Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 007
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 1 680
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Uncommon, стискам палци, всичко ще е наред Flowers Four Leaf Clover

# 1 681
Всичко ще е наред, Uncommon!
Ще чакаме да се похвалиш с отличен резултат!

# 1 682
Жалко за Тимчева и Надежда…

# 1 683
И ние поискахме генетично изследване на парафиново блокче след операция на глиобластоп 4ст /див немутантен тип/. Излезе, че има
1. Установени хетерозиготни дилеции в CDKN2A,  CDKN2B.
2. Установена беше амплификация на гена EGFR, за което препоръчват прилагане на инхибитори, но тук в България ги слагали чак при рецедив
3. Установени хетерозиготни дилеции на екзони 2-9 на ген PTEN
Да си призная много малко разбрах от това, което ми обясняваха. Ако Норе4с може да обясни на по достъпен език ще съм благодарна.

Не знам какво точно са Ви казали предвид резултатите горе. Амплификациите в EGFR са едни от най-често срещаните при глиобластом мултиформ (20-40% от случаите). За съжаление, все още няма (или поне аз не знам да има) одобрено таргетно лечение за глиобластом с подобен биологичен профил. При онкологични проблеми на дебело черво, бял дроб и панкреас с EGFR мутации се ползва таргетно лечение с хапчета/вливания. EGFR обаче е ген с много екзони (представете си ги като части от гена) и одобрените лечения са, например, за екзон 19, екзон 20. При глиобластом най-често става въпрос за EGFRvIII - за него може да има някакви проучвания (с които не съм в час), но не мисля, че има лекарство в масова употреба.

Делициите от т.1 и т.3 също са много характерни за глиобластом (виждат се в 30-40% от случаите). Отново не знам да имат пряко отношение към лечението.

Предполагам човекът е опериран и в момента е на Темодал и лъчелечение. Това е стандартното лечение. Ако Ви предложат клинично проучване с нещо ново (напр. EGFR инхибитор, за който не знам), аз лично бих се съгласил.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 22:51 от Hope4C

# 1 684
Жалко за Тимчева и Надежда…

Защо да е жалко? Явно жената продължава да работи, което е супер за пациентите й... На мен само едно изречение ми направи неприятно впечатление, имайки предвид копираното съобщение в поста по-горе.... "... и по никакъв начин НЕ участвам в определянето на лечението и научно-изследователската дейност там..". Два пъти сме се срещали с проф. Тимчева и един път с лекар от отделението в Надежда... С втория вече когато проф. Тимчева не работеше там... При все че обяснихме, че сме правили консултация с Тимчева, някак си  мина през ушите му това, което тя беше казала, и директно ни обясни, че последващите действия трябва да бъдат други... Според мен се бяха взели твърде насериозно в нейно отсъствие... Колкото тя беше деликатна, възпитана, спокойна, разбираща и отговаряща на всяко питане, толкова другият категоричен и изнервен от въпросите ни. Според мен се е получило някакво разочарование у жената по отношение на политиката, която се води там... И предвид това, че със сигурност не иска да й се замесва името в неща, които тя категорично не одобрява, съвсем резонно е да потърси друга алтернатива и друга възможност да помага на своите пациенти с каквото и както може... Това е лично мое мнение и не ангажирам, разбира се, никого с него... Съжалявам, ако съм разочаровала някого с поста си, при положение че се лекува в клиника "Надежда", но просто исках да споделя опита на един обикновен редови пациент...

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 09:48 от mury9

# 1 685
Болницата беше пуснала пост в Инстаграм, че Тимчева продължава да работи там като консултант по лечението и ръководител на клинични проучвания. Предполагам затова е уточнила от кога не е част от определянето на лечението по никакъв начин (вероятно в някакъв момент може да е била).
Аз съжалявам, че няма да е в Надежда, защото майка е жива и се лекува там заради нея. Даже подозирам, че като ѝ кажа какво става, може да поиска да се премести в Сердика. Но съм много доволна, че е намерила ефективен начин да помага на хората, защото това с онлайн консултациите е една хилядна от всичко, която тя може да направи за хората.
Нормално е в Надежда да цари хаос след нейното напускане. И други двама лекари са напуснали отделението и със сигурност не е лесно да се поддържа нивото без присъствието и нежната, но твърда ръка на Тимчева.

# 1 686
Не мога. Писна ми от тъпанари. Два месеца чакаме писмо от ТЕЛК за удължаване на болничните. Вчера бяхме, взехме решението, с връзки защото писмо така и не дойде. Днес ми звъни лекарката от ТЕЛК че писмото е върнато с надпис, че получателят е починал. Тъпата пощальон ка  видяла не видяла решила че е за девер ми, който почина т сложила печата.

# 1 687
Djoleva , абсолютно!Мама се опита да се занимава с тях за месец два и след като чака няколко часа на студа и дъжда ,за да й кажат,че излизат в отпуск им тегли майните,удължи си болничните май с 6 месеца и после направо пенсия

# 1 688
  • София
Това е просто безумно! В една нормална държава сигурно би могъл да ги осъди човек, за причиняване на стрес, освен всичките пропуснати ползи и разправии. В такъв момент, когато стресът е толкова вреден...

# 1 689
Това е просто безумно! В една нормална държава сигурно би могъл да ги осъди човек, за причиняване на стрес, освен всичките пропуснати ползи и разправии. В такъв момент, когато стресът е толкова вреден...
Яд ме е на жената в пощата. Грешката е основно нейна. 100 пъти и казахме че чакаме писмо. 100 пъти каза че няма. Какво е чела, къде е гледала не знам

# 1 690
  • София
Djoleva , абсолютно!Мама се опита да се занимава с тях за месец два и след като чака няколко часа на студа и дъжда ,за да й кажат,че излизат в отпуск им тегли майните,удължи си болничните май с 6 месеца и после направо пенсия

А как може да се удължат болничните наведнъж с повече от 2 месеца.

На баща ми му изтичат 180те дни на 13.август, а той има право да се пенсионира на 22.ноември.

Има ли смисъл да се пенсионира по болест или директно пенсия за възраст. Струва ми се, че някой беше писал, че почти няма разлика.

# 1 691
  • София
Да, точно за тази от пощата. Преди време при нас направиха гаф, като не спазиха 30дневен срок за пазене на писмо и го бяха върнали в интституция, която е в друг град.
Баща ми е пенсионер, но като управител на фирма, се налага да си внася здравните осигуровки. В първата болница, където му правиха колоноскопията, го освободиха от таксата за престой, заради заболяването. Има ли смисъл да се разправя с разни такива институции или за пенсионери не важи? Дали ще се отрази на песнията по принцип и аз се чудя. Нищо не ми е ясно.

# 1 692
Здравейте,няма как да несе похваля ,туморът на мама се е смалил с 90 %(рак на белия дроб 4 стадий с 6 лезии в мозъка). Пожелавам си  да запазим този резултат дълго време и на всички чисти скенери ♥️

# 1 693
Здравейте,няма как да несе похваля ,туморът на мама се е смалил с 90 %(рак на белия дроб 4 стадий с 6 лезии в мозъка). Пожелавам си  да запазим този резултат дълго време и на всички чисти скенери ♥️
Браво. Чудесно. Все така да е

# 1 694
Чудесна новина, Fani! Отдъхнете си!

Общи условия

Активация на акаунт