Правен въпрос!

• 4 418
  • 126
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Дарение се оспорва, а и не съм сигурна, че може да стане с фирмена собственост. Не ти е загубена битката още.

# 76
Дарение  ,но има накърнени интереси -твоите , като съдружник.

# 77
  • София
При дарение трябва да плати данък в размер на 5% от стойността, като за камион не съм сигурна как се определя данъчната основа... Според мен е по-вероятно да ги прехвърлят на ниска стойност, зависи за колко стари камиони става въпрос.
При всички положения това ще се разгледа от адвоката, ще трябва да се снабдите с преписи от документите при нотариуса и пр.

# 78
  • София
Не вярвам да е дарение, по-скоро има някакъв трансфер на средства, но не по фирмената сметка. Реално не е направил закононарушение, защото може да представлява фирмата. Sad.

# 79
Това са последните 2 чисто нови купени камиони. Преди 2 години са закупени. Утре ще проверявам да видя и ще се консултирам с поне 2 адвоката, защото нещата са много объркани и не искам да има пропуски.
Благодаря още веднъж на всички за съветите. Ще ги взема под внимание.

# 80
Не мисля , че баща му е платил камионите . Така , че са дарение, освен ако не са прехвърлени на фирма и съответно ," прихванати " по някакъв начин и форма . За сега , излиза , че фирмата ги е прехвърлила на частно лице . 

# 81
Пиши после да кажеш какво е станало. Може да е полезно за някой.

# 82
  • София
И на мен ми е интересно, но за нейно добро е да не споделя подробноси.
В нешно време няма нещо като пълна анонимност.

# 83
Чак подробности не. Тя и на мъжът си да не дава подробности на този етап. Както той подмолно е действал зад гърба ѝ, така и тя да действа.

# 84
  • ES
Не бързай с раздялата, родителите му не са вечни. Щом като сте сами нямате проблеми, значи вмешателството е голямо отвън. Явно мъжа ти ги слуша, защото явно са му финансова подкрепа, може и от тях да е наследил бизнеса. Не си успяла да ги убедиш, че си достойна жена на сина им и за това действат така към теб. Но щом той ги слуша, значи мисли, че са прави. Там търси разковничето, според мен.

# 85
Не знаем и другата гледна точка. Не знаем кой е главната движеща сила на фирмата, с чии капитали е тръгнала и т.н. Авторката пише, че е помагала, което може да се тълкува, че не тя е основният фактор. Ако е така е нормално родителите да се грижат за интереса на детето си на първо място. Не казвам, че е така, казвам само, че не знаем цялата картинка. Формално изглежда, че има далавера и нарушени закони, но по-общо не знаем нищо. И нали знаете, че всяка страна вижда субективно. Ако момъкът е стартирал фирмата, а жена му после се е включила, е нормално на него и на неговата рода да и изглежда, че фирмата си е тяхна. А ако тя се е включила в ранен етап и е помагала за развитието и растежа, е  нормално да и се струва, че е равностоен партньор. Всичко може и аз не се наемам да съдя без да знам цялата картинка. Питаха ни нещо конкретно, дадохме мнение. Но да не минаваме по-нататък.

П.П. Ако вашият син си направи фирма, после се ожени и фирмата стане обща, дали ще сте толкова ларж? Wink  По мои наблюдения рядко има фирми, започнати от нулата от двама души с равно участие. Може и да има, нищо не казвам, нека авторката не ми се сърди, само си разсъждавам.

# 86
Оо не, съвсем бизнеса не е от тях. Както казах, те живеят от 25 год в чужбина. От скоро са тук.
Не искам да навлизам в повече подробности, утре ще се консултирам да видя какво мога да направя, за мен дори и документално всичко да е наред и да няма измама, а то има, морално мисля че няма да мога да превъзмогна нещо такова. Познавам се като характер и знам, че това нещо постоянно ще ме гложди, няма да имам спокойствие и постоянно трябва да съм нащрек и да очаквам следващ ход. За сега няма да действам безразсъдно, докато не се уверя какво мога да направя.

# 87
Черна станция, ние сме женени от 13 години, фирмата е от 7 😊. Родителите му не са помагали финансово за стартирането на бизнеса, нито по някакъв друг начин. Казаха че ще се прибират окончателно в Бг, е прибраха се и започнаха да предявяват претенции. Нямам нищо против, но всяко нещо си има някакви граници.

# 88
  • Mediterraneo
Явно, че вече имат и дивиденти от предявените претенции.

# 89
Добре, а неговото обяснение какво е? Може би си писала назад, но не съм чел 10 страници.
По какъв начин им ги е прехвърлил? С покупко-продажба, в този случай трябва да има фактура, при сделки между свързани лица (юридически и/или физически) е нужна оценка от лицензиран оценител, като стойността на сделката не трябва да бъде под тази оценка. Ако е по друг начин тогава какъв е? Не може да бъде дарение, защото в този случай се дължат една камара данъци и осигуровки в някои случаи. Като връщане на заем или вместо някакви друг вид вземания, първо трябва да има такива.
Въобще не можеш просто да прехвърлиш фирмено имущество на физическо лице, има доста трудности, данъци и така нататък. Ако е с фактура по банков път, тогава може да изискваш плащането и или да искаш отмяна на сделката, но пак не е толкова просто.

Общи условия

Активация на акаунт