COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 082
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 620
Не мога просто да си намеря място, много се ядосах. как може да сме толкова безотговорни.
Чакам на опашка на бензиностанция. Работи само една касиерка и има насъбрани доста хора (някои само за кафе и опашката се бави). Пред мен двама младежи без маски, на които касиерката и охраната правят забележка. Те казват, че маска няма да сложат, защото вирус няма, облъчват ни и цялата тирада... Охраната им казва, че не може без маска, а те казват, че ще си тръгнат но няма да си платят зареденото гориво. Ако искат от тях да платят, то те ще чакат на опашката без маски. Хората започват да недоволстват, но охраната казва, че ще направи компромис, защото горивото им е заредено. Човекът, който в момента чакаше на касата взима две маски и им ги дава и казва, че ще ги плати, а те ги хвърлиха най-демонстративно. С нагли усмивки започнаха да се разхождат из помешението и да разглеждат и пипат навсякъде, а единия започна да кашля нарочно...
Чудесно. Сигурна съм, че има камери. Предполагам, че са платили с банкови карти. При добро желание може да ги идентифицират и съответно да си получат глобата... Дали?

# 22 621
Да не си платиш горивото е престъпление. Да не сложш маска също. Полиция се вика в такъв случай. Арест и вече по процедурата

# 22 622
  • София
Че какво лошо има ако здравната система не издъхва, в болниците да има и по-леки случаи, ако, например, носят някакъв рисков фактор - възрастни, хронично болни, с наднормено тегло? То е страшно като заиграе сериозният триаж и приемат от задух нагоре. Сега ако има възможност - нека приемат и по-леки и да ги наблюдават.
The Economist имат много интересен анализ на минусите на дългия хоумофис, цитирани са в "Капитал". За съжаление оригиналният им сайт изисква абонамент...

# 22 623
  • на пъпа на Златията
Скрит текст:
Не мога да повярвам, че се водят същите  дискусии, като през октомври. [/b]2.Сега болниците се пълнят с фалшиви пациенти, на които нищо им няма, но пък интересно защо интензивните и починалите се покачват. 1.И защо през лятото болниците не си изпълняваха норматива с Ковид болни. Пак явно умират от страх. Скоро отново ще открием топлата вода, че понеже здравната система ни е прогнила, затова умират хората, а не от Ковид и че всъщност умрелите отхдруго са много повече и то е защото фалшивите болни с нястивка и положителен тест пълнят болниците. Коя европейска държава продължи да разхлабва мерки при ясни показатели, че бритавнският щам става доминиращ? Къде по света достигнаха стадния имунитет преди нас? ББ нищо няма да затваря. А след изборите, няма да е по-добре, защото няма нито една партия, която да е дала и минимална заявка, че е за по-строги мерки. Чорбанов вече си осигури място в парламента. За голямо съжаление, вероятността да се окажем втора Чехия са огромни. Ноември си отвисяхме  повече от месец на първо място по смъртност. Като сложим и свръхсмъртността, сигурно сме първи за зялата втора вълна в Европа. Но пак се вадят от 10 кладенеца вода,

2. Добре, значи приемаме, че Милитана и проф. Плочев лъжат.

И освен това аз не съм казвала, че няма да има вълна(естествено, че това предполага увеличаване на броя хоспитализирани и интензивни) , просто се надявах да е по-малка, засега ми се сбъдват прогнозите, дано продължи така. Не разбирам какво толкова им пречи на някои това.

Слънчевата, благодаря за информацията ! Сигурна бях, че е така, не съм слушала Мутафчийски, но знам как функционират болниците в България, особено когато са търговски дружества и са на загуба вече от година.

Скрит текст:
Как е в Германия? Не дават ли двойни заплати на  мед. персонал, да обгрижват  леко болни? . Ние също много добре знаем как е в българските болници. И точно за това общата смъртност  не се вдига , щото кой е имал нужда от лечение не го е получил или е било  неефективно. Ние сме доволни и на това  да се закрепи здравето и на по леко болните за 2 седмици. .Няма такава яма в Германия , нали? 

Нямам идея защо свързваш  лошото здравеопазване с  това че болниците са търговски дружества?
Струва ми се че си противоречиш.
Казваш че  в болниците са леко болни а негодуваш че управлението  охлабва мерките?
Предполагам че управлението гледа общата смъртност , защото е наясно че не може да рзчита на статистиката и за това отваря.
Ето ти графиката.
https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/%D1%83%D0%BC%D0%B … D0%B8%D1%86%D0%B8

# 22 624
Опит за прогноза на това, какво би се случило, ако оставим отварянето да продължи и не се върнем назад с мерките. Първата графика показва зависимостта между усреднения брой нови случаи и усреднения брой починали след 17 дни (периодът с максимална корелация). Това е 4.1% леталитет от откритите случаи, но това са само официално починалите. Оценките на реално починалите за 2020-а година пряко или косвено от Ковид-19 е двойно повече починали (15000 вместо 7500). Възоснова на този модел можем да пронозираме средния брой починали от прогнозата за средния брой новозаразени. За новозаразените изчисляваме първо коригирания брой нови случаи, при който корекцията е заради процента позитивни (превалентността на заболяването зависи експоненциално от процента позитивни, примерите с добри модели и данни са за маларията, има и теоретични основания). Този коригиран брой показва по-бърз ръст от официалната статистика и съответно по-висок R, който се изчислява от него (средно колко души заразява един човек). Този R се моделира и прогнозира с Arima модел за 21 дни напред. Възоснова на тази прогноза се изчислява и средният брой новозаразени, който до края на периода достига до 8 000 души. Починалите на ден стигат до 500 души (те са със 17 дни средно закъснение).
Няколко ограничения на тези модели и техните прогнози:
1). Ограниченият капацитет за тестване най-вероятно няма да покаже тези числа. Смъртните случаи ще се видят по надвишената смъртност, но там трябва да се изчислява много внимателно, защото надвишената смъртност от миналата година сваля средното ниво, над което трябва да отчитаме надвишена смъртност (ако преди са умирали по 2000 души на седмица средно, но миналата година има 100 годишен рекорд по смъртност с 18800 повече, то при липса на епидемия трябва да умират по-малко на седмица - около 1700 души).
2) Достоверността на прогнозите намалява бързо с времето, доверителните интервали, в които с 95% вероятност се намират случаите, се разширяват бързо. Поради това тази прогноза ще преизчислявам всеки петък.
3) В тези прогнози не са заложени бързи насищания и обръщания на скоростта на заразяване поради натрупан колективен имунитет. Причините са няколко: Първо, по мои оценки общо имунизираните (преболедувани и ваксинирани с имунитет) са все още под 2млн. Второ, британският вариант е много по-заразен с R=3.4 спрямо R=2.5 на предишните варианти и това ще компенсира ефекта на щит, който имунизираните дават (да забавят епидемията). Наблюдава се на много места (Британия, Холандия), че е така, не е само изчисление. Трето, вероятно до момента на достигане на насищане с имунизирани (преболедували и ваксинирани с имунитет), южноафриканският вариант ще е започнал да циркулира тук. Датски туристи от Танзания са дали положителен тест за него. Така този вариант ще поеме щафетата от британския и ще атакува преболедувалите, които не се ваксинират. Друго - боледуването от Ковид трае дълго време, по-дълго и с новите варианти. Отнема месец поне и за изграждане на стабилен имунитет от ваксиниране, т.е. случващото се през март масово ваксиниране ще подейства след началото на април.
4) Може да има известно забавяне на смъртните случаи в болницата, което да се отрази във временно по-нисък брой починали (отново това ще се гледа от данните на НСИ).  При домашно лечение на случаи за болница такова забавяне липсва поради липса на интензивно лечение. Това се показа есента при много бързото нарастване на надвишената смъртност.
5) Взимането на допълнителни мерки срещу разпространението ще промени тези прогнози, така, както действията в Кюстендил се отразиха. Ако правителството все пак предприеме решителни действия, ще има промяна на режима и няма да се стигне до този брой заболели и починали.
6) Тук не е отразен по-високият леталитет на британския щам, тъй като оценките дават много широки граници. Прогнозата за R с Arima достига бързо насищане, което след преизчисляване с нови данни ще е по-високо. Не е ясно колко може да нарасне R при липса на мерки, преди да се достигне до обръщане. Ситуацията е сложна и с няколко варианта с различни роли, които искат много сложни епидемиологични модели. Това, което направихме Асен Чорбаджиев, аз, доц. Майстер, Васил Манев, Георги Дежов и Валери Велев може да предскаже по-добре от тези модели, но изисква доста изчислителна мощност.
Едит: Коригирах изчисленията, R беше изчислен с генерационен интервал от 5 дни, но се прогнозираше като за изчислен с 4, което повишава прогнозните стойности.

Графиките са в линка:
https://www.facebook.com/ltomov/posts/10158988460199204

# 22 625
  • София
И аз се чудя какво лошо има, ако болниците имат капацитет да поемат и по-леките случаи? Не бих обвинила хората, които дори да не са в тежко състояние,  са потърсили болнична помощ. През цялото време съм на мнение, че доброто психическо състояние и спокойствие са половината от справянето с болестта.

# 22 626
Скрит текст:
Че какво лошо има ако здравната система не издъхва, в болниците да има и по-леки случаи, ако, например, носят някакъв рисков фактор - възрастни, хронично болни, с наднормено тегло? То е страшно като заиграе сериозният триаж и приемат от задух нагоре. Сега ако има възможност - нека приемат и по-леки и да ги наблюдават.
The Economist имат много интересен анализ на минусите на дългия хоумофис, цитирани са в "Капитал". За съжаление оригиналният им сайт изисква абонамент...

Нищо лошо няма, разбира се. Но е неправилно да се твърди, че имаме по-висок брой хоспитализирани, защото заболяването протича по-тежко заради британския вариант. Това имам предвид.

# 22 627
  • на пъпа на Златията
Харесва ми, че Слави е привлякъл Чорбанов, той е сред най-големите критици на НОЩ.
Hands Plus1
Няма да пиша за Мангъров нищо лошо.

Не мога да си обясня критериите на някои  да оценяват  полезността на един специалист според това  кой го е привлякъл в партията си . На мен ми е все едно.
Но не бих отишла при специалист който споделя политиката на политик че вирОс няма.Един такъв специалист  ще защитава ли  одобрението на бюджет за наука, каквато ще му бъде задачата ако е политик? 
Като някой специалист  плюе на специализацията си е негова работа. По добре даже да отиде да виси в НС  вместо да работи за науката.

# 22 628
Добра новина от проучване на Pfizer: „ваксината може значително да намали риска от предаване от хора, които са безсимптомни, както и да предпази другите от заболяване.'
С други думи, спира хора, които не са заразни или болни да заразяват с болест от която не страдат. Прекрасна новина!
"Безсимптомни" не е равно на "не са заразни". При положение, че в момента неваксинираните безсимптомни заразяват, новината, че ваксинираните безсимптомни няма да го правят е добра, да. Иронията е излишна.
Може и да не е равно, но в горенаписаното не става от никъде ясно, че се говори за хора без симптоми и способни да заразяват, само за "безсимптомни", което не значи и непременно способни да заразяват. С две думи, съобщението на Пфайзери или е цитирано/интерпретирано некоректно или целенасочен опит за манипулация.
Ами тази тема съществува повече от година и в нея, а и във всички статии, интервюта и проучвания, публикувани тук, "безсимптомни" винаги е означавало едно и също- "хора, заразени с ковид, които нямат симптоми". Даже се учудвам, че някой може да си мисли, че "безсимптомни" означава нещо друго и се отнася за хора, на които нищо им няма.Simple Smile.

# 22 629
Скрит текст:

Нищо лошо няма, разбира се. Но е неправилно да се твърди, че имаме по-висок брой хоспитализирани, защото заболяването протича по-тежко заради британския вариант. Това имам предвид.

Има вече доста данни, че британецът е свързан с по-голяма смъртност и хоспитализации. А сравнението на хоспитализираните в България сега се прави с хоспитализираните преди, когато също твърдяхте, че се приемат много хора с леки оплаквания. Хората в интензивното също са повече.

# 22 630
Не мога просто да си намеря място, много се ядосах. как може да сме толкова безотговорни.
Чакам на опашка на бензиностанция. Работи само една касиерка и има насъбрани доста хора (някои само за кафе и опашката се бави). Пред мен двама младежи без маски, на които касиерката и охраната правят забележка. Те казват, че маска няма да сложат, защото вирус няма, облъчват ни и цялата тирада... Охраната им казва, че не може без маска, а те казват, че ще си тръгнат но няма да си платят зареденото гориво. Ако искат от тях да платят, то те ще чакат на опашката без маски. Хората започват да недоволстват, но охраната казва, че ще направи компромис, защото горивото им е заредено. Човекът, който в момента чакаше на касата взима две маски и им ги дава и казва, че ще ги плати, а те ги хвърлиха най-демонстративно. С нагли усмивки започнаха да се разхождат из помешението и да разглеждат и пипат навсякъде, а единия започна да кашля нарочно...
Нямам думи. Аз се потресох пък от друго нещо. Срещнах мнение в интернет подтикващо към масово неспазване на мерките наскоро. Призоваваше  се вместо да протестират на площада,  да се влиза  в голям магазин без маска, поне 20 -30 човека като се преструват, че не са заедно. След като  охраната направи забележка  на някой от тях и се обърне със строги заповеди,  да го предизвиква и  да станело конфликт. След това да се съберели всички и да започват да викат, че отказват да носят маски. Демек, когато имало мнозинство и другите щели  се присъединят към тях, някои щели да снимат и така щяло са стане публично и масово в цялата държава. Това е най-потресаващото нещо, което съм чела. Падение е малка дума в случая. Народа съвсем полудя. Че освен да навредят на себе си или на други обикновени хора какво ще постигнат с тези актове на неподчинение?

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 15:34 от daisy12

# 22 631
  • София
Лъчезар Томов скоро ще бъде линчуван от родителите на децата, чийто учител е. Време е да спре да пише половинчати анализи и да обикаля ТВ студиа, и да започне да влиза в час, да си преподава уроците по математика!
В училището, в което преподава, не само,  че не се съобразиха с графика за ротация на учениците, ами той няма време от изяви, да влезе в час и да си свърши работата.
За Велков важи същото.

# 22 632
Скрит текст:
При по-малко случаи имаме повече хоспитализирани. И не сме в никакво плато, в експоненциален ръст сме. По-назад в темата някой публикува проучване от Дания, че британеца увеличава с 60% риска от хоспитализация. Но нека Габито да ни успокои, че болниците всъщност са пълни с ваксинирани с леки симптоми.
Не съм прочела Габи, но в четвъртък, на брифинга, Мутафчийски сам каза, че засега леглата са заети от хора с леко протичане на заболяването, които сами са се насочили към болнично заведение.
А смее ли да каже друго? Каквото е поръчала партията - майка това е казал.

Еййй, доживях в бг-мама да обвинят Мутафчийски, че лъже! Joy

Само дето в тоя случай не лъже.

Първо, никого не обвинявам. Това Вие то казвате.
Второ, не казах че лъже, а че не смее да каже истината. Много е различно, защото човек лъже по собствено желание, а  съм убедена, че никой от Щаба не смее да опонира на Борисов.
Той тръгнал да отваря всичко, а те какво да кажат.....болниците са пълни с тежкоболни???
Скоро някой беше писал, че Щабът е излязъл и с неверни данни за заболеваемостта като бройка на 100 000.
Извинете, ама това не. Е обвинение от бг мама.
Истина е, че всички се запътиха и към политическа кариера и мненията им са цензурирани и угодни.

# 22 633
  • Немция
Скрит текст:

Има вече доста данни, че британецът е свързан с по-голяма смъртност и хоспитализации. А сравнението на хоспитализираните в България сега се прави с хоспитализираните преди, когато също твърдяхте, че се приемат много хора с леки оплаквания. Хората в интензивното също са повече.
Ами аз имам пример от миналата седмица за хоспитализирана възрастна жена с ковид, не е била интубирана, в България се развива действието. Възстановила се е, изписали са я и на другия ден е починала вкъщи. Сигурно някой тромб, емболия, вследствие на ковид.
Била е от сравнително леките случаи.
Жената не е имала сериозни придружаващи заболявания, била е в добро общо здраве за възрастта си.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 12:55 от Бибит

# 22 634
Лъчезар Томов скоро ще бъде линчуван от родителите на децата, чийто учител е. Време е да спре да пише половинчати анализи и да обикаля ТВ студиа, и да започне да влиза в час, да си преподава уроците по математика!
В училището, в което преподава, не само,  че не се съобразиха с графика за ротация на учениците, ами той няма време от изяви, да влезе в час и да си свърши работата.
За Велков важи същото.
Лъчезар Томов НЕ Е учител и не е математик. Главен асистент е във ВУЗ и е инженер, завършил Автоматика, информационна и управляваща техника.

Общи условия

Активация на акаунт