Как да постъпя. Свекърва ми ме побърква.

• 29 908
  • 615
  •   1
Отговори
# 570
Кой би ги изгонил от тяхната? Едва ли са смятали, че синът им ще ги изгони, като остареят. По-скоро са имали възможност и са си вложили парите в полза на сина си. За кого друг да е. Може в момента свекърва ти да е очукана от живота, но в някакъв момент не е било така, мислила е за детето си, ето, къщата е доказателство.
Дали пък не мислиш за нея по-лошо, отколкото заслужава...
Имали са проблеми с родителите на бащата-светла им памет на хората-тоест живеели са с усещането, че те могат да ги изгонят.
В "новата къщата" дори му се мрънка като готви, защото няма абсорбатор, който той е искал да сложи, но не са му разрешили т. е. баща му прави къща и то с огромна помощ от дядо му, но иска да контролира всичко дали готви, дали кани гости, дали там не е изкъртил, надраскал нещо.
Ние сме сменили няколко квартири и имаме в пъти по-голяма свобода.
А и точно това ме измъчва, не искам да мисля лошо, искам да ги разбера и ако мога с нещо да помогна, за да са всички по-щастливи, защото сега нито те ми изглеждат щастливи, нито дядото, мъжът ми също е много разочарован- има нужда да усети подкрепа, нищо повече.
Защото иначе ще се чувствам все гузно независимо дали ще се дистанцираме, дали сме пасивни, или активни.
Не знам дали мога да го обясня и дали можете да ме разберете - просто не знам в дадената ситуация кое е правилното държане.
Самото дистанциране сякаш влошава нещата, всъщност имам чувството, че всеки един ход влошава нещата, освен когато правим мили жестове към тях, но то просто фактически не е възможно да е нон-стоп, а когато процесът не е двустранен човек се разочарова.

# 571
Очакваш от тях да са нещо, което не са - мили и сърдечни.

# 572
  • София
Лита взимаш един шоколад, едно вино и една свещ. Палиш свещта, ядеш шоколада, пиеш вино и повтаряш следната мантра:
"Това не е моят цирк, това не са моите маймуни!"
Няма за какво да чувстваш вина за отношенията на чужди хора.
Ако мъжът ти желае, да си ги послещава и да се оправя с тях.

# 573
Очакваш от тях да са нещо, което не са - мили и сърдечни.
Ето това не проумявам, мъжът ми е най-сърдечният и грижовен човек, когото познавам, логично е да го е наследил от родителите си, но явно нещо катарзисно ги е променило.
Баща му изобщо не е лесен-силно интровертен, но знам, че дълбоко в себе си е добър човек.
Майка му на думи е много мила, просто когато трябва да положи усилия за някой близък както казаха по-горе е апатична.
Вероятно животът я е направил такава...

# 574
Според мен полезният ход е да приемеш, че са такива, каквито са  и да не се надяваш, че "блага дума железни врати отваря", защото тези врати ще си останат затворени. Само се тормозиш излишно с опити да имате нормални сърдечни отношения.
А мъжа ти според мен излишно го мислиш. Той е живял с тези хора целите си младини и едва ли сега е особено изненадан от тяхната студенина. Кой, ако не синът им, ще ги приеме, и с историята им, и с цялата драма на отношенията.

# 575
Не се изживявай като Майка Тереза. Тези хора и преди теб са живяли заедно. Ще продължат да го правят с или без теб. Май имаш много свободно време и се чудиш с какво да го уплътниш. Не се меси там, където не са те помолили за това.

# 576
Не се изживявай като Майка Тереза. Тези хора и преди теб са живяли заедно. Ще продължат да го правят с или без теб. Май имаш много свободно време и се чудиш с какво да го уплътниш. Не се меси там, където не са те помолили за това.

Това че не трябва да се меся на теория го разбирам, но когато възрастният човек се оплаква на нас и на роднини и го виждам, че тези неща го мъчат, и пада духом...
А и мъжът ми не е от хората, които споделят какво ги безпокои и се оплакват, затова като го чуя да сподели на някого ми става ясно, че нещата се задълбочават.
Колкото до свободното време нямам по принцип, но е факт, че когато ми остане повече започвам да се замислям над тези неща, още повече сега, може би е свързано и с хормоните.
С годините обаче сякаш нещата се влошават вместо да се подобрят.
Разбира се, че никой не е незаменим, аз не се имам за такава.

# 577
Добре де, мисли си тогава. С нещо реално можеш ли да помогнеш? Разбирам, че ти е мило за възрастния мъж, но можеш да му помогнеш като го вземеш при вас. Готова ли си на това? Не знам с колко възрастни си общувала, но имай в предвид, че след една възраст стават като децата и пълни егоисти /особено мъжете/. Все някой им е длъжен, все недоволстват от липса на внимание, като че светът трябва да се върти около тях. Ох, дано и аз не стана такава, че горко на сина и снахата😊

# 578
Добре де, мисли си тогава. С нещо реално можеш ли да помогнеш? Разбирам, че ти е мило за възрастния мъж, но можеш да му помогнеш като го вземеш при вас. Готова ли си на това? Не знам с колко възрастни си общувала, но имай в предвид, че след една възраст стават като децата и пълни егоисти /особено мъжете/. Все някой им е длъжен, все недоволстват от липса на внимание, като че светът трябва да се върти около тях. Ох, дано и аз не стана такава, че горко на сина и снахата😊

Да, забелязала съм го и това, че колкото повече ходим, толкова повече мрънколясва и не му стига. Simple Smile
Общувам и с моите баби, да са живи и здрави - определено с мъжете е по-трудно.
Колкото до това да го вземем у нас, той самият няма да иска, а и никой не иска от нея да го вземе у тях- те живеят на максимум 15-20 минутки пешеходни разстояние.
Смятам, че трябва да има някакъв баланс, никой не очаква майката на мъжа ми да ходи през ден например, но се оказва, че когато ние не ходим и тя не ходи да го види, което вече са крайности.
А и не знам до колко е редно ние да поемаме инициативи да му направим пролетно почистване или някакво освежаване, но го правим.
А при нас покрай работа и тежка бременност в началото, се получи един период, в който дълго време не бяхме ходили.
Разбирам, че не трябва да сравнявам с нашите, ама аз това виждам като пример-мама, ако няма как да отиде да види баба на балон ще ни вдигне мен и брат ми и ще  организира някой от нас да отиде или когато има работа пак ще ни организира всички да отидем и да помогнем.

# 579
Наистина Майка Тереза. Лита, пробвай да се подготвяш за бебето, да се разхождаш - такива неща. Прекалено си се фиксирала върху старците. Това също са крайности, и най-важното, че с това на никого не помагаш, нищо не се оправя. Сама виждаш, че е излишно. Няма смисъл цялото това себетормозене и загриженост.

# 580
Този дядо здрав ли е? Моите родители, когато бяха здрави, ходех от дъжд на вятър. Но и те не искаха да ходя често, след като са добре. Имаха си техен живот, аз мой. Когато татко остана сам и се разболя, нещата коренно се промениха. Едва ли, ако този човек има нужда от физическа грижа, някой ще го остави.
Като се роди детенцето ви, и твоя свят ще се промени, мислите и приоритетите също.

# 581
  • София
Скрит текст:

Да, забелязала съм го и това, че колкото повече ходим, толкова повече мрънколясва и не му стига. Simple Smile
Колкото до това да го вземем у нас, той самият няма да иска, а и никой не иска от нея да го вземе у тях- те живеят на максимум 15-20 минутки пешеходни разстояние.
Смятам, че трябва да има някакъв баланс, никой не очаква майката на мъжа ми да ходи през ден например, но се оказва, че когато ние не ходим и тя не ходи да го види, което вече са крайности.
А и не знам до колко е редно ние да поемаме инициативи да му направим пролетно почистване или някакво освежаване, но го правим.
А при нас покрай работа и тежка бременност в началото, се получи един период, в който дълго време не бяхме ходили.
Разбирам, че не трябва да сравнявам с нашите, ама аз това виждам като пример-
мама, ако няма как да отиде да види баба на балон ще ни вдигне мен и брат ми и ще  организира някой от нас да отиде или когато има работа пак ще ни организира всички да отидем и да помогнем.
Koйто си няма проблеми си ги измисля. Теб например те дразни, че майка ти ви кара да й козирувате с брат ти и на всяка цена да й изпълнявате нарежданията (дори и да са с добра кауза), вие и ги изпълнявате, а на мъжа ти майка му не го кара да изпълнява подобни "Заповеди"? Това ти е основния проблем. Завиждаш на мъжа си, че майка му не го командори, както твоята майка теб. Останалото са фамилни отношения, които нямат нищо общо с теб, нито имаш правото да им се бъркаш. Като имате с мъжа ти време и желание - посещавате дядото, кога и дали останалите от фамилията ще го направят - теб не те засяга. Като гледам се опитваш да копираш майка си във фаилията на мъжа ти, т.е. да командориш кой какво и кога да прави и се тръшкаш, че не ти се получава.

# 582
Скрит текст:

Разбирам, че не трябва да сравнявам с нашите, ама аз това виждам като пример-
мама, ако няма как да отиде да види баба на балон ще ни вдигне мен и брат ми и ще  организира някой от нас да отиде или когато има работа пак ще ни организира всички да отидем и да помогнем.
Koйто си няма проблеми си ги измисля. Теб например те дразни, че майка ти ви кара да й козирувате с брат ти и на всяка цена да й изпълнявате нарежданията (дори и да са с добра кауза), вие и ги изпълнявате, а на мъжа ти майка му не го кара да изпълнява подобни "Заповеди"? Това ти е основния проблем. Завиждаш на мъжа си, че майка му не го командори, както твоята майка теб. Останалото са фамилни отношения, които нямат нищо общо с теб, нито имаш правото да им се бъркаш. Като имате с мъжа ти време и желание - посещавате дядото, кога и дали останалите от фамилията ще го направят - теб не те засяга. Като гледам се опитваш да копираш майка си във фаилията на мъжа ти, т.е. да командориш кой какво и кога да прави и се тръшкаш, че не ти се получава.
Не завиждам и не смятам, че някой ме командори, а че организира нещата и го прави наистина с добра кауза.
Напротив, мъжът ми е много по-натоварен с ангажименти покрай възрастните точно от липсата на организация - всичко пада на него, когато дядо му, а и на времето баба му закъсат- комуникация с лекари, протоколи за лекарства, болници, чакане, грижи, сега дори елементарни неща като да изперем и почистим.

Beba, здрав е силно казано, не е на легло, от доста години се оправя сам, но през последната си личи, че му е все по-трудно.
Вече и по-трудно ходи. При него самотата е основният проблем поне аз така ги виждам нещата, когато никой дълго не го е посещавал у тях все едно бомба е паднала, абсолютно паднал духом и занемарил себе си и дома си. Отделно започва да си измисля всякакви болести и звъни на мъжа ми да го кара в тази или онази болница.  Започва и да прави щуротии от самота.
Както сама отбеляза с възрастните мъже е доста по-трудно.
В други моменти, като е посещаван по-често е супер жив и жизнен-но просто ние наистина сме в друг град и се прибираме колкото можем.

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 14:39 от lita_2003

# 583
Само да вметна, някои хора наемат човек да чисти веднъж седмично, или да ходи ежедневно и да извежда възрастен човек на разходка. Правят абонамент към фирма да носят топла храна веднъж дневно.
Това - ако имат финансова възможност, а нямат физическа възможност да отделят толкова време.

# 584
Само да вметна, някои хора наемат човек да чисти веднъж седмично, или да ходи ежедневно и да извежда възрастен човек на разходка. Правят абонамент към фирма да носят топла храна веднъж дневно.
Това - ако имат финансова възможност, а нямат физическа възможност да отделят толкова време.
Храна получава човекът, записал се е на кухня за възрастни.
А за другото също го предложихме, включително с финансова подкрепа, но майка му отказа.

Общи условия

Активация на акаунт