COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 793
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 580
Лично аз смятам, че постъпиха много правилно, като дадоха зелена светлина на всички желаещи ваксини. Ваксините тепърва ще идват - казаха, че се очакват големи бройки в началото на март. Ами извинявам се, обаче редно ли е хората, които искат да се ваксинират, да чакат със седмици и месеци, докато другите от приоритетните групи стоят и се чудят дали искат или не искат, записват се, а после не отиват? Да ги видя сега учителите и всички останали, които се туткаха и чудеха дали да се ваксинират, и чакаха да видят дали на колегите им няма да им поникне някой рог на челото от ваксината, как ще им се наложи да се редят на опашки и да чакат седмици, докато им дойде реда. В крайна сметка се даде път първо на най-важните - те се направиха на интересни и чакаха някой да им се помоли. Е, почакаха ги, помолиха им се - те пак си чакаха. Айде стига толкова - сега и те на опашката!

Бтв съобщиха, че за 24 часа са ваксинирани над 13 700 човека. Дали щяха да са толкова, ако още чакаха приоритетните да се начудят? Не! Цяла година стоим затворени и чакаме ваксини. Е, ето ги - който иска нека се възползва. Който не иска - не.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/nov-skok-na-zarazenite-s-covid-1 … 5a901Tq1GxcxAnA30

# 20 581
  • Буркина Фасо
това слово снощи ни се предостави за четене.
нали обещаваш, че повече няма да го публикуваш ? Smiley

От ФБ, вчера
ПОХВАЛНО СЛОВО

Скрит текст:
за Медицинския център на
  УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Въпреки сериозния и постоянен наплив от отзовали се на инициативата  на Пирогов да се предостави възможност за ваксиниране на всички желаещи с ваксината на Астра Зенека целия следобед днес сестрите, лекарите и администрацията на Медицинския център изключително любезно, компетентно и експедитивно обслужваха желаещите да се запишат за ваксинация или да се ваксинират на момента.

Въпреки че вчера следобед на телефона на този център ми казаха, че ще ваксинират всички дошли без записване, поради много големия брой желаещи са започнали да изготвят списъци. В 3 следобед записваха вече за четвъртък.

Периодично се отваряше възможност за ваксиниране на момента, защото явно не пристъпват към отваряне на “флакон” преди да има подготвен необходимият брой желаещи. В такива пролуки четирима мои близки на възраст между 21 и 93 бяха ваксинирани с първата доза на Астра Зенека.

Подготовката се състои в попълване на:

1. формуляра за информирано съгласие (не съгласие с отказ от отговорност на производителя, а потвърждение, че сме наясно какъв продукт ще се инжектира, какви странични ефекти може да има, че сме запознати с противопоказанията му, как да реагираме в случай на реакция, телефон за връзка) - стандартен за всяка медицинска манипулация. При зъбилекарите попълвам два пъти по-дълго информирано съгласие за пломба с упойка.

2. Картонче на ваксинирания, в което се посочва партидата на ваксината, дата на следва ваксинация (днес беше към края на април). Попълва се от служители на центъра

3. Проверка на лична карта.

Информираното съгласие остава в центъра. С талончето се подреждате за ваксина.

След ваксинирането изчаквате в продължение на минимум 15 минути за евентуална нежелана реакция.

ВАЖНО: право да се ваксинират имат всички без оглед на здравноосигурителния им статус, както и дългосрочно или постоянно пребиваващи чужденци с Личен номер на чужденец (ЛНЧ) - ваксинирахме двама такива наши близки. Реципрочно право имат нашите сънародници в чужбина (уточнявам преди да писне някой що може чужденци преди всички българи, както пишят някои що само в София). Правото да се ваксинирате в Пирогов не е обвързано с местожителство. Ако местните ви РЗИ-та и болници се попипват, организирайте си пролетна разходка до омразната ви София.

Бих искала от името на нашето семейство и приятели да изкажа признатлеността и възторга ни от професионализма и човещината на служителите (медицински и немедицински персонал) на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за експедитивното им, резултатно и любезно отношение в тази безпрецедентна ситуация. Върнахте ни вярата в българската здравна система. Бъдете здрави!

# 20 582
[Ох. Извинявам се, аз нощните постинги не винаги ги изчитам сутринта.

# 20 583
Д-р Стефан Митев:”Ваксината на Астра Зенека е по-малко ефективна спрямо РНК ваксините от гледна точка на предотвратяване на заболяване.

Но тя е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕФЕКТИВНА, както другите 2, за предотвратяване на ТЕЖКО протичане на заболяването. Тоест след ваксинация някои хора може да изкарат COVID-19, но в лека форма, без нужда от постъпване в болницата. Пестят се здравни и финансови ресурси. Предотвратяват се смъртни случаи.

Не се колебайте, ако ви предлагат ваксината на Астра Зенека. Само чрез имунизация може да се върнем към що годе нормален начин на живот. По-добре сега, отколкото по-късно.

Спестете си постъпването в болница. Ваксинирайте се.”

# 20 584
моля някой от вече ваксинираните /от Пирогов/ или по друга линия - като дават картонче с дата за следващата доза, обясняват ли как и къде ще бъде поставяна тя? на същото място или може на друго? някой ще ви известява ли?
знае ли се дали вече всички пристигнали дози от mRNA ваксините се пускат за първа инжекция или продължават да запазват и за втората?  май казаха, че вече няма да пазят, но не съм съвсем сигурна, и ако е така, би трябвало от следващите доставки да заделят за тези ваксинирани, при които вече са минали 4 седмици?

# 20 585
  • София
Проблемът не е в това, че дадоха зелена светлина на всички желаещи де се ваксинират, а в организацията която е създадена. Проблем има и в това, че има групи хора които чакат да бъдат ваксинирани, но някак удобно са забравени.
Както обикновено, имаше време за подготовка, но никога не са подготвени. За началото на март уж  хората ще могат да се запишат и да си изберат ваксина. 

# 20 586
  • София
antea, мога да отговоря само на втория въпрос - от иРНК ваксините задължително пазят втора доза. Сега излизат някакви нови данни, че още първата осигурявала над 80 процента защита, но на нашите явно не им се рискува и си карат едно към едно с препоръките на производителя.

# 20 587
  • София
Личното ми мнение е, че решението за пускане на масовата ваксинация е едно, ако не и единственото, добро решение на управниците ни в тази криза.
На фона на предупрежденията за трета вълна, на фона на затворените деца и бизнеси, на фона на всички страхове, просто е безумно да имаш проблем, да държиш решението му в ръцете си, и да не правиш нищо, стоейки и чакайки да те помете.
Това, което ме притеснява е, че поставят масово АЗ на възрастните. Нямам капацитета да го коментирам, но ме притеснява! Лично усещане.

# 20 588
  • София
Направо се явяваш по същото време на датата, която е написана в картончето.
И аз не искам наполовина ваксиниран да е човек. Колкото и да съм недоверчива, щом производителят е казал, че трябва да са през Х интервал, значи трябва да се спази.

# 20 589
моля някой от вече ваксинираните /от Пирогов/ или по друга линия - като дават картонче с дата за следващата доза, обясняват ли как и къде ще бъде поставяна тя? на същото място или може на друго? някой ще ви известява ли?
На  въпроса за втора доза, казали са на мъжа ми, че пак в същата болница го очакват, но беше от тези със списъците.

Иначе, от вчера, до днес нищо особено като реакция, само го наболява ръката.

# 20 590

Това, което ме притеснява е, че поставят масово АЗ на възрастните. Нямам капацитета да го коментирам, но ме притеснява! Лично усещане.
Същото ме притеснява и мен. Около мен възрастните ми познати и близки са разделени - едни искат Аз, а други точно това ги спира дали тази ваксина е достъчно подходяща и ефективна за тях.

# 20 591
  • Пловдив
Финален отчет и от мен. Вторник по обяд ме ваксинираха с АЗ. Сряда по обяд вдигнах 38 градуса, така бях докато заспя макар че пих парацетамол. Четвъртък целия ден 37.3-37.5. и двата дни бях на работа. В петък у дома, почивката си имаше значение и бях без температура, макар че вече отпаднала и с главоболие. Днес съм свежа репичка и само малко ме наболява ръката.
Впрочем, мои познати лекар и зъболекар, които имаха възможност за Файзер, я пропуснаха, и сега се ваксинираха с АЗ. Явно си има предимства и тя...

# 20 592
по-добре да ваксинират и възрастните с АстраЗенека, отколкото с нищо, данните от вчера ги гледах сега - заболеваемост като към края на октомври, но с два пъти повече хоспитализирани и интензивни, отколкото тогава, и ежедневно нарастват със същото темпо като в онзи период - това, ако не е тревожно, не знам кое

# 20 593
Скрит текст:
Лично аз смятам, че постъпиха много правилно, като дадоха зелена светлина на всички желаещи ваксини. Ваксините тепърва ще идват - казаха, че се очакват големи бройки в началото на март. Ами извинявам се, обаче редно ли е хората, които искат да се ваксинират, да чакат със седмици и месеци, докато другите от приоритетните групи стоят и се чудят дали искат или не искат, записват се, а после не отиват? Да ги видя сега учителите и всички останали, които се туткаха и чудеха дали да се ваксинират, и чакаха да видят дали на колегите им няма да им поникне някой рог на челото от ваксината, как ще им се наложи да се редят на опашки и да чакат седмици, докато им дойде реда. В крайна сметка се даде път първо на най-важните - те се направиха на интересни и чакаха някой да им се помоли. Е, почакаха ги, помолиха им се - те пак си чакаха. Айде стига толкова - сега и те на опашката!

Бтв съобщиха, че за 24 часа са ваксинирани над 13 700 човека. Дали щяха да са толкова, ако още чакаха приоритетните да се начудят? Не! Цяла година стоим затворени и чакаме ваксини. Е, ето ги - който иска нека се възползва. Който не иска - не.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/nov-skok-na-zarazenite-s-covid-1 … 5a901Tq1GxcxAnA30

От учителите който иска, се ваксинира. Другите не са се чудели, а не искат просто. Така че не ги мисли тях, на никакви опашки няма да стоят.

# 20 594
Заради многото желаещи да се ваксинират във Военномедицинска академия и шефът на болничното заведение ген. Мутафчийски се включи в акцията.

Общи условия

Активация на акаунт