Нарцисизъм

• 42 525
  • 583
  •   1
Отговори
# 135
Нарцистичните родители делят децата си (без значение бащи или майки). Ако има две деца - винаги едното е фаворизирано "Golden Child" другото е Scapegoat (черната овца). И двете ми баби фаворизираха синовете (едната първородния), другата второто дете. Родителите ми цял живот се бореха сами и не получиха нищичко даром. Сега аз също се боря сама.

# 136
Джули, Каролина майките ви може би са близо, но не са. Затова не сте като тях и сте се опълчили. Аз говоря за нарцистичен психопат, майка, диагноза поставена от психиатър. На такава майка много рядко се опълчваш, просто нямаш сили.

# 137
buttercake
Аз говоря от опит. Разбира се, че дете на нарцис може да му се опълчи. Симбиоза може да има само когато детето е смачкано и с тотално промит мозък до степен да мълчи, да се примирява, да не вярва в себе си и че има нещо отвъд този грешен модел. Ако пък детето стане нарцис като родителя - пак не виждам как ще има симбиоза. Тогава ще има епични битки на нарциси. Кой е по-по-най.
Добре, де, ама това е някакво противоречие! Хем нарцисът ви е мачкал, хем вие сте намерили сили да му се опълчите? Море, не е играла голямата гьотерица, когато е било нужно и вие му се качвате на главата на така набеденият "нарцис"! Joy
Аз, ако знаете, как съм била възпитавана от баща, който смяташе, че всички около него трябва да го гледат като Бог, да стоят мирно и да пазят тишина... Никога, ама никога не съм си и помислила да му се опълча, да не го уважавам или обичам. И така до ден днешен. Той, разбира се, не се държи вече така с мен. Само понякога, в екстремни ситуации, старият му образ се завръща за кратко. После си отива и остава това, което наистина обичам.
Та в този ред на мисли, не знам, къде сбърках. При мен и дъщеря ми ситуацията не е точно такава.

# 138
Като се замисля моята наистина е нарцистичен психопат. На моменти се усеща, че не постъпва правилно, но почва да се оправдава и пред себе си се изкарва права и се успокоява. Лошото е, че бабата е била такава, така е видяла тя и така ни отгледа. Може и да се усеща и да съжалява, че ни провали бъдещето, но й е трудно да си признае. Вече наистина се опитвам никак да не й се дразня, дълги години не можех да й простя за държанието. Нищо и не искам и не очаквам от нея. Лошото е, че тя има очаквания към мен, с брат ми не се разбират. То и аз не се разбирам с нея, но гледам да не се заяждам и някакси да се разбираме, но е доста дразнещ и егоистичен човек. А бе трудно си е с такава "майка".

# 139
  • Тра-ла-ла
Добре, де, ама това е някакво противоречие! Хем нарцисът ви е мачкал, хем вие сте намерили сили да му се опълчите?
Не виждам никакво противоречие! Хората не са бавноразвиващи се, стоящи със зяпнала уста и каквото им се налее в главата. На някакъв етап от живота им писва, започват да се усещат, че нещо не е наред, особено осъзнавайки, че грешните им житейски модели не са паднали току така от небето и се повтарят. Ти вероятно визираш някакви много крайни случаи, в които детето не може да скъса пъпната връв и да функционира без нарциса.

Море, не е играла голямата гьотерица, когато е било нужно и вие му се качвате на главата на така набеденият "нарцис"! Joy
Добре, децата са грешни. Щъркелът ги е спуснал такива дефектни Joy

# 140
Така набедения нарцис трябва да се осъзнае един ден. Wink

# 141
Ей туй никога няма да стане. Те не умеят да изпитват вина. Няма я съвестта. Но го имитират.  Обаче, погледа....той остава празен. Все едно гледа през тебе, сякаш не те вижда. Невероятно е как очите наистина казват всичко за душата на човека. Те наистина не лъжат.

# 142
Според мен пък виждат и разбират, но по-лесно е да си замълчат и да не си признаят, че са сгрешили. Намират си оправдания и според тях са постъпили правилно. Ако можеха да се видят отстрани...
Често се опитвам да се видя отстрани и не ми харесва в какво съм се превърнала.
Кейкче, кой беше нарциса при теб? Майка, приятел?

# 143
A дано, ама надали! По-скоро е в търсене на нова "жертва" Joy
Да те обича нарцис, мила моя майно льо, ама така че да си му спечелила доверието е голяма работа, от мен да го знаеш! Защото повечето са успешни и се раздават много, не само финансово, а всякакси!
Те затова и са успешни, любовта първо към себе си и не непременното съгласяване с всеки и всичко по всяко време са първата предпоставка за успех. Wink

# 144
Според мен пък виждат и разбират, но по-лесно е да си замълчат и да не си признаят, че са сгрешили. Намират си оправдания и според тях са постъпили правилно. Ако можеха да се видят отстрани...
Мама, мама.
Но пък животът ме компенсира със страхотен татко. Пълната противоположност. Абсолютен алтруист и емпат. То затова и само той се е "вързал" на майка ми. Те другите бягат.

# 145
Моя е горе-долу на един акъл с майка ми, понякога й се противопоставя, но в повечето случаи са на "едно мнение". Wink

# 146
  • Тра-ла-ла
A дано, ама надали! По-скоро е в търсене на нова "жертва" Joy
Да те обича нарцис, мила моя майно льо, ама така че да си му спечелила доверието е голяма работа, от мен да го знаеш! Защото повечето са успешни и се раздават много, не само финансово, а всякакси!
Те затова и са успешни, любовта първо към себе си и не непременното съгласяване с всеки и всичко по всяко време са първата предпоставка за успех. Wink
Не разбирам потребността да се подиграваш на хората, жертви на нарцис. А нарцисите да изкарваш велики и преуспели хора. Явно се припознаваш и минаваш в защитен режим. Всъщност никой не говори за теб.

# 147
Не. Нито виждаме, нито разбираме, твърде заети сме да мислим за себе си. Или виждаме някаква пресилена драма отсреща. Емпатията ни е чужда и непонятна. В собствените си очи не грешим и дори да се погледнем отстрани, пак не виждаме нещо грешно, или не и твърде драматично.

# 148
Все едно майка ми го е писала. Smile Само че тя не вижда драмата. Не я интересува. Когато й се каже истината, почва да се оправдава и пак се изкарва права и въпроса приключва там.

# 149
Искате ли малко за моята майка? Няма да изпадам в подробности и разкази, защото е пределно ясно, че всеки има своята истина. Почертавам, че ние общуваме и сега. Когато ми дойде в повече, няколко дни не се чуваме. Единственото, което ще направя е да цитирам нейни думи през годините. Дали те са редни, оставам преценката на Вас:

1. "Всички деца имат някакви таланти. Само ти не." (Поет и писател съм, говоря 4 езика).
2. "Аз на твоите години бях много по-красива от теб."
3. "Какво толкова ти харесват мъжете, не знам."
4. "Ти си истеричка."
5. "Ти си манипулаторка."
6. "Къде да отида сега? Цял живот за вас блъскам." (Има собствена къща, около 200кв.)
7. "Добре, че бях аз да те обличам и гледам като принцеса. Затова сега и мъжа ти се държи с теб като с принцеса." (Не живея с нея от 12 годишна, сега съм на 24. Тоест половината ми живот.)
8. "Грозотия кошмарова." (Никой друг човек в живота ми не ме е наричал грозна, дори и хора, с които съм имала конфликт.)
9. Брат ти беше подреден и отговорен, а ти беше за 20 момчета. (Визира, когато е бил на около 6 години.)
10. Заради теб и баща ти, брат ти е мързелив сега. (Не живее с нея, от както е на 8 години.)
11. Пак за пари ме търсиш. (Пращала ми е през годините някакви, до преди около 2 години. От тогава не и съм и плащала дори сметки аз.

Има и още. Като се сетя ще включа.

Общи условия

Активация на акаунт