COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 720
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 075
  • София
А дали са разрешени вече масови организирани събития за учениците (лагери, екскурзии и т.н)?

# 21 076
  • София
В Окръжна няма хора също.

# 21 077
Не, на какво основание да ги разрешат?

# 21 078
# 21 079
  • София /Абсурдистан
Аз бих послушала лекуващите ме онколози в случая.
Везната клони към това решение при мен.

Няма да ти навреди ваксината, но пък едва ли ще имаш пълен имунен отговор както при здравите. Как са ти WBC и лимфоцитите? Аз съм с хематологично онкозаболяване и нямам никакво намерение да карам лимфоцитите си да произвеждат каквото и да било. Ще изчакам някоя антигенна/пептидна/белтъчна ваксина. Вероятно Novavax.
Влязоха вече в норма. Активното лечение го минах и сега само ме следят. И оправям последиците от лечението.

# 21 080
Д-р Аспарух Илиев

На непрекъснатия поток на едни и същи въпроси за ваксинациите за Ковид и противоречивите мнения на личните лекари, правя кратко и ясно уточнение:
1. Няма никакъв проблем да се ваксинирате след прекаран Ковид. Проучванията показват добра защита до около 3-и месец  след инфекция, можете обаче спокойно да се ваксинирате преди или след този период. Това само ще подсили имунитета Ви и няма никакъв негативен ефект.
2. Алергиите и автоимунните заболявания НЕ СА противопоказание за ваксиниране. Изключение са алергиите към други ваксини, към латекс (в тапите на шишенцата има следи), както и доказани алергии към съставките. Хашимото, уртикария и пр. не са противопоказания. Консултация е необходима при чести случаи на анафилактичен шок към множество субстанции.
3. Сърдечни болести, астма, диабет не са противопоказания. Единствено противосъсирващи медикаменти изискват по-малка игла при инжекцията и хубаво натискане, за да не се получи кръвоизлив.
4. След ваксинация може да има температура, треска, болки по мускулите за 24-48 часа. Нищо страшно, ще го преживеете, аспирин и парацетамол може да нямат особен ефект.
5. Почти сигурно е, че нито една от ваксините няма да увреди способността ви да имате деца. Няма как, във ваксините няма фактор с капацитет на мутаген или предизвикваща промени, увреждащи органите за репродукция. За да възникне някакъв неочакван ефект в тялото, е необходим механизъм за това. Във ваксините няма нищо, което да го предизвика. Доста по-скептичен съм за кренвиршите, например. За пример мога да посоча възможността от ваксината да стана супермен - възможно ли е? Може би, но е много малко вероятно, няма как, в нея няма нищо, което да ми дава специални сили. Всяко различно становище и препоръка да се чака 6 месеца преди ваксинация не се базира на никакви факти. По време на бременност няма никакви данни за вреден ефект на която и да е ваксина, само поради предпазливост се препоръчва да се пропуснат първите 3 месеца. Бременните са рискова група, която има много по-висока смъртност от останалите хора при Ковид инфекция, рискът от спонтанен аборт е повишен при Ковид. Експерименти с животни и примати, проведени от фирмите производител на мРНК ваксини, не показват проблеми. Ако сте несигурни, изчакайте провеждащите се тестове в бременни. Но имайте и предвид, че самата инфекция крие рискове.
6. Ваксината Спутник не е разрешена в България, не е по-сигурна от другите и няма никакъв шанс скоро да е налична. Вината не е на ЕС, руската фирма-производител не е изискала разрешение от ЕМА.
7. Въпреки че е малко по-малко ефективна, ваксината на АстраЗенека е отлична и ако нямаше РНК ваксини, щеше да е хит.
8. Ивермектин не е алтернатива на ваксинацията и е вятър и мъгла. Спестете си парите. Този пост обаче няма за цел да коментира ивермектин в детайл.
Препоръката за поставяне на всяка ваксина са ясни - липса на активна инфекция, на висока температура и принципно друго тежко активно заболяване. Ако сте с пневмония и 39 градуса, не си слагате ваксина, защото това ще влоши и без това високата температура и влошеното общо състояние. Ако сте с току-що настъпил инсулт и сте в реанимация, също - не искате треска и мускулни болки на фона на тежко общо състояние. Ако сте с тежко автоимунно заболяване с висока активност (не уртикария, сенна хрема или Хашимото, които са неприятни, но не и наистина тежки) с данни за силно дисбалансирана имунна система в момента (което ще се установи от лекар-специалист), можете да изчакате да се нормализирате и след това да се ваксинирате. Отправям молба към колегите да престанат с импровизациите и съчиненията по слухове и непроверени източници, ако не знаете, не си измисляйте.

Допълнение:
1. Раковоболните в терапия или в трайна ремисия могат да се ваксинират. При провеждаща се противоракова терапия съществува риск от несъздаване на ефективен имунитет поради потискането на имунитета. Това обаче не е основане да не се направи. Във ваксината няма жив вирус и поради това няма риск от усложнения като възникване на инфекция.
2. Няма противопоказания за ваксинация на пациенти след трансплантация. Както при раковоболните по време на терапия, лекарствата, потискащи имунитета след трансплантация могат да доведат до потискане на имунната реакция към ваксината. Това е риск за ефективността на ваксината, но не крие риск за здравето на пациента.
3. Случаи на подуване около филърите при жени с големи дози от тях са единични (три случая при Модерна), изключително редки и временни. Междувременно има дори съмнение, че изобщо са били предизвикани от ваксините.

# 21 081
Присъединявам се. Не съм от т. нар. Приоритетни групи, но се оказа, че мога да се запиша в 3-та фаза. На 22.01 бяха пуснали запитване от нашето министерство, записах се. На 11. 02 отново ни пуснаха мейл за потвърждение- потвърдихме, за препарата на АЗ. И от тогава ни вест, ни кост! Така или иначе не живея далеч от столицата, та се замислям дали да не си направя полудневна екскурзия до някой столичен ваксинационен център ...
 [/b]
Скрит текст:
Ами нали уж нямаше да има възможност за избор, пък сега записвали желаещи за Пфайзер?

През април, май и юни, България ще получи 1 700 000 дози от Pfizer и Moderna, имайте търпение, ако желаете да се ваксинирате с РНК ваксина. Ако не ви се чака - с Астрата.

В интерес на истината аз съм от третата фаза на ваксинационния план. Още средата на януари работодателят ми прави списък с желаещи за ваксиниране.

От тогава нищо. Confused

Аз съм в същото положение горе-долу. На 10 февруари ни събраха имената и оттогава не ни казват нищо...
Аз съм учител, списък правихме средата на декември, още не са се обадили. Дава при вас по-бързо се разрешат нещата.
 За съжаление организацията е безобразна, затова смятам, че тези коридори всъщност са добро решение.

# 21 082
  • София
Не, на какво основание да ги разрешат?
Не знам, разбрах че, някъде вече се планират такива в училище и затова реших да попитам, защото ми се стори странно, но пък може да съм пропуснала нещо. Да не би да са обсъждали да разрешат нещо такова, примерно за март, април?

# 21 083
  • София
Хваля РЗИ-Пазарджик, брат ми се ваксинира сега. Мерили са им кръвно, Т, кислород, преглеждали са ги, преди ваксиниране. Имало е хора, но организирано и си е вървяло.

# 21 084
Прекрасна беше статията в "24 часа" (качена вчера в темата) - безредието  създаде ред и свърши работа. И аз съм трета група и отдавна чакам действие. То беше чудене, питане, чакане на заповед "отгоре"... Отидох си вчера във ВМА и спрях да се вълнувам от бюрократичното нищоправене.

# 21 085
  • София
Ясна е работата, другия уикенд ако нямам хабер от върховете на нашата фирма, действам сама.

# 21 086
Аз не разбирам тази дискусия.
Какъв е страхът на ваксинираните от неваксинираните?
Ако си ваксиниран и си на ресторант, дори на масата с неваксиниран, за теб реално няма никаква опасност.
Нека зачитаме правото на избор на всеки и да не натрапваме нашето.
Има, и още как. Като напълнят пак болниците и ваксинираните останат без адекватно лечение на други заболявания и тежки състояния. Като се наливат пари за клиничните им пътеки, които биха могли да се употребят за по добра апаратура и лечение на други състояния.
Като дават поле за изява на вируса и възникването на нови мутации срещу които ваксините са неефективни.
В момента квартал на Солун е в пълен локдаун заради случаи на африканската мутация. Дано не са я изтървали, че... Confused

Гейзер, това, меко казано, не знам как да го нарека.
Никоя болница до сега не се е трансформирала само в Ковид-болница. И други отделения да са масово закривани. Така че, не се притеснявай.  Пък и не се ли съгласихме, че ваксината не предпазва от заболяване, а от тежко протичане на болестта. С ефективност 60 - 90 %, все остават едни 30 -40%, които ще се нуждаят от лечение. И за другите заболявания ще има клинични пътеки. Които пари идват от данъци. Плащани включително и от неваксинирани.
А за мутациите какво говориш. Африканската мутация е вече факт. Ваксинирането ще попречи евентуално на възникването на българска мутация, например.
За бъдещи мутации говоря разбира се. Това че я има африканската, не изключва вероятностт за поява и на други, още по опасни.
Ваксината предпазва до голяма степен от заразяване, и почти на 99% от тежко протичане. Така че за какви ваксинирани на болнично лечение говориш пък ти.
Отделения масово закрити може и да няма, но нали помниш колко народ се натръшка с инфаркти и инсулти заради закъснели линейки, усложнени състояния заради отменени планови операции, че и цели болници имаше превърнати в огнища на Ковид.
И изобщо представи си ако картинката през ноември, започне да се повтаря всеки ноември.
Сякаш не ни стигат другите болести, ама много държим и тази добавим в списъка.
Данъци може и да плащаме, ама картинката е плачевна. Стара апаратура, кисел персонал заради ниски заплати, малко и раздрънкани линейки...
Ама малко ни е... Angry

# 21 087
Хваля РЗИ-Пазарджик, брат ми се ваксинира сега. Мерили са им кръвно, Т, кислород, преглеждали са ги, преди ваксиниране. Имало е хора, но организирано и си е вървяло.
Това с меренето на кръвното не го разбирам наистина. Мен като ми мерят кръвното винаги е високо, това значи ли че никога няма да ме ваксинират. И изобщо какво отношение има кръвното към ваксината. Като ти бият ваксината вдигаш кръвно ли? Някъде по указанията на ваксината пише ли че не може да се поставя при високо кръвно и затова трябва да се мери кръвното преди да се постави? Защо го мерят, не мога да разбера

# 21 088
Частните болници няма ли също да се активират, Токуда, СофияМед...?!

# 21 089
Включили са се.

Общи условия

Активация на акаунт