С ДО, с маска или със противогаз ще избутаме ДЕСЕТИ КЛАС.

• 37 197
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
Аз съм отново тотали шашинг.Сега звъни набора и пита-в 12 клас една ДЗИ БЕЛ,нали?А втората?Задължително ли трябва да е от профилите?Мога ли да избера матура математика,без да съм карал профил математика?
    Учител казал,че не може да избереш матура,ако не е била профил.

# 736
Вторият задължителен ДЗИ е задължително по профилиращ предмет и е върху учебното съдържание от профилираната подготовка. Ученикът може да се яви на до два ДЗИ по желание. Ако ДЗИ по желание е по профилиращ предмет, ще се положи върху учебното съдържание от профилираната подготовка, ако не е по ПП, върху учебното съдържание от общообразователната подготовка.

# 737
Тъй- значи,ако иска да кандидатства с матура математика,но не иска профил математика,му трябва трети ДЗИ?
  Втората матура ще му бъде-немски,или английски,или друг профил.
  От толкова дъвкане, повтаряне и четене имам чувството, че вече нищо не вдявам.
   От ковид се оглупява,да знаете!
  При нас нищо все още не се знае за профили.Чакат да мине съвет,на който да решат какви профили да предложат,пък после да пуснат анкета.Абсолютно не схващам логиката,първо ще решиш какво да е ,пък после ще питаш участниците какво искат.

# 738
  • София
Тъй- значи,ако иска да кандидатства с матура математика,но не иска профил математика,му трябва трети ДЗИ?
Доколкото аз схванах, ще зависи от университета дали ще приеме за балообразуваща оценка от матура върху предмет, който не се е изучавал като профилиращ. Има разлика в учебното съдържание, върху което е положена (прочети пак Дидева от горния пост - учебното съдържание за матура по профилиращ и по непрофилиращ предмет е различно).
Все още не ми е ясно как ще се приложи това на практика, особено за езиците. Реално трябва да подготвят различни изпитни варианти, което не е изключително затруднение. Но и трябва универрситетите да схванат, че не е все едно дали някой има оценка Х на матура по мат, без да е изучавал предмета като профилиращ (по-малко раздели е обхванал, по-малък хорариум има) или ако му е бил профил (сложността на матурата е по-висока, обхваща различен материал, но пък и повече часове е изучаван предмета). И айде, математиката се учи до 12 клас, ама за т.нар. разказвателни предмети, с които приключваш в 10 клас (ако не е избран за профилиращ), то може да няма никаква стойност "трета" матура върху такъв предмет.

# 739
До колкото разглеждахме със синковеца предложенията на университетите за следващия прием, 2021-2022,може с
оценка от матура по мат, или с изпит на унито.Напр. в Стопанския на СУ кандидатстваш или с изпит Математика 2, или с ДЗИ .И двете носят коеф. 3. С коеф. 2 са ДЗИ БЕЛ и чужди езици.
    Развива ми една теория,че една учителка е обещала 5 или 6 ,гаратирано,ако пишат нейния предмет за профил.До тук добре,ама ако ще се явиш на него на матура,пък нищо не знаеш????
   И аз мисля,че матурата върху профилиращ предмет трябва да е с повече тежест от такава , ако не е ПП.
  Май никой уни  досега не е обявил какво ще се случва с оценки от ПП за балообразуване.Сигурно това ще стане  когато сегашния 11 клас кандидатства.
    Абе чуденка голяма ще има при нас.

# 740
Първа двойка ever 🙄
За по-сигурно затвърдена с тройка.

# 741
  • София
Първа двойка ever 🙄
За по-сигурно затвърдена с тройка.
Моят син обикновено така започва учебната година.

# 742
  • София
Здравейте.
Извинявайте, че нахълтвам в темата ви.
Аз съм майка на осмокласник.
В осмокласната тема подготвихме писмо с искане за връщане на децата 5-12 клас към присъствено обучение.
Ако подкрепяте това искане, може да подпишете писмото тук:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkMjm4qyC_3PeAM-d7ANld … E_Xy9g4g/viewform

# 743
  • София
До колкото разглеждахме със синковеца предложенията на университетите за следващия прием, 2021-2022,може с
оценка от матура по мат, или с изпит на унито.Напр. в Стопанския на СУ кандидатстваш или с изпит Математика 2, или с ДЗИ .И двете носят коеф. 3. С коеф. 2 са ДЗИ БЕЛ и чужди езици.
В тази връзка директорът на СМГ на РС каза, че оценката от ДЗИ по мат. в СМГ ще е с коефициент 3.25 или 3.45 (не запомних цифрата) т.е. по-висока от този на приемния изпит на съотв. български унивреситет.
Много ми е интересно как чуждите университети ще се ориентират в нашата система... Абсурдно ми се струва.

# 744
  • София
Ха, това е интересно - оценката от ДЗИ по профилиращ предмет да е с по-висок коефициент от оценката от приемен изпит? Не че е невъзможно, но ще се изненадам, ако го направят /в частност университетите и специалностите с висок интерес и приемен бал/.
Биби, според мен чуждите университети лесно ще се ориентират в новата ни система. Профилирането в гимназиален етап не им е непознато.
С голям интерес ще следя кандидатстудентската кампания на набор 2003г. Освен неяснотите с балообразуването /оценки от ООП и оценки от профил, различни варианти на ДЗИ и т.н./, разбрах, че се очаква промяна на формата на приемните изпити в МУ София - преминаване към тестови формат, вместо старите, добре познати теми по биология и задачи по химия.

Последна редакция: чт, 04 мар 2021, 14:36 от sanaka

# 745
  • София
То, че е абсурдно, абсурдно е!
Обаче и на какво основание? Нали ДЗИ ПП е едно общо, за всички училища. Тоест, ако дете от друго училище изкара оценка, колкото дете от СМГ на общ изпит... или аз не разбрах bibi? Rolling Eyes

# 746
  • София
Аз разбрах, че ДЗИ по профил математика ще е с по-висок коефициент от приемен изпит /независимо от кое училище/. Просто в СМГ всички са с профил математика и затова, предполагам, така се е изразил директорът, а не че само и единствено СМГ ще има тази привилегия. То няма как да е така, защото ДЗИ профил е едно и също за всички.

# 747
Първоначалното ми предположение беше за по-голяма тежест на ДЗИ ПП в сравнение с ДЗИ ООП, но за някои предмети вече не съм толкова сигурна. Освен това не вярвам многоуважаемият г-н Тонев да е разговарял поотделно с всеки ректор на висше училище в страната. Остава вариантът да е оповестено на Съвет на ректорите, но пък си мисля, че и те не биха подходили толкова смело преди да са видели един същински ДЗИ по МАТ ПП. Написаното в наредбите често не дава изчерпателен отговор на всички въпроси.
Чисто хипотетично СУ и в момента ( е, до момента с пандемията) има(ше) два изпита с различна трудност и тежест и може да приравни Математика 1 с ДЗИ ООП, а Математика 2 с ДЗИ ПП.
Ще поровя из медиите дали са съобщавали нещо по въпроса.

# 748
  • София
Явно остарявам, защото установих, че все повече не обичам промените. Joy

Допълвам: https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0 … 1557953497816581/

Последна редакция: чт, 04 мар 2021, 15:08 от sanaka

# 749
Е ,  ако е вярно това за ДЗИ мат,би следвало и за езиците да е така.

Общи условия

Активация на акаунт