COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 607
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 19 935
Знаете ли, дали pcr тест при влизане от чужбина в България трябва да е на хартия с печат или може да е на телефона?

На хартия с мокър печат Simple Smile
Обадих се на летище София. Те ми казаха, че трябва документ, и не е посочено да е с мокър печат.

# 19 936
  • София
Знаете ли, дали pcr тест при влизане от чужбина в България трябва да е на хартия с печат или може да е на телефона?

Обадих се на летище София. Те ми казаха, че трябва документ, и не е посочено да е с мокър печат.
В Магеланци хората споделят, че минават на летището с резултат на телефона.

# 19 937
  • София
Словакия нали масово тества - два или три пъти, ограничения, какво става
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/masovo-tes … stanovilo-6120705

Интересно за Хърватия
Имаше земетресения, разрушения, бедстващи, колко да са спазвали мерките, дистанция и т.н.
Но няма рязко покачване , даже има спад януари
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/croatia/

# 19 938
  • София
Дъщерята на Бил Гейтс - Дженифър - се е ваксинирала срещу коронавирус. Бъзика се, че за съжаление ваксината не е имплантирала в нея "гениалния мозък" на баща ѝ и че иРНК не ги може тия работи... Grinning
https://www.instagram.com/p/CLK0fH7BILX/

Връзкарка Laughing

Фани! Аз съм човек на точните науки и не мога да го кажа така точно! Давам си душата в работата, но се намират хора да ме критикуват - мен лично и професията, но изобщо не ме засяга или демотивира. Не винаги съм на макс, но обичам работата си. Хубаво е да обичаш професията си. Пък като не си я обичаш, иди работи друго.

Хайде пак да ги пратите доброволци някъде и да се откажат от лечение.
Ами, като толкова ви бъркат в здравето тези несъгласни лекари, сменете ги и си подберете такива, които ви пасват на мирогледа. Да не се окаже само, че няма кой да лекува. Защото не съм чула да се става лекар след 30 дневно обучение.

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 20:44 от АРТЕМИС

# 19 939
  • Sofia

В Магеланци хората споделят, че минават на летището с резултат на телефона.

Какви са изискванията към документа за отрицателен резултат от проведен PCR тест, който следва да се предостави на граничния здравен контрол?
Документът трябва да съдържа имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative), позволяващи интерпретация на документа. Документът може да бъде предоставен и в електронен формат на електронно устройство (мобилен телефон, таблет и др.).

https://coronavirus.bg/bg/739

# 19 940
  • София
Най-добре ще бъде ваксините да спират разпространението, ама засега няма такива новини. По-малкото зло е човек да избегне тежки последици.

Тоест, пак допираме до главното. Ваксинационният паспорт е дискриминация, защото указва единствено, че ако пътуваш, няма да тежиш на чужда здравна система.
След като още не се знае със сигурност дали ваксинираните предават вируса (поне това, което четох е, че ваксините нямат стерилизиращ ефект), какво дава успокоение?

# 19 941
  • София
За новата електронна система за регистриране на желаещите ваксина - щяла да е готова в началото на март, коя година не се уточнява. Дето се вика - дано, ама надали, ако се съди по предишни подобни обещания.
Министърът съобщи още, че най-късно в началото на март трябва да стартира електронната система, в която всеки ще може да избира час и място за ваксиниране. Възможност щяло да има и за избор на населено място. Ако човек си сложи например първата доза във Варна, щял да има право да постави втората в Благоевград. "Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, като въвеждането ѝ значително ще улесни хората", каза Ангелов.
от ТУК

# 19 942
# 19 943
  • София
Почти 1 г по-късно и най-накрая:
Великобритания стана днес първата страна в света, която даде разрешение доброволци да бъдат заразени с COVID-19 в рамките на медицински експеримент, който да допринесе за борбата с пандемията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В експеримента, който ще започне до месец, ще участват до 90 здрави доброволци на възраст между 18 и 30 години, които ще бъдат заразени с COVID-19 в сигурна и контролирана среда. Целта на експеримента е да се съберат допълнителни данни за това как вирусът влияе на хората, заяви британското правителство.

За да бъде експериментът възможно най-сигурен, доброволците ще бъдат инфектирани с разновидността на коронавируса, която циркулира в Англия от март миналата година, а не с някой от новите му щамове.

Една от задачите на експеримента ще бъде да се установи какво е минималното количество от вируса, достатъчно да причини заразяване. Експериментът ще помогне също така да се разбере коя от ваксините срещу коронавирус е най-добра и най-ефективна в дългосрочен план.

Доброволците ще получат възнаграждение за участието си в експеримента.

# 19 944
  • София
Това, което се изпуска, е, че коронавирусът не е обикновена пандемия.
Не искам да навлизам в спор преувеличено ли е, или омаловажено. Дали правителствата са се стегнали прекомерно за един вирус с грипна смъртност, или напротив - не им стиска да са Китай и да подават на хората храна с пръчки през прозорците, за да ги спасят от чума. Това е дискусия, която ще се води далеч напред във времето. Знам, че много ви се иска да е тук и сега, ама няма как да е обективно.
Факт е, че тия затваряния на икономиката не са били прилагани при други пандемии. Тука ни е лесно да обгърнем колене с ръчички и да пеем "Здравето е над всичко, здравето е над всичко", ама на живо не е баш така. Лесно ни е да си обясняваме как те, нашите баби и дядовци, ехееее, войни са преживели, няма какво да се глезим, само че живеем в друг свят. Модерната икономика не търпи безкрайни затваряния и отваряния и най-вече - затваряния. И затова ваксината срещу коронавирус не ви е ваксината срещу еди-коя си шарка, която са ви били и дори може би имате белег-плюска в рамото.
Тъй като западните икономики леко нямат търпение да отворят, те най-вероятно леко ще изискват това-онова под формата на ваксини. Не задължителни, да не си помислите нещо. Силно препоръчителни са само, не ни обиждайте.
Европа просто не може да си позволи безкрайно затваряне и затова ще иска сигурност, това е. И то не Брюксел и ЕС, частните компании ще са.

# 19 945
Президентшата болна и тя.

# 19 946
От какво е болна? От вируса, от който цял свят се опитва да се предпази, а мъжа и най-демонстративно изхвърли маската си в началото на протестите? Сега поне ще разбере Радев има ли вирус или няма. По трудния начин, щото по лесния не успя.

Не знам какво се случва по света, но аз съм доволна от случващото се у нас. Засега държим фронта. Да, регистрираме увеличение на случаите и хоспитализациите, но е слабо. А смъртността сравнено с миналата година не е увеличена. Много се надявам да се разминем с третата вълна, да форсираме ваксинирането и да сложим край на тази драма. Една година ми дойде предостатъчно.

# 19 947
  • Немция
Словакия може да е зле, но протяга ръка за помощ, преди тотално да е настъпила катастрофа. Общо взето, масово съседните държави, граничещи с Чехия, се влошиха.
Включително и немската провинция Саксония, граничеща с Чехия, беше тежко засегната.

В Словакия британската мутация била вече доминираща.

Помощта за Словакия се изразява по-конкретно в изпращане на десет лекари и 25 медицински сестри от други държави-членки на ЕС. Ако ситуацията се влоши допълнително, може да се увеличи и квотата, казват те.

Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията броят на новите инфекции на 100 000 население в Словакия за 14 дни е над 496.

https://www.deutschlandfunk.de/covid-19-slowakei-bittet-wegen-co … n:news_id=1228634

# 19 948
@Бибит в Словакия правеха масовите безплатни тестове на населението за които се чудихме как е възможно + мярки от рода на "излизане от вкъщи само с документ за отрицателен PCR". И това ни подсеща колко неефикасни са мерките когато заразата вече се разпространи широко сред населението. Словакия до скоро държаваха рекорди по най-малко починали и заразени и даваха позивни, че контролират нещата - явно е било измамно усещане.

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 23:50 от Не се сърди, човече

# 19 949
Много ми е интересно при положение , че щатите забраниха износ на ваксини, откъде точно се снабдиха Израел с пфайзер.
А сетих се, от европейските заводи за сметка на ЕС, които не посмяха да го направят и затова сега са с по 5% ваксинирани.
Днес четох някаква статия , че Пфайзер е доставила 10 милиона дози по-малко на страните от ЕС от договореното.

https://www.mediapool.bg/pfizer-e-dostavila-na-es-30-po-malko-ot … i-news318403.html

Общи условия

Активация на акаунт