Нарцисизъм

• 41 946
  • 583
  •   1
Отговори
# 480
Депресията по принцип се лекува, но често е съпътстващо заболяване от една по-сложна картина, която не се разрешава с едната депресия. "Перманентно депресирани хора" нищо не значи. Много са ми интересни психиатри, които презират пациентите си.

# 481
  • София
С намек за личностно разстроени хора е. Които ходят с оплакване депресия. Но тяхната не се лекува. Никога.

# 482
Виждала съм отблизо подобен случай..вярва, че има хронична депресия...все пред събуждане...и на психиатър ходи, пие хапчета за кратко..после пак депресии..рядко и от куртоазия само пита: Ти, как си?.., не изслушва и все техните драми са най-важното за обсъждане, а като им смениш темата се дразнят и те пренебрегват съвсем умишлено и явно...

# 483
  • Paris, France
Абе къде ги намирате тия нарциси ? Аз за целият си живот познавам само един такъв, уви за жалост майка ми. Иначе, толкова хора срещам ежедневно много и различни, работя с хора. За 9 години в предната фирма, 5 години в настоящата не се сещам някой някога да ме е огорчил или да ми е навредил умишлено. Виж, манипулатори бол, но като цяло всеки човек си гони интереса и не можеш да се сърдиш на никого за това. Като цяло мнението ми е, че хората са добри, поне от моят жизнен опит.

Много нарциси са едни в къщи, а други навън. Сред колегите ти и познатите ти може да има нарциси, но ако не сте близки и не виждат в тебе удобна жертва, може и да не го показват.

# 484
Абе къде ги намирате тия нарциси ? Аз за целият си живот познавам само един такъв, уви за жалост майка ми. Иначе, толкова хора срещам ежедневно много и различни, работя с хора. За 9 години в предната фирма, 5 години в настоящата не се сещам някой някога да ме е огорчил или да ми е навредил умишлено. Виж, манипулатори бол, но като цяло всеки човек си гони интереса и не можеш да се сърдиш на никого за това. Като цяло мнението ми е, че хората са добри, поне от моят жизнен опит.

Много нарциси са едни в къщи, а други навън. Сред колегите ти и познатите ти може да има нарциси, но ако не сте близки и не виждат в тебе удобна жертва, може и да не го показват.
Знаеш ли, принципно има логика в това, което казваш, но аз не мисля така. Аз също съм различна вкъщи, вярвам че с всички е така. Обаче, аз си мисля, че нарциса не ще успее дълго да играе тази дуалистична роля (или поне майка ми не успяваше на работното място и така рано или късно започваха проблемите, все не успяваше да се впише, все другите я мразеха и й правеха мръсно и максимум след година-две биваше разкрита и отхвърлена от колектива. Така, тя често сменяше работата си. Накрая баща ми я взе при него и това му костваше много. Разказа му играта, добре, че хората го познаваха, защото той вече работеше там от 20 години. Тя за пореден път изхвърча, той остана там до пенсия. Той всъщност е работил само там цял живот. Тя така и не успя да го очерни. Но, той береше голям срам)
Тук може би е добре пак да поясня, че аз давам за пример човек с ЛР диагностициран като нарцистичен психопат. Иначе, всички хора принципно притежават нарцистични черти, нюансите са много.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 16:37 от buttercake

# 485
  • София
Всеки си гони интереса, да. Но не всеки е неоценен от шефа си, който носи другите колеги на ръце, а те, глупаците, само завиждат на неоценения и правят кампании срещу него.
Мотивът за instant satisfaction е много застъпен (като при 3- годишноте). Само като го видят, да му опънат червения килим с място за шеф, че да може да има хора под себе си и да задоволи минимална част от бездната си, като е във властова позиция.

# 486
  • Paris, France
buttercake, много нарциси работят за себе си или на места, на които не им се налага да се разбират с колектива.

Не познавам майка ти, но част от поведението и се дължи на това, че баща ти я е толерирал. Ако баща ти я беше изхвърлил, поне като си пораснала, тя щеше да преразгледа поведението си. А каква е била причината да седи с нея? Бабите и дядовците ти знаеха ли за поведението и?

# 487
buttercake, много нарциси работят за себе си или на места, на които не им се налага да се разбират с колектива.

Не познавам майка ти, но част от поведението и се дължи на това, че баща ти я е толерирал. Ако баща ти я беше изхвърлил, поне като си пораснала, тя щеше да преразгледа поведението си. А каква е била причината да седи с нея? Бабите и дядовците ти знаеха ли за поведението и?
Невена, сложно е, не бих могла да го обясня, но със сигурност майка ми не може да "преразгледа" поведението си. Няма такъв вариант. Тя не се замисля върху действията си или думите си, просто тя не забелязва хората, като души, всичко е повърхностно.
Повярвай ми, не става, майка ми е, обичам я и ме боли, но тя не ме "отразява", не успява да ме види.

# 488
Butter, не знам какво означава да имаш такава майка. Тя грижила ли се е за вас добре?

# 489

Невена, сложно е, не бих могла да го обясня, но със сигурност майка ми не може да "преразгледа" поведението си. Няма такъв вариант. Тя не се замисля върху действията си или думите си, просто тя не забелязва хората, като души, всичко е повърхностно.
Повярвай ми, не става, майка ми е, обичам я и ме боли, но тя не ме "отразява", не успява да ме види.
Не искам да те засегна, но...сигурна ли си, че не си като нея, след като тя ти е служила за пример и модел докато растеш? Обикновено децата несъзнателно повтарят модела на родителите колкото и да им е бил противен, просто защото друго не са познавали и често ако си отгледан от нарцисист, вероятността и ти да си такъв не е много малка.

# 490
А аз имам едно наум за хора, които са изпокарани със всичките си близки, с никого не се разбират. Нямам никаква идея какви са, но не са хора, които искам близо до себе си.

И аз.

И се питам дали познавате хора, чиито родители и роднини всички са разведени: майка и баща, лели, чичовци, братовчеди, всички. Замислям си дали е поведенчески модел или нещо друго.

# 491

Не искам да те засегна, но...сигурна ли си, че не си като нея, след като тя ти е служила за пример и модел докато растеш? Обикновено децата несъзнателно повтарят модела на родителите колкото и да им е бил противен, просто защото друго не са познавали и често ако си отгледан от нарцисист, вероятността и ти да си такъв не е много малка.
Да, сигурна съм, че не съм като нея.
Децата по принцип повтарят, но медицината, конкретно психиатрията е много напреднала в днешно време, така че моделът може са се пренастрои. Човешкият мозък е с необятни възможностти.

# 492
  • Швейцария
Анти социалното личностно разстройство е толкова рядко, 1% при жените и 3% при мъжете, че вероятността Бътър да е като майка си е почти нулева. И не се лекува, така че майката няма как да преразгледа поведението си. Тя изобщо не го осъзнава като грешно. Психотерапията няма особен успех, може само да се научат да се държат социално приемливо, но да изпитват състрадание, обич и емпатия няма как да стане. Плюс това те не ходят на терапия, защото виждат само ползи от поведението си. Те смятат, че те са в правото си, а другите са глупаци..

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 03:07 от JennyBG

# 493
Анти социалното личностно разстройство е толкова рядко, 1% при жените и 3% при мъжете, че вероятността Бътър да е като майка си е почти нулева. И не се лекува, така че майката няма как да преразгледа поведението си. Тя изобщо не го осъзнава като грешно. Психотерапията няма особен успех, може само да се научат да се държат социално приемливо, но да изпитват състрадание, обич и емпатия няма как да стане. Плюс това те не ходят на терапия, защото виждат само ползи от поведението си. Те смятат, че те са в правото си, а другите са глупаци..
Така е, ЛР не се предава генетично. Много рядко се среща, и аз не познавам друг такъв човек, затова ми е неприятно, когато чувам колко лесно хората се "замерят" с тези етикети, защото знам че е нечестно. Майка ми не вижда хубавото у хората, а само най-лошото.

# 494
  • София
Така е, ЛР не се предава генетично. Много рядко се среща, и аз не познавам друг такъв човек, затова ми е неприятно, когато чувам колко лесно хората се "замерят" с тези етикети.
Социопатите са плод на средата, макар да не съм с впечатление, че майка ти е социопат. Иначе ЛР вървят в семейството, не е като да не вървят, но не е доказано да е генетично, по-скоро е по възпитание. При психопатите има повече съмнения за генетичен компонент, но там има физиологични изменения в мозъка.
При всички случаи опасността при такъв в човек в семейството не е толкова да станеш като него, колкото щетите от компанията му. Трябва да се работи върху тях повече.

Общи условия

Активация на акаунт