Отговори
# 75
И задачата е: Басейн се пълни от две тръби. Ако работи само първата тръба, басейнът би се напълнил  за N часа, а само чрез втората тръба за M часа.
Да се състави алгоритъм, изчисляващ за колко време би се напълнил басейнът, ако и двете тръби едновременно работят. Да се изчертае блок схема за този алгоритъм.

Много ще съм ви благодарен, акоо ми помогнете!

# 76
  • София
х- времето,  За което двете тръби работят заедно.
x/m +x/n=1

# 77
х- времето,  За което двете тръби работят заедно.
x/m +x/n=1

А алгоритъмът би бил чисто и просто въвеждане на N и M, пресмятане на един израз за намиране на х и извеждане на х.

# 78
  • тук и там
Здравейте,може ли помощ за следната задача/(пирамидата). Щерката е написала,че ще я реши утре с тате,ама мама да попита тук първо. Blush

# 79
11+0.1=11.1 и го пишеш над двете квадратчета.
Така и на другите..две съседни долни ги събираш и сбора им го пишеш над тях двете в квадратчето.

0.3 ще е до 11.1 и сборът горе е 0.6. И така нататък ☺

# 80
Това ми хрумна

# 81
  • тук и там
Ами и ние така я започнахме( от 11+0,1),ама нещо не излязаха сметките. А от другата страна как ще е?

Dincho,благодаря! Flowers Hibiscus Да,това  би трябвало да е решението!

Тета,благодаря . Flowers HibiscusКато ми е показано нагледно ,по-бързо схващам  аз.

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 19:14 от Kaisia

# 82
20
13.5  6.5
12  1.5  5
11.4  0.6  0.9  4.1
11.1  0.3  0.3  0.6 3.5
11  0.1 0.2  0.1 0.5  3

# 83
Интересно е тате как ще я реши 😋

# 84
  • тук и там
Решил я, току-що  я донесе и я обяснява на детето. По-важният въпрос е за колко време я е решил? Щото тук ми отговорихте след няколко минути само,пък детето му занесе задачата в стаята дето работи още следобед . Сега свърши работа и я донесе решена ,ама дали след работа  я е решавал или до сега я е мислил -не  е ясно..Stuck Out Tongue Winking Eye

# 85
Pepa_nikolova,
Задачите за кой клас са?

# 86
  • София
И задачата е: Басейн се пълни от две тръби. Ако работи само първата тръба, басейнът би се напълнил  за N часа, а само чрез втората тръба за M часа.
Да се състави алгоритъм, изчисляващ за колко време би се напълнил басейнът, ако и двете тръби едновременно работят. Да се изчертае блок схема за този алгоритъм.

Много ще съм ви благодарен, акоо ми помогнете!

Ако правилно помня формичките:

1)овал за вход: въведи M и N, стрелка към 2
2)ромб за условие: ако М<0 или N <0 стрелка към 1 иначе стрелка към 3
3)правоъгълник за операция: намери времето Т=(M*N)/(M+N), стрелка към 4
4)правоъгълник за операция: превърни Т в часове и минути, стрелка към 5
5)овал за изход: изведи резултата

Може да си ги промениш, ако са се променили за 20 години.

# 87
  • Майничка
Въпрос не толкова към решението, колкото към записа на задача за 6 клас: Цена на стока е намалена с 20%, след това повишена с 30%. С колко % крайната цена на стоката е по-висока от първоначалната цена.
Момата я решава така:
Начална цена = х.
Крайна цена = 0,8х + 0,3.0,8х = 0,8х + 0,24х = 1,04х
Т.е., разликата е 0,04 или 4%
Това правилен запис ли е?

# 88
Моля за помощ за следната логическа задача :
Как трябва да преминат всички през реката при следните условия:
- Полицаят не може да оставя престъпника сам с хората.
- Таткото не може да оставя двамата си синовете  с майката, а майката - двете дъщерите си с таткото.
- Децата не могат да плават сами на сала.
- Салът не се връща празен и вози не повече от двама души на борда.

# 89
Благодаря за темата! Моля за решение на следната задача, която предполагам е от елементарните, но не мога да я докарам до верен отговор. За шести клас допълвам.

Общи условия

Активация на акаунт