Хеликобактер пилори - втора тема

• 105 524
  • 1 018
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Нексиум и другите ИПП стимулират растежа на бактерията и така антибиотиците могат да я унищожат по-ефективно.

# 406
Благодаря за отговорите!

# 407
И дихателния тест е положителен. Сега вече лекарят трябва да ми назначи антибиотици, нали? Каза ми след теста да почна пак да пия нексиум. Но се чудя нещо. Може да прозвучи глупаво, но ще ви питам. След като приемът на нексиум пречи на изследването за хеликобактер означава че по някакъв начин потиска бактерията без да я трепе. Тогава нексиумът няма ли да попречи на действието на антибиотиците по някакъв начин? Мога да отида при лекаря най-рано след 2 седмици и не знам дали наистина да започна да пия нексиум от днес или да изчакам докато успея да се срещна с лекаря.
Не напротив. Винаги при прием на антибиотици за хеликобактер се приема и инхибитор на протонна помпа (нексиум).
Нексиума от една странна подтиска бактерията, от друга намаля киселинноста в стомаха. Попринцип високата киселинност, намаля ефекта на антибиотиците в стомаха, за това като е подтисната се предполага и че антибиотиците ще са по-ефективни срещу бактерията. Питайте доктора евентуално за 4-на терапия, т.е да се добави и Бисмут. Той полепва по лигавицата на стомаха, има бактерицидно действие и подпомага излекуването. Попринцип модерните препоръки са за изначална 4-на терапия за 2 седмици, всякакви други терапии са по ниско ефективни. Най-точно е след посявка за антибиограма и да се взимат точните антибиотици на коитои са чувствителни. Без антибиограма лечението е на принципа проба грешка, пробват се тея антибиотици чака се ако пак имаш пробват се други и така.

# 408
инхибиторите на протонната помпа освен всичко друго, чрез филма, който правят, препятстват бактерията допълнително да уврежда лигавицата.

аз не знам , от дихателен тест възможно ли е да се направи антибиограма...

# 409
Много добър въпрос. Мен също така ме мъчи, че при две гастроскопии, нито една антибиограма... Ако можех да върна времето назад, щях да търся гастроскопия на място, където правят антибиограма. Не знам в София къде има. По някаква причина, ревматоложката ми ме насочи към ИСУЛ, та ако не дай боже оак се наложу, там ще ходя...

# 410
Аз съвсем честно не разбирам как вземат секрет има патоген и не правят антибиограма. Дали е въпрос на специалист на заведение на пътека... но да, има абсурди в нашето здравеопазване.

# 411
Доколкото разбирам, не във всяка болнична лаборатория имало необходимото оборудване за такъв вид антибиограма. Любопитното е, че и двата пъти чаках 3 дни за хистологичния резултат, не разбрах обаче защо, май в окръжна останах с воечатление, че бюрокрацията е много тежка - например болничен лист се издавал единствено в еди кой си ден от седмицата (май петък), след 14 часа, докато получаването на епикризата било пак петък, но единствено до 11 часа, и ходиш цял ден нспред назад, такива истории, та се замислих, че може и бюрократично хистологията да излиза само еди-кой си ден от седмицата. Ама знам ли, черна кутия...

# 412
В болница ми правиха гастроскопия, но не изследваха за хеликобактер. Правих кръвен  с два показателя и дихателен тест, но антибиограма няма. Лекарят даже каза, че след дихателния няма нужда аз да ходя, мой близък да отиде да занесе резултата и да вземе рецепта (по обективни причини излизането от къщи ми е проблем) т. е.няма намерение да назначава антибиограма. Дихателния тест е платен и ако по него можеха да правят антибиограма предполагам че резултата щеше да е придружен с такава. Но то и резултата не е количествен, а качествен, така че едва ли е възможно.

# 413
  • София
Здравейте, записвам се в темата. Направих си гастроскопия "за всеки случай" - заедно с колоноскопия, която така или иначе трябваше да си направя, да мине с една упойка всичко. Оплаквания от стомаха нямам общо взето, освен понякога сутрин симптоматика на рефлукс (усещам си гърлото да "люти" и понякога кашлям за 20-30 минути след ставане). Фекалният тест за хеликобактер е отрицателен (преди 6 месеца, сега пак. Не съм правила кръвни изследвания за антитела). При мен проблемът е метеоризъм, от години при ехографски преглед от интернист, гинеколог и т.н. ми казват, че имам много засилено движение на червата (затова и колоноскопиите, сегашната, слава богу е напълно чиста).
Изненада за мен беше, че в биопсията от стомаха са намерили хеликобактер. В епикризата не пише да са правили антибиограма, изписаха ми 2 АБ (Оспамокс и Фромилид), Нексиум и пробиотик. В кръвните изследвания не се вижда никаква инфекция, на фона на двукратно отрицателен фекален тест (в различни лаборатории), се изненадах неприятно. Проблемът е, че ми казаха след лечението да пусна пак фекален тест (какво да го пускам, той и сега е отрицателен) за проверка. Тъй като биопсията е по-точна, предполагам, че хеликобактер има. Въпросът е как да разбера дали се е изчистил. Не мога да правя гастроскопии през няколко месеца... Ще пусна утре отново фекален + кръвни тестове, за всеки случай, дано някъде има отклонения, за да имам с какво да сравнявам...

Spring Blossom, имам опит с болница Доверие (само колоноскопия) и сега Аджъбадем Младост - и на двете места е същата бюрократщина - болничен само еди-кога си, епикриза след 2 седмици (до този момент не се знае резултат от биопсията). Датата на хистологичния резултат е 11 дни след процедурата - надявам се да не е правена тогава... не знам колко време оцеляват бактериите.

# 414
Направете си дихателен тест. Лекарят не ми призна кръвни изследвания с два показателя много положителни и ме прати на дихателен тест. Него го призна. Друг човек занесе дихателния тест и взе рецепта. Не съм я получила още, но разбрах че са ми изписани 2 антибиотика по схема. единият за 14 дни, другият за 44 дни и някакъв пробиотик. Нексиум пия от една седмица - след дихателни тест. Ако вече сте започнали да пиете нексиум не можете да направите достоверно изследване.

# 415
  • София
Благодаря, Рори72. Не пия нищо още.

# 416
Получих си рецептата. Двата антибиотика са Лекоклар и Оспамокс. Обаче и двата са на 12ч. и предполагам не трябва да ги взимам едновременно, а да ги разпределя на 4 приема. Освен тях имам Лансопрол и пробиотик Прокомбо. Нексиума предполагам се подразбира и затова не е в рецептата. Предполагам нексиума, лансипрола и пробиотика също не трябва едновременно да се взимат.

# 417
  • София
И моето лечение включваше същите антибиотици за десет дни. Пиех ги едновременно - на 12 часа по едно.
Лансопрол е инхибитор на протонна помпа и замества Нексиум в случая.
Пробиотикът не се приема заедно с  антибиотика, трябва да има няколко часа между двата.
Лансопрола - половин час преди ядене, като всички ИПП.

# 418
Т. е. трябва да спра нексиума щом ми е изписан лансопрол? Лансопрола е за 44 дни, а останалото за 14 дни.

# 419
Как така ще приемате нексиум, щом пиете лансопрол? Нали са от една и съща група, все са инхибитори ИПП и не може да се пият едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт