Нарцисизъм

• 42 734
  • 583
  •   1
Отговори
# 330
депресираните хора не са манипулативни. Те са просто на парцал.

На парцал е само клиничната депресия. Не бих обобщила, че нарцистичните хора се правят на депресирани. Жалват се, жалват, но това е игра. Просто игра.

Не мисля и, че непременно майката е виновна. Преди десетилетия модата в родителстването са били да оставиш детето да си плаче и така ще се научи...на неглижиране и нарцисизъм, но тогава не се е знаело за това.

Пост-соц народопсихологията ни има един такъв култ към марковото и скъпото, към статуса и престижа. Всички искат да са вип, топ, най-, никой не ще да е обикновен. Дори и "духовно извисените" са на тема кой е по- по- най.

На много места все още си битува комунистическата мечта: да се урЕдиш, да си пробивен (т.е. да манипулираш и прецакаш другите, за да се издигнеш и да си си добре ти), да ти завиждат съседите, роднините, колегите.  

За много хора е срамно да нямаш кола, да си носиш старите дрехи, да изглеждаш обикновено (примерно може да си на хляб и сол цял месец, но ще отидеш в дискотеката като баровец на заплатен ден или ще профукаш всичко по някоя маркова дрешка или марков телефон, а може и ментета - що не. Нали изглежда класно).

Всичко това създава среда, която възпитава нарциси. Особено ако има и завистливи погледи - националния спорт на българина. ⁰

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 00:12 от Елфичка

# 331
  • София

Всичко това създава среда, която възпитава нарциси. Особено ако има и завистливи погледи - националния спорт на българина. ⁰
Гениален коментар. Наистина. На запад има също такава среда, но по други причини, а за у нас описанието е съвършено. Такова влечение, мания, по повърхностното има последните 30 години, че съм потресена. Резултатите са отчайващи. Чета темата за дистанционното обучение и там много ясно личи как щом децата имат шестици то всичко е наред. Около мен маса деца имат шестици, маркови дрешки и нула човещина. От родителски напъни за показност са останали напълно лишени от елементарни морални и етични качества, така фокусирани са в съревнование без ясна цел освен пари за още показност. И не ме разбирайте погрешно, хубаво е децата да бъдат успешни, но още от детската градина на агресивните се приписва етикет лидери. Булинга в училищата, дори началните, е на невъобразимо ниво, а след десоциализацията от година изолация просто не искам да си представям какви ще бъдат последствията. Защото морала, ценностите и нормите на обществото и без това са крехки у нас, крехки и неясни.

# 332
В първи клас две деца се бяха подигравали системно на малкия ми син, защото той от притеснение стигаше до повръщане. Някакъв вид детска мигрена, много неприятно за детето, обикаляхме над година по лекари, но подигравките го довършваха. Спомням си деня, когато отидихме при директора и говорих с майките на децата съвсем любезно и нормално, те уж се съгласиха, че ще говорят с децата и така. Следобеда отивам да взема детето от занималня и едната майка бойно ме чака да говорела с мен. Добре, че се сетих да отпратим децата да не я слушат. Думите й бяха точно следните: "Вижте сега, то вашето дете си има проблем! Може моето дете и приятелчето му да са му се подигравали, но те само са изразявали мнението на всички останали деца." Попитах я: '"Това по-приемливо и по-малко лошо ли го прави?" И тя ми спори: ""Та казват това, кеото всички мислят. Вие като имате дете с проблем..." Казах й да не мисли и да не отговаря за "всички" деца, а да си озапти нейното конкретно. За другите да не мисли. Но нейната отвратителна реакция я помня и до днес. Като че ли е застрахована утре на нейното или на друго дете да му прилошее или какво? Много време ми отне да обяснявам на моето дете защо има такива деца и родители и часове наред сме обсъждали, докато го преодолеем това. Съгласна съм, че булинга е в големи размери и по най-различни поводи. Но как да се борим с това, все още явно не е задача на цялото общество Sad

# 333
  • София
Но как да се борим с това, все още явно не е задача на цялото общество Sad
Всеки с някаква нормална чувствителност скоро ще се води с проблеми. А ако някой наистина има проблеми би следвало към него да има повече внимание и съчувствие от другите. Не и тук. Именно за това говоря.
А кликите, т.е. зловредните групички познати ни от филмите за елитни американски гимназии, вече се образуват още от първи клас. Това не само у нас, но е показателно.

# 334
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Скрит текст:
Моето дете посещава сравнително малко основно училище. В Германия осн. училище е отделно от прогимназия и гимназия, т.е. само до 4кл. са в сградата.
Та, в това малко училище има доста деца, които са "креативно-различни". Някои са с диагноза, някои са без - тук всичко се диагностицира, класифицира и терапира. Дават им шанс да са в "нормално" училище, а не да кажем поради липса на социална интеграция, но наличен когнитивен потенциал да попаднат в някое помощно училище, където съвсем да залинеят.
Та, в класа на детето ми са няколко. Един е агрисивен и удря, друг е шутът и подстрекателят, трети е лъжливото овчарче,  има едно много чувствително момче, едно момиче с избирателен мутизъм (не говори извън къщи), всякакви образи има, доста хетерогенен клас.
Майките обаче на по-креативно-дразнещите са винаги орлиците и техните деца не са!!!
Агресивно аргументиращи, засипват те с потоп от безсмислици, също и учителката не остава пощадена от техните изисквания, техните деца са все неразбрани, несправедливо наказани, жертви. Мисля, че учителката ще запали свещ като избута този клас!
Добре, че поне в училище имат наистина превенция и всяка случка се обсъжда, анализира, коментира и т.н.
Говорят много с децата и им показват и другата позиция, даже сега има вкараха и час за един срок за момчетата копоейра (бразилски боен танц), за момичетата нещо друго са самочувствие и замозащита.
Та, поне училището запълва малко от бездната, която родителите отварят.

Скоро попаднах на един невробиолог, който критикува доста училищната система и той каза нещо, което за мен сглоби пъзела: голяма част от проблемното поведение (тук не говоря за такова, следствие на псих. разстройство или заболяване) идва от това, че на децата се гледа като на обекти.
Не само в училището, а и от родителите. За мен това е основата, на която расте нарцисизма.
Същото важи разбира се и за нас възрастните.

Колкото до повърхностното, материалното: според мен в Бг е някакси по-видимо, защото често се вижда, че е на "гол тумбак, чифте пищови", но в Германия размерите са огромни.

# 335

Къде е моята грешка ? Че не се съгласявам да приема отношения в любовен триъгълник ли? А знаеш ли кое е последното, което ми каза - че всъщност даже не е триъгълник, а спи с всяка, която иска, докато е с мен. И че това е нормално, а сбърканата съм аз.

Този е по-луд от бившия ми, признавам. Обаче от описанието аз не мисля, че е нарцисизъм това. По-скоро е некъв к/рвар тоя, с елементи на психотично поведение. Насилник, който те тормози емоционално. Анонимна, а питала ли си го дали той е ОК ако ти спиш, с който мъж ти хареса, докато си с него? Интересно ми е какво би отговорил.
Съветът ми е, никакъв, ама тотално никакъв контакт с тоя, докато не се съвземеш. Уверявам те, че дори едно прозвъняване на телефона ще те изкара от релси сега и ще те върне на изходна точка. Блокирай, трий и бягай по-далеч. Ясно ми е, в началото е било хубаво, но ти си видяла какъв е в действителност. Много добре те разбирам, но той няма да се промени. А ти ще имаш шанс за нова връзка, вече познаваш сигналите и можеш навреме да прекратиш, ако някой се държи по подобен начин. И вдигни малко самочувствието. Той може да те е наричал такава и такава, не ставаш и т.н. обаче помни, че това е само неговото мнение. Не ти е залепил етикет, нали? Друг мъж би те виждал по коренно различен начин, а именно ще те цени и уважава точно каквато си!

Питала съм го точно това. Казва, че било съвсем нормално и в реда на нещата Stuck Out Tongue Closed Eyes
Даже щял да се радва за мен.  Идиот.
Права си ,че има психотичен елемент. Убедена съм дори. Или е злокачествен нарцисизъм, но те се преплитат.
Забелязвала съм също така, че като се смачкам от поведението му, той ставаше по-зъл и продължаваше още повече. А в няколкото пъти, в които си изпуснах нервите и му отвърнах в неговия тон, позволявайки си да използвам епитети, съвсем като неговите, той омекваше и се снишаваше. Но не забравяше и в някой неочакван момент, избухваше без конкретна провокация, хвърляйки предмети наоколо. Не по мен. Но и до там щеше да се стигне.
Никакъв контакт е трудно, но държа положението с абсолютния минимум, колкото касае служебните ни дела.
Честно ви  казвам, не се гордея, но и аз се озлобих към него.

# 336
Честно ви  казвам, не се гордея, но и аз се озлобих към него.

Прекалено много са ти втълпявали християнските добродетели според мен.

Съвсем правилно и естествено е да се озлобиш към някой, който те нагрубява или клевети.

# 337
Най-трудно се повлиява околната среда. На устойчивост е добре да се учим от раждането (с родителска помощ, после сами). Това за подигравки и всякакви други вредни влияния. Разбира се, нарцисите са виновни за всичко.

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 09:17 от Дренка

# 338
Понякога обаче вредните влияния и подигравките идват от родителите ти.

Най-трудно се повлиява околната среда. На устойчивост е добре да се учим от раждането (с родителска помощ, после сами). Това за подигравки и всякакви други вредни влияния. Разбира се, нарцисите са виновни за всичко.

# 339
................
Питала съм го точно това. Казва, че било съвсем нормално и в реда на нещата Stuck Out Tongue Closed Eyes
...........

Мале, мале.... Тоя е пълно хахо...
Внимавай да не те придума да се съберете пак.

# 340
................
...........

Мале, мале.... Тоя е пълно хахо...
Внимавай да не те придума да се съберете пак.
Не мисля, че този е нарцис, нарцисите не делят. Те трябва да са център на обожанието, дс им се четка егото, че са незаменими и най-добрите. Повече ми прилича да има други отклонения, или просто най-обикновен емоционално осакатен гадняр.

# 341
Анонимен, радвайте се, че сте се отървали и не е предявил претенции към децата. Нарцисите се сещат "от гордост" как искат децата си при развод, особено ако децата са вече поотгледани и нямат нужда от непрекъсната грижа. Имам няколко примери около себе си.

Познавам класически нарцис адвокат. Срещат се и в лекарската професия, особено сред хирурзите. Интересно е, че повечето са мъже. Но класическите лесно се разпознават и не е задължително да имат соципатски склонности.

Подозирам, че един от най-умните хора, които познавам, е социопат.

# 342
Ами аз за това казвам, че има патология. Не е класически нарцисист, пълно психо е. Нарцисизмът е част от букетът му с отклонения. За съжаление стигнах до изводите много късно, когато вече бях на ръба  да се срина. Тогава започнах с четенето на специализирана литература и си го видях, мотамо, като по учебник описан.
Ужасно е усещането, че си бил жертва. Хубавото е, че макар и съсипана и може би вече в депресия, осъзнах това.
Лошото е, че до ден днешен не се оправям, имам проблеми със съня, с нервите, кръвното, самооценката. Въпреки, че осъзнавам неговият солиден принос за последното, пак ми е трудно да се боря с гласчетата, които още чувам в съзнанието си - ти си некадърна, ти ме тормозиш, ти не можеш да обичаш, ти се безучвствена, теб никой няма да те вземе, нито за работа, нито за друго, за нищо не ставаш, погледни се , слез на земята, осъзнай се, събуди се, емоциите ти не са нормални, въобразяваш си, луда си, трябват ти хапчета, имаш проблем със себе си и така до безкрайност...........
Гадно е, че ме е избрал за жертва, че с околните си носи много успешно маската и никой не би повярвал, че е такъв,никой не би допуснал, че може да изрече и направи подобни неща.

# 343
Добре, че налетях на това нещо на 45 години. Има си значение. Ако бях на 20, примерно, сигурно щях да се смачкам и да развия сериозна депресия и невроза. Сега, на тези години, знам какво съм и какво мога и слава Богу, имам нормална самооценка. По-скоро се чудя на себе си как толкова време търпях, търсех вина в себе си и се надявах на промяна. Сляпа не съм, нито пък тъпа.

# 344
Майките обаче на по-креативно-дразнещите са винаги орлиците и техните деца не са!!!

Скоро попаднах на един невробиолог, който критикува доста училищната система и той каза нещо, което за мен сглоби пъзела: голяма част от проблемното поведение (тук не говоря за такова, следствие на псих. разстройство или заболяване) идва от това, че на децата се гледа като на обекти.
Не само в училището, а и от родителите. За мен това е основата, на която расте нарцисизма.

В България нещата са още по-покъртителни. Такива "майки" налитат и на чужди деца да въздействат като на обект.

А по този начин доказано се създават социопати. Те се определят като необичани деца според една ютубърка, която е диагностицирана като такава - като нарцис и социопат.

Общи условия

Активация на акаунт