Нарцисизъм

• 41 942
  • 583
  •   1
Отговори
# 495
Анти социалното личностно разстройство е толкова рядко, 1% при жените и 3% при мъжете, че вероятността Бътър да е като майка си е почти нулева. И не се лекува, така че майката няма как да преразгледа поведението си. Тя изобщо не го осъзнава като грешно. Психотерапията няма особен успех, може само да се научат да се държат социално приемливо, но да изпитват състрадание, обич и емпатия няма как да стане. Плюс това те не ходят на терапия, защото виждат само ползи от поведението си. Те смятат, че те са в правото си, а другите са глупаци..
Така е, ЛР не се предава генетично. Много рядко се среща, и аз не познавам друг такъв човек, затова ми е неприятно, когато чувам колко лесно хората се "замерят" с тези етикети.
Социопатите са плод на средата, макар да не съм с впечатление, че майка ти е социопат. Иначе ЛР вървят в семейството, не е като да не вървят, но не е доказано да е генетично, по-скоро е по възпитание. При психопатите има повече съмнения за генетичен компонент, но там има физиологични изменения в мозъка.
При всички случаи опасността при такъв в човек в семейството не е толкова да станеш като него, колкото щетите от компанията му. Трябва да се работи върху тях повече.
Да, аз съм с F43 и от дълги години се лекувам. Знам, че травмата ще остане завинаги, тя е част от мен, но също съм и пример, че излекуване е възможно, може да се преодолее и да водиш пълноценен живот.

# 496
  • София

Да, аз съм с F43 и от дълги години се лекувам. Знам, че травмата ще остане завинаги, тя е част от мен, но също съм и пример, че излекуване е възможно, може да се преодолее и да водиш пълноценен живот.
Разбира се, че е възможно, когато има нормална и здрава част от личността. ЛР не се лекуват, защото самата личност е абнормна като цяло. Всичко друго е поправимо или поне може да се сведе под прага, който пречи на нормалното живеене.

# 497
Съгласна с Бояна.
И аз идвах да кажа че ЛР не се предава генетично (това не е хромозомна аномалия примерно), а чрез начина на отглеждане и семейния модел.

# 498
Според мен е хубаво да се направи едно уточнение. Личностните разтройства са 3 класа - А, Б и Ц.

В група А - параноидно разстройство на личността, шизоидно и шизотипично разстройство - всички са наследими в много голяма степен: 50%.

Тази, която познавам е с майка с шизофрения. Тя самата се държи шизофренично, включително и това, че говори с равен тон, бе гледа в очите и й се вривиждат "кварки, които нападат и ядат родителите й, докато тя е в стаята".

Клас Б са асоциално разстройство, гранично и нарцистично. От тях граничното разстройство е доказано наследствено пак с много голям процент.

Нарцисите са уж проблем на развитието, но се предават от поколение на поколение. Моето подозрение е, че все още не са изследвани достатъчно мозъци на нарциси и техните семейства, за да се види, че и те си имат свои изменения, специфични.

Антисоциалните е преименуваното на психопати. Те също имат проявление в поколенията. Хипотезата е, че така се раждат, но никой не е правил скан на мозъка на новородено да види дали има мозъка на психопат (една определена област недоразвита). Правят такива сканирания чак като пораснат, станали са чудовища и са вече в затвора. Т.к. такива сканирания се правят през няколко десетилетия на едни и същи хора и мозъкът им изглежда все така, то може да се заключи, че е по рождение. Но не се знае на 100%. Вече има случаи на психопати, които като малки са падали по глава.

Социопат е малко като градска легенда - направени са така, не са се родили така. Средата е виновна. Майките им са ги отхвърляли емоционално, не са обръщали внимание на емоциите им. Това е единственото, с което наистина мога да се съглася, че при постоянна кофти среда, без добри примери в живота човек става продукт на средата.

Към Клас Ц принадлежат тревожност, зависимо личностно разстройство и обсесивно-компулсивно разстройство.  И за трите има проучвания и силни хипотези, че освен, че се предават в поколенията не само чрез средата, но и чрез генетиката.

Като добавим, към това и, че всяко едно от разстройствата води със себе си една или две други коморбидни диагнози, и ето ти го денетичния фактор от къде излиза.

Съгласна с Бояна.
И аз идвах да кажа че ЛР не се предава генетично (това не е хромозомна аномалия примерно), а чрез начина на отглеждане и семейния модел.

Стана дълъг отговор на този пост, но това, което исках да кажа е, че много възможно е не една и две, а всички от личностните разстройства да са с генетична заложеност. Обаче, разликата дали ще се прояви този ген или не е и в средата.

Например, деменцията също върви в семействата, обаче в семейтвата върви и пърженичко, мазничко. Ако се промени диетата и начина на живот .. едно е деменция на 60 друго е на 80 а съвсем съвсем друго на 100  Simple Smile

# 499
От към родата на бащата на мъжа ми, всички са с деменция, вече и свекъра на 81 г. Пържено и мазно никой не яде. Свекървата не пържи, дори няма тиган.

# 500
И все пак, бичът си остава простотията. Там вече е сложно, хем генетично, хем от средата. Психиатрията уви е безсилна. Решение е донякъде да си мълчиш или по-малко да приказваш, (златното правило за дългите паузи, да не си на всяка манджа мерудия), за да ти личи по-малко.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:04 от buttercake

# 501
От към родата на бащата на мъжа ми, всички са с деменция, вече и свекъра на 81 г. Пържено и мазно никой не яде. Свекървата не пържи, дори няма тиган.

С друго е превенцията - спанак, ядки, много вода и спане, упражнения за разтягане и учене на нови неща като например танцови стъпки.

# 502
Според мен е хубаво да се направи едно уточнение. Личностните разтройства са 3 класа - А, Б и Ц.

....

Стана дълъг отговор на този пост, но това, което исках да кажа е, че много възможно е не една и две, а всички от личностните разстройства да са с генетична заложеност. Обаче, разликата дали ще се прояви този ген или не е и в средата.

Например, деменцията също върви в семействата, обаче в семейтвата върви и пърженичко, мазничко. Ако се промени диетата и начина на живот .. едно е деменция на 60 друго е на 80 а съвсем съвсем друго на 100  Simple Smile

Тази класификация отпада догодина след въвеждането на ICD 11
https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1908-3

Също и нарцистично лично разстойство като диагноза.
И добре че - терминът "нарцисизъм" стана толкова широко разпространен и грешно използван. Бива насочван както към хора, които имат сериозни психологични проблеми, така и към такива, които нямат никакви, от непрофесионалисти изгледали 5 видеа в ютюб.

Лични разстойства рядко се предават по генетичен път. Има много повече връзка с възпитание и обкражението на детето. Така дете на нестабилен родител много по-често страда от ЛР.

# 503
  • Paris, France
А аз имам едно наум за хора, които са изпокарани със всичките си близки, с никого не се разбират. Нямам никаква идея какви са, но не са хора, които искам близо до себе си.

И аз.

И се питам дали познавате хора, чиито родители и роднини всички са разведени: майка и баща, лели, чичовци, братовчеди, всички. Замислям си дали е поведенчески модел или нещо друго.

Да, познавам. В семейството на баща ми всички хора от предните 2 поколения са разведени - майка му и баща му, сестра му, той. Вуйчо му не се е оженил никога. Не мисля, че е поведенчески модел per se. Такива хора, може би, са по-примирими и пасивни и не биха се "борили" да запазват семейство и съпруг. Или са по-непримирими с дадени обстоятелства и не желаят да живеят с тях до гроб. Имат значение и времената и нравите. За баба ми е било доста трудно във всякакъв план да се разведе. Тя се е развеждала към средата или края на 1930те. Имала е късмет с неженения, сравнително имотен и успял брат, който я подкрепя и прибира с децата. Тя е пребита от пияния си съпруг. Веднъж. Преди това не и е посягал никога. Не е пиел като са се запознали. Не знам дали би се развела без подкрепата на нейните родители и брат и. Можеше и да не остане жива, разбира се. Децата и са се развеждали след 1960г, когато вече е имало граждански бракове и лесни разводи. И двамата са интелектуални, културни, много красиви  и интересни събеседници, поне за кратко.

В днешно време броя разводи корелира основно с наивността на хората да се женят. Ако един е имал 19 връзки, от които 12 в конфликтни съжителства и нито един развод, а друг е имал 4 връзки и два разтрогнати брака, първият поради невъзможност да имат деца, а вторият поради желание на другия съпруг да емигрира в Ботсвана, кой е по-конфликтен и неадекватен социално?

За караниците с родата - не знам. Аз с никого не съм скарана. Братя и сестри нямам, нямам и първи братовчеди. Останалите са виждани епизодично като си видех във ваканция. Прекарвала съм време в един дом с две или три втори и трета братовчедки, но не сме се виждали от поне 30 години, защото никога не се засичаме, а в техния град не ходя. Няма с кого да се скарам. Няма човек, няма проблем. Понеже никога, с никого не ми се е налагало да съм в конфликт, не мога да разрешавам конфликти и бягам от такива. Не съм по-добра от изпокараните, ами родовата ми реалност е била друга. Не е същото в многолюдни семейства и родове.

# 504
В моя род всички са скарани, разведени. аз съм неконфликтна и омъжена.

# 505
DSM5 и ICD10 са две различни класификации. ICD10 е на СЗО, DSM5 е на американската психиатрична асоциация. Имат различия в определенията, в симптомите. Уж ICD11 трябва да изравни различията, но докато не се види наистина не може да се каже. И също, DSM5 има някои пропуски в наименования, в симптоматика, но това вече е друг въпрос.

Относно генетиката и предаването на личностни разстройства от поколение на поколение - не споря, всеки има право на мнение, но вярвам на изследвания и научни публикации. Също имам и примери от средата си където генетичната обремененост се проявява дори и при смяна на средата, така че ютуб пасти да яде Simple Smile

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 17:03 от Елфичка

# 506
  • Paris, France
В моя род всички са скарани, разведени. аз съм неконфликтна и омъжена.

Реалността на "всички" в твоя род е била различна от твоята. Доколкото помня си отгледана като единствено дете на разведена майка. В детството си не си имала терен за конфликт, тъй като не си съжителствала с други деца. Кой знае какъв конфликт с майка ти и останалите възрастни не е било възможно да имаш, тъй като те са били в позиция на родителски и прародителски авторитет. Сега, може да си недоволствала, да си искала неща, които майка ти не е пожелала или не е могла да ти осигури, но не си имала конфликти с равнопоставен.

А това, че с тебе сме омъжени е и малко до късмет, да ти кажа, защото и двете не сме особени цветя за мирисане в някои отношения. 🥳

А ако мъжът ти беше почнал да пие изведнъж, да се дрогира, да те пребива, да пребива децата, пак ли щеше да седиш женена? Аз не. Мене ме научиха да внимавам и при най-малкото физическо насилие да бягам с 200 с децата, а багажа да го мисля после.

# 507
Аз с моя мъж се държа така, че да не го провокирам към пиене и насилие. Смятам, че бракът е в повечето случаи продукт на правилно поведение, а не на късмет.

# 508
  • Paris, France
Аааа, за насилието и пиенето не съм съгласна. Да има някакво генетично предразположение, може би, среда, но има хора, които могат да ти скочат защото не си им казал добър ден днес, а утре, защото си им казал. Женените насилници и алкохолици едва ли са били (всичките) такива като са се женели. Ако си бяха показали рогата, никой нямаше да се ожени за тях.

А неженените, които в средата на 30те си години стават алкохолици, като преди това не са слагали капка спирт в устата, кой ги провокира?

Правилно поведение няма. За един човек то е едно, а за друг друго. Аз се дразня когато ММ ме покани на парти или боулинг с колеги, а някои жени се сърдят ако мъжете им не ги поканят.

Не зная дали има смисъл да се пъна и да правя поведение само за да седя в брак. По-скоро не.

# 509
  • София
При зависимостите има ген. За мен ЛР по темата са само Клъстър Б и не знам дори защо ги обобщиха с други разстройства, които се лекуват и са страдание за болния. Да нямало стигма, което смешно, защото ако върху нарцисистите, социопатите и психопатите няма стигма, не знам върху кого да има. Няма нужда да им щадим психиката. Дори на децата. Поведенчески разстроства се водят при тях, но пак едните са психопатия и социопатия, а другото е поправимо и не бива да са под общ знаменател, поне за мен.

Общи условия

Активация на акаунт