COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 142
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 18 855
Затова моята побърза да,се презастрахова, че ме записва на мой риск. Ами чий да е рискът, освен мой?

# 18 856
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Супер, Ли Лу ! Много добри новини!

Чак ми се струва нереално

# 18 857
  • София
Аз не съм чувала за такова нещо за кръвосъсирането, точно от тези две ваксини.
Пише го в листовките им, Роузи. Понякога трябва и да се чете, не само да се чува! Simple Smile))
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_listovka.pdf

Макар че най-вероятно е като презастраховка, а не толкова реална опасност, тъй като все пак говорим за убождане....

Съншайн, тези изводи за АЗ и аз си ги правя, без да съм учен от БАН. Ако тези хора са прави - това е добре. Естествено, не съм предполагал, че АЗ дава по-добър имунен отговор на клетъчно ниво, но пък това според мен е най-неясно. С други думи - права си, АЗ е по-добре от нищо. Сега, новите варианти....за тях няма:)))

# 18 858
Какво се чудите за изборните комисии?
Това го предложиха преди 2 седмици поне, забравихте ли?
Изборите са на 4 април, кога да ги ваксинират, според вас?
През май ли?

# 18 859
  • София
Ronald, нали казаха 60 процента срещу южноафриканския щам? Че почвам да ги бъркам... 60 на сто не е малка защита за мен, пък и щом пази от тежко протичане.

# 18 860
  • София
Ronald, нали казаха 60 процента срещу южноафриканския щам? Че почвам да ги бъркам... 60 на сто не е малка защита за мен, пък и щом пази от тежко протичане.
60 на сто май беше на Модерна, на АЗ казва ли ли са проценти за ЮАР-ския? Че АЗ срещу Оригиналния ковид го докарвам с мъка до 70%, а срещу ЮАР-ския вероятно е...... сещаш се. Зироу. Ама не мълвят още нищо, че....

# 18 861
60 на сто май беше на Модерна, на АЗ казва ли ли са проценти за ЮАР-ския? Че АЗ срещу Оригиналния ковид го докарвам с мъка до 70%, а срещу ЮАР-ския вероятно е...... сещаш се. Зироу. Ама не мълвят още нищо, че....
Южноафриканците нали спряха да ваксинират с АЗ, защото при техния щам ночти никаква работа не вършела.

# 18 862
  • София
Аз за Зенека гледам, че при правилна дозировка докарва 84 процента. Е, признавам си, че гледам Google Answers де.

# 18 863
За юарския е 10% на АЗ според проучването с 2000 човека. Не пази от леко и умерено изкарване, за тежко протичане разчитат да пази, защото на J&J ваксината пазела от тежко протичане...Но пък тяхното проучване е първото сериозно срещу юарския щам със сравнително голяма група хора. Модерна и Пфайзер публикуваха данни за висока защита от юарския щам, но проучването е само от антитела от кръвни тестове на ваксинирани хора, т.е. не на заразени с юарския вариант хора.

# 18 864
Лошата подкрепа за самоизолация подкопава ваксинационните усилия на Великобритания

Колкото повече се позволява на вируса да се възпроизвежда в обществото, толкова по-голям е рискът от мутации, които избягват ваксините.

В момента Великобритания не планира да елиминира коронавируса от нашите брегове. Локдаунът ще сведе до минимум контактите и ще защити здравната система. Бързото разпространение на ваксините ще защити уязвимите, докато всички възрастни не получат ваксината в дългосрочен план. Тогава можем да третираме вируса като сезонен грип, с бустер дози за защита срещу нови варианти. На брифинга в понеделник заместник главния медицински директор за Англия Джонатан Ван-Там потвърди това.
Така че националната стратегия не се е променила. В началото на февруари 2020 г. британските съветници от Научната консултативна група за спешни случаи (Sage), противно на съветите на СЗО приеха, че коронавирусът, подобно на грипа, не може да бъде спрян. Пренебрегвайки британските експерти по коронавируси и ефективните реакции на страните в Азия, те започнаха да следват правилника за пандемия от грип.
На следващия месец те спряха всеки опит за унищожаване на вируса с тест и проследяване. „Важно е да се признае, че не е възможно да се спре, не можете да го направите“, каза сър Патрик Валанс, главен научен съветник на правителството, на брифинг пред медиите , „не е и желателно и защото искате имунитет сред населението ... за да се защитим в бъдеще ”.
По това време Сингапур, Хонконг, Южна Корея, Нова Зеландия, Китай, Япония и Тайван до голяма степен ограничиха вируса. Те мобилизираха населението, доведоха екипи от местни проследяващи лица, откриха случаите незабавно, отделиха ги в единични стаи у дома или в местни съоръжения и осигуриха изолация с щедра финансова подкрепа.
СЗО беше толкова разтревожена от стратегията на Обединеното кралство, че генералният директор обяви, провалът да се ограничи вируса за „ опасен “. В отговор SAGE бяха упорити. Техният съвет беше, „почти е сигурно, че страни като Китай, където е в ход интензивно потискане, ще преживеят втори връх, след като мерките бъдат отпуснати“.
Тъй като случаите продължиха да нарастват през миналата година, правителството на Обединеното кралство въведе система за тестване и проследяване - отделно от NHS, като използва възложени на външни изпълнители договори (за разлика от предстоящата програма за ваксини), с ограничена ефективност и малък стимул за самоизолация .
По това време беше твърде късно и беше ясно, че убеждението на Обединеното кралство, че трябва да ограничи, а не да потисне разпространението на вируса, е неправилно. Сравнете 1672 смъртни случая на милион в Обединеното кралство със страни, които са поели политики за елиминиране на тяхна територия: Тайван и Виетнам (0,4), Китай (3), Нова Зеландия (5), Южна Корея (29), Австралия (35), Япония (51), Норвегия (107) и Финландия (127).
Когато страната е под трети локдаун и ваксинирането е в ход , инфекциите и смъртните случаи намаляват. Ако всичко върви по план до средата на март, повече от 90% от рисковите групи ще бъдат ваксинирани и смъртните случаи ще спаднат. Планът е да се ваксинират всички възрастни на възраст над 16 години до есента, въпреки че степента на колебливост ще бъде по-висока сред по-младите възрастови групи. Ако предаването бъде намалено наполовина от ваксините, тогава случаите могат да се върнат надолу.
Правителството вече рекламира връщане към нормалното до лятото. Успехът на тази зависима от ваксината стратегия обаче зависи от времето. Ако прекалено оптимистичният парламент премахне локдауна или мерките за социално дистанциране твърде рано, тогава с десетки милиони все още неваксинирани или без естествени антитела, вирусът може да се ускори до нива, които все още не сме виждали. Кристиан Дростен, водещият вирусолог в Германия, се страхува от нарастване на над 100 000 случая на ден при най-лошия сценарий.
Докато смъртността ще спадне, когато уязвимите групи са ваксинирани, нашите отделения за интензивно лечение могат да се напълнят с по-млади хора и честотата на "дълъг ковид" може да скочи. Повишават се опасения и относно по-дългосрочните ефекти върху децата. На 30 декември Съвместният комитет по ваксинация и имунизация докладва : „След инфекцията почти всички деца ще имат асимптоматична инфекция или леко заболяване“, така че не се изисква ваксинация. И все пак през януари данните от Службата за национална статистика показват пет седмици след положителното тестване за Covid-19, 15% от средните ученици и 13% от хората под 12 години все още се борят със симптомите на Covid-19. Съществува и рискът, че в малък брой случаи децата и тийнейджърите развиват рядко възпалително състояние, детски възпалителен мултисистемен синдром.
Съществува също така възможността, че колкото повече вирусът може да се репликира в общността, толкова по-голям е рискът от мутации, произвеждащи варианти, които ще избегнат ваксините. Ранните доклади предполагат, че ваксините Oxford / AstraZeneca и Pfizer намаляват предаването с до 60% , но се нуждаем от повече данни, особено по отношение на новите варианти. По-нататъшните мутации могат да направят вируса по-вирулентен. Ние просто не знаем как ще се развият следващите няколко месеца.
Това, което знаем, е, че ако намалим времето между заразяването и самоизолирането, можем да намалим предаването и стойността на R с много по-малко смущения, отколкото чрез национални локдауни. За да се постигне това, се изисква ефективно проследяване, пълна финансова подкрепа, мониторинг на изолацията и клинично проследяване. Това, което виждаме обаче, е орязването на тази програма. Тарифите за болнични са под 96 британски лири на седмица , освен ако не сте от 2-те милиона души, които печелят по-малко от 120 британски лири на седмица, като в този случай не получавате нищо. В Канада или Нова Зеландия бихте получавали еквивалент на £ 287 или £ 308 седмично във Великобритания.
Неефективната програма за тестване, проследяване и изолиране е зеещата дупка в държавната стратегия. Трябва да помним, че повечето страни, които се придържаха към интензивна стратегия за елиминиране, нямаха национално локдауни, икономиките им процъфтяват и хората очакват с нетърпение ваксините си с малък риск от местна мутация. Правителството не инвестира в здрав защитен щит на населението, изолацията беше напълно неадекватна, позволи на вируса да се разпространи и планира да продължи така в бъдеще. Нека се надяваме ваксините да работят, защото ако не, единственият изход е повече локдауни.

Антъни Костело е професор по глобално здраве и устойчиво развитие в Университетския колеж в Лондон и бивш директор на здравето на майките и децата в СЗО

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/feb/10/support-se … utations-vaccines

# 18 865
  • София
Една "Чудна" статия във вести.бг, ум да ти зайде:
Скрит текст:
Британският вариант на коронавируса, наричан "Кент", който беше открит първоначално в едноименното графство, вероятно ще "помете" света и битката с вируса ще продължи поне десетилетие, пише Ройтерс, позовавайки се на ръководителката на програма за генетично наблюдение.

"Вариантът "Кент" "помете" страната и вероятно ще се разпространи по света", казва Шарън Пийкок, директор на консорциума Ковид-19 Джиномикс Ю Кей.
"Ако успеем да овладеем вируса или той сам не мутира и престане да бъде болестотворен, тогава можем да спрем да се тревожим за него. Смятам обаче, мислейки за бъдещето, че с години ще се занимаваме с това, като според мен ще мине поне десетилетие", допълва Пийкок.

Коронавирусът погуби над 2,35 милиона души и преобърна нормалния живот наопаки за милиарди жители на планетата. Няколко нови варианта измежду хиляди обаче породиха сериозни тревоги и опасения, че ваксините ще трябва да бъдат променени и може да се наложи хората да бъдат имунизирани допълнително.

Шарън Пийкок отбелязва, че ваксините досега са ефективни срещу вариантите във Великобритания, но допуска, че мутациите биха могли да "подкопаят" имунизациите. "Това, което ни тревожи е, че вариантът 1.1.7, който циркулира от известно време и се предава по-лесно, започва да мутира отново. Новите мутации биха могли да повлияят върху начина, по който се справяме с вируса по отношение на имунитета и ефективността на ваксините", казва Пийкок.

Особено тревожна според учените е мутацията E484K, която възниква на шиповидния протеин на вируса. Тя се наблюдава в британския вариант на коронавируса, както и в южноафриканския и бразилския варианти, които също предизвикаха международно безпокойство. Ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Астра Зенека" осигуряват защита срещу основния британския вариант на коронавируса.

# 18 866
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Аз не съм чувала за такова нещо за кръвосъсирането, точно от тези две ваксини.
Пише го в листовките им, Роузи. Понякога трябва и да се чете, не само да се чува! Simple Smile))
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_listovka.pdf

Макар че най-вероятно е като презастраховка, а не толкова реална опасност, тъй като все пак говорим за убождане....

Благодаря ти Simple Smile
Чета аз, но тази листовка е написана точно "по български", без никакви лигави обяснения и отговори на въпроса защо

Прочетох в листовка на английски :

"Thrombocytopenia and coagulation disorders
As with other intramuscular injections, the vaccine should be
given with caution in individuals receiving anticoagulant
therapy or those with thrombocytopenia or any coagulation
disorder (such as haemophilia) because bleeding or bruising
may occur following an intramuscular administration
in
these individuals."

Че може да се появи по- продължително кървене, както при всички инжектирания, които се прилагат интрамускулно

# 18 867
  • София
Андариел, ваксинирането на желаещите от 1 група мина. Намери си статистика какъв процент от хората на 1-ва линия се ваксинираха. От втора група процентът е още по-малък.

това не е вярно! моя близка приятелка - лекар в частна медицинска практика - ми каза, че до тях ваксини изобщо не са стигнали. даде за пример и голяма провинциална частна болница, в която са им предоставили около половината от заявените ваксини.

за сметка на това, учителите в частните училища вече са ваксинирани.

# 18 868
🔺ВАЖНО! 🔺
С Iva Nedyalkova неотдавна тръгнахме да изготвяме документ, в който да са събрани и обобщени основни научни факти и информация от редица проучвания по света относно 2 основни теми:
COVID-19 и как засяга децата
COVID-19 и ролята на присъственото обучение в разпространението на заразата в общността
Сред използваните източници са научните журнали SCIENCE,  LANCET, JAMA, NATURE, BMJ, както и доклади от SAGE, CDC, ЕCDC, ONS. Събрана е и значителна част от медийното отразяване в чужбина относно болестта и опасността, която тя крие при децата - развитието на  MSI - C

https://www.facebook.com/groups/science.in.crisis/permalink/448434349687007/

# 18 869
  • София
А сега де: българско своеволие или световна тенденция:
Лекарство с ивермектин вече е в аптеките
Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е разрешила за употреба в България на лекарствен продукт с № BG/MA/MP-52949, съдържащ активното вещество ивермектин. В кратката характеристика на продукта, който вече е на българския пазар, е записано, че може да се прилага за лечение стомашно-чревна строингилоидоза.

Притежателят на разрешителното за употреба на медикамента е българска компания. Тя посочва на специализирания сайт на продукта, че продължава разработването му за лечение на COVID-19 и планира провеждането на Фаза 3 клинично проучване.

Скрит текст:
В края на миналия месец компанията обяви, че е извършила мащабно клинично проучване за използване на ивермектин при лечение на COVID-19. Това е първото многоцентрово, рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано Фаза 2 изследване на територията на Европейския съюз, като тестовете са извършени в периода май-октомври 2020 г. Проучването е стартирано веднага след първите съобщения за установен in-vitro ефект на ивермектина срещу вируса SARS-COV-2 през април 2020 г.

Има данни, че ивермектинът блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му, което в условия на разрастваща се пандемия ни даде основание ивермектинът да бъде включен в контролирано клинично проучване, съобщиха от компанията производител.

В кратката характеристика към лекарството се посочва, че то задължително трябва да се приема след лекарско предписание.

Към момента ивермектинът е разрешен за хуманна употреба в САЩ, Франция, Австрия, Германия, Дания, Холандия и др.
Тази реклама, която наблюдавахме последните месеци на ивермектина по медиите, навява у мен мисли, че продуктът е на собствениците на Лудогорец.... Това затова се чудя дали тенденцията с прилагането на иврмектин я има и в световен мащаб или ....

Общи условия

Активация на акаунт