Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 707
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 2 175
  • София
Здравейте,след 1г.и 10м. нашата борба приключи. Жестоко е... Имам останали 9 капсули Сутент. Ако на някой са му нужни,да пише на лично. Успех в борбата!
Моите най-искрени съболезнования! Вече близо година откакто брат ми почина, а продължавам да чета темата и всеки път плача... Наистина е жестоко...

# 2 176
  • София
Съболезнования и от мен. 🖤😪🖤
Stela_B и аз съм по същият начин.

# 2 177
Съболезнования бъдете силни!

# 2 178
Здравейте,след 1г.и 10м. нашата борба приключи. Жестоко е... Имам останали 9 капсули Сутент. Ако на някой са му нужни,да пише на лично. Успех в борбата!
Искрени съболезнования...

# 2 179
Бях си обещала да пиша в темата, ако има положително развитие при баща ми след ПЕТ скенера. Понеже освен притеснения, има и добри резултати, искам да споделя с вас.
Неговия случай - в края на март установиха рак на гърлото, последен стадий, със засегнати лимфни възли. Няколкото софийски УНГ, с които се консултирахме бяха категорични, че трябва да се направи операция по спешност. Баща ми твърдо отказа, поради последствията от операцията. В Онтологията последният УНГ, който го гледа дори му се разкрещя, че е въпрос на дни и не може да отказва операция. Междувременно аз четях, че в чужди болници понякога започват с лъче и химио, понякога с операция. След консултация се оказа, че и в БГ може да се започне с лъче и химио. И така, с пълното съдействие и изключителна подкрепа на д-р Йорданов в Токуда, баща ми започна процедурите  - 4 химии и 30 лъче. Три месеца след приключване на лъчетерапията - всичко е изчезнало - и в гърлото и в лимфните възли. Никой от семейството ни не вярваше, че може да се изчисти всичко на 100%. Обичайно в такива ситуации целят "приспиване" на раковите клетки. И така, този резултат е чудесен за баща ми и за нас. Дотук бяха добрите новини - надежда и шанс има, стига да попадне човек на подходящия лекар и да има адекватно лечение.
Сега неприятната част. Още на първия ПЕТ скенер през април е описана и една овална лезия в белия дроб с размер 17 мм. Тогава обаче лекарят реши да се фокусира върху сериозния проблем в гърлото, а тази малка лезия да се проследи със следващия ПЕТ. За съжаление с втория ПЕТ от преди 2 седмици се установи, че лезията е станала почти двойна. Тъй като аз отскоро не съм в БГ родителите ми бяха сами при лекаря. Нарастването е изненадало и него и баща ми бързо беше насочен към бронхоскопия, от която чакаме резултатите. Междувременно отворих да видя какво точно пише в първия ПЕТ за лезията в заключение. Ето го: Описаната метаболитно лезия в десен белодробен хилус е без връзка с известния първичен тумор и не я отразявам в стадирането. Находката търпи ДД на лимфен възел с неопределена генеза или синхронен малигнитет(пациентът е с повишен риск за синхронни тумори). Уместна преценка за верификация или уточняване с КТ с контраст, като независимо от резултата, находката следва да се обсъжда извън контекста на известното първично огнище.
Сега чакаме резултата от бронхоскопията да видим какво точно ще се окаже. Чета активно и другата тема за белия дроб. Дано е лечимо!

# 2 180
Бях си обещала да пиша в темата, ако има положително развитие при баща ми след ПЕТ скенера. Понеже освен притеснения, има и добри резултати, искам да споделя с вас.
Неговия случай - в края на март установиха рак на гърлото, последен стадий, със засегнати лимфни възли. Няколкото софийски УНГ, с които се консултирахме бяха категорични, че трябва да се направи операция по спешност. Баща ми твърдо отказа, поради последствията от операцията. В Онтологията последният УНГ, който го гледа дори му се разкрещя, че е въпрос на дни и не може да отказва операция. Междувременно аз четях, че в чужди болници понякога започват с лъче и химио, понякога с операция. След консултация се оказа, че и в БГ може да се започне с лъче и химио. И така, с пълното съдействие и изключителна подкрепа на д-р Йорданов в Токуда, баща ми започна процедурите  - 4 химии и 30 лъче. Три месеца след приключване на лъчетерапията - всичко е изчезнало - и в гърлото и в лимфните възли. Никой от семейството ни не вярваше, че може да се изчисти всичко на 100%. Обичайно в такива ситуации целят "приспиване" на раковите клетки. И така, този резултат е чудесен за баща ми и за нас. Дотук бяха добрите новини - надежда и шанс има, стига да попадне човек на подходящия лекар и да има адекватно лечение.
Сега неприятната част. Още на първия ПЕТ скенер през април е описана и една овална лезия в белия дроб с размер 17 мм. Тогава обаче лекарят реши да се фокусира върху сериозния проблем в гърлото, а тази малка лезия да се проследи със следващия ПЕТ. За съжаление с втория ПЕТ от преди 2 седмици се установи, че лезията е станала почти двойна. Тъй като аз отскоро не съм в БГ родителите ми бяха сами при лекаря. Нарастването е изненадало и него и баща ми бързо беше насочен към бронхоскопия, от която чакаме резултатите. Междувременно отворих да видя какво точно пише в първия ПЕТ за лезията в заключение. Ето го: Описаната метаболитно лезия в десен белодробен хилус е без връзка с известния първичен тумор и не я отразявам в стадирането. Находката търпи ДД на лимфен възел с неопределена генеза или синхронен малигнитет(пациентът е с повишен риск за синхронни тумори). Уместна преценка за верификация или уточняване с КТ с контраст, като независимо от резултата, находката следва да се обсъжда извън контекста на известното първично огнище.
Сега чакаме резултата от бронхоскопията да видим какво точно ще се окаже. Чета активно и другата тема за белия дроб. Дано е лечимо!

Дано! Успех ви желая! И много късмет!

# 2 181
Stella, чудесни новини!
Щом сте се преборили с 4 стадии, ще се справите и с това в белия дроб!
Каква е била метаболитната му активност при първия скенер и сега?

# 2 182
Йованица, съболезнования! Толкова е трудно...

Левскарката, радвам се, че мъжът ти все така е добре! Така да си продължи!

Стела Б, много ми е мъчно за брат ти, толкова се надявахме всички... Прегръдка от мен!

Стела 80, дано се оправите и с тази лезия! Наистина е поразително излекуването на останалите. В чужбина аз каквото съм видяла, е, че хирурзите предпочитат първо да режат, защото от химиотерапията и лъчелечението се увреждат тъканите и после по-трудно се оперира. Но пък ако пациентът добре се повлияе от химията, може да се намали обемът на операцията, защото едни лезии може да изчезнат, други да се намалят. А при вас - браво, на 100%! Обаче тази сегашната лезия не се е повлияла. Дано й намерят чалъма!

# 2 183
Здравейте, група! След добрият скенер, пак съм в дилеми.
Лекуващият онколог при последната ХТ и ИТ вметна първо, че предвид стабилното състояние и само няколко намаляващи разсейки в черния дроб, че можем да мислим за операция за отстраняване на хранопровода. Не съм за подобна, предвид възрастта на татко - 78 г. и фактът, че не е добре със сърцето от години. Има поставен пейсмейкър.
Второто, което обаче ме срази и не ми дава мира вече няколко дни, е че по думите й, стентовете на хранопровода имали кратък живот. Макс. година.
Помня, че при поставянето в ИСУЛ на първия през февруари тази година, попитах за срока на ползване на един стент и тогава ми беше отговорено, че да не се притеснявам. "Доживот" била.
Сега август, когато в СофияМед поставиха нов стенд над стария, не искаха да направят ревизия на първия, защото не бил поставян от тях. При изписването пак попитах колко е животът на един стент и отговорът беше  нещо от сорта "Повече, отколкото ще живее пациентът."
Така, обаче пациентът явно излезе от статистиката, която в състоянието на баща ми дава преживяемост 6 месеца.
Търсих информация в интернет, но явно не напипвам правилната информация. Действително повечето стендове са с живот 6 до 12 месеца. Лошото е, че тези от ИСУЛ не са вписали в епикризата какъв модел стент са поставили.
На прав път ли съм да мисля да подходя така:
1. Консултация с поставилия стента в ИСУЛ.
2. Второ мнение на добър коремен хирург или гастроентеролог. /тук ще имам нужда от помощ и моля, който може да препоръча свестен доктор без проф. Ал.Червеняков, да сподели име, за да мога да организирам час/

Благодаря на всички за съпричасността към чуждата болка и терзания, радост и победи!

# 2 184
  • София
vilitra, за операция на хранопровод е нужен гръден хирург, а не коремен. За съжаление татко го отписаха тук през 2017-та година и не мога да дам отзив, никой не се нае да го оперира. Наплашиха ме, че няма да издържи 8-часова операция (при него се налагаше интерпозиция на колон на мястото на хранопровода). Накрая го оперираха в Турция (преди това там му правиха лъче и химио), като операцията продължи 4 часа. После имаше усложнения доста, но в крайна сметка е жив и здрав.
Но това беше отдавна, преди 4 години все пак. Може пък да има иновации вече.

# 2 185
Тия да не са Господ,че да знаят колко ще живее пациента.Имам съседка с рак 3 стадий,следи се,поддържа си разсейките с лъче и живее вече 20 години,на 84 е.И е на крака,ходи си до магазина,в  парка до блока,на прегледи сама.Питай и други лекари как се процедира със стендовете.

# 2 186
  • Димитровград
На моят племенник, изпил сода каустик,опитаха да направят пластика на хранопровода в Пирогов, но за съжаление той почина. Нямаше рак, но може мнението ми да помогне. В рамките на един месец са му направили 4 операции, през това време е бил упоен в интензивно отделение. Накрая прави сепсис и си отива.
Преди това беше с гастрострома повече от една година.
Успех и дано намерите правилното решение за баща ви!

# 2 187
Точно за това не може да се прави скрининг за рак на яйчника. При мен, на профилактичен преглед се видяха на ехограф кистозни образувания и при двата яйчника, които осъмниха лекарката, че може да не са просто кисти. Пусна ми изследвания за туморни маркери и ROMA индекс, който показва вероятност за малигненост. Бяха значително завишени, с 80% вероятност за малигненост. Въпреки това всички лекари и хирурга не казаха, че имам рак, докато не ме отвориха. Единствено бяха категорични, че трябва да се маха.
Здравейте. Днес след преглед при гинеколог ми пише кистозни формации и съм силно притеснена. До сега съм правила само кисти на жълтото тяло. А септември месец са се образували тези формации. 2 кисти по 3 см и 1 по-малка. Не ми идва цикъл само зацапване. Вие имахте ли някакви симптоми?Извинявам се за въпросите.

# 2 188
Следя отговорите. И аз вече 2 месеца нямам нормален цикъл, а много оскъден. Преди това имах задържани фоликули. На 47 съм и мислех, че е по-скоро хормонално. Следя се редовно, имам конизация преди 3 години. Истината е, че като цяло ми стана оскъден цикъла последните 2 години.
Извинете, ако темата не е подходяща за тези въпроси.

# 2 189
и
Следя отговорите. И аз вече 2 месеца нямам нормален цикъл, а много оскъден. Преди това имах задържани фоликули. На 47 съм и мислех, че е по-скоро хормонално. Следя се редовно, имам конизация преди 3 години. Истината е, че като цяло ми стана оскъден цикъла последните 2 години.
Извинете, ако темата не е подходяща за тези въпроси.

Гинеколозите обясняват този факт с подготовката на организма към периода на менопаузата. Някога един гинеколог беше казал, че след 40 години било съвсем нормално вече, в наши дни, жените да навлизат в менопауза и това не е нещо необичайно, а напротив. Наблюдавала се такава тенденция в последно време. Разбира се всичко това зависи от генетиката на всяка жена, от начина на живот, от преживения стрес и т.н. Имаше въпрос защо нашите баби на 50 и кусур години са раждали, а отговорът беше, че са имали по 12-13 деца, т.е. в тези 12 пъти за около 9 месеца че и ровече, организмът не е отделял яйцеклетка и така е запазвал резерва си за години напред. Определено и околната среда е била по-чиста, както и по-екологично и здравословно са се хранели хората, имали са повече двигателна активност и т.н.  Съжалявам, че наистина стана офтопик, както и това, че в темата има все пак  и мъже,  ама нейсе... Thinking

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 04:33 от mury9

Общи условия

Активация на акаунт