COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 487
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 850
Имам една питанка,  нямам време да изчитам всичко. Последно преболедувалите има ли смисъл да се ваксинираме ? Бих се обадила на ЛЛ, но сега не е момента да и задавам такива въпроси.
не.
имаш по-добра защита от ваксината.

Заблуждавате хората, всъщност е обратното.
Ако нямате антитела е добре да се ваксинирате, да. И да имате пак коже да се ваксинирате.

# 20 851
Имам една питанка,  нямам време да изчитам всичко. Последно преболедувалите има ли смисъл да се ваксинираме ? Бих се обадила на ЛЛ, но сега не е момента да и задавам такива въпроси.
Моят пример е от споделено от  ЛЛ,  имаше антитела още есента,  сложи си ваксина още в началото на годината.

# 20 852
  • Русе
Утре  в Русе,  Дкц 2 ще ваксинарат всички желаещи. Преди малко ми се обади приятелка лекар

# 20 853
Протестиращи срещу ваксинация се събраха в Австралия преди стартирането на програмата за инокулация на коронавирус в страната.

Протести се проведоха в градове, включително Мелбърн, Сидни и Бризбейн, като участниците скандираха лозунги като: „Моето тяло, моят избор“.

Митингите бяха до голяма степен мирни, но полицията използва "лютив газ" и извърши няколко ареста в Мелбърн.

Националното разпространение на ваксината Pfizer трябва да започне в понеделник.

Австралийският медицински регулатор по-рано тази седмица също даде временно одобрение за ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, която се очаква да бъде пусната следващия месец.

Австралия се стреми да инокулира 4 милиона души до началото на март.
Приоритетните групи в 1-ва фаза включват 700 000 работници от фронтовата линия в здравния сектор, граничните служби и домовете за грижи, заедно с жителите на домовете за грижи.
https://www.bbc.co.uk/news/world-australia-56137597

# 20 854
Софиямед и няколко общински болници в София също се включват във ваксинацията със зелени коридори без предварително записване.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9537472

# 20 855
Австралийският медицински регулатор по-рано тази седмица също даде временно одобрение за ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, която се очаква да бъде пусната следващия месец.

Да те допълня само с един лек детайл, след одобрението на ваксината от регулатора, съветът им по имунизациите на базата на международния опит е приел, че за постигане на най-добри резултати, като имунен отговор, ефикасност и покритие на населението, ваксината трябва да се слага през 12 седмици.

https://www.health.gov.au/news/tga-provisionally-approves-astraz … -use-in-australia

# 20 856
Аз мислех утре да се ваксинирам, но ще изчакам за следващата седмица. С прясно излъчен глезен съм и не мога много време да вися някъде, ако се налага. Пък и понеделник се налага да пътувам и трябва да съм на линия и ок. Ще чета утре отзиви как е минало и се надявам и аз скоро време да се разпиша.

# 20 857
  • София
Прекарах Ковид по Коледа.Не съм си правила тест за налични антитела.Сега на дневен ред стои въпросът кога да се ваксинирам.Дали трябва да си направя количествен тест за налични  антитела и според резултата да се прецени?

# 20 858
Според проучване пътуването е допринесло значително за втората вълна в Ирландия. Мерките през пролетта са успели да елиминират вирусите, които са били в циркулация по време на първата вълна, но през лятото на 2020 година нови варианти на вируса са били внесени отвън, които в последствие са се разпространили.

https://www.irishtimes.com/news/health/travel-was-significant-co … -study-1.4489852?

Дейзи, споменаха, че т.н. "зелени коридори" вероятно ще има и през седмицата след определен час, така че според мен ще има много възможности човек да отиде да се ваксинира, ако се притесняваш от странични реакции, може например в петък или както ти е удобно.

# 20 859
  • В заешката дупка
Най-застрашени се възрастните хора в големите градове, дето всеки ден си купуват хляб от Лидл, не в малките населени места, дето се виждат с едни и същи хора всеки ден и те са пет човека най-много. Стига с тая мантра за малките населени места, проблемите са в големите градове предимно.

Да, точно така, в България възрастните живеят само в 5-те най-големите градове и те не искат да се ваксинират, а пък тези дето искат живеят в села с по 5 души. Други населени места и възрастни в България няма. В провинцоалния град на родителите ми има и Лидл, и Кауфланд, ама ваксинии за възрастните като тях, които искат - няма.

Толкова са грозни някои изказвания, че няма накъде повече!

# 20 860
  • Другата България
Аз не знаех, че само в ЛИДЛ и Кауфланд може човек да се зарази, сега и това научих.
Явно хората смятат, че хляб се пазарува само в големите вериги магазини.
А не в разни квартални гаражчета и селски магазини, в които нито някой спазва, нито някой следи за мерки.
Както и че на другите места освен в големите градове възрастните се виждат с "по пет човека на ден".
Ще рече човек, че се знаят поименно всички възрастни, ежедневието им по часове, както и график на контактите.

# 20 861
Ваксинирани с 2 дози пак се разболяват, но нямат симптоми. Не се знае обаче дали не предават вируса.
Добре е , че не боледуват, това се целеше, но..пак да пиша за възрастните, които живеят с други членове. Не може да се изоставят така болни хора , толкова ли не могат мобилни екипи да направят и да ги ваксинират желаещите. Има и хора инвалиди дори и млади да са. За изборите може съм чела някакви организации правят, а за здравето им..нищо не са помислили. Това и за малките градчета и селца може да се направи за населението там.

https://www.chernomore.bg/a/15-sviat/218861-vaksinirani-s-2-dozi … ezdLrYTUSos2HoYoo

# 20 862
  • София
Прекарах Ковид по Коледа.Не съм си правила тест за налични антитела.Сега на дневен ред стои въпросът кога да се ваксинирам.Дали трябва да си направя количествен тест за налични  антитела и според резултата да се прецени?

И аз съм в позиция на прясно прекарала вируса. Започна ме на 09.01, но се усложни и на 18.01 постъпих в болница с двустранна пневмония, където ме лекуваха 16 дни. После бях в задължителната 14-дневна карантина след болница, която изтече преди 2-3 дни. Предстоят ми контролни изследвания и ще пусна и тест за антитела.
Но навсякъде чета противоречиви мнения за ваксинирането след скоро прекаран Ковид и за антителата, които се образуват след преболедуване и след ваксиниране. Същевременно тези, които го изкарахме преди новите английски и южноафрикански щамове не сме защитени от повторно заразяване с тях, пак според публикации в нета.
Та съм в дилема дали да се ваксинирам в моя случай, реално съм около 35 дни след положителен PCR. Или може би да изчакам да минат 3 месеца, или 6 месеца...

# 20 863
Междувременно в Израел...

Новите правителствени и бизнес инициативи в Израел се движат в посока на двустепенна система за ваксинирани и неваксинирани, повдигайки правни, морални и етични въпроси

Израел продължи напред с най-бързата кампания за ваксинация срещу Covid в света, инокулирайки почти половината от населението си с поне една доза. Сега бързото ваксиниране превръща страната в жива лаборатория за определяне на правилата във ваксинираното общество - повдигайки трънливи въпроси относно правата, задълженията и по-доброто благо.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху гласува тази седмица за отваряне на търговски центрове и музеи за обществеността, при спазване на правилата за социално дистанциране и задължително носене на маски. За първи път от много месеци фитнес зали, културни и спортни събития, хотели и басейни също ще бъдат отворени отново, но само за някои.

Според новата система „Зелена значка“, която функционира едновременно като "морков и пръчка", правителството прави развлекателните дейности достъпни само за хора, които са напълно ваксинирани или са се възстановили/преболедували Covid. Две седмици по-късно на ресторантите, залите за събития и конференциите ще бъде разрешено да работят съгласно тези правила. Клиентите и присъстващите ще трябва да носят сертификат за ваксинация с QR код.

Израел е една от първите страни, които се борят в реално време с множество правни, морални и етични въпроси, докато се опитва да балансира стъпките към възобновяване на обществения живот с чувствителни въпроси като обществената безопасност, дискриминацията, свободния избор и неприкосновеността на личния живот.

„Ваксинирането е морален дълг. Това е част от нашата взаимна отговорност “, заяви здравният министър Юли Еделщайн. Той има и нова мантра: „Който не се ваксинира, ще бъде отлъчен.“

Дебатът, който се вихри в Израел, се разпростира и в други части на света, с планове за запазване на международни пътувания за притежатели на ваксинирани „зелени паспорти“ и предупреждения за нарастващи различия между по-ваксинираните богати страни и по-малко ваксинираните бедни.

Централното правителство на Израел - с нетърпение да изведе страната от третата национална блокировка, без да предизвика нова вълна от инфекции, беше подтикнато към действие от местни инициативи. Противопоставяйки се на правилата за блокиране на страната, закрит търговски център в предградието на Бат Ям от работническата класа в Тел Авив отвори врати миналата седмица за клиенти, които могат да докажат, че са били ваксинирани или са се възстановили от Covid-19.

В Кармиел кметът взе подобно решение да отвори своя град в северната част на Галилея за бизнес. Неговият офис започва да обработва искания от работодатели, които могат да проверят дали всички техни служители са получили необходимите две дози ваксина или са се възстановили от вируса.

А в други градове кметовете искаха да забранят на неваксинираните учители да отидат в класните стаи, докато някои хотелиери заплашваха неваксинирани служители с уволнение.

Д-р Мая Пелед Раз, експерт по здравно право и етика в Университета в Хайфа, защити някои ограничения на личните свободи за по-доброто. Работодателите не могат да принудят служителите да се ваксинират, каза тя, но може да им бъде разрешено да наемат само ваксинирани работници, ако това не може да навреди на бизнеса им.

"Това може да включва известни щети на индивидуалните права, но не всички вреди са забранени, ако са добре балансирани и легитимни, за да се постигне достойна цел", каза тя. „Това е ваш избор“, добави тя за развлекателните дейности. „Ако сте ваксинирани, можете да влезете. Докато не сте, не можем да ви позволим да застрашавате другите. “

Четири милиона израелци - почти половината от населението от девет милиона - са получили поне една доза от ваксината Pfizer, а над 2.6 милиона са получили втора доза. Но около два милиона граждани на възраст над 16 години все още не са изявили желание да се ваксинират.

Г-н Еделщайн, министър на здравеопазването, заяви в четвъртък, че ваксинацията няма да бъде задължителна в Израел. Но неговото министерство предлага законодателство, което да задължи неваксинираните служители, чиято работа включва контакт с обществеността, да се тестват за вируса на всеки два дни. И той насърчава законопроект, който ще позволи на министерството да идентифицира неваксинирани хора пред местните власти.

Местните власти и доброволци се опитват да примамят хората към центровете за ваксинация с оферти за безплатна пица, арабски сладкиши и в ултраортодоксалния град Бней Брак - торби с чолен - бавно приготвена традиционна яхния.

И все пак ваксинирането остава доброволно и не всички бързат с него.

34-годишният Офек Хакохен, управител на ваканционни къщи в Йерусалим, заяви, че вярва в естествения подход към здраво тяло и настоя, че рискът от вируса - който той нарича „грип“ - е преувеличен. Той добави, че не вярва на безопасността на ваксината.

Той каза, че не знае какво би направил, ако бъде въведено законодателство, ограничаващо възможностите му.

„Но няма да се ваксинирам. Със сигурност ще участвам в демонстрации. Вярвам, че няма да бъда сам ", каза той и добави:" Мога да оцелея, без да ходя на театър, на футболни мачове или в ресторант. Досадно е, но какво мога да направя? “

Концертите и ресторантите са лукс, от който хората могат по-лесно да се откажат. Но въпросите стават все по-належащи и спорни, що се отнася до правата на работодателите и работниците.

Правата на преподавателския състав са подложени на особено внимание, тъй като някои училищни класове се отварят отново. Една четвърт или повече от израелските учители не са потърсили първа доза, ситуация, която според критиците представлява потенциална опасност за ученици под 16 години, които са твърде млади, за да бъдат ваксинирани. Някои здравни работници също се въздържат от ваксинация.

След като редица кметове на градове заплашиха да забранят неваксинираните учители до достъп до техните класни стаи, заместник-главният прокурор поясни, че те нямат правомощията да го правят без ново законодателство.

Д-р Пелед Раз заяви, че временният закон за извънредни ситуации, уреждащ реакцията на Израел срещу Covid-19, ще бъде по-лесен за изменение по отношение на здравните работници, отколкото за другите професии, поради потенциална вреда за тях и пациентите, като добави, че това ще бъде оправдано.

„Искате да станете медицинска сестра и няма да се ваксинирате?“ казва Д-р Пелед Раз. „Или се ваксинирайте, или изберете друга професия“, допълва Раз.

Но две организации за защита на правата, Асоциацията за граждански права в Израел и Горещата линия на работниците, заявиха, че вече са получили жалби от други неваксинирани работници. Групите написаха писмо до главния прокурор този месец с искане той да даде ясно становище и заяви, че съгласно съществуващия закон работодателят може да не изисква информация от работниците относно техния ваксинационен статус.

Постигането на баланс между конкуриращи се права и интереси остава предмет на дебат, каза той и изисква широко обсъждане в Парламента.

Барак Коен, адвокат и социален активист, повдигна още въпроси в неотдавнашен пост във Facebook .

„До каква степен е подходящо да се упражнява натиск и принуда, когато процесът на вземане на решения около ваксината се държи скрит, на тъмно и поверително?“ той пише, като отбелязва, че не отрича сериозността на коронавируса или ефективността на ваксината Pfizer.

Той също така посочи ниското обществено доверие в правителството и това, което той нарече "огромния финансов интерес" на фармацевтичните компании.

В Кармиел кметството е предоставило на поне 20 фирми местна версия на "Зелена значка", която да поставят на прозорците си, според Ели Саде, директор на кметството. Всички, които са влезли в обектите, са били длъжни да покажат, че са били ваксинирани или са се възстановили от вируса. Но полицейските служители казаха на собствениците на магазини да затворят, защото нарушават закона.

Търговският център в Бат Ям, който искаше клиентите да докажат, че са били ваксинирани, скоро отложи изискването за показване на зелен паспорт на входа и се върна към охраната с термометри за температура.

Вътре малкото отворени магазини бяха създали свои собствени правила за влизане. Една верига спазва основните разпоредби за социално дистанциране, докато друга изисква сертификат за ваксинация. Магазините за спортно облекло и бельо поддържаха услуга „за износ“ за клиентите, които стояха пред вратата.

20-годишната Хайфа Зейнаб, която работи в магазин за подаръци, заяви, че не планира да бъде ваксинирана, тъй като леля ѝ е била обзета от световъртеж след двете й дози. Ако на Хайфа Зейнаб ѝ беше казано да не идва на работа без зелен паспорт или отрицателен тест на всеки два дни, тя казва, повдигайки рамене: „Така че няма да дойда на работа.“

https://www.nytimes.com/2021/02/18/world/middleeast/israel-covid … p;pgtype=Homepage

# 20 864
и назад бях писала - британските препоръки са да са минали 28 дни от положителен PCR или симптоми; американските не определят срок, освен при лечение с плазма или моноклонални антитела -тогава се изчакват 90 дни

вече кой какво ще прецени, си е лично решение

Общи условия

Активация на акаунт