Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 501 861
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 940
Установява се мутация ,значи е приложима,освен ако пак не се бъркам някъде ...
Грешиш
Недей само с една дума Simple Smile хората са стресирани. Аз от мутации не разбирам..
Това , че има тестове за дадена мутация (определена разновидност на дадена мутация ) , не значи непременно , че има таргетна терапия за точно тази мутация ( разновидоста на мутацията ).Това имах в предвид , че греши Фани
За KRAS специално е много честа мутация при множество различни солидни тумори. Известни са отдавна вариантите и има тестове за тях. Проблема с KRAS е , че няма протеини "ключалки" за които да се разработват таргетни терапии. Вместо това се търсят косвени пътища , който да блокират активацията на KRAS  мутацията. Не като да няма разработка на терапии за определени мутации , както е писала Зиги, заради незаинтересованост на фармацевтичните компании . .За момента  има терапия само  за G12C ( и то едва от миналата година и условно  одобрение)  , за всички солидни тумори, в това число колоректални и НДКБК . Специално за G12D има разработки , някои от които може през предстоящата година ще пристъпят към клинични  проучвания. Така , че има светлина и за "нетаргетируемия" KRAS

Благодаря за разяснението! Дано има "светлина" за всички, които вървят по този път... Да има светли дни напред /не само около светлите коледни и новогодишни празници/, да има нови разработки, нови пробиви в медицината, съотнесени с проучването и лечението на болестта, заради която сме се събрали тук, нови ефикасни лекарства и опитни и отдадени лекари, които със сърце, душа, грижа и позитивна мисъл да лекуват всеки един, потърсил помощта им... Амин!

# 2 941
Ех, хора, и тия мъки на майка се оказаха безплодни...
Не ми дадоха документи (още не били готови), но устно ми казаха, че хистологията и на двете проби е метастаза от аденокарцином на дебелото черво.
На 29 декември да отида за документи и решението на тяхната онкокомисия.
Тогава ще поискам и блокчета, за да повторим хистологията и да видим все пак има ли някакъв друг вариант.

# 2 942
Съжалявам, Зиги!

Аз преди малко оставих в Трансхеликс блокчетата от преди и след лъчетерапията за RAS статус. В четвъртък ще има резултати. Да видим какво ще излезе.

# 2 943
А в Токуда какъв е редът за взимане на блокчетата? Както се досещате, Минчев не беше много словоохотлив...

# 2 944
Зиги,

клиничната патология е на -1, на дъното на едни коридори, в дясно. Работят само в делнични дни от 08ч до 16ч. Бях там тази сутрин в 8: 20 и чаках поне 20 мин някой да се появи и да ме пита за какво съм.
Носех си епикризата от биопсията, на нея има един номер и по него намериха блокчетата и стъкълцата, но може и по ЕГН да ги открият. Дадоха ми ги срещу подпис, нищо повече.

# 2 945
Благодаря! Аз още нямам епикриза, би следвало да ми я дадат на 29.

# 2 946
Зиги, ти всъщност не си видяла още решението на онкокомисията, нали така?

# 2 947
Още няма епикриза дори! Видях я на екрана на компютъра, но не ми я разпечатаха, защото още не била готова.
Решение на онкокомисия ще има след като е готова епикризата. Но тя нямат цялата информация за лечението, освен ако не са си сканирали файла, който аз съм направила с подробно описание на цялото лечение и скенери от началото до сега.
При това положение не знам с какво решение могат да излязат.

# 2 948
Стискам палци да измислят нещо полезно за майка ти. Flowers Four Leaf Clover

# 2 949
Добър ден на всички. Свекър ми е с тежката диагноза, затова съм тук.. Не знам какво ни очаква. Не сме казали нито на него, нито на свекърва ми, но днес ще се наложи да го направим, тъй като той рязко се влоши и се съмняваш за инсулт... В момента с линейка го караме в болницата.... Мноого съм притеснена, уплашена.... Това получихме в петък от болницата в София...

Какво значи стадий не е приложимо?

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 13:12 от Barsa

# 2 950
Още няма епикриза дори! Видях я на екрана на компютъра, но не ми я разпечатаха, защото още не била готова.
Решение на онкокомисия ще има след като е готова епикризата. Но тя нямат цялата информация за лечението, освен ако не са си сканирали файла, който аз съм направила с подробно описание на цялото лечение и скенери от началото до сега.
При това положение не знам с какво решение могат да излязат.

Дано има варианти! Дано!!! Ние също чакаме... Покрай тези празници половината лекари в отпуск, другата половина действат мудно, третите... А уж незабавно трябваше, по думите на проф. Тимчева, да започнем химиотерапия... Много размотаване, много... Дано късметът да е с нас! И с всички вас!

# 2 951
Благодаря ви!

Barsa,
човекът има рак на дебелото черво. Трябва да му се направи скенер, за да се види дали има разсейки по други органи. Точно в тоя момент не е необходимо да му се казва, щом не е добре. Не пишеш дали са му правили операция или само са взели биопсия.
Голям шок е диагнозата, но повярвай ми, има какво да се направи!

# 2 952
Момичета, какъв е редът за консултация с проф. Тимчева?
Може ли да изпратя всички епикризи с молба да консултация или трябва да запиша час за видео консултации (първата дата е 14.01)
Документите са сканирани по отделно или в един общ файл?

# 2 953
Лапароскоп. Но не са махали тумора, само част от червото. На 83 години е...Сега мъжа ми се обади от БП чакаха хирург, май ще оперират... Не знам дали ще издържи...

# 2 954
citron, аз директно записах час за видеоконсултация, качих всички документи, сканирани един по един, описах в кратко съобщение историята на баща ми и въпросите ми. Проф. Тимчева влезе абсолютно подготвена в разговора, зададе ми няколко въпроса, аз също и ми обясни какво да правим. Срещата мина доста експедитивно, но и при нас нямаше какво толкова да обсъждаме.

Barsa, не губи надежда! Успех!

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 07:51 от simpatiuh4e

Общи условия

Активация на акаунт