Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 501 716
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 1 905
Току що взех резултата от скенера и да ви кажа направо се радвам! Докарах я и аз дотам да се радвам на липса на прогресия. Като с има предвид колко скромно беше лечението този път, как не успяваха да влеят пълна доза платина повече от веднъж, това си е добър резултат. Лекарката ме посъветва да се консултираме за още лъчетерапия на лезията в дясно, която предишния път беше отлично повлияна, а сега се е активирала. Беше очудена, че Минчев не е поискал да оперира голямата в ляво, добре било да говоря с Дани Петров.
А аз се чудя какво е това нещо- едната се повлиява от лъче, расте на химия и обратно за другата...

# 1 906
Stany99, съжалявам че ще го кажа, но явно баща ви вече е в терминален стадии на заболяването и върви към чернодробна недостатъчност, има асцит.
Какво лечение му предлагат в Италия на този етап? Какво по-добро лечение ще му предложат в България?

# 1 907
  • Пловдив
Зиги ,
може би все пак са с различен произход ,затова се държат различно.
От колоректален карцином метастазите може да не са радиочувстителни ,затова и да не се повлияват от лъчетерапия ,включително и SBRT или да им трябва по-висока обща доза.
Може би цел на биопсията трябва да е нечувствителната към химиотерапията (тази в дясно? или по-малката в ляво?).
Добре е ,че няма прогресия.

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 13:01 от whitefang

# 1 908
Зиги, радвам се, че не е прогресирало. Наистина, това си е отлична новина. Стискам палци! Heart Decoration
Писала съм, че съм фен на операциите, макар че са рискови, та дано пък да може да се отстрани и да се маха поне голямата вляво.

# 1 909
Zigizagi  много се радвам за вас! Дай Боже повече регресии и да си пишем тук само по хубави поводи.
Опитвам се да наваксам с материала, и това, което ме изплаши беше туморния разпад, който може да доведе до с.....т. Дефакто излиза , че ако нещо може да се махне - най-добре да се оперира и маха, за да не се стига до разпадането му в следствие на терапията в самия организъм. Поне аз така разбрах...може и да бъркам

# 1 910
  • Другата България
Браво, Зиги!
Много се радвам за вас.

# 1 911
Току що взех резултата от скенера и да ви кажа направо се радвам! Докарах я и аз дотам да се радвам на липса на прогресия. Като с има предвид колко скромно беше лечението този път, как не успяваха да влеят пълна доза платина повече от веднъж, това си е добър резултат. Лекарката ме посъветва да се консултираме за още лъчетерапия на лезията в дясно, която предишния път беше отлично повлияна, а сега се е активирала. Беше очудена, че Минчев не е поискал да оперира голямата в ляво, добре било да говоря с Дани Петров.
А аз се чудя какво е това нещо- едната се повлиява от лъче, расте на химия и обратно за другата...

Зиги, чудесна новина за липсата на прогресия. Може ли да попитам къде е правен скенерът и колко време след предишния такъв е направен?

# 1 912
Зиги, хубави новини! Честито! Лезията още се влияе от платина. Говорете с проф. Данаил Петров. Може да може едната да се махне оперативно, другата да се облъчи и да затворите страницата.

Калина, предполагам сте чели някакви страхотии за синдром на туморолиза. Това се случва рядко, когато голям тумор изчезне с бързо темпо след системна/лъче терапия. Само че това се отнася най-често за лимфоми (солидни тумори рядко регресират с нужната скорост). А дори да се случи при солиден тумор - не създава проблем при повечето хора. При баща ми нямаше проблем в отделителната система (бъбреците принципно са най-засегнати от въпросната туморолиза).

ПС: Не съм сигурен, че това е правилният превод на български. Tumor lysis syndrome е на английски.

# 1 913
Точно това четох и ето и линк към статията:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920411/
И...респект още веднъж за знанията ви.

# 1 914
Stany99, съжалявам че ще го кажа, но явно баща ви вече е в терминален стадии на заболяването и върви към чернодробна недостатъчност, има асцит.
Какво лечение му предлагат в Италия на този етап? Какво по-добро лечение ще му предложат в България?

Ами в Италия вече може да се каже, че не искат да го лекуват, въпреки лошото му състояние, затова търсим други възможности...

# 1 915
Благодаря Ви за подкрепата!
Mury9, скенерът е правен в Онкологията в Дървеница – много сме доволни от отношението на целия персонал и от организацията.
Предишният скенер беше от 16 март. От средата на април до края на юни беше на  химиотерапия, успя само с две пълни вливки платина, другите 2 бяха намалени поради алергична реакция. На 27 август правихме този скенер за оценка на ефекта.

Whitefang, Hope4C, ще отида при Дани Петров за мнение. Минчев каза, че трябва да отреже ½ дроб и не смята, че с това ще й подобри живота, напротив, а при тая дисеминация, оперативна интервенция била безсмислена. Лекарката днес се чуди каква дисеминация е имал предвид при налични само две лезии.
Не знам дали платината действа или кепацитабинът (припомням, че купувахме оригиналния продукт кселода на своя глава вместо този, който се полага по НЗОК на Accord).

# 1 916
Zigizagi, наистина е добър резултатът предвид как не вървеше изобщо терапията. Освен с Дани Петров може да се консултирате и с Деян Йорданов. И тримата са много добри гръдни хирурзи.

# 1 917
Привет. При моя баща терапията приключи и сега чакаме скенер евентуално в края на септември. Баща ми се чуди дали е добра идея да се ваксинира срещу Ковид. Минаха 3 мес от лъче и химиотерапията му. Това е нещо, което забравих да питам лекарите. При вашите близки какви препоръки дават за ваксината?

# 1 918
Мама се ваксинира.Лекарите бяха лаконични,нищо не казваха,но тя искаше -припомням рак на белия дроб 4 стадий с метастази в мозъка.Дори по време на ваксинацията минаваше лъче на мозъчните и имаше прогресия.Нямаше проблем ,след втората игла нормални странични ефекти-температура, повръщане,болки в ставите за 24 часа.

# 1 919
Браво Зиги! Много се радвам, за резултата, още от петък ти стискам палци 🍀🍀🍀...една битка е спечелена, продължавайте нататък в същия дух! Ще намериш начин да се преборите с всичко, ти си силна, а тя е по-силна от теб, все пак те е родила😉💕
Днес мъжът ми ходи за епикризите от гастроентероскопията и колоноскопията, утре е при другия лекар за второ мнение за жлъчката и съответно и 'превод в ефир' на епикризата...аз чета и все едно е на китайски, направо ви се възхищавам на знанията. Вие сте повече от лекари!
Изследвали са му и туморните маркери. Всичко е в норма, но те му ги изследваха и миналата седмица, когато лежа за изследванията. Днес беше датата за 3месечното проследяване, чудехме се трябва ли да ходи след като миналата седмица беше там и мина всички изследвания вкл. и КТ, но отиде.Слава богу  всичко е наред, сега ще видим какво ще кажат за жлъчката.

Общи условия

Активация на акаунт