Коледа 2020/2021

• 109 739
  • 1 651
  •   1
Отговори
# 255
  • Балчик
Готов ми е дрезденският щолен с квас. Остане да изстине, да го намажа с масло, поръся с пудра захар и да отлежава на тъмно и студено до Коледа.

# 256
  • София
Момичета, според вас мога ли да започвам да правя сладки с яйца - тип линцери, бисквити?

Ето и фото от миналата година Simple Smile

Можеш.

# 257
  • под тепетата
Може, само не слепвай линцерите, че омекват за два-три дни. Аз направих тестото за браунис бисквитките (гледам и при теб ги има) и за едни ментово шоколадови. Там есенцията я сложих едно към...и ако не стават за друго, поне ще отпушват носове Satisfied Ако смогна да направя и меденките на Джули, това смятам да пращам в колет в кутии. Тези са от най-нечупливите и трайни.

Последна редакция: пт, 27 ное 2020, 16:51 от bilqna_69

# 258
  • София
AKK го направих миналата неделя. Много бързо се изпече този път за  около 2 часа. Като че ли други години повече съм го пекла. Ще правя меденки, рохлички, линцери. Дайте идеи какво друго издържа дълго време. Да напълня добре колета .

Локумките на Джема (много се котират в къщи и сред познати, а и са бързи, лесни и мнооого вкусни); напукани шоколадови сладки, аз правя тези на Вкуснотека; джинджифиловите сладки на Зори (дано не се бъркам, че отдавна не съм ги правила, ама много ги харесвам иначе), мини щолените на Лабрекс.

# 259
А каква е разликата между този с квас и мая?

Готов ми е дрезденският щолен с квас. Остане да изстине, да го намажа с масло, поръся с пудра захар и да отлежава на тъмно и студено до Коледа.

# 260
На вкус едва ли ще има разлика. Той кваса нали пак е вид мая.

# 261
  • Балчик
Квасът се води по-полезен от маята, а също и готовото изделие има различен вкус и мирис. Ако консумирате постоянно изделия с мая, не я усещате. Но ако спрете да ядете няколко месеца, маята силно се усеща.

# 262
  • под тепетата
А не киселее ли? Поне аз хляба с квас така го усещам. Мая и аз избягвам да ползвам.

# 263
На скоро правих козунак с квас поради нямане на какво да се прави в дъждовен ден. СТана разкошен. По принцип хляб и тестяно не ядем. Само по Велик ден някоя хапка козунак. Аз лично никаква разлика не намерих на вкус. Единствено че козунака ми стана много въздушен на вид. КОзунака ми не киселееше. Но той толкова аромати има, че и да е бил кисел не се е разбрало. Май на хляб по се усеща.

# 264
  • Балчик
Аз ползвам левито мадре-твърд квас, той не киселее. Течният е по-кисел, но пак зависи, само когато е млад, когато не е обновяван често и когато изделието втасва на топло.
Козунаците и аз харесвам повече с квас.
Освен това изделията с квас остават по-дълго време меки и не изсъхват, както с мая.

# 265
Здравейте, започвам и аз да се нсатройвам на празнична вълна и следя темата Simple Smile някой може ли да даде съвет, в коя верига супермаркети имат мелачка за месо на щанда за месо? Случвало ми се е да помоля да си избера мръвка и да ми я направят на кайма, и да ми казват, че нямат машина, но не помня вече къде. А може и някъде да предлагат пилешка кайма, че искам да направя една рецепта от ютюб

# 266
  • София
Здравейте, започвам и аз да се нсатройвам на празнична вълна и следя темата Simple Smile някой може ли да даде съвет, в коя верига супермаркети имат мелачка за месо на щанда за месо? Случвало ми се е да помоля да си избера мръвка и да ми я направят на кайма, и да ми казват, че нямат машина, но не помня вече къде. А може и някъде да предлагат пилешка кайма, че искам да направя една рецепта от ютюб

Кауфланд, Фантастико имат машини за мелене.

# 267
Не са Коледни , но са от "старите тефтери" ( присетих се днес за тях покрай вчерашните шприц/масленки на Пейч)- някои ги знаят като "гъбки" , при мен се водят " казашки шапки"

Скрит текст:

# 268
Ех, Дени, върна ме в детството ми. На съседче с което играех, майка му правеше "гъбки". Все се канех да ѝ искам рецептата, но така и не го направих, а тя почина преди години. Гледахме я със сина ѝ как ги прави, с шише, топнато в какао ги оформяше като гъбки. Едва изчаквахме да стегнат в хладилника и ги нападахме. Почти съм убедена, че ги правеше от масло и пудра захар, а в нета рецептите са с брашно и се пекат. Така искам да намеря рецептата...

# 269
  • София
Ех, Дени, върна ме в детството ми. На съседче с което играех, майка му правеше "гъбки". Все се канех да ѝ искам рецептата, но така и не го направих, а тя почина преди години. Гледахме я със сина ѝ как ги прави, с шише, топнато в какао ги оформяше като гъбки. Едва изчаквахме да стегнат в хладилника и ги нападахме. Почти съм убедена, че ги правеше от масло и пудра захар, а в нета рецептите са с брашно и се пекат. Така искам да намеря рецептата...

Аз имам рецепта на гъбките отпреди сто години. Отдавна не съм ги правила, но са с мас.

Общи условия

Активация на акаунт