелено, уплашили са се клетите продавачи. Почвам да ги жаля!

Тия продавачи със затворените комплекси хич не са за жалене, не за тях иде реч Simple Smile

# 16
 • Мнения: 141
Томева - имаш ли мнение относно къщи? Гледамс години стоят разни и нито го намалят нито ги купуват, огледи едва ли има толкова често.

# 17
 • Мнения: 7 556
Момичета , отдавна не съм наминавала насам и леко съм излязла от час. Моля за съвет - как бихте постъпили, ако имате наематели, но искате да обявите имота за продажба? Не си представям да се правят огледи по всяко време, дали може да се организира примерно два пъти в месеца, ако има интерес? Или купувачите искат да направят оглед на мига и не са склонни да чакат седмица-10 дни?
Ако се продава с цел инвестиция, някой път е в плюс това, че има наематели.
Какъв наем плащат?
Какви пари му искам от продажбата?
Това дава ли поне 4-5% възвръщаемост, ако е за инвестиция?

Ако да, бих задържала наемателите. Огледи 1 или 2 пъти месечно, като наемателите са предупредени да са у тях си, и да са подредили жилището.

Ако наемът е твърде нисък, бих се поколебала дали да го купя за инвестиция.

Ако купувам за живеене, бих предпочела да гледам празен апартамент. Обаче и с хора не бих отказала, ако останалите параметри ме устройват

# 18
 • Мнения: 5 389
Ходили сме на огледи с "обитатели" Simple Smile Частно лице го предлагаше, уговорихме се, без ние да настояваме за ден и час, уж на него му беше удобно. Влизаме в жилището - показва баня, балкон, стая, кухня и имаше една ниша зад перде, която аз не бях отразила като ниша, дърпа пердето да покаже още няколкото квадрата зад него, отсреща се надига една руса рошава глава прегърнала възглавницата - момичето се стресна, явно не беше предупредена и не очакваше външни хора, ние се притеснихме, общо взето неприятно усещане, дори не беше забавно.
От друго частно лице пък гледахме апартамент с наематели, беше ги предупредил, че ще има оглед, те даже бяха излезли, но пак не беше комфортно. Този продаваше имота и който го купи директно можеше да ги остави, което си е плюс според мен когато човек го взема с тази цел.
Най-приятни са ми били огледите в ново строителство.
Ние продавахме също, необитавано празно жилище - уговаряхме на 10-15 дена по няколко огледа наведнъж. В началото имаше интерес, после застой, после пак - сравнително бързо се случиха нещата, около половин година, не сме ползвали брокери.

# 19
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 142
Томева - имаш ли мнение относно къщи? Гледамс години стоят разни и нито го намалят нито ги купуват, огледи едва ли има толкова често.
Да, къщите се продават бавно, освен чисто новите, особено и ако са по-компактни, което ги прави достъпни за повече хора.
Малко са хората, които могат да се справят с ремонт на къща, който ремонт е с много неизвестни. Не е като да ремонтираш апартамент.
Тази година е годината на къщите...в пъти се увеличи търсенето, разбира се по мои наблюдения. Имам толкова купувачи за къщи, колкото за последните 5г.  общо не съм имала. И при колегите се наблюдава тази тенденция, като че ли повече са за къщи до 30..40 км. от София.
Относно сделки с къщи не смея да обобщавам, защото това не е моя таргет клиенти, като профил.
Сега ходим активно на огледи в Панчарево, Кокаляне, Лозен...Гледаме до 300 000 евро...Амии...лошо ми става, само като видя, колко работа има по тези къщи...Как се наемат хората не знам... Дори да оставим на страна финансовия елемент,  който не е за подценяване въобще.
Според мен къщата е за хора с достатъчно финанси, които могат да плащат на дизайнери и архитекти, които да се занимават на 100% с всичко. Те само да разписват фактури.
Аз сега довършвам 3 ст. апартамент и съм вече на ръба...толкова са много детайлите, толкова много неща трябва да се преценят, изберат,  съчетаят...предвидят...А не е само това, имам работа, която много ясно е приоритет номер 1,  имам ежедневие,  което трябва да си върви...Къща ли...не искам и да чуя за къща, поне на този етап.

# 20
 • Мнения: 1 413
Томева, благодаря за новата тема.

И съвет към продавачите, дори да имате възможност през 15 мин. да отваряте ап. за огледи, не го правете. Ако си мислите, че изпускате купувачи...не е вярно, напротив създавате интерес.

Това нещо не го разбрах. Дали защото е прекалено рано сутрин? Обикновено като се видят потенциални други клиенти, това действа психологически да се вземе по-бързо решението. В противен случай как се създава интерес според теб?

Ако няма огледи на всеки 15 минути, в конкретен ден и час да идват всички ли? Нещо не ми стана ясно.

# 21
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 142
Томева, благодаря за новата тема.

И съвет към продавачите, дори да имате възможност през 15 мин. да отваряте ап. за огледи, не го правете. Ако си мислите, че изпускате купувачи...не е вярно, напротив създавате интерес.

Това нещо не го разбрах. Дали защото е прекалено рано сутрин? Обикновено като се видят потенциални други клиенти, това действа психологически да се вземе по-бързо решението. В противен случай как се създава интерес според теб?

Ако няма огледи на всеки 15 минути, в конкретен ден и час да идват всички ли? Нещо не ми стана ясно.

Имах точно това предвид, а не...отвори в 10 за оглед, а може ли друг към 15..., а утре в 11ч....и т.н.
Може да се направи в 3 дена от седмицата,  единият, от които е събота, един ден до обяд и един ден след 17ч.
Разбира се, ако има желаещи. Сега, ако има 1 обаждане и 1 оглед...ами както се разберете с купувача.

# 22
 • Мнения: 49
Относно огледите, ако някои сейрджии ви губят времето напразно, направете огледите платени. В Нидерландия е така, дори и ако искаш да наемеш нещо. Символична цена, но е сито за несериозници....

# 23
 • Мнения: 659
Относно огледите, ако някои сейрджии ви губят времето напразно, направете огледите платени. В Нидерландия е така, дори и ако искаш да наемеш нещо. Символична цена, но е сито за несериозници....
Твърдо съм за. В Германия  във Weser Bergland където работехме помня че маклерите вземаха някаква такса . Но да оставим настрана Германия и Холандия където може би има частни случаи, таксата оглед според мен ще филтрира значима част от туристите, и ще ви ви освободи от неприятното чувство разни безпарични пунгашори да надзъртат в спалните ви. Който има сериозни намерения таксата няма да го спре. В наши сайтове съм виждала подобни обяви. Познати също поставиха такси съответно от 10 и 20 лева. Лично аз не продавам, но ако продавам отново, обявата ми ще е с богат снимков материал, подробна и разяснителна, но посещенията задължително платени. Има телефони, на които може подробно да се коментират детайлите и да се получи почти пълна представа за жилището. Но да ми се влачат всеки ден разни оглеждачи, които дори не знаят дали банката ще им отпусне кредит - не благодаря.

# 24
 • Бургас
 • Мнения: 2 997
Хубаво звучи туй с платените огледи, но за съжаление у нас е неприложимо към момента.
За богатата обява със снимки - твърдо подкрепям. Скица на имота също - кое къде е.
За огледите - като продавах хубаво ремонтиран и обзаведен апартамент в прекрасен квартал, но на шумна улица, много добре си знаех преимуществата и недостатъците - т.е. основният недостатък беше улицата и леко занемарените общи части. Цената бях готова да свалям в преговори. Не се ръководех по това - ако няма сделка за месец, свалям. За три месеца имах сигурно 100 огледа. Структурирах ги в дни, когато ми е удобно - примерно 2-3 след 17 ч. Гледах огледвачите да не се засичат. Не е приятно. Сделката се случи на третия месец, с точния купувач за точния имот, без да свалям цена по обява. Продавах без брокер и купувачът също търсеше имот от собственик. Не беше от града и търсеше апартамент ремонтиран и обзаведен - което за много купувачи, и за мен включително, би било минус, защото "искам аз да си го ремонтирам". Точно 3-4% му свалих от цената при договарянето, защото очакванията са такива - от обявената цена да свалиш. От обява ако сваляш след месец, нагласата може би е, че си готов да свалиш и още и бързаш със сделката. Не бързах.

# 25
 • Мнения: 3 145
По повод горните въпроси ,, я и аз да отворя една нова и интересна (поне за мен Simple Smile ) дискусия. Стига сме дъвкали едно и също...

Та ще споделите ли какъв е вашия опит с честота на огледи. Примерно по колко огледа очаквате на седмица?
След колко време бихте коригирали цената при липса на интерес?
Различно ли е при апартамент и къща?
Какво оглеждат купувачите при оглед?
Колко огледа правят до покупка?
Каквото друго се сетите Simple Smile
честота на огледи - с излизане на обявата мн висока, по няколко на ден, до 2 месеца по няколко на седмица.
Не коригирам цената,искам да продам на моята си цена, просто чакам.
Купувачите са много неориентирани на оглед, добре, че са брокерите да им кажат това, онова. Повечето дойдоха с брокер, макар, че съм продавала като частно лице, явно ненамират обявата ми.

Купувачите често не познават квартала и питат за детска градина, училище, трамвай, магазин, метрото. Общо взето очаквах по-важни въпроси да задават, свързани със самото жилище, строителството, ремонти на сградата и т н.

Колко огледа правят до покупка? - според мен най-много още един, за да дойдат с цялото семейство. Някои си правят снимки на нещо, което ги интересува.

От моя опит като наемодател, когато правя огледи с наематели, толкова е било разхвърляно, че аз като го гледах аз не бих го наела. Пък едни наематели си бяха донесли двуетажно легло, което не е част от мебелировката и заемаше цялата стая. А бъдещият наемател иска да види с какви мебели той може да разполага.

Купувачът пък трябва да го види празно  и след освежителен ремонт поне на стените, според мен! Имайте предвид, че празно, всяко жилище изглежда по-голямо. И хубаво да е проветрено преди огледа.

# 26
 • Мнения: 1 659
Момичета , отдавна не съм наминавала насам и леко съм излязла от час. Моля за съвет - как бихте постъпили, ако имате наематели, но искате да обявите имота за продажба? Не си представям да се правят огледи по всяко време, дали може да се организира примерно два пъти в месеца, ако има интерес? Или купувачите искат да направят оглед на мига и не са склонни да чакат седмица-10 дни?
Аз съм убедена,че трябва да сте го свободила ако на 100% сте решили да продавате;
Наемателите не винаги са добре настроени;

# 27
 • Мнения: 3 145
аз като купувач не бих се полакомила за чужди наематели, т.е. не искам да играя по техния договор, цена, условия и т.н.
За наемателите също е стрес - не знаят кой ще им стане хазаин и какво ще иска от тях да спазват, те в тази несигурност, сигурно ще се изнесат сами. Кой може да знае след колко време ще се продаде и те ще имат ли време да си намерят нещо подходящо?
Бих си търсила сама наематели.

# 28
 • Sofia
 • Мнения: 2 091
Ако купувача купува жилище с цел инвестиция тип даване под наем има и практика след продажбата наемателите да останат при същите условия т.е в този случай не е проблем да си живеят в апартамента стига да са наясно и да осигуряват достъп безпроблемно. Ако апартамента се купува за живеене по-добре да е празен според мен.

# 29
 • Мнения: 20
Аз като купувач минах през по-малко от 20 огледа, докато харесам. Имах одобрение за кредит, преди да тръгна Relaxed Търсех да не е за голям ремонт и обзаведено, така че що-годе гледах прилични жилища, но в няколко си имаше неща от рода вертикалните щрангове не се виждат от паяжини, в пералнята седи някакво пране, въпреки че никой не живее в жилището, видях и един хладилник, който от вътрешната страна, вратата му цялата беше напълно черна от мухъл... Едно от жилищата, въпреки добрата цена и параметри, ме отказа напълно заради много тежък, наслоен с години, мирис на цигари, така че това за проветряването преди оглед, абсолютно одобрявам.
Иначе за гледане в апартаментите, винаги оглеждах за влага и останки от течове по таваните и състояние на банята, тъй като тя е най-трудоемка, ако се наложи да се ремонтира тотално.
И имайте предвид, когато брокер ви каже, че работи с жилища в цяла София, а след това спомене, че ще дойде с метрото от Константин Величков до Дружба, което било 4-5 спирки, значи изобщо не познава цяла София Smiley

Общи условия

Активация на акаунт