COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 459
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 140
Не може всички ваксини така рязко да свършат от вчера за днес. Всички видове ли свършиха. В РЗИ-тата няма начин да няма ваксини. От брифинга не стана ясно изобщо ли спира боцкането или само зелените коридори спират. ЛЛ ще получат ли от ваксините останали в РЗИ или някаде в складове ли, незнам къде. Да не стане като грипните ваксини, само за избрани хора да има флакончета.

Казаха го много добре - само зелените коридори се спират. Останалите ваксини ще се слагат само на приоритетните групи. В събота се очаква да пристигнат още ваксини на АЗ и веднага ще се разпределят по ванксинационните пунктове и при ЛЛ. Отделно към зявените 20 000 дози на Модерна за м. март са заявили допълнително още 60 000 дози. За Пфайзер нищо не споменаха

# 22 141
Скрит текст:
Не зная дали е коментирано, защото много бързо се изписват страниците и не мога да изчета.
Снощи ходих до Иван Рилски в София- дененощния пункт. Беше затворен и имаше бележка, че няма ваксини. Това беше споменато в темата, но не съм прочела и глешката си е моя.
Сутринта в 9ч отидох във ВМА, но нямаше "зелен коридор", ОБАЧЕ се оказа, че ваксинират служителите на големи компании- по думите на охраната "на Виваком, А1, БНТ, БНР и др.". Питам се, защо е това? Едно е да махнат "зеления коридор", за да ваксинират само възрастни и хора с хронични заболявания- това го разбира. При недостиг на ваксини е логично. Но А1 и Виваком? Ами с какво един служител на А1, който работи хоум офис, е по-застрашен от мен? Аз съм адвокат, ходя по дела. За дистанция с подзащитните трудно може да се говори- трябва да сме рамо до рамо, обменяме си думи/изречения тихо и "на уше" по време на делата... И в крайна сметка една касиерка в Кауфланд, която е цял ден сред хора, не е ли по-застрашена дори от мен?
Така че това за премахването на "зелени коридори" не е съвсем вярно. В момента ВМА работи като частна болница на определени корпорации и това хич не ми харесва, не че някой ме пита...
Да ти е хрумвало, че въпросните Виваком, А1, БНТ, БНР се водят компании с дейност от национална сигурност ??
Същото за ЧЕЗ.. мез ... и така.

Чак национална сигурност...Малко по-спокойно! Да продават телефончета ли?
[/quote]

Я помисли пак Simple Smile

# 22 142
  • Сф
Не зная дали е коментирано, защото много бързо се изписват страниците и не мога да изчета.
Снощи ходих до Иван Рилски в София- дененощния пункт. Беше затворен и имаше бележка, че няма ваксини. Това беше споменато в темата, но не съм прочела и глешката си е моя.
Сутринта в 9ч отидох във ВМА, но нямаше "зелен коридор", ОБАЧЕ се оказа, че ваксинират служителите на големи компании- по думите на охраната "на Виваком, А1, БНТ, БНР и др.". Питам се, защо е това? Едно е да махнат "зеления коридор", за да ваксинират само възрастни и хора с хронични заболявания- това го разбира. При недостиг на ваксини е логично. Но А1 и Виваком? Ами с какво един служител на А1, който работи хоум офис, е по-застрашен от мен? Аз съм адвокат, ходя по дела. За дистанция с подзащитните трудно може да се говори- трябва да сме рамо до рамо, обменяме си думи/изречения тихо и "на уше" по време на делата... И в крайна сметка една касиерка в Кауфланд, която е цял ден сред хора, не е ли по-застрашена дори от мен?
Така че това за премахването на "зелени коридори" не е съвсем вярно. В момента ВМА работи като частна болница на определени корпорации и това хич не ми харесва, не че някой ме пита...

Да ти е хрумвало, че въпросните Виваком, А1, БНТ, БНР  се водят компании с дейност от национална сигурност ??
В грешка си.

# 22 143
  • София

Да ти е хрумвало, че въпросните Виваком, А1, БНТ, БНР  се водят компании с дейност от национална сигурност ??

Само да спомена, че на самата национална сигурност все още не и е дошъл реда....
За сметка на А1 и Виваком...

# 22 144
Къде беше мисълта за националната сигурност когато се реши вирусът умно да се разпространява навсякъде?
Редно беше медиците на първа линия и възрастните да са първи. Едните с най-голям риск от среща, другите с най-голям риск при среща.
Почти всички държави така постъпиха и не им спря тока, интернета е водата по този повод.
Моят баща, от чиято група по възраст и пол има най-много починали досега в България успя да се ваксинира най-накрая заради отворилия се по случайност зелен коридор.

# 22 145
Скрит текст:
Скрит текст:
Да ти е хрумвало, че въпросните Виваком, А1, БНТ, БНР се водят компании с дейност от национална сигурност ??

[/quote]

Мисля и пак не мога да го измисля! Аз и мъжа ми от 1г не сме стъпвали в офиса, а всяка сутрин, съседа със служебна кола на А1 се качва костюмиран и заминава на работа...Специално в тия компании не знам кое налага ходене в офиса...

# 22 146
  • София
Къде беше мисълта за националната сигурност когато се реши вирусът умно да се разпространява навсякъде?
Редно беше медиците на първа линия и възрастните да са първи. Едните с най-голям риск от среща, другите с най-голям риск при среща.
Почти всички държави така постъпиха и не им спря тока, интернета е водата по този повод.
Моят баща, от чиято група по възраст и пол има най-много починали досега в България успя да се ваксинира най-накрая заради отворилия се по случайност зелен коридор.

Никъде не е мисълта. Ни за национална сигурност, ни за рискови.
И да не се оправдават с антиваксъри, че им оставали ваксини.
Но, нищо. Много се ваксинирахте, нали? А, като казвам, че откраднахме ваксините на бабите, един куп тук отричат.

# 22 147
  • София
Личният ни лекар днес е получил само 10 броя ваксини и сега се чуди кого по-напред да ваксинира. Дано се канализират нещата скоро, за да се поуспокои обстановката.

# 22 148
  • София
Никой не е откраднал, според мен. Такова решение взеха, такова беше изпълнението...
Дано да е въпрос на дни.

# 22 149
  • София
Никой не е откраднал, според мен. Такова решение взеха, такова беше изпълнението...
Дано да е въпрос на дни.

Съгласна съм, че като ти тикат решение, което те устройва, ще се възползваш.
Откраднахме, ако искаш го замени с "управляващите откраднаха". Че то си е така.

# 22 150
Мъж ми днес се ваксинира с АЗ, от прословутата трета фаза.
Аз ходих  да чакам в зелен коридор , трета резерва бях на безценно флаконче. Друго класиране ще чакам.

# 22 151
То по тази логика, всичко може да се окаже национална сигурност, само бабите и болните не.
Бързат да се ваксинират хора, които или работодателят им ги кара да направят това, или искат да заминат за чужбина, а там това може да се окаже необходимо.
Масова ваксинация, при която млади и здрави се конкурират с болни и възрастни е с предрешен резултат. Смешно е, че още има коридори за възрастни до 10ч. в магазини, но за ваксините - не. Предвидиха да запазят втората доза за ваксинираните с Пфайзер и Модерна, но не сметнаха колко дози да запазят за възрастните хора.
Сухите съчки "огин да ги гори"

# 22 152
Скрит текст:
Скрит текст:

Мисля и пак не мога да го измисля! Аз и мъжа ми от 1г не сме стъпвали в офиса, а всяка сутрин, съседа със служебна кола на А1 се качва костюмиран и заминава на работа...Специално в тия компании не знам кое налага ходене в офиса...
[/quote]
Обаче държите на Интернет и телевизия ежедневно и при нужда искате моментално рескция от страна на компанията за отстраняване на аварията, защото ви е необходимо да работите в къщи.... Някой трябва да направи това, дори  на домашно посещение.... От дивана няма да стане.... Еееййй, все другите криви....
А прасенцето и пиленето да не мислите че се раждат като пържоли и само продавачката в магазина е достатъчна да стигне на вашата трапеза.... А да и шофьор да я достави до вратата, щото не ходим в магазина...
Аз пък смятам че работещите имат крещяща нужда от ваксина

# 22 153
На брифинга се докладваха грешни данни, които после безкритично се повториха от медиите.

• Какво е заболеваемост = incidence (per 100K), в ECDC: 14-day rate?

Това са просто новите случаи на 100 хил. души за даден период (например 14 дни, както е по ECDC). Това е дефиницията в текущия международен жаргон; теоретично може да се разглежда по-нюансирано, но тук това е ирелевантно.

• Как се смята?

Сумираме новите случаи от последните X дни (обикновено 7 или 14). Разделяме на населението на въпросния регион/страна. Умножаваме по 100 хиляди. За България: ~ сума от новите случаи за X дни, разделена на 69.5.

• Защо на брифинга от 25.02., Кунчев казва 156 вместо актуалната 14-дневна заболеваемост (~218)?

ECDC публикува сравнителни данни, вкл. 14-дневна заболеваемост, за ЕС членки и други страни като отворени данни [https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/data]. Данните са по седмици и се обновяват всеки четвъртък за предходната седмица. Заради това, показателите винаги са с 4-10 дни закъснение и не са предназначени за информиране в ситуация на криза или взимане на решения на местно ниво. Освен това, 14-дневната заболеваемост не е и адекватна за тази цел: трябва да се ползва 7-дневна, която реагира по-чувстително на текущото положение.

Кунчев вероятно взима решение да цитира заболеваемост по ECDC, за да избегне конфликтни въпроси относно преминаването на 200, определена по-рано от министъра като граница за затягане на мерки. Само че, дори това не му се отдава, защото по време на брифинга ECDC данните вече часове наред са обновени и заболеваемостта по тях е 186 (за предходната календарна седмица №7). Брифингът започва в 10 ч., докато моят сайт, който се обновява от ECDC около полунощ, вече имаше актуалната цифра [https://raw.githubusercontent.com/StanTraykov/c19bg/gh-pages/cur_svg/C11_cmp_i_eurp.svg] (проверимо в github историята).

Кунчев всъщност цитира на брифинга заболеваемостта от седмица №6, завършваща на 14.02. Това са данни с 11 дни закъснение. Тогава заболеваемостта по ECDC е 157. Оставащата разлика от 1 вероятно е по инерция, защото оттогава заболеваемостта само расте, и към днешното докладване (данни до 24.02.) е 218.

Кунчев също така за пореден път сравнява нашата заболеваемост директно с тази на други ЕС страни, но пропуска, че (1) в България се тества многократно по-малко, съответно и откриваемостта ни е ниска, (2) в България всъщност не живеят 6.95 милиона души и всъщност трябва да разделим на по-малко число за получаване на реалистична заболеваемост. Тези две обстоятелства влошават съпоставимостта на нашите данни и подчертаването, че сме на "22-ро място" всъщност е заблуждаващо.

• Защо Мутафчийски казва заболеваемостта е 216 на 7-дневна база?

Актуалната 7-дневната заболеваемост е 126. Може би са объркани първите две цифри в разпечатката му. 216 би означавало 216 * 69.5 = ~15 хил. случая за последните 7 дни. Всъщност са под 9 хиляди.

• Брифинга може да гледате на [https://coronavirus.bg/bg/briefings/179], като въпросните изявления са на:
>> 7:40 (Кунчев) и
>> 9:44 (Мутафчийски)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10160665813492785&id=601707784

# 22 154
  • София
Обаче държите на Интернет и телевизия ежедневно и при нужда искате моментално рескция от страна на компанията за отстраняване на аварията, защото ви е необходимо да работите в къщи.... Някой трябва да направи това, дори  на домашно посещение.... От дивана няма да стане.... Еееййй, все другите криви....
А прасенцето и пиленето да не мислите че се раждат като пържоли и само продавачката в магазина е достатъчна да стигне на вашата трапеза.... А да и шофьор да я достави до вратата, щото не ходим в магазина...
Аз пък смятам че работещите имат крещяща нужда от ваксина

Я, кажи колко хора от ХВП и селското стопанство са ваксинирани?

Общи условия

Активация на акаунт