Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да си продам апартамента със или без брокер.

 • 2 105
 • 68
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 17 085
Ще ти дам прост пример - ако в квартала има 10 сходни апартамента по 100к и един е 200к, това какво е според теб? Сигурно вхидната врата е от злато и затова е натоварен със 100к отгоре?

Ама тогава този апартамент ще си стои, а ще се продават другите. Никакъв проблем, това е единичен случай. Под обобщеното "надути цени" аз разбирам всички да си вдигнат цената на 200 000.

# 46
 • Мнения: 472
ЧС - говорех специално за конкретен имот, но понеже тук ми се възмущават че го смятам за надут, дадох пример за да ме разберат.

# 47
 • Мнения: 17 085
ЧС - говорех специално за конкретен имот, но понеже тук ми се възмущават че го смятам за надут, дадох пример за да ме разберат.

Ако се зачетеш ще видиш, че не си противоречите Wink

Цитат
Какво означава цената е надута? Ако в този момент са такива цените в квартала или ако има някой, който да плати тази цена, заначи това е цената.

Ти даваш пример с имот, който хем е явно над цените в квартала, хем никой не го купува. Тогава за какво спорите?

# 48
 • Мнения: 1 454
Този за 200, ако се продаде на тази цена, значи точно толкова му е била цената. Изобщо не може да се говори за никаква спекула. Купувачът е имал възможност да избере някой от другите 4-те, никой не му е опрял пистолета в главата, но е решил да купи точно този за 200. Ако няма купувачи на тази цена, продавачът, ако е на зор ще свали цената. Ако не е на зор, просто обявата ще си седи. Абсолютно елементарно!

# 49
 • Мнения: 472
Добре Simple Smile за вас явно никога нищо не е надценено Grinning просто все още не се е появил подходящ купувач. Иначе тотално изключвате възможността продавача да е неадекватно алчен и безумен да си поиска абсурдна цена.

# 50
 • Мнения: 17 085
Защо, има си отделни надценени имоти, няма надценен пазар. Май тук не се разбираме. Отделните надценени имоти пазарът ги санкционира - застояват се.

# 51
 • Мнения: 383
Тука тотално изгубих за какво става дума в тая тема... Почнахме от брокери и комисиони, после как да ги прескочим, после как се прави пазарлък, после какво говори размера на ипотеката, и сега се върнахме в първи клас пазарна икономика за начинаещи.

И аз потвърждавам, че размерът на ипотеката сам по себе си не значи нищо. Най-малкото има значение КОГА е взета, т.е. кога е купуван имота. Ако е от преди 15год, няма кво да говорим. И преди 3 месеца да е взета, пак не значи нищо. При нас, когато/ако купим нещо, също ипотеката ще е между 1/3 и половината от цената, според зависи цената. Поради някои специфични особености при нас, евентуално може да вземем и потребителски кредит, който естествено никой не може да обвърже директно с покупката на имота, но ако някой после гледа процента на ипотеката, ще цъка с език.

За спекулата не съм съгласен. Това че се случват сделки, не пречи да са спекулативни. Не само не пречи, ами точно обратното - няма как да правиш спекула, ако не се стига до реална сделка. Това, че един, петима или 100 човека са пуснали завишени цени, не е спекула - най-много е опит за такава. Реална спекула става, когато някой плати тази цена, но не с намерение да ползва имота или да го дава под наем (= инвестиция), а разчитайки единствено на това после той да направи същото като тези, от които го е купил.

Що се отнася до "щом някой плаща дадена цена, значи това е цената" - не е точно така. На теория да, ама на практика не. Ако някой продава хляб за 10 лв. сигурно пак все някой ще си го купи, което не прави това реалната цена на хляба. Ще кажете, ама тоя един пазара ще го изхвърли. Еми пак не е така, фалшивите таксита с цена по 6-7 лв/км вече 20 г. чакаме пазара да ги изхвърли, ама още ги има. Въпреки че продават 10-кратно по висока цена, и въпреки наличието на достатъчно алтернативи.

# 52
 • Мнения: 2 950
Намерихме блока, питахме живущите дали знаят кой продава апартамента. Дадоха телефон, звъннахме и се уговорихме за среща. Влязохме, огледахме апартамента и продавачът веднага каза, че смъква 3%, защото нямаме брокер и започваме обсъждането от цена ХХХ.
Или вие сте късметлии, или аз съм голям карък.
Преди около година излезе обява за блока, в който живея. Мечта ми е, дъщеря ми да живее в съседен вход. Или поне в същия квартал. Намирам апартамента и ходя да звъня, но никой не отваря. Накрая звъня на съседния апартамент и жената ми обяснява, че продавачите отдавна не живеят там, не са били близки и няма техни координати. За мене е логично, само домоуправителят има моя телефон. Звъня на тяхната домоуправителка, обяснявам, че съм от съседния вход и искам телефона на продавачите. За огромна моя изненада, тя отказа да ми го даде. Знае, че съм комшийка, виждала ме е, но въпреки това отказа да ми даде номера. Направо се шашнах - какво и пречи. После поразпитах, тя била сметкаджийка и далавераджийка. Ако съм и дала някой лев, е щяла да ми го каже, но ако не е в комбина с агенцията. Отказах се след като ми премина първоначалната еуфория, защото апартамента беше с много кусури, изложението беше лошо и изобщо не си заслужаваше цената.
Имахме късмет, защото апартамента се продаваше от строител. Направили са си блока, продали почти всичко на зелено, но и понаправили 1-2 апартамента с настилка, с баня, тоалетна. Общо взето всичко беше направено, само мебели и електроуреди трябваха. На шеф на фирма по-лесно се дава номер, отколкото на съсед. Аз бих се замислила дали да го дам, по-скоро бих взела номер и да го дам на продавача.

# 53
 • Мнения: 1 454
Да повторя тогава: не купувайте! Нито апартаменти за 200к, нито хлябове за 10лв щом смятате, че не е това цената. И аз мисля, че една кола не трябва да струва повече от 20к, но тези алчници от Мазерати са незнайно защо на друго мнение. Продават гадовете, не чакат да чуят, че цената е надута.
 Да се върна на основния въпрос по темата: всеки се преценя дали ще продаде с брокер или без. В България няма регулация за брокерската професия,  какво влиза точно в техните правомощия и отговорности. Едни ще ти съдействат за документите, други ще ти кажат, че комисионната,която искат, е само за свръзката между продавача и купувача и да се оправяте сами с документите. Изобщо мазеляк. Да се попадне на читав брокер си е чист късмет. Не казвам, че няма такива на пазара, но е трудно да намериш такъв, на когото да се довериш. Нищо чудно, че брокерската професия е компрометирана професия в България.

# 54
 • Мнения: 3 486
да, темата стана  "надценените имоти"

# 55
 • Мнения: 383
Нито апартаменти за 200к, нито хлябове за 10лв щом смятате, че не е това цената. И аз мисля, че една кола не трябва да струва повече от 20к, но тези алчници от Мазерати са незнайно защо на друго мнение. Продават гадовете, не чакат да чуят, че цената е надута.
Кьолш, бъркаш двата щата. Проблемът не е във високата цена сама по себе си, нито че някои стоки са по-луксозни от други, което навсякъде го има. Проблемът е ако един и същи продукт (или услуга) се продава на драстично завишена цена, възползвайки се от неравностойно положение на отсрещната страна. Т.е. освен високата цена винаги има и елемент на измама, поне морална такава, ако не във формалния смисъл. Примерно да продадеш на дете дъвка за 20 лв.
Тъй като по-лесно ще ме разбереш, провери какво значи на немски Wucher. Буквалният превод е лихварство, но не се отнася само за даване на кредит срещу висока лихва, а е в по-широк смисъл. По-правилният превод би бил "кожодерство". Дори в статията в немската Уикипедия още най-горе има пример конкретно със софийските таксита - прай сметка.

Да подчертая, че не се оплаквам конкретно от цените на имотите, както може би някои други във форума. Но че няма такова нещо като завишена цена, и че щом се намира кой да я плаща, значи това е цената, определено не съм съгласен.

# 56
 • Мнения: 1 454
Аз ти давам насреща следния практичен пример: попадаш на имот, който отговаря на всичките ти изисквания, но е на цена 150к, а бюджетът, който си определил е 100к. Според теб цената е завишена, но идва друг купувач и го купува. Има ли за теб значение наистина формулировката на цената ?!  Завишена, незавишена, за другия купувач не е било проблем.
За имотите също така не мога да се съглася, че продуктът е един и същ, дори напротив. Всеки имот е уникален сам по себе. В една и съща сграда огледални апартаменти може да са различни характеристики заради изложение примерно, което да направи единия по-привлекателен от другия и с това съответно да повлияе на цената.
Не можах да разбера и кое е това неравностойно положение на отсрещната страна. Все пак имот не се купува всеки ден. Прави се поне един минимален анализ на пазара, сравнява се цени. Не вярвам някой да купи първия срещнат имот и после да се жалва, че имало други по-евтини, пък той купувачът е подведен и измамен.
Не ме разбирай погрешно, не означава, че мисля, че цените са достъпни, дори напротив. Но съм реалист, не се жалвам, че цената е "завишена". Иначе какво предлагате да се направи? Протест на жълтите павета?!
BTW, в редките случаи когато хващам софийско такси, винаги се информирам за тарифите преди да се кача.

# 57
 • Мнения: 1 967
На брокера не му ли е това част от работата? Да консултира дали исканата цена отговаря на пазарните нива в момента и доколко може да се продаде/купи нещо по-изгодно с подобни характеристики.

# 58
 • Мнения: 383
Аз ти давам насреща следния практичен пример: попадаш на имот, който отговаря на всичките ти изисквания, но е на цена 150к, а бюджетът, който си определил е 100к. Според теб цената е завишена
Не, това че нещо не се вписва в моя бюджет си е мой проблем и не касае никой друг, най-малко пък продавача. Ако някой нарича цената завишена тогава, когато лично той не може да си я позволи, на това му се вика "кисело грозде" Simple Smile

Мисля, че говорим за различни неща. Пазарът на имоти наистина е специфичен, по ред причини - има десетки характеристики и параметри за всеки имот, поради което няма два еднакви имота. Освен това всичките параметри са силно субективни - недостатъкът за един е предимство за друг. Към това идва и факта, че човек такива сделки прави рядко, и с мисъл в перспектива (поне 5-10, ако не и 20 год напред).

Аз говорех за цените в най-общ смисъл, от дъвката и хляба до автомобили и имоти. За всеки продукт си има условия и ситуации, при които продавач може да злоупотреби с положението на купувач. Вече как точно, зависи от продукта и пазара.

Фалшивите таксита между другото таргетират най-вече неподготвени чужденци, пристигащи на летището.
Което е и най-тъпото, защото идваш за пръв път в БГ и за добре дошъл те оскубват едно хубаво с 10-кратна цена.

Да се върнем на брокерите: Доро, аз разбирам дейността на един брокер като чисто посредническа. Свързва продавач с купувач. Всички останали съпътстващи услуги като адвокат, подготовка на документи и т.н. ги разглеждам като "залъгалки", за да се оправдае високата комисиона, и не бих се възплзвал от подобни услуги. Няма как някой, който има директен интерес от сключването на една сделка, да ме консултира обективно и неутрално, още по-малко пък да защитава моя интерес. Без значение дали брокерът е нает от продавача или купувача, той не защитава интереса нито на единия, нито на другия, а само своя собствен.

Адвокатът на брокера/агенцията също си взема заплатата от тях, съответно защитава техния интерес. Нещо повече, понеже адвокатската професия, за разлика от брокерската, е силно регулирана, един адвокат е длъжен да защитава интереса на възложителя си, и носи отговорност ако не го направи. Т.е. ако адвокатът на една агенция консултира продавач или купувач в техен интерес и в ущърб на агенцията, тя може да съди адвоката си.

За да получиш обективна консултация, трябва 1) ти лично да си му възложил и съответно да му плащаш, а не някой друг, и 2) човекът да има равен интерес от сключването и несключването на една сделка, например да му плащаш на час вложено време или фиксирана цена.

# 59
 • Мнения: 472
Ето две еднакви къщи (въпреки че пише че са различни квадратури, не са)

https://www.imoti.net/bg/obiava/prodava/sofia/malinova-dolina/ka … jpZv4G&page=1

https://www.imoti.net/bg/obiava/prodava--v-stroej/sofia/malinova … jpZv4G&page=1


Необзаведената е 500к, обзаведената луксозно е 550к. Дали първата не е надценена? За протокола преди 2 год тези струваха по 350к. Хайде сега кажете това пазар или спекулация с цел печалба?
Ако някой продава такова довършване и обзавеждане за 50к ще му ползвам услугите с удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт