Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 978
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 1 665
Норе4с ,при баща ти Pdl1 беше <1%,нали,това ли е била причината .В чужбина такова изследване не се ли прави или на всеки се прилага ИТ.

# 1 666
  • Пловдив
В Щатите в някой центрове се прилага IT с чекпоинт инхибитори без значение от PD-L1 при висок TMB и в първа линия с ХТ. Друг е въпроса дали задтрахователя ще плати това "off-label" (както го е нарекъл Хоуп" лечение. Напоследък се използва и съотношението Лимфоцити/Неутрофили (основно в Япония) ,но след започване на лечението - след 2-та и 4-та вливка ,за преценка дали ще има ефект лечението с PD-L1 CPI - трябва да е по-голямо от 1/3 (лимфоцитите да са повече от 1/3 от неутрофилите. Защото освен основно предназначение да инхибира PD-1 ,като бонус се повишава и Т-лимфоцитната активност леко(при действаща терапия).   

# 1 667
Баща ми беше с отрицателен PDL1. Тук тогава не се прилагаше ИТ на тези хора.

В САЩ и някои центрове по света се прилагаха чекпойнт инхибитори. Конкретно това лечение не е off-label, а standard of care. Там “протоколът” по онова време изглеждаше така: при хора с PDL1 под 50% (без значение дали е отрицателен или от 1 до 49%) се прилага ИТ и ХТ. При хора с PDL1 над 50% може и само ИТ. Тоест застрахователят го поема.

Причината е, че има хора като баща ми, които реагират въпреки PDL1.

# 1 668
  • Пловдив

Причината е, че има хора като баща ми, които реагират въпреки PDL1.

ДА ,има такива хора ,затова и се търсят и други "маркери" освен PD-L1,които да прогнозират ефективността на лечението с CPI - като TMB или висока T-лимфоцитна активност на фона ниска възпалителна неутрофилия.

# 1 669
И ние поискахме генетично изследване на парафиново блокче след операция на глиобластоп 4ст /див немутантен тип/. Излезе, че има
1. Установени хетерозиготни дилеции в CDKN2A,  CDKN2B.
2. Установена беше амплификация на гена EGFR, за което препоръчват прилагане на инхибитори, но тук в България ги слагали чак при рецедив
3. Установени хетерозиготни дилеции на екзони 2-9 на ген PTEN
Да си призная много малко разбрах от това, което ми обясняваха. Ако Норе4с може да обясни на по достъпен език ще съм благодарна.

# 1 670
Много нови хора наистина последните дни в темата. Късмет на всички - дано намерите най-верния път на лечение!

Някой има ли опит с кожни реакции при имунотерапия? При баща ми се появи доста странен обрив по целите крайници и май и по тялото вече - пъпки с размер като от комар, но с твърд център, сърбят и се разпространяват. Според дерматоложката, с която се консултира, е доста вероятно да е лихеноидна лекарствена реакция. Тази седмица има вливане и ще говорим по-подробно с онколога, надяваме се да направим и още една консултация при дерматолог. Четох, че има докладвани случи на такива реакции при лечение с кейтруда (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8026086/). За съжаление това може да означава, че може да се наложи прекратяване на лечението. Но да видим какво ще кажат лекарите и дали диагнозата ще се потвърди.

# 1 671
Днес взехме решението от ТЕЛК за удължаване на болничните. Пълен ужас. Писмо така и не получихме за месец и половина. Звъняхме по телефони. Дата има, писмо няма. Излязоха за месец в отпуск, няма кой да ти обясни. Накрая хванахме връзки. Та ни дадоха решението още днес. А то е за два месеца и е до 27.08.После пак същата врътка

# 1 672
Благодаря за препоръките. Баба ми е приета във ВМА и ще се оперира при Доц. Луканова - казаха още тази седмица. Утре ще й правят скенер, вероятно четвъртък или сряда - операцията. Дано няма разсейки.

Имате ли отзиви за нея?

# 1 673
Проф. Тимчева вече работи в болница Сердика.

# 1 674
Проф. Тимчева вече работи в болница Сердика.

Със сигурност вече съм предала информацията на моя позната! Благодаря!

# 1 675
Ето какво е написала на страницата си във Фейсбук по повод работата й в Надежда на 5 юли:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=117348187263943& … d=102207495444679

Слагам и скрийншот, ако не работи линка

# 1 676
Ясни са вече резултатите ми от компютърната томография, но не са ясни ЗА МЕН. Утре ще ходя да ми ги кажат.
Моля стискайте палци, макар че каквото е - то си е.

# 1 677
Стискаме,  всичко ще бъде наред!

# 1 678
  • София
Стиснати палци и от мен! 🍀

# 1 679
Много успех и късмет! И цялата позитивна енергия да тече към теб... от всички нас тук! Hands Thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт