COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 523
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 775
Ново двайсет - Вирусолог: Комбинацията Pfizer и AstraZeneca дава добър имунен отговор
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/tazi-kombi … n-otgovor-6121757

# 20 776
  • Другата България
аз въобще не смятам, че някой ще ме потърси за втората доза; като попитах как ще знаят с каква първа доза съм, казаха, че в Единната система си виждат всичко, и няма нужда да нося никакви картончета /те бяха оставени навън и всеки може да си вземе и запише сам за себе си дата/

предполагам по-скоро, че биха се обадили, ако на съответните 28+ дни след първа доза няма налични ваксини, за да не се ходи.... също така мисля, че всеки ще може да получи втора доза където му е удобно - поне за АЗ вероятно ще я има навсякъде, така казаха, че ще работи и регистъра за записване - без ограничение къде да получиш втората доза
Силно се надявам да е така, както казваш.
Само че в началото не беше така. Първите ваксинирани с Файзер, медиците и разни други, си получиха картончета . Това е на близък лекар. Файзер. Има дори и партидата на поставената ваксина.
Пак казвам, дано в ел.система всичко се отразява коректно, само дето надали всеки редови ваксиниран има електронен подпис и си следи въпросното здравно досие.
Та това с оставените навън картончета и дето всеки сам може да се впише в тях каквото си поиска ми идва малко несериозно.
По тази логика да ги раздават направо наливно, с малко спирт и памук, те хората сами ще си ги поставят....

# 20 777
Разрешение са заради обществения интерес, което си е под условие. Ако....., то....

Под условие е "да се прилага при хора до 65 години" или"да се съхранява при -70 градуса ". Общественият интерес не може да е условие. Може да е обстоятелство обуславащо спешното одобрение, което не значи, че не са минали фазите на проучванията.

# 20 778
  • София
Сега ще се заяждаме ли? Наясно сме какво и защо направиха. Ако беше по обичайния начин, вероятно щяхме да чакаме още година.

Ще го редактирам онзи пост, мир да има, не ми се занимава. Нещо взеха много да ми идват грубостите за неграмотните и прочие. Че то и портаджии колкото щеш.

# 20 779
На моето картонче пише и партиден номер.  Виждам поправка с друг химикал от 22 .03. на 12.03. Само споделям, никакви притеснения нямам от ВМА. И съм безкрайно доволна от това, което направих. От една година не съм се чувствала толкова добре емоционално.
Скрит текст:

# 20 780
  • София
Майка ми и баща ми вчера бяха ваксинирана със Астра Зенека - имат същите картончета. Дата за втора игла - 30 април и при двамата.

# 20 781
това е картончето на ММ от днес

# 20 782
  • София
Странно, нали показаха от вчера картончета от Пирогов? Имаха си партидни номера, стикер залепен.
Остава да мотаят и електронната система.

# 20 783
  • София
Ново двайсет - Вирусолог: Комбинацията Pfizer и AstraZeneca дава добър имунен отговор
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/tazi-kombi … n-otgovor-6121757

Накрая ще се окаже, че комбинацията от гроздова със сливова дава най-добър резултат. Laughing

# 20 784
Под какво условие са пуснати? Аз знам за "спешно одобрение", не "под условие"

Другата ви част от разговора не ме интересува, но това сме го изяснявали:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1272933.msg42155001#msg42155001

# 20 785
явно с увеличаване на мащаба няма как да стане това с индивидуалните картончета и информация в тях, стикери и тн - в началото го правеха, ама тогава и имунизациите бяха бутикови Simple Smile

ето как изглежда информацията от здравното досие

Скрит текст:

# 20 786
Да споделя и аз. Ваксинирахме се днес след обяд в Св. Ана, София, бившата окръжна болница. Чакахме навън ок. 40 мин, и вътре още 20. Ваксинират само с АЗ. Дават картончета, на които пише повторна ваксинация на 30-ти март, но казаха не по-късно от две седмици след това. През цялото време на място беше директорът  на болницата, даваше съвети и разяснения. Добра организация.

# 20 787
Ваксините са минали всички необходими проучвания с които да бъдат одобрени, че и отгоре. Това че стана бързо е повод за радост и гордост, а не за съмнение. Първо поради огромния интерес се наляха много пари, които са необходими за проучванията и второ имаше къде да се тестват и това да стане бързо, заради самата пандемия.
Много често се правят сравнения с други ваксини, например ебола, но първо там интересът е много по-малък и съответно е трудно да си осигури финансиране и второ ебола се появява от време на време и то в региони, в които е по-трудно да се организират проучвания.

Досега вече има поставени около 200 милиона дози ваксини срещу ковид.

# 20 788
аз въобще не смятам, че някой ще ме потърси за втората доза; като попитах как ще знаят с каква първа доза съм, казаха, че в Единната система си виждат всичко, и няма нужда да нося никакви картончета /те бяха оставени навън и всеки може да си вземе и запише сам за себе си дата/

предполагам по-скоро, че биха се обадили, ако на съответните 28+ дни след първа доза няма налични ваксини, за да не се ходи.... също така мисля, че всеки ще може да получи втора доза където му е удобно - поне за АЗ вероятно ще я има навсякъде, така казаха, че ще работи и регистъра за записване - без ограничение къде да получиш втората доза
Силно се надявам да е така, както казваш.
Само че в началото не беше така. Първите ваксинирани с Файзер, медиците и разни други, си получиха картончета . Това е на близък лекар. Файзер. Има дори и партидата на поставената ваксина.
Пак казвам, дано в ел.система всичко се отразява коректно, само дето надали всеки редови ваксиниран има електронен подпис и си следи въпросното здравно досие.
Та това с оставените навън картончета и дето всеки сам може да се впише в тях каквото си поиска ми идва малко несериозно.
По тази логика да ги раздават направо наливно, с малко спирт и памук, те хората сами ще си ги поставят....

Аз имам същото картонче от вчера от Пирогов.  С партида на ваксината, дата, имена и всичко. 

Иначе продължавам да си имам малко температура, стигна до 38.5, сега се движи около 37.5, но не ми е лошо.

# 20 789
  • Другата България
Всички трябва да имат.
Това казвам.
А попаднах на доста постове и тук, и в мрежата, в които се споменава, че само са записани даните им и са били осведомени, че ще ги потърсят за втората доза по телефона. Без нищо получено от пациента. Това ми провокира поста, да не говорим за различния времеви диапазон на поставяне на втора доза - мернах от две седмици до три месеца. За АЗ.
Дано това бързане е заради хората, а не въпреки тях и за тяхна сметка, това ми е мисълта.
Иначе се надявам всеки да е достатъчно осведомен, за да знае как да постъпи първо - ако има проблеми, и второ - ако няма картонче.
Но отново ще се върна на възрастните пенсионери по затънтените села на страната.
Предполагам никой не си представя, че те имат електронен подпис, с който си следят здравното досие и евентуалната дата на поставяне на втора доза на евентуалната ваксина. На тях и това хвърчащо листче да им дадеш, няма да знаят какво да правят. Именно затова са ОПЛ, те следва да си следят пациентите, и да ги търсят и за едната, и за другата доза. Иначе възрастните отново са "сухи съчки". Хем ги оставиха последни, хем и тези без близки /млади хора/ съвсем са обречени. Нито ще знаят къде, какво, как, нито ще има кой да питат.

Общи условия

Активация на акаунт