Много мина, мъничко остана, ще ставам ЯНУАРСКА мама

• 17 558
  • 268
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Хубаво де, а някой училище Ма-Ма пробвал ли е?

Абе мислех си дали да не "забърша" 1-2 лекции: най-вече ме интересуват тези за дишането и напъването. Защото това си мисля, че ако някой не ти го покаже (да ти пръхти в ухото, докато хванеш ритъма какво трябва да правиш) само с четене май не става.  newsm78 Но това категорично по-нататък ще бъде.
Ивонска, мерси за успокоението с хлътналия корем!  Hug Разсмя ме с глас!   Mr. Green

Hug Винаги разчитай!  Hug Що касае чревеугодничеството - готова съм на сек'ви подвизи!!!

За дишанката: май е по-добре да навестим йогата, методите са взаимствани от там!  Wink

# 226
  • София
http://www.yogabg.net/kude.html

Хайде, момичета, йога за бременни, започват от 1 октомври (неделя) от 17 до 18.30 часа. Обмислят час и за четвъртъците по това време, но ще се обсъди на 01.10. с присъстващите.

Ще ходим ли?  smile3508 Ехооооо, нали се кахърите за килограмите?  smile3516

Laughing  Laughing  Grinning

# 227
Хубаво де, а някой училище Ма-Ма пробвал ли е?

Аз си мисля дали да не отида на няколко лекции в 8-я или 9-я месец (иначе всичко ще забравя  ooooh!)

# 228
az mnogo chetoh za dishaneto i napuvaneto, no po vreme na rajdaneto zabraviash vsichko Shocked i chyvash samo kakvo ti kazva doktorut ti do teb;

# 229
Vessi17 и аз имам чувството че така ще стане  newsm47

# 230
  • София; Дружбето
Ако не бях такава мързелана бих отишла на йога, но зне ми се започва в 8-я месец. А относно дишането съм изгледала една камара филми по дискавърито, но също си мисля, че като настъпи момента ще гледам доктора в устата и само него ще слушам Rolling Eyes
Купих си олиото на Бюбхен и мисля от днес вечер да се мажа с него, птк да видим има или няма файда накрая Joy

# 231
Здравейте мамета,

Вчера бях на 4Д и да ви се похваля - ще си имаме момченце - и много се радвам, защото такова беше усещането ми още от самото начало на бременността.Гледахме бебо на 2Д- всички органи, гръбнак и т.н.,после сърчицето гледахме и после 4Дто.Видяхме му муцката, ама ръчичката все му беше на главата.Но и аз съм малко разочарована от образа - представях си го по кристален и ясен, защото съм виждала снимка от цветен ехограф(майката е в САЩ), на която бебето се виждаше кристално ясно, не можете да си представите.Може би просто софтуерът им бил по-добър.

Но както и да е - важното е, че бебчо е о.к.

Питах доки за вагиналните болки - той не каза нищо обезпокоително, не били приятни, ама това е, не е ненормално.

# 232
  • София/Варна
    Днес темата в училището за бременни на "9 месеца" беше
Имунизации в детска възраст. Лекторката беше педиатър, но не си спомням името й.

Задължителните ваксини, които се поставят на бебетата са: туберкулоза (БЦЖ), Хепатит Б, дифтерит, тетанус и коклюш (ДТК), полиомеолит (ДЦП) и морбили, рубеола и паротит (заушка).

Както _Ним_ беше писала в резюмето на предишната лекция, ваксината срещу туберкулоза и хепатит Б се поставят на новороденото още в родилния дом. Защо са задължителни - туберкулозата завършва фатално при малките бебета, докато прекаран хепатит в тази възраст се превръща в хроничен.
След поставяне на ваксината срещу туберкулоза на бебето (в ляво рамо) се образува малка пъпчица, която понякога прилича на гнойна. Лекарката предупреди мамите да не се опитват да я стискат или лекуват самостоятелно - опасно е. Също така уточни, че не е 100% задължително да се появи пъпчицата, като това не означава, че ваксината не е "хванала"(моя милост е пример в това отношение).
Имунитета срещу туберкулоза като цяло се изчерпва, това налага редовна реимунизция не само при бебетата и децата. 7-10 месец се прави проба манту. Ако до няколко дни не се появи реакция към мантуто се налага реваксинация (реакцията е масивно зачервяване около мястото на убождане).
Ваксината за хепатит Б се прави на едното краче, реакцията към нея е подуване на убоденото място. По принцип заразяване при новородено може да стане в процеса на самото раждане (доколкото разбрах, в случай, че майката е болна) или при преливане на кръв и кръвни продукти.
Педиатрите препоръчват следния имунизационен план за бебето: 1 - при раждане; 2 - при навършване на 1 месец; 3 - при навършване на 6 месеца. След това се прави реимунизация между 5-та и 10-та година на детето. ако лекарите преценят, че то е в риск - реимунизация се прави по-рано (най-рано след 3-тата година).
Дифтерит, тетанус и коклюш (ДТК) - това е комбинирана жива ваксина. Дифтерит и коклюш са вирусни инфекции, които протичат като настинки, но с доста неприятни последствия. Най-често бурни алергични реакции предизвиква коклюшната компонента, затова често педиатрите, на своя глава или по настояване на родителите я премахват от ваксината, което според лекторката е неприемливо, защото коклюш при малките бебешоци води до летален изход. За деца, с по-силни алергични реакции или алергична обремененост се препоръчва да се закупуват ацелуарни (не съм сигурна дали така се пише  Confused) ваксини, в които коклюшните антитела са неутрализирани до степен да не предизвикват прекалено остри реакции. Двата вида ваксини (жива и ацелуарни) създават еднакъв имунитет срещу коклюш.
Ваксинирането обаче не означава, че бебето няма да преболедува коклюша, но ще е в доста полека форма. Как да се разпознае дали детенце е болно от коклюш: протича като настинка, но вечер, като си легне детето получава чести пристъпи на остра кашлица със спазми (които при малки бебета са много опасни). 
Алергичните реакции на ДТК са: повишаване на температурата, зачервяване на кожата около ваксината и необичайна сънливост (педиатърката спомена, че е чела за случай, в който едно бебече е спало 24 часа след ваксинация.).
За тетануста не говори много дамата - каза, че тази ваксина не означава, че детето автоматично придобива имунитет към нея, затова при всеки по-сериозен инцидент се налага да ни бият ваксина пак.
График за ДТК: 1 - след навършване на 2 месеца; 2 - след месец; 3 - след още един месец; 4 - след навършване на 1 година на бебето.
Полиомиолит (ДЦП - детска церебрална парализа) - предава се пр орално-фекален път. Касата предвижда жива ваксина, която се приема перорално - 2 капки в устата на бебето, след което 30-40 минути не му се дава вода и храна, за да се абсорбира ваксината. В аптечната мрежа се предлага и убита ваксина, която се прилага за бебета , които имат заболявания на нервната и сърдечно съдовата система , както и с бъбреците (не се поема от касата). Лекторката направи сравнение между двата вида ваксини:
  • Жива:
    + евтина, дава се лесно, създава имунитет на околните (това не ми стана много ясно  newsm78)
    - при малките бебета е трудно да не се дава нищо цели 40 минути (не се препоръчва дори и залъгалка да му се дава), бебетата се лигавят и не е много ясно дали не изплюват част от ваксината. Често се случва лекарите да не съхраняват ваксината правилно, което я обезсилва.
  • Умъртвена:
    + по-удачна е при по-ранните имунизации (според педиатърката)
    - инжекция е, а това все пак стресира бебето
Имунизационен график за ДЦП - първите три ваксини се слагат с ДТК (дифтерит, тетанус, коклюш); 4- на година и 2 месеца; 5 - след 2-та година. Личната препоръка на лекторката е да се направи комбинирана ваксинация - първите 2 да са умъртвени, а след това да са живи.
Морбили, рубеола и паротит (заушка) - в цял свят се прилагат само живи ваксини срещу тези заведения. Морбилито (така му каза педиатърката) е опасно при малките бебета, защото води до нежелани странични ефекти - пневмонии и менингит.
От рубеолата трябва да се опасяват основно момичетата - ако в първите 3 месеца на бременността, една жена се разболее, то риска за увреждане на плода е голям.
Заушката пък е много опасна за момчетата - около 15% от заболелите момчета получават възпаление на тестисите, което води до стерилитет.
Реакция - появява се между 5 и 12-ти ден след имунизация, като подуването и зачервяването на кожата се облекчава. Лекторката препоръча тези компреси да се правят не с риванол, а със спирт и вода в съотношение 1:1.
Реимунизация се прави на 11-12 годишна възраст на детето.
Препоръчителни ваксини:
  • хепатит А
  • грип
  • хемофилиу инфлуенца - тази ваксина е задължителна за ЕС и ако ще се пътува с бебе там, задължително трябва да се направи. Графика на имунизация е същия като срещу ДТК и полиомеолит
.
[/list]
Надявам се да съм била изчерпателна - ако някой се сети нещо, да ме допълни. Ако някой иска да публикува имунизационния график, който лекторката раздаваше.
П. П. извинявам се за правописните грешки, но не мога да гледам вече. Лека нощ

Последна редакция: пт, 22 сеп 2006, 10:17 от KayRenn

# 233
Опитай Бюбхен за бременни. Тук скоро ги обсъждахме...
А за ал. реакция - това е досто относително и субективно. Остава ти само метода ''проба-грешка''!
[/quote]
   Да,права си за ал.реакция,че това е доста субективно.Трудно могат да се предвидят неща,като алергии.Както и да е.
  Проблема е ,че на различни мамчета в различни периоди им никнат проблемите и затова всяка започва да разпитва за опита на другите,когато и е по-напекло.Така се получава,че въпросите се повтарят  и отговорите също.Ето,аз съм пропуснала обсъждането на Бюбхен.
   И...тези масла Бюбхен къде да ги търся по аптеките или по бебешките магазини?Досега тази серия не ми е попадала на очите.

# 234
  • София; Дружбето
Аз си всех маслото в бебешкия магазин в Дружба, в аптеките питах, но го нямаха

# 235
Ей тук има няколко публикации за ваксините: http://www.bg-mamma.com/site/content/category/5/35/51/

Между другото, не разчитайте много на маслата за мазане. Доколкото съм чела тук теми за стриите през двете си години присъствие във форума, всичко зависи най-вече от еластичността на кожата. Май и от бързината на наддаване на килограми. Защото и при спортисти, които помпат мускули във фитнес-зали, се получават стрии, ако много бързо увеличават масата си. Мисля, че при по-мазна кожа, е по-малка вероятността от стрии (и по-късно бръчки се получават при нея - все пак да има някакъв плюс при всичките й минуси  Laughing).
Това не пречи човек да си ползва козметика, разбира се. Няма да навреди.
Но Джонсън наистина избягвайте. Много отрицателни мнения има за него. За бебетата пък изобщо не купувайте от тази марка - наистина алергизира често.

А относно дишането и упражненията - който няма възможност да ходи на лекции и курсове - има и видеокасета МАМИ с гимнастика за бременни и упражнения за дишане. Мисля,че я продават по интернет-магазините, имаше я и в "Штъркел". Това вече съм го писала, сори за повторението - за тези, които не са го чели, пак го пускам като инфо.

За лекциите - който сега няма време, или ходи на работа, да не се притеснява. Те периодично се повтарят. Аз с първата бременност ходих, като излезнах 45-те дни болнични преди термина.

# 236
Добро утро мамита,
честит ви празник  Rolling Eyes
Най- накрая и аз да напиша нещо. От 2 седмици се изгубих защото се занимавам с майстори и вече чесно казано ми се повръща  smile3511 smile3515, но какво да се прави искам всичко да е наред като бебо дойде.
Аз съм вече +7кг д-р. Джонгова този път на консултазиите не ми направи забележка. newsm03 много доволна но на 28ми ще видим пак. Не съм виждала бебо от 1 месец и вече ми е мъчно Tired.
За у-ще Ма-ма аз съм ходила там вече 3 пъти и много ми харесва, да не говорим че ти дават и подаръци като биберони и шишенца на Аvent. amiiii не знам страшно обичам подаръците а и когато казах на д-р. Дь. че ходя каза че те са много добри и не говорят глупости.
За йогато много се колебая интересно ми е  Crazy дали да дойда и аз?????
А за мазилата просто си е върпос на гени, моя приятелка се маза с какжо ли не от най- скъпо до ... и пак получи не можеш да качиш 10+ кг и да мислиш че кожата ти ще го поеме леко  newsm78 така поне мисля аз.
Айде лек ден желая мами аз за отивам да чистя  smile3516

# 237
Ей тук има няколко публикации за ваксините: http://www.bg-mamma.com/site/content/category/5/35/51/
Но Джонсън наистина избягвайте. Много отрицателни мнения има за него. За бебетата пък изобщо не купувайте от тази марка - наистина алергизира често.

А относно дишането и упражненията - който няма възможност да ходи на лекции и курсове - има и видеокасета МАМИ с гимнастика за бременни и упражнения за дишане. Мисля,че я продават по интернет-магазините, имаше я и в "Штъркел". Това вече съм го писала, сори за повторението - за тези, които не са го чели, пак го пускам като инфо.

Free Soul,изобщо не се притеснявай да повтаряш информация.Винаги има някой пропуснал.А и доста полезни неща публикуваш вече няколко пъти,забелязах!
  За Джонсън точно това ми каза моята лекарка,че често предизвиквал алергични реакции при бебетата.
  Аз все още не се отървах от обрива си по корема,сърби ужасно и не намалява!Чудя се,продължавам ли да чакам без да го лекувам или поне някакъв бебешки крем крем да си слагам за успокояване на кожата?Какви ги имаше там "Ежко" "Бежко"-ли?Дали пък те ще ми помогнат?

# 238
Някоя от вас ползвали нещо за целулит.Дупето и бедрата ми от ден на ден стават по зле.Досега не ми се е появявало такова нещо. Чувала съм че се оправя само със специални масажи които били много болезнени.Но докато родя да взема някакви мерки.
Съгласна съм с Free Soul за Джонсън на дъщеря ми не и действаше добре.Майка ми прави маз с лайка става като крем.На Цвети кожата ставаше много мекичка.Някои го използват и за стрий.

# 239
Здравейте и честит празник!!! smile3525
Аз се мажа с крема на Мустела за стрии - има ефект - усещам как опъването на коремчето ми намалява и кожата става много мека, мажа също и гърдите, но против целулита нищо не правя, опитвам се да се движа повече, ама след като ми се засилиха болките и ми казаха предимно да почивам - спрях. Сестра ми, която роди май 2006 ме "успокои" че с каквото и да се мажеш не помага. Едва като родиш - тогова....

Общи условия

Активация на акаунт