Образователен Говорилник - тема 9. Дзънннн!

• 18 974
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
За мен втората заповед "се бие" с първата..... Но явно в МОН толкова си могат!
Пълна кретения

# 181
  • В офиса
Rollblox.

# 182
  • София
Коя заповед с коя се бие?

# 183
Коя заповед с коя се бие?
Министърът на образованието и науката издава заповеди № РД09-3171/ 12.11.2020 г. и № РД09-3172/ 12.11.2020 г.
За мен втората заповед 3172 не кореспондира с първата 3171.
Ако едно училище е в София и отговаря на кумулативно зададените критерии в заповед 3171, то т. 1 от Заповед  3172 как я разбираш.
Т.е. нашето училище е в София и като такова отговаря на критериите ва заповед 3171.
Но от друга страна ние нямаме болни ученици от Ковид /имахме 4 карантинирани заради родители/, нямаме към момента и болен учител от Ковид. А според т. 1 на тази заповед трябва да имаме класове и училища, посочени в предложения/решения..... Т.е. тук говорим за конкретно посочени училища и класове. Или нещо не разбирам. В нашето училище няма получено такова решение. Какъв е алгоритъмът на издаване на тези п редложения/решения; нямаме предписания на РЗИ....

Аз пак да кажа, че когато се стигне до там да тълкуваме заповед, много сме го закъсали Rolling Eyes

Не знам дали ясно се изразих, но и работя, и въобще и изобщо тъка на няколко стана в момента, и проверям дистанционно ДО на чайвето ....Stuck Out Tongue

# 184
  • София
Заповед 3171 е издадена въз основа на заповедта на здравния министър и нарежда преминаване към ОЕСР в хипотезата на преустановени присъствени учебни занятия при условията, посочени в заповедта на здравния министър. Защото здравният министър може да преустанови присъствения учебен процес, но няма компетентност да нареди ОЕСР - в самата му заповед е посочено, че такова следва да се определи в заповед на министъра на образованието. И затова е издадена заповед 3171.
Заповед 3172 дава легитимност на решенията на областните щабове /вкл. Софийския/, които нямат самостоятелно задължаващо действие, а им е необходима санкция под формата на индивидуален административен акт, издаден от компетентен държавен орган.
Та, двете заповеди не си противоречат, но съм напълно съгласна, че издадените актове от различни органи на управление в последните дни създават усещане за несъгласуваност на действията и хаотичност /разминаване в датите, разминаване в класовете, различни хипотези, визирани в актове на различни органи на управление.../ А в тази ситуация, подаването на такива сигнали от висши органи на власт е крайно нежелателно, да не кажа - недопустимо.

# 185
Голям хаос е.

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 14:08 от Татко Мецан

# 186
Заповед 3171 е издадена въз основа на заповедта на здравния министър и нарежда преминаване към ОЕСР в хипотезата на преустановени присъствени учебни занятия при условията, посочени в заповедта на здравния министър. Защото здравният министър може да преустанови присъствения учебен процес, но няма компетентност да нареди ОЕСР - в самата му заповед е посочено, че такова следва да се определи в заповед на министъра на образованието. И затова е издадена заповед 3171.
Заповед 3172 дава легитимност на решенията на областните щабове /вкл. Софийския/, които нямат самостоятелно задължаващо действие, а им е необходима санкция под формата на индивидуален административен акт, издаден от компетентен държавен орган.
Та, двете заповеди не си противоречат, но съм напълно съгласна, че издадените актове от различни органи на управление в последните дни създават усещане за несъгласуваност на действията и хаотичност /разминаване в датите, разминаване в класовете, различни хипотези, визирани в актове на различни органи на управление.../ А в тази ситуация, подаването на такива сигнали от висши органи на власт е крайно нежелателно, да не кажа - недопустимо.
Добре, при това положение пак да питам с конкретен пример:

Нашето училище е в София - т.е. съгласно т. 1 от заповед 3171 по отношение на него са валидни критериите, заложени в т. 1 от заповедта - област над 119,9 на 100 000 души и 15%..... Следователно, на основание тази заповед,  директорът организира преминаване към ОРЕС...

От друга страна, съгласно т. 1 от Заповед 3172, се преустановява присъствения образователен процес в училища, посочени в ...... /т.1 от Заповед 3172/. По отношение на нашето училище - то не фигурира в такъв списък, предложение, решение.... На какво основание едно училище влиза в такъв "документ", какъв е алгоритъма за издаването на тези предложения/решения.

Също така не ми става ясно защо е казано "поява на симптоми на ковид-19" , а не "да са диагностицирани със заболяване Ковид-19". Хремата и главоболието са едни от симптомите на Ковид, ама при PCR - резултатът е отрицателен. Моето дете беше с хрема - задръжах за три дена вкъщи - на ОЕСР, и въпросът приключи.

Заповедите не са формулирани добре, граматически не са издържани и ми се струва, че отговорните лица в МОН трябва да предложат на министъра да ги измени и допълни за прецизност.

# 187
  • София
Заповедите не са формулирани добре, факт. Но:

Аз не съм сигурна дали някое училище към момента попада под приложното поле на Заповед 3171, защото там има две комулативни условия и конкретно трябва да се гледа за 15-те процента.
Заповед 3172 обхваща абсолютни всички училища в София от 6-ти до 12-ти клас, независимо от брой заболели и/или със симптоми. Обхваща и училищата извън София, където е взето такова решение от местния щаб/местното РЗИ.
Наред с горните две, има и Заповед 3158/ 11.11.2020 г. , която пък урежда преминаването към ОЕСР по инициатива/решение на всяко училище /горните две са въз основа на управленско решение на държавен орган/. При хипотезите на тази заповед е възможно преминаване към ОЕСР и за учениците от начален етап /горните две обхващат прогимназиален и гимназиален етап/.

Трите заповеди визират различни хипотези.

# 188
Заповедите не са формулирани добре, факт. Но:

Аз не съм сигурна дали някое училище към момента попада под приложното поле на Заповед 3171, защото там има две комулативни условия и конкретно трябва да се гледа за 15-те процента.
Заповед 3172 обхваща абсолютни всички училища в София от 6-ти до 12-ти клас, независимо от брой заболели и/или със симптоми. Обхваща и училищата извън София, където е взето такова решение от местния щаб/местното РЗИ.
Наред с горните две, има и Заповед 3158/ 11.11.2020 г. , която пък урежда преминаването към ОЕСР по инициатива/решение на всяко училище /горните две са въз основа на управленско решение на държавен орган/. При хипотезите на тази заповед е възможно преминаване към ОЕСР и за учениците от начален етап /горните две обхващат прогимназиален и гимназиален етап/.

Трите заповеди визират различни хипотези.

Абсолютно съм съгласна!

# 189
  • софия
Много неприятно сте зациклили в закони и разпоредби...
Скрит текст:

# 190
  • София
Ха, имало и добри страни значи!

# 191
Много неприятно сте зациклили в закони и разпоредби...

Добре де, а Санака, Нот, както и финансистите и счетоводителите, които по цял ден само това работят, значи трябва да се гръмнат, м? ,😄

# 192
Боже! И тук ли се обсъждат заповеди и наредби. Мислех, че само Дидева ги чете.Simple Smile

А така, Амели!
Да ви поканя в новата ми тема. Може да се окаже интересна:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1270274

# 193
  • София
Франи, видях ти темата още сутринта и много ме изкефи, обаче една сериозна госпожа ми спихна мерака:)

# 194
  • София
Франи, видях ти темата още сутринта и много ме изкефи, обаче една сериозна госпожа ми спихна мерака:)

Утре лично ще те ошамаря, като как мо'й се връзваш на поредния маниерен еснафлък с претенции, дет пише "двОИзичен", ма инак не давала на децата да ползват жаргон и диалект и държала на правилния изказ. Я, да се стегнеш, моля ти се. Фран, аз ще "контрибютвам" с квот мога Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт