COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 032
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 525
  • При семейството си

Между другото, според мен, хората бавно, но сигурно започнаха да си се връщат към нормалния си начин на живот, въпреки ограниченията. Такова движение на хора и автомобили не съм виждала от октомври месец.

Според мен пък, трафикът в София показва, че хората се И пазят - първо сезонът, времето е по-лошо, второ избягват градски транспорт, все пак се отвориха ДГ и малките ученици са присъствено.

# 12 526
Цитат
Добро решение да не разхлабват мерките точно, когато цяла Европа е пламнала, а ние имаме някакво крехко подобрение. И го казвам най-обективно, защото изобщо не съм фен на това управление на страната и кризата.
Ако се абстрахираме от разпространението на вируса в Европа, а си гледаме само собствената къщичка, не мисля че в момента трябва да разхлабваме още мерки. Това че малките деца тръгнаха на у-ще за които е най важно да са на у-ще, защото при тях трудно се постига концентрация над учебният материал без жива връзка с учител мисля че е достатъчно разхлабване на мерки, без да се разклати сериозно баланса в борбата с вируса който в момента е в наша полза и вируса продължава да се свива. Починали средно на ден:
Скрит текст:
Април
21-30               2,30
Май
1-10                 2,50
11-20               2,50
21-31               2,18
Юни
1-10                 2,70
11-20               3,20
21-30               3,10
Юли
1-10                 3,70
11-20               4.10
21-31               6,81
Август
1-10                 7,60
11-20               7,30
21-31               8,81
Септември
1-10                 7,70
11-20               5,50
21-30               6,40
Октомври
1-10                 6,60
11-20             12,80
21-31             23.63
Ноември
 1-10              57,20
11-20             92,70
21-30            125,70
Декември
1-10              137,00
11-20            120.40
21-31             87.90
Януари
1-11               59.63

Хоспитализираните и интензивните също намаляват, хоспитализираните са на път да слезнат под психологическата граница от 4 000. Интензивните са слезнали до 375, няколко дни бяха 380, но с много бавни темпове слизаме, и това означава че баланса който сме постигнали в наша полза в борбата с вируса е много крехък. А ние дори още не можем да видим ефекта на връщането на малките деца в у-ще, ще го видим в края на Януари, и ако баланса се запази в наша полза, тогава може да се мисли за още разхлабване на мерки, когато сме свили още вируса, в момента сме го свили доста, от където бяхме, но недостатъчно, и ако баланса отново се разклати в полза на вируса с по голямо отпускане на мерки отколкото в момента е разумно да се направи когато все още сме безкрайно далеч от топлото време, отворените прозорци, вируса може да започне нова атака от много по високи позиции отколкото започна предишната си атака довела до черните дни в края на Ноември, и началото на Декември.

# 12 527
Pure, кога започват и свършват с промененото разписание учениците?

Всъщност не знам, това беше за гимназиите през есента и то в отделни региони, защото в по-малките населени места не е нужна такава мярка, защото гимназистите ходят пеша. От 7 декември "Агенция по обществено здраве" препоръча гимназиите да минат на ДО.

Моето дете все още не е в гимназия и ходи пеша на училище, защото училището е на 500 метра. Но в различните дни, учебните часове започват в различно време (така си е било и преди пандемията). Например този срок в понеделник е от 10.00 часа на училище, два дни започва в 8.40 часа, един ден в 8.00 часа., един ден в 8.15 часа - всеки ден е с различно време, но това няма връзка с пандемията.

# 12 528
... Защото, когато не си доволен от нещо, креативният подход да е измислиш и да дадеш по-добре предложение, а не да повтаряш едно и също във форума и да си горд, от което.
Какви адекватни и креативни предложения очакваш от хора, за които най-важния проблем сега е фалшивата паника и призивите им са за премахване на безумните мерки и връщане към така жадувания нормален живот, без тези ненужни ограничения, натрапени от паникьорите.
И това в момент, когато във Великобритания започва изграждането на полеви морги, тъй като съществуващите са пълни.
Но това нас, разбира се, не ни касае - ние сме от друга порода...

Къде се строят полеви морги?

# 12 529
29 нови случая на мутирал коронавирус са открити във Финландия, според Института за здраве и благосъстояние , съобщава Svenska Yle.

Преди това бяха открити 20 случая, сега в страната са регистрирани общо 49 случая.

От новите случаи 28 са с варианта на вируса, който се е утвърдил във Великобритания. Един от случаите е южноафриканският вариант.

18 от 29 нови случая са открити при хора, пристигнали във Финландия през Коледната седмица от Обединеното кралство, Гана, Швеция, Южна Африка, Босна и Херцеговина, Дания, Турция и Естония.

Турция и Индонезия залагат на китайската ваксина Sinovac.

Турция ще получи още 10 милиона дози ваксина, доставени от китайската фармацевтична компания Sinovac през следващите две седмици, пише Bloomberg .

Страната вече е получила 3 ​​милиона дози, а ваксинацията в страната срещу covid-19 ще започне в петък.

В края на март ще бъдат доставени още 37 милиона дози.

В Турция живеят 80 милиона души.

Индонезия спешно одобри ваксината на китайската фармацевтична компания Sinovac, съобщава агенция AP .

Хората с висок риск от тежка инфекция с covid-19 ще започнат ваксинация тази седмица.

Президентът Джоко Видодо заяви, че ще бъде първият, който ще бъде ваксиниран.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреждава, че страната може да се наложи да запази строгите ограничения и спиране за още 10 седмици, за да ограничи разпространението на инфекцията, съобщава Bloomberg.

Във видеообаждане Меркел спомена, че мутиралият вариант на вируса, открит в Обединеното кралство, може да доведе до бързо увеличаване на случаите в Германия и че мерките, които вече са в сила, може да се наложи да бъдат удължени.

# 12 530
Съгласна съм, че вместо да се мрънка е по-добре да се дават конкретни предложения, особено, като знаем, че ни четат.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

Всички ученици да се върнат в училище от началото на втория срок при следните условия:

1. Носене на маски през целия престой в училищната сграда /в часовете, междучасията, двора на училището и т.н./
2. Проветряване на стаите на всяко междучасие
3. Децата да не сменят кабинетите за различните часове
4. Присъствено да се провеждат само часовете по БЕЛ, математика и първи чужд език - така присъствието им в училище ще бъде съкратено.
5. Придметите химия и физика да се провеждат ДО - онлайн
6. Предметите география, история и биология да бъдат под формата на писане на проекти.
7. Сутрин да се мери тимпературата и да се проверява гърлото на всички влизащи в училище.
8. При проява на симптоми при някой ученик да се тества задължително и да се карантинира целия клас.
9. Учебната година да се удължи за всички класове, като удължаването задължително да бъде за наваксване на пропуснатия материал. Изключение правят 7-ми и 12-ти клас, заради изпитите
10. НВО за 4-ти и 10-ти клас да отпадне

Това за сега от мен. Може и да са ми леко недообмислени придложенията, но при всички положения е по-добре от гол хейт и мрънкане.

# 12 531
  • София
... Защото, когато не си доволен от нещо, креативният подход да е измислиш и да дадеш по-добре предложение, а не да повтаряш едно и също във форума и да си горд, от което.
Какви адекватни и креативни предложения очакваш от хора, за които най-важния проблем сега е фалшивата паника и призивите им са за премахване на безумните мерки и връщане към така жадувания нормален живот, без тези ненужни ограничения, натрапени от паникьорите.
И това в момент, когато във Великобритания започва изграждането на полеви морги, тъй като съществуващите са пълни.
Но това нас, разбира се, не ни касае - ние сме от друга порода...

Къде се строят полеви морги?
В Англия строят полеви морги, готвят се за 2000 умрели на ден

# 12 532
  • София
Скрит текст:
Аз съм в UK и съм на първа линия. Юли и август имахме страшно огнище в нашия кеър хоум. Заразиха се всички възрастни /22 на брой/ и 90% от персонала. 5 починаха, прилежащо заболяване само едно - деменция. Спряха да ядат и пият и не можеш да ги накараш. Всички други, без значение колко и какви заболявания и по 3 по 4, даже и с рак имаме, си оцеляха без проблеми. Средна възраст 85-90 г. Оттогава все имаме някой с Ковид. Останахме 3-ма, които не се заразихме. Двамата колеги прецакаха работата, защото се ваксинираха. Само аз останах. Не ме лови и това е. Последната възрастна жена в момента го кара. Не знаем откъде го хвана, защото дойде с два негативни теста от болницата, но го хвана при нас, защото си беше минало време. Явно се носи из въздуха. Аз съм минала вече 30 PCR теста, 1 антибоди и от днес вече и латерален. Днес ваксинираха възрастните в дома. От колегите повечето го изкараха с един единствен симптом - загуба на обоняние и вкус за няколко дни. Най-тежко го изкара едно момиче на 19, което е спортистка и води здравословен живот, със седмици беше със задух. А сега де? За протокола аз съм човек, който хваща грип даже и да го гледа на картинка, обаче Ковид -не! Явно има хора, които не могат да се заразят.
Дано да ви е било интересно!
На мен тук ми намирисва на кръстосан имунитет. На времето много се лансираше теорията за кръстосаният имунитет, след това с напредването на пандемията като че ли тая теория позачезна от о-веното пространство.
Скрит текст:
Защото според нея има голям дял от хората които са неподатливи на заразяване, заради предишни срещи с други коронавируси и че е възможно човек да придобие имунитет срещу Ковид и без да го кара.Което означава че вируса може да спре да се разпространява и доста преди 70% да имат имунитет дали след изкарване или ваксина. Но с напредването на епидемията и това че в държави в които имаше голямо разпространение на вируса в първата половина от неговото съществуване до 1 Юни 2020 като Иран, Бразилия, Мексико, САЩ, Швеция, Италия, Испания, Белгия (по различни причини, някои си го пуснаха вируса да се разпространява, други имаха лошият късмет или недалновидност като Италия да разберат твърде късно какво става, и да не виждат или да не искат да видят че пожара в къщата им се разраства толкова че скоро покрива ще им падне върху главата и много закъсняха с мерките, започнаха да гасят пожара когато покрива вече летеше надолу). Но ако разделим съществуването на вируса около 15 месеца от средата на Октомври както се предполага че е неговото начало сред човешката полулация до днес, средата на Януари на 2 половини, виждаме че тия държави които по една или друга причина би трябвало да са изградили сериозен имунитет чрез засилено разпространение на вируса в 1-вата половина от неговото съществуване, само в Испания и Швеция може да се каже че има някакъв натрупан имунитет или имунен вал който затруднява вируса да се разпространява, горе долу са им по равно починалите в 2-те половини на пандемията, но не са им отчетливо повече във втората половина както е при всички останали държави с тежки 1-ви вълни, които обаче от лятото нататъка имат повече починали въпреки какъвто и да е натрупан имунитет. Което говори че си трябва 70% да го минат вируса или да бъдат ваксинирани за да се спре разпространението. И за това като че ли кръстосаният имунитет изчезна от о-веното пространство. Защото ако голямо част от хората го имат, не би трябвало да е толкова трудно спирането му.  Но явно че все пак има хора които го имат, които са неподатливи на заразяване и е логично да са такива като теб, които доста са боледували преди това, защото кръстосан имунитет е логично да имат хора с по чести срещи с вируси в миналото, отколкото такива които рядко са боледували преди Ковид. А дори и това е възможна причина едни хора да го карат много леко, а други много тежко, заради кръстосан имунитет, който липсва при хора рядко боледували в миналото заради липса на срещи с подобни вируси.

Интересно е това. Ето една статия по темата.

https://www.actualno.com/europe/jiteli-na-italianski-ostrov-rezi … -3o1stu8layAJhifE

# 12 533
Този показател "оздравели" е пълна заблуда.
В Швеция няма такъв, в други държави също.
Колко са "оздравели", те си знаят, Мери писа за такива, след време починали.
Но да лъжем хората, че са оздравели.

# 12 534
  • ВАРНА
От Дарик Нюз радио  и Нова нюз 12.1.2021 - 13.07ч.
 Окончателно решиха да не връщат в училищните стаи учениците от 5 до 12 клас до 1 февруари включително! 

Най-ранната дата за връщане на големите ученици в час е 2 февруари. 

Абсолютно никакви мерки няма да бъдат отслабвани поне до 1 февруари!   Имаме драстичен спад на новозарезените - за първи път от много месеци насам при почти 8 000 пср и антигенни теста имаме под 700 заразени.  За съжаление обаче продължаваме да сме в топ 5 по смъртност в Европа със 102 починали от ковид 19 само на 11 януари 2021. 

# 12 535
  • Leeds, UK
Ще прочета аз повечко за “кръстосан имунитет”, може и това да се окаже при мен. Не съм боледувала много иначе, обаче преди 12 години изкарах нещо посред лято с 40 градуса и подути и болезнени лимфни възли на врата, взимах Осцилококцинум тогава за 3 дни и мина. Около мен само аз изкарах такова. Не знам какво и откъде се появи, събудих се така на сутринта.

# 12 536

А за това нямам думи -"Арест за санитарка заради теглене на пари от картата на починал от вируса пациент": https://btvnovinite.bg/bulgaria/arest-za-covid-sanitarka-zaradi- … inal-pacient.html

Защо да няма думи? Има си точна дума - нарича се мародерство. В едни по-диви и може би по-справедливи времена мародерите са застрелвани веднага, на място. Тази я арестували сега. Интересно ми е на колко ще я осъдят и дали изобщо ще я осъдят. Очевидно драконовските мерки в миналото не са изкоренили това толкова грозно явление, важно е сега да му се даде яростен отпор, за да е ясно ,че на мародерите се гледа по същия начин и днес. Ще видим.....

# 12 537
Съгласна съм, че вместо да се мрънка е по-добре да се дават конкретни предложения, особено, като знаем, че ни четат.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

Всички ученици да се върнат в училище от началото на втория срок при следните условия:

1. Носене на маски през целия престой в училищната сграда /в часовете, междучасията, двора на училището и т.н./
2. Проветряване на стаите на всяко междучасие
3. Децата да не сменят кабинетите за различните часове
4. Присъствено да се провеждат само часовете по БЕЛ, математика и първи чужд език - така присъствието им в училище ще бъде съкратено.
5. Придметите химия и физика да се провеждат ДО - онлайн
6. Предметите география, история и биология да бъдат под формата на писане на проекти.
7. Сутрин да се мери тимпературата и да се проверява гърлото на всички влизащи в училище.
8. При проява на симптоми при някой ученик да се тества задължително и да се карантинира целия клас.
9. Учебната година да се удължи за всички класове, като удължаването задължително да бъде за наваксване на пропуснатия материал. Изключение правят 7-ми и 12-ти клас, заради изпитите
10. НВО за 4-ти и 10-ти клас да отпадне.
Това за сега от мен. Може и да са ми леко недообмислени придложенията, но при всички положения е по-добре от гол хейт и мрънкане.

Хубави са предложенията. Имам бележки, но да не издребняваме. Маските на двора например ми идват излишни.
Моята добавка е, да се предложи на МОН да закупи пречистватели за въздух за всяка класна стая. Да не се бърка с бактерицидна лампа. Може да бъде и за сметка на родителите, даже смятам, че много от тях с радост ще поемат този разход, за да учат децата им присъствено. Доколкото разбирам от приятелки, тези пречистватели са много полезни за намаляване на вирусните аерозоли в затворени помещения. За зимата са чудесно решение, със или без пандемия. И са възможна алтернатива на маските в клас.

# 12 538
От Дарик Нюз радио  и Нова нюз 12.1.2021 - 13.07ч.
 Окончателно решиха да не връщат в училищните стаи учениците от 5 до 12 клас до 1 февруари включително! 

Най-ранната дата за връщане на големите ученици в час е 2 февруари. 

Абсолютно никакви мерки няма да бъдат отслабвани поне до 1 февруари!   Имаме драстичен спад на новозарезените - за първи път от много месеци насам при почти 8 000 пср и антигенни теста имаме под 700 заразени.  За съжаление обаче продължаваме да сме в топ 5 по смъртност в Европа със 102 починали от ковид 19 само на 11 януари 2021. 

България има все още и над 4000 хоспитализирани, което си е сериозна цифра (Швеция в момента е с общо 2800 хоспитализирани). Да се надяваме, че тези над 4000 значително ще намалеят до края на януари.

# 12 539
В кабинета на джипито ми има такъв уред, но с вътрешна UV лампа. Тя е скрита и свети само в кутията, а въздухът минава през нея на принципа на климатика. Доста е голям самият уред.

Общи условия

Активация на акаунт